/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/Onderzoek
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 4

jaargang 42, 24 februari 2000


Nieuws

Untitled Document Project waterwoningen bij bouwkundestudenten

erg populair

Drijvende woningen zijn misschien wel dé huizen voor de 21e eeuw. Dinsdagmiddag was de presentatie van het ‘drijvend wonen’-project van Bouwkunde. Zo’n 25 studenten presenteerden hun interpretatie van de zogeheten waterwoning. Het project is gebaseerd op een bestaande situatie voor de locatie IJburg te Amsterdam. De vijf beste plannen en maquettes zijn sinds woensdag 23 februari te zien in het atelier in de W-hal.


De maquette van een ÔwaterwoningÕ van bouwkundestudent Emiel Talen wordt beoordeeld. Hij nam het afgelopen trimester deel aan het bouwkundeproject Ôwonen op waterÕ. Foto: Bram Saeys

Clemens Maassen, coördinator van dit project bij Bouwkunde: “De doelstelling bij deze opdracht was niet zomaar een kant en klare woning op het water neer te zetten, maar één die tevens op het land zou kunnen staan. De studenten kregen onder meer een filmpje te zien van een bedrijf in Canada wat dergelijke huizen op water neerzet. Het werd heel simpel voorgesteld, gewoon een houten huisje op een platform en op het water, eenzelfde huisje dat je ook in een bos neer zou kunnen zetten.

Maar de studenten moesten echt een ander ontwerp maken waarbij duidelijk is dat het om een woning voor op het water gaat. Natuurlijk geen boot, maar ook niet een gewoon huisje. Dergelijke woningen zijn iets volstrekt nieuws voor Nederland. Studenten kunnen daarom hun creativiteit en voorstellingsvermogen optimaal gebruiken.

Daarom is dit project onder de studenten heel populair. Omdat er zo’n grote belangstelling was, is er een nieuw project gestart dat nu al helemaal volgeschreven is. Ditmaal niet voor woningen in IJburg, maar gebaseerd op een bestaande situatie in Zaandam.”/.

Untitled Document Project 15+ kan door

met subsidie Axis

Het project 15+, dat scholieren wil interesseren voor technische vakken, heeft een subsidie toegekend gekregen van drie ton. Het geld komt van Axis, het nationaal platform voor natuur en techniek in onderwijs en arbeidsmarkt. Het project loopt in de regio Eindhoven via de TUE en Fontys.

Techniek 15+ loopt vanaf september 1999 bij scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Eindhoven. De toekenning van geld van Axis is wat vertraagd, maar is nu toch gekomen. “In september zijn we op zes scholen van start gegaan met het vak natuurkunde. Daar is een boek voor ontwikkeld waarmee ze in aanraking komen met natuurkunde”, zegt ir. Annemiek Kamp, namens de TUE verantwoordelijk voor het project.

“Van het bedrijfsleven willen we nog een sponsorbedrag van twee ton binnenhalen, maar nu kunnen we al echt van start. In de maanden mei en juni gaan we het aantal scholen dat meedoet uitbreiden naar tien. En we beginnen volgend jaar met een nieuwe module, namelijk natuur en gezondheid.” Over nieuwe scholen die mee doen aan het project, hoeven geen zorgen worden gemaakt, geeft Kamp aan. “Er hebben zich al een aantal scholen gemeld met de vraag of ze niet mee kunnen doen.” In het derde jaar wordt het aantal deelnemende scholen uitgebreid naar zestien stuks. “Daarna moet er een dusdanige infrastructuur liggen dat iedere school die wil, mee kan doen. We hopen in ieder geval meer leerlingen en docenten hier over de vloer te krijgen.”

Techniek 15+ is een landelijk project, dat vooralsnog alleen draait in de regio Eindhoven en Zuid-Holland Zuid. In de toekomst moet het in heel Nederland gaan draaien. De TUE en Fontys steunen de scholen door middel van een mailservice, waar scholieren vragen kunnen stellen aan TUE’ers en een technieklokaal. In dit lokaal bij Elektrotechniek kunnen ze terecht om proeven te doen die in het boek staan. Bovendien betalen beide instellingen mee aan het project./.

