/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 3

jaargang 42, 4 mei 2000


Nieuws

Untitled Document

Front Office: ÒZe kunnen ons niet missenÓ


Foto: Bart van Overbeeke

Zes personeelsleden van Front Office hebben 1 mei 343 handtekeningen en 17 mailtjes aangeboden aan CvB-lid drs. Willem te Beest. “In veertien werkdagen hebben wij deze handtekeningen verzameld. We willen u deze aanbieden in de hoop dat u voor ons het Front Office kunt redden. Want ze kunnen ons niet missen”, zei Carla Kabo tegen Te Beest. “U snapt dat ik daar geen uitspraak over kan doen”, antwoordde Te Beest.

Het Front Office dreigt te worden opgeheven door de AVA-operatie.

Untitled Document Studenten

worstelen met ethisch dilemma

Stel: je bent een net afgestudeerde werktuigbouwkundig ingenieur en hebt een baan bij een grote autofabrikant. Een nieuwe auto moet zo snel mogelijk op de markt gebracht worden, omdat de concurrent een vergelijkbaar model ontwikkelt. Morgen komt de keuringscommissie, die de botsproeven controleert. Er is één probleem: de airbag is te klein. Een airbag die wel aan de eisen voldoet, is pas over twee maanden leverbaar. Als daarop gewacht wordt, kan de auto pas over een half jaar gekeurd worden en heeft de concurrent een groot voordeel. Met een slim trucje zal de auto door de keuring heen kunnen komen. Beduvel je de commissie of wacht je op de goede airbag waardoor je bedrijf een heleboel winst misloopt?

Dat was de casus waar alle tweedejaars studenten Werktuigbouwkunde een paar weken lang op hebben zitten zweten. Harry van Leeuwen, coördinator van het project: “Iedere Werktuigbouwkunde-student moet tijdens zijn studie één keer met een ethisch probleem in aanraking komen. De studenten hebben het geschetste probleem als heel realistisch ervaren. Uit de evaluatie blijkt dat de studenten een enorm hoge waardering hadden voor de ethiekcolleges”, vertelt Van Leeuwen tevreden. “Ik was wel verrast over het gemak waarmee de meeste studenten ervoor kozen om de keuringscommissie te misleiden, maar ik vond het toch mooi dat ze er vrijwel allemaal op stonden dat er uiteindelijk een veilige auto zou worden geproduceerd.”

Martijn te Voert is één van de studenten die een oplossing