/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/Onderzoek
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 4

jaargang 42, 24 februari 2000


Voorpagina

Untitled Document Protest dure sportkaart

TUE- en hbo-studenten protesteerden donderdag tegen een duurdere sportkaart voor hbo-studenten. Vanwege bezuinigingen dreigt Fontys de kaart voor haar studenten niet meer te subsidiëren. De voorzitter van de Raad van Bestuur van Fontys, drs. Norbert Verbraak, wees het protest van de hand. “Jullie staan hier verkeerd, jullie moeten aan de overkant zijn, bij de TUE. Daar ligt het probleem”, vond hij. Fontys moet bezuinigen en wil dat onder meer doen door de subsidie te stoppen op de sportkaart. Hierdoor stijgt de prijs voor hbo-studenten van 90 naar 450 gulden.

Zie verder 'reportage'.


Foto: Bram Saeys

Untitled Document AVA zorgt voor schokgolf in dienstverlening

Het zou geen prettige bijeenkomst worden, zoveel was wel duidelijk. Ernstige gezichten. Hier en daar een zenuwachtig grapje of een bedrukte glimlach. Het had een begrafenis kunnen zijn. De meeste mensen die zich maandag 21 februari verzamelden in de Dorgelozaal op de eerste verdieping van het Traverse gebouw, wisten in grote lijnen al wat er komen ging. Enkele sleutelwoorden: outsourcen, functiekolom, benchmarken, de ‘knip’, klantvriendelijkheid en communicatie. Maar de boodschap waar het eigenlijk om ging was eenduidig: efficiënter werken betekent afslanken.

De zijwanden waren voor de gelegenheid weggeschoven uit de Dorgelozaal. Dat schiep de broodnodige ruimte voor de vele belangstellenden die de presentatie van bureau Berenschot wilden bijwonen. In stilte schoof de één na de ander aan. Onder hen leden van de U-raad, de dienstraden en ‘gewone’ medewerkers. De meeste aanwezigen hadden eerder die dag al gehoord wat de uitkomsten van het AVA-onderzoek waren. Hetzij in de wandelgangen, hetzij van hun directe diensthoofden.

De bijeenkomst zou meer dan een uur duren. Genoeg voor Berenschot-medewerker Max Merkx om uitgebreid uit de doeken te doen wat volgens hun analyse zoal zou moeten veranderen op de TUE. Voor Merkx zijn verhaal begon, benadrukte CvB-lid drs. Willem te Beest nog eens dat dit niet het eindplaatje was. “De definitieve besluitvorming moet nog plaatsvinden”, aldus Te Beest die eveneens antwoord gaf op de vraag waarom de analyse juist nu gehouden wordt. “Het gaat nu goed met de TUE”, aldus Te Beest. “Nu kunnen we de veranderingen betalen.”

Het commentaar van Berenschot op de TUE loog er niet om. Uit de interviews die het bureau met sleutelfiguren op de TUE gehouden heeft, bleek het bestaan van een kloof tussen de centrale ondersteunende diensten en het primair proces. “Een gebrek aan dialoog”, omschreef Merkx het. “Dat zorgt voor verlamming. Er is sprake van een te lieve cultuur waarin mensen elkaar niet aanspreken op wanneer er iets misgaat. Er wordt veel over mensen gepraat maar niet mét mensen.” Verder constateerde Berenschot dat het overgrote deel van de ondervraagden amper wist welke producten de verschillende ondersteunende diensten aanbieden. “Dat zegt natuurlijk ook iets”, aldus Merkx. Het gebrek aan aandacht voor de ontwikkeling van de capaciteiten van mensen noemde de Berenschot-medewerker een gemis van het management. “Dit zijn gevoelens die universiteitsbreed leven”, benadrukte hij nog maar eens.

Daarna kwamen de harde cijfers. In hoog tempo werden de bezuinigingen bij de diensten afgewerkt. Op bijna elke sheet kwamen ze terug: de staatjes ‘oud’ en ‘nieuw’. De getallen in het staatje ‘oud’ waren op elke sheet hoger dan die in de kolom ‘nieuw’. Zelden was een verspreking pijnlijker dan toen Merkx aangeland was bij het kopje ‘Informatievoorziening’ en hij het per ongeluk had over ontslaan en ontsluiten in plaats van opslaan en ontsluiten van documentaire informatie.

Na afloop van de presentatie konden de U-raad en dienstraad nog aanvullende vragen stellen.

P-UR-fractievoorzitter Herman Beijerinck liet die gelegenheid niet onbenut. “Welke garantie krijg ik dat het nu wel goed komt met de dienstverlening”, vroeg Beijerinck. “We kennen de problemen al tien jaar. En wat in tien jaar niet gaat, gaat na een rapport van Berenschot ook echt niet.” Merkx erkende dat. “Ik heb niet de illusie dat het na deze sheets voor elkaar is. Het biedt echter wel kansen.”/.

Zie ook de pagina’s 4, 8, 9, en 15 over de voorstellen van Berenschot.

Wie de nieuwsbrief over AVA wil lezen of de uitkomsten van Berenschot, kan surfen naar http://frontpage.tue.nl/ava/.

Untitled Document U-raad: geen advies Avantium

De U-raad heeft zich niet uitgesproken over het besluit van het CvB om deel te nemen in het nog op te richten onderzoeksbedrijf Avantium. De raad heeft zich tijdens een ingelaste vergadering uitgebreid laten inlichten over de opzet en de activiteiten van Avantium. Ze weigerde het project echter haar goed- of afkeuring te geven.

“De raad heeft geen formeel adviesrecht in deze zaak. Dat recht gaan we nu ook niet nemen”, zei voorzitter Bob van Winkel.

De U-raad is pas in een laat stadium voorgelicht over de plannen die de TUE heeft met researchbedrijf Avantium. Het CvB was van mening dat de raad niet ingelicht hoefde te worden over het voornemen. Op uitdrukkelijk verzoek van de raad kwam het college hier echter op terug. Tijdens de bijeenkomst van afgelopen maandag gaf het CvB voor het eerst een duidelijk inzicht in de structuur en opzet van Avantium.

De TUE krijgt een belang van 6 procent. De drieduizend aandelen kosten in totaal drie miljoen. Twee miljoen gulden vloeit gegarandeerd terug naar de universiteit in de vorm van onderzoeksopdrachten.

Avantium krijgt een vestiging in Amsterdam en een vestiging in Delft. De Amsterdamse vestiging gaat zeventig werknemers tellen, in Delft gaan twintig mensen werken. Een groot deel van de werknemers is afkomstig van het Shell Researchlab. Het Avantium-contract, zo meldde Rem maandag, wordt waarschijnlijk vandaag getekend. De

U-raad gaat in de nabije toekomst met het CvB om tafel zitten om vast te stellen in welke kwesties de raad advies mag geven./.














Website