Untitled Document Napster stilzwijgend gedoogd op TUE

Het downloaden van zogenoemde MP3’s met behulp van het populaire programma Napster wordt door TUE-netwerkbeheerders gedoogd. Ondanks een groei in het gebruik door TUE’ers voorziet de bandbreedte van het netwerk volgens netwerkbeheer ruimschoots in de behoefte. Bovendien: “We hebben geen zin in spelletjes met studenten”, aldus ing. Joop Schillemans, medewerker van het TUE-teledata netwerk.

Napster, een programma waarmee gebruikers wereldwijd MP3 muziekbestanden kunnen uitwisselen, is op bepaalde universiteiten in de Verenigde Staten al verboden. Zo blokkeerde Bucknell University de toegang tot Napster nadat was gebleken dat de 10mbps-verbinding overbelast raakte door de gebruikers van het programma. Napster geldt als één van de grootste ‘internetcommunities’ ter wereld en het aantal gebruikers groeit nog steeds stormachtig.

De afgelopen maanden signaleerden netwerkbeheerders ook op de TUE een groei van 25 procent in het gebruik van Napster. Toch is er geen reden tot ongerustheid, aldus Schillemans. Het 32mbps-netwerk is volgens hem vooralsnog snel genoeg. “Als we het zouden willen beperken, moet je gaan denken aan het instellen van andere ports en dergelijke. Maar er zijn natuurlijk altijd studenten die daar weer iets op vinden. En we hebben geen zin in spelletjes met studenten. Daar gaat veel te veel tijd en geld inzitten.”

Volgens Schillemans is er nog genoeg speling op het netwerk om het ‘Napsteren’ stilzwijgend te gedogen. “We gaan bovendien in de toekomst naar een verbinding toe van 155mbps, dan zijn we berekend op het feit dat studenten complete videoclips gaan dowloaden. Dus vooralsnog voorzie ik geen problemen.”

Behalve het praktische probleem van de Napster-belasting van het TUE-netwerk is er nog het auteursrechtelijke aspect. MP3-files zijn illegale kopieën en dus is de platenindustrie gebrand op represailles. Maar uit het MP3-artikel in Cursor 19 blijkt dat in de praktijk nog moeilijk te realiseren./.

Untitled Document Tienduizendste alumnus in databestand

Afgelopen dinsdag werd ir. J.C. Branderhorst bij een bijeenkomst van het Eindhovense Alumniplatform gefêteerd als de tienduizendste alumnus die zich had laten registreren in de alumni-databank van de TUE. De uit Sleeuwijk afkomstige Branderhorst studeerde vorig jaar april af bij prof.dr. Paul de Bra, hoogleraar Informatica. De TUE telt op dit moment in totaal zo’n twintigduizend oud-studenten. Hij heeft nu een eigen bedrijf dat zich specialiseert in het opzetten van websites.


Foto: Bram Saeys

Untitled Document Prijsvraag Poëzie

In het kader van het poëzieproject ‘Dichter bij de waarheid’ organiseert VU-podium in samenwerking met De Rode Hoed een eenmalige nationale poëzieprijsvraag met als thema ‘wetenschap’ in de ruimste zin van het woord. Er zijn drie geldprijzen te winnen; een eerste prijs van 500,-, tweede van en een derde van 100,-. Deelname is vrij: amateurs- en beroepsdichters, studenten, academici en niet-academici. De prijsuitreiking vindt plaats op 12 juni,tweede pinksterdag in De Rode Hoed in Amsterdam. Gedichten dienen in drievoud te worden verzonden aan VU-podium, Kamer 3e-21,De Boelelaan 1105,1081 HV Amsterdam, onder vermelding van ‘Poëzie-prijsvraag’ en voorzien van naam, adres en telefoonnummer. Inzenden per e-mail: prijsvraag@ dienst.vu.nl. Inzendingen sluiten op 1 april.

Test en meet

dagen Eindhoven

Het PSV stadion in Eindhoven is 21 maart locatie voor de ‘Test en Measurement’-dagen 2000. Dit is een road-show met expositie en lezingen over test- en meten in elektronica, tele- en datacommunicatie en over testautomatisering. Toegang is gratis als er van tevoren is ingeschreven. Dat kan via telefoonnummer 033-4657507 of email s.van.dusschoten@fhi.nl Wie meer wil lezen, kan surfen naar www.fhi.nl/t&m2000.

