/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 3

jaargang 42, 4 mei 2000


Mensen

Untitled Document Gerard de Haan

“We werken met standaarden van zeventig jaar geleden”

Bas van de Wiel


Foto: Bram Saeys

Prof.dr.ir. Gerard de Haan is tot 1 maart 2004 benoemd als deeltijdhoogleraar ‘Beeldbewerking voor multimediasystemen’.

In deze functie zal hij één dag in de week op de TUE doorbrengen. De rest van de week werkt hij bij Philips. De Haan geeft leiding aan een onderzoeksgroepje (cluster) van momenteel negen man, en geeft richting aan het researchprogramma ‘videoprocessing’. Met de groep verricht hij onderzoek op het gebied van videoprocessing, waarbij onderwerpen als videoformaatconversie, beeldverfraaiing, ruisreductie, beeldcompressie, en artefactreductie van nieuwe displaysystemen aan bod komen.

Zijn werk op het gebied van beeldbewerking voor multimediasystemen aan de TUE houdt in dat er onderzoek plaatsvindt naar mogelijkheden om videosignalen in real-time te verbeteren. Zo worden er methodes bedacht om ruis uit beelden te halen, de scherpte te verhogen, contrasten te verbeteren en de kleurweergave te optimaliseren. Ook wordt er veel werk verricht op het gebied van bewegingscompensatie.

De Haan: “Bewegingscom-pensatie houdt in dat in een videostroom die een bepaald aantal beeldjes per seconde bevat, nieuwe beeldjes ‘erbij gerekend’ worden om zo bewegingen vloeiender te laten verlopen en om beeldflikker te beperken. Het is hierbij erg belangrijk dat een tv-toestel objecten op het scherm kan identificeren en de beweging kan voorspellen. Hiervoor is veel rekenkracht nodig, maar een aantal moderne toestellen bezit al een chip die deze bewerkingen kan uitvoeren.”

“Het is belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar deze technieken. De technische standaarden voor televisie zijn in de jaren dertig op papier gezet en hielden rekening met de technologie van toen. Destijds waren de schermpjes erg klein en er kwam weinig licht vanaf. Tegenwoordig zijn de schermen veel groter en hebben ze een hogere lichtopbrengst, maar we werken nog steeds met standaarden van bijna zeventig jaar geleden.”

In dit tijdperk van nieuwe media groeit de vraag naar nieuwe en afwijkende beelschermtechniek explosief. Alle verschillende schermen moeten beeldinformatie aangeleverd krijgen in alle soorten en maten. Om dit te kunnen doen, moet een toestel in staat zijn real-time formaatconversie toe te passen. De Haan: “Formaatconversie is de techniek die het mogelijk maakt een bepaald type videosignaal, een formaat, om te zetten naar een ander type. Zoals je op de computer kunt zien, is het vrij eenvoudig om de oppervlakte en lengte/breedteverhoudingen te veranderen, maar om in de tijd aanpassingen te doen, is al een stuk moeilijker. Er moeten dan beeldjes bij of af, maar de beweging moet toch soepel en vloeiend blijven.”

De kersverse hoogleraar wil tijdens zijn hoogleraarschap de TUE op de kaart zetten op het gebied van elektronische beeldbewerking. Vooralsnog ligt het zwaartepunt van dit vakgebied in Delft. De TUE is nooit aan dit soort onderzoek begonnen, omdat het miljoeneninvesteringen vergt. De Haan wil deze investeringen zoveel mogelijk vermijden door gebruik te maken van pc’s en zelfs de note-books van de studenten.

De Haan: “De grote investeringen zijn nodig om beeldprocessors te kopen die de beelden in real-time kunnen verwerken. Omdat het onderzoek vooral algoritmisch is, is het niet noodzakelijk dat de bewerkingen real-time gebeuren. Het is helemaal niet erg als er even op het resultaat gewacht moet worden. Het is dus mogelijk met relatief eenvoudige pc’s of zelfs met de notebooks van studenten goed onderzoek te doen.”/.

Untitled Document De week van/Wim

Wim de Leeuw is predikant bij de Eindhovense Studentenkerk

Donderdag: Bezig met de Paasvieringen, ga in de Studentenkerk voor op Goede Vrijdag en Paaszondag. Tevens veel drukte rond de actie om het ontslag van Tineke Linssen van de TUimelaar terug te draaien. Nog geen reactie van het bestuur. Wel kwam de bewaking langs met een e-mail, die hen erop wees dat mijn auto hinderlijk geparkeerd stond. Mijn God, als dat het niveau is van zo’n bestuur zouden ze nog geen aquarium mogen runnen. Kan ’s avonds niet naar de kerk (traditioneel lees je dan Johannes 13, de voetwassing), want bouwvakkers kwamen vloeren aansmeren (zit in een verbouwing). Voor mij was het meer de vloerwassing.

