/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/Onderzoek
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 4

jaargang 42, 24 februari 2000


Cultuur

Untitled Document CD-opnames workshop Songwriting

Rex van Ewijk was een van de tien enthousiaste studenten die het afgelopen weekend in Studio Bas zijn zelfgemaakte nummer opnam. De meesten begeleidden zichzelf, een enkele zong zijn of haar tekst in op de muziek die op een tevoren speciaal gemaakte cd stond.

Van Ewijk was een van de negen studenten, waaronder één duo, die aan de workshop Songwriting van Studium Generale deelnamen. De cursus bestond uit drie bijeenkomsten die onder leiding stonden van Patricia van Mierlo, docente creatief schrijven, toneelregisseuse en initiator van het boekenweekproject van vorig jaar, ‘Van rijm tot rap’.

De cd van de workshop wordt gepresenteerd op 14 maart, om 21.00 uur in de senaatszaal van het auditorium. Geďnteresseerden moeten zich even aanmelden bij SG-medewerkster Vivian van Gaal, telefoonnummer 4992./.


Foto: Bram Saeys

Untitled Document Star Wars Marathon: May the force be with you

Volgende week vindt bij AOR een grote Star Wars-marathon plaats. De eerste drie films van de George Lucas-klassieker zullen vertoond worden. Genieten geblazen van karakteristieke personages als Luke Skywalker, Obi Wan Kenobi en natuurlijk de ultieme slechterik Darth Vader. Een leuk weetje: George Lucas bedoelt met Vader ook echt het Nederlandse woord ‘vader’.

Alles begon in 1977 met Star Wars, het eerste deel van wat een trilogie zou worden. Maar eigenlijk begint het Star Wars-verhaal met The Phantom Menace, het eerste deel, Episode I. Deze eerste Star Wars-film kwam in de VS dan ook uit onder de titel Star Wars: Episode IV: A New Hope. Episode II en III zullen respectievelijk in 2002 en 2005 in de bioscoop te bewonderen zijn.

Toen de Phantom Menace uitkwam was duidelijk te merken dat er nog steeds een grote groep fanatieke Star Wars-fans is. Volwassenen die de winkels bestormen om de nieuwste Star Wars-speeltjes voor hun verzameling die waarschijnlijk in hun jeugd begonnen is. Star Wars is waarschijnlijk voor velen van hun HET avontuur van hun jeugd. Het legendarische gevecht tussen goed en kwaad. Met moderne ridders met laserzwaarden. De ultieme futuristische jongensdroom. En een unieke film.

De echte fanatiekelingen lopen rond met Darth Vader-maskers en nep- laserzwaarden. En wachten bij de premičre van The Phantom Menace wekenlang in de rij om een kaartje te bemachtigen. Ze kennen de geschiedenis en namen van alle vreemde personages en vreemde wezens die in de film voorkomen en kennen natuurlijk alle Star Wars films uit hun hoofd.

De eerste twee Star Wars-films worden door de fans als de beste gezien, The Empire Strikes Back is voor velen de absolute favoriet. De verassende wending van deze film maakt hem zeker de moeite waard. The Return Of The Jedi uit 1983 is iets zwakker, maar is altijd nog een ‘echte’ Star Wars-film.

Over de Phantom Menace konden de meeste die-hard fans niet veel positiefs kwijt, net zomin als de critici. ‘Een overdaad aan special effects, maar een te slap verhaal’ was de meestgehoorde kritiek. De mystieke boodschap en het sterke verhaal van de eerste delen is hierin moeilijk terug te vinden. De meest perfecte computeranimaties kunnen het ontbreken van een sterke verhaallijn blijkbaar niet versluieren. Ze hopen dan ook dat Lucas de komende twee Star Wars films meer op de klassiekers zal laten lijken. ‘May the force be with you, George’, zou Obi Wan Kenobi zeggen./.

Star Wars Marathon, dinsdag 29 februari, de eerste drie delen in het AOR-café van 19.30 tot 1.30 uur.

Untitled Document /Popsongs

Het singer-songwriter duo Hugo Remmelt en Thijs Muus is 27 februari weer te zien in muziekcafé De Groot op het Wilhelminaplein. De Haagse muzikanten brengen alleen eigen werk; gevarieerde popsongs met muziekstromingen zoals rock, blues, funk, soul en folk. Het optreden begint zondag om 17.00 uur.

/Poëziewedstrijd

Poëzie die over wetenschap gaat. Dat vraagt het VU-Podium in de landelijke Poëzieprijsvraag. Iedereen die een gedicht heeft gemaakt over dit thema kan meedoen. De prijsvraag is onderdeel van het poëzieproject ‘Dichter bij de waarheid’ van de VU, waar dichters/academici praten over de raakvlakken tussen wetenschap en poëzie. Er zijn drie geldprijzen te winnen: 400, 250 en 100 gulden. Hiernaast worden de beste inzendingen opgenomen in een gedichtenbundel. Deelname staat open voor iedereen. De gedichten moeten in drievoud worden gestuurd naar VU-Podium, kamer 3E-21, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam, onder vermelding op de envelop van Poëzieprijsvraag. De inzending sluit op 1 april.

/Digitale

tentoonstelling

Op de website van de Koninklijke Bibliotheek is vanaf 3 maart de Engelstalige expositie Queens move; woman and chess through the ages te zien. Deze digitale tentoonstelling geeft een blik in de schaak- en damboekencollectie van de KB, die tot de grootste ter wereld behoort. Bezoekers kunnen rondkijken en reageren op de vraag ‘kunnen vrouwen eigenlijk wel schaken?’. De expositie is 24 uur per dag te zien op www.kb.nl.

/Eindhoven Rock

Eindhoven Rock City 2 staat donderdag 24 februari op stapel in De Effenaar. Vanaf 20.30 uur spelen Eindhovense rock, metal en hardcore bands. De technische trashmetalband Sin begint, gevolgd door Borehole en Maypole. Kaartjes kosten tien gulden.

/De Stilte

De laatste film uit de reeks uit Iran staat vanavond 24 februari op het programma in Plaza Futura. Vanaf 22.00 uur draait De Stilte. Deze film is in Tadzjikistan opgenomen en is nog steeds verboden in Iran. In De Stilte is Khorshid blind. Zijn ogen worden gevormd door het meisje Nadereh. Khorshid is instrumentenstemmer en onderweg naar zijn werk wordt hij voortdurend door andere geluiden aangetrokken, en ontsnapt aan de aandacht van Nadereh. De Iraanse cinema is er de laatste jaren in geslaagd een indrukwekkend beeld van het eigen land te geven door sprookjesachtige taferelen. Door gebruik van metaforen wordt censuur ontweken. Er wordt ingegaan op de positie van kinderen, de vrouw en de sociale verhoudingen in het land.














Website