Vrouwen in

wetenschap

De wetenschappelijke werkcultuur is een groot struikelblok voor vrouwen die carrière willen maken in deze tak. Dat blijkt uit een onderzoek van de Adviesraad voor Wetenschap en Techniek (AWT). Het onderzoek is gehouden op verzoek van minister Loek Hermans van Onderwijs. Het AWT bepleit dat er meer geld moet komen om nieuwe projecten voor vrouwen op te starten en bestaande projecten te stimuleren. Ook vindt AWT dat het hoog tijd is de wetenschappelijke cultuur die heerst in Nederland ter discussie te stellen.

Untitled Document “Elimineer fouten in beginfase productiecyclus”

De bovenstaande zin geeft de kern weer van de intreerede die prof.dr.ir. Aarnout Brombacher vorige week uitsprak bij de inauguratie van zijn leerstoel ‘Kwaliteitszorg en management van ontwerp- en productietechnologie’ bij de faculteit Technologie Management.


Foto: Bart van Overbeeke

Aan het begin van zijn rede, getiteld ‘Designing Reliable Products in a Cost and Time Driven Market: a Conflict or a Challenge’, dook Brombacher even in de geschiedenisboekjes. In de dertiende eeuw had de bril er veertig jaar voor nodig om wereldwijd op de neuzen van slechtzienden terecht te komen. In vergelijking hiermee bekeek Brombacher de introductie van de mobiele telefoon, zo’n acht eeuwen later. In 1980 voorspelde het onderzoeksbureau McKinsey dat er in 2000 wereldwijd zo’n 900.000 van deze apparaten in gebruik zouden zijn. Vier jaar geleden waren het er echter al 90 miljoen. En op dit moment is er volgens Brombacher geen zinnige schatting meer te geven.

Met dit voorbeeld illustreerde hij een wezenijke verandering van de productiecyclus. Consumentenproducten moeten steeds sneller op de markt gebracht worden, want de concurrentie zit niet stil. Deze ontwikkeling oefent veel druk uit op ontwerpers en fabrikanten, die toch een betrouwbaar en kwalitatief goed product willen afleveren. Daarom is het noodzakelijk om al vroegtijdig te signaleren waar het in het productieproces fout zou kunnen gaan. Hoe eerder je fouten ondervangt, hoe goedkoper de bijsturing van het proces is. Daarbij speelt de factor tijd echter een cruciale rol. Te lang blijven stilstaan bij het elimineren van fouten, kan een achterstand opleveren bij het op de markt brengen van een product. Je kunt dan met een kwalitatief superieur product voor de dag komen, maar je concurrent kan met zijn

‘inferieure’ product de markt al veroverd hebben.

Waar het volgens Brom-bacher vaak aan mankeert bij het voorspellen van de betrouwbaarheid en kwaliteit van een product, is de trage feedback binnen een organisatie. Daardoor worden fouten bij opeenvolgende generaties van een bepaald product te laat hersteld. Brombacher pleit ervoor om de betrouwbaarheidsanalyse van een product als een kwalitatieve functionaliteit te zien binnen het bedrijfsproces. Informatie moet binnen de organisatie snel verwerkt worden. Hiervoor is een duidelijk inzicht nodig in de informatie-stromen die betrekking hebben op het ontwerpproces van een product. Brombacher zal zich bij zijn werk bij de faculteit Technologie Management op deze punten focussen./.

Untitled Document Installatietechniek niet

vervroegd zelfstandig

De opleiding Installatietechniek krijgt haar zelfstandige status niet vervroegd terug. De Advies commissie Onderwijsaanbod (ACO) heeft de minister geadviseerd niet in te stemmen met het verzoek van de TUE om Installatietechniek weer een zelfstandige opleiding te laten worden. De huidige opleiding Installatietechniek verwordt vanaf 1 september tot een studie-richting binnen de opleiding Bouwkunde.

Installatietechniek is één van de opleidingen die in het kader van de recente herordening van het opleidingenaanbod haar zelfstandige status op moesten geven. Deze maatregel gaat vanaf 1 september dit jaar in. Installatietechniek valt vanaf die datum binnen de opleiding Bouwkunde. Wie het niet eens was met de opheffing van bepaalde opleidingen, moest geduld hebben. De universiteiten hebben onderling afgesproken de maatregel eerst twee jaar aan te zien en te wachten met het opnieuw aanvragen van de zelfstandige status.

De TUE besloot echter – mede vanwege een sterke lobby uit het bedrijfsleven - om dit moratorium te doorbreken en diende toch een verzoek in tot hernieuwde verzelfstandiging van Installatietechniek.