Vrijdag: Rustig naar de viering van

’s avonds toegeleefd; één van mijn favoriete. Je leest het passieverhaal van Johannes en hebt alleen stemmige muziek er omheen. Ik hoef niet veel te doen, hetgeen een geweldige rust geeft.

Zaterdag: Telefoontjes van TUimelaar-ouders en instemmingsbriefjes. Helen moet werken, ik trek op met David (3,5 en geweldig!). Zet alle zenuwen over de preek van morgen opzij tot hij vredig slaapt. Werk tot een uur of twee, kijk nog een stukje film en duik kapot in bed.

Zondag: Nerveus als altijd voor een dienst. Wordt met de jaren eerder erger. Maar het gaat goed, het is emotioneel zonder vals sentiment en werpt licht op dingen op een manier die anders, zo niet nieuw is. Heb ik zelf ook nog wat aan! Ik schrijf nog een artikel voor Samen, het protestantse kerkblad van Eindhoven.

Maandag: Helen werkt (bij Dela, in vijf dagen heeft ze tien uitvaarten te regelen), ik speel met David, ga fietsen, heb een oppas geregeld en ga een paar uur jokeren in een café met andere ouderen. Schrijf ’s avonds nog twee artikelen.

Dinsdag: Redactie-vergadering van Samen, heb verschillende gesprekken, ben tijd kwijt aan de TUimelaar-kwestie en bespreek een begrafenis. Bel met Niels over de respons van de ouders: tot op heden vijftig vóór (ons voorstel), drie tegen en een deel dat zoals gewoonlijk Gods water over Gods akker laat lopen. Ben tevreden.

Woensdag: Maak de liturgie klaar voor zondag, heb spreekuur en een gesprek met een HBO-studente. Beman de voorlichtingsstand in het Auditorium, weer TUimelaar-toestanden, ’s avonds dagboek van deze week schrijven voor Cursor.

Untitled Document /Promoties

Ir. M. Smeets (W&I) zal op woensdag 10 mei promoveren op zijn proefschrift ‘Parameter Shift in GKZ-Hypergeometric Systems’. De promotie vindt plaats om 16.00 uur in zaal 4 van het Auditorium.

Op donderdag 11 mei zal N. Khan (W&I) promoveren op zijn proefschrift ‘A Shape Analysis Model with Application to Character and Word Recognition’. Aanvang 16.00 uur in zaal 4 van het Auditorium.

Ir. A. Jeuken (N) verdedigt op woensdag 10 mei zijn proefschrift ‘Evaluation of Chemistry and Climate Models Using Measurements and Data-Assimilation’. Aanvang 16.00 uur in promotiezaal 5 van het Auditorium.

/Vacatures

/Secretaresse 0,6 fte (V32845) bij de sectie Besliskunde en Stochastiek van de capaciteitsgroep Wiskunde van de faculteit Wiskunde en Informatica. Duur: 1 jaar met uitzicht op dienstverband voor onbep. tijd. Salaris: maximaal fl. 4.012 bruto per maand bij volledige werktijd. Reageren binnen twee weken. Voor meer informatie www.academictransfer.nl/tue/.

Het Studenten Service Centrum (STU) zoekt een service desk medewerker (V2801/063) . Duur: 1 jaar met uitzicht op vast dienstverband. Salaris: minimaal fl 2806 en maximaal fl 4203,- bruto per maand. Reageren binnen twee weken.

/Afscheidscollege

Prof.dr.ing. J. Jess heeft op 1 mei zijn werkzaamheden als hoogleraar aan de faculteit Elektrotechniek beëindigd. Op vrijdag 12 mei om 16.00 uur zal hij zijn afscheidscollege geven in de Blauwe Zaal van het Auditorium. De titel van zijn rede luidt: ‘Over computers, fascinatie en andere emoties’. Na afloop is er een receptie.

/Bedankt

Op 20 maart jl. nam ik afscheid van de TUE en de faculteit Bouwkunde. Van velen ontving ik daarbij goede wensen. Ook namens mijn vrouw wil ik iedereen daarvoor hartelijk danken.

Jacques Valk














Website Cursor