Vanwege het nog het geldende moratorium wees de adviescommissie dit verzoek echter af. Rector Martin Rem zei maandag tegen de U-raad dat het CvB heeft overwogen om de plannen met de zelfstandige opleiding tóch door te zetten. Op verzoek van minister Hermans zag de TUE echter af van die beslissing. Zoals het er nu naar uitziet gaat de zelfstandige opleiding alsnog van start vanaf september 2002. /.

Untitled Document Dwarse onderzoekers krijgen 75 miljoen

De overheid gaat 75 miljoen gulden neertellen voor Willie Wortels. Nederland heeft volgens de regering behoefte aan ‘jonge, veelbelovende en dwarse’, onderzoekers. Deze gaan nu vaak verloren voor de wetenschap doordat ze worden ingelijfd door het bedrijfsleven. De injectie van 75 miljoen gaat verdeeld worden over alfa, gamma en beta-wetenschappers. De eerste circa veertig wetenschappers kunnen nog dit jaar aan de slag. Iedere onderzoeker krijgt gedurende vijf jaar een budget van drie ton, waarvoor personeel kan worden aangenomen en apparatuur gekocht.

Welke ‘dwarse onderzoekers’ van de TUE zouden in aanmerking kunnen komen voor het overheidsgeld en wat zouden ze met het geld willen doen? Prof.dr. Martien de Voigt deed jarenlang fundamenteel onderzoek naar halfgeleidende polymeren. “Als dit twintig jaar eerder was ingesteld was ik er zeker voor in aanmerking gekomen. Nu komt het voor mij iets te laat. Ik ben nu 62 en ga dus over drie jaar met pensioen. Maar het lijkt me een goed initiatief om de invloed van het bedrijfsleven in te dammen, hoewel ik vaak ook tot grote tevredenheid met ze heb samengewerkt.”

Ir. Martijn Kemerink staat bekend als een talentvolle jonge onderzoeker. In 1998 ontving hij een Fellowship voor zijn onderzoek naar zeer kleine halfgeleiderstructuren. “Ik vind dit maar een raar initiatief. Wat is een dwarse onderzoeker?” Kemerink vindt verder dat zijn Fellow-ship hem genoeg biedt om zijn onderzoek naar eigen goeddunken te doen. “Ik heb eigenlijk alles wat ik nodig heb hier. Ik kan het onderzoek doen dat ik wil doen en heb ruimte genoeg. Ander onderzoek? Ik heb eigenlijk meer ideeën dan tijd.”

Time management

Prof. dr. Christel Rutte hield in december haar intreerede als hoogleraar Organisatiepsychologie. “Wat ik zou doen als ik in aanmerking kom om die drie ton te krijgen? Onderzoek doen naar timemanagement. Het is tegenwoordig tijd, tijd,tijd en alles moet maar sneller. Er is nooit goed onderzoek naar gedaan hoe dat zou moeten. Het lijkt me echt de moeite waard om eens goed te onderzoeken hoe je zo efficiënt mogelijk kunt werken.” Rutte gelooft met haar 43 jaar niet in aanmerking te komen voor het overheidsgeld. “Nee, jammer he? Ik denk dat ik daarvoor te oud ben.”/.

Untitled Document New Venture-

prijsvraag

Drie TUE’ers hebben de tweede ronde bereikt van de New Venture-prijsvraag. Eén van hen werkt op het gebied van Internet, een ander op het gebied van de mobiele telefonie en de laatste op het gebied van communicatie. Aan het eind van de tweede ronde, op 24 maart, worden de beste tien inzendingen uitgekozen. Het winnende ondernemingsplan ontvangt uiteindelijk een startkapitaal van 50.000 gulden. De winnaar wordt op 15 juni bekendgemaakt.

KNAW-bijeenkomst over contract-onderzoek

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) houdt maandag 13 maart een bijeen-komst over contractonderzoek. Er wordt gesproken over kwesties van juridische, economische en ethische aard die om de hoek komen kijken bij financiering van onderzoek door derden. In vijf rondes verdedigen twee sprekers stellingen en gaan in discussie met de zaal. De bijeenkomst is in het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29 in Amsterdam. Deelname is gratis, aanmelden kan via 020-5510733 of via email:voorlichting@bu-reau.knaw.nl.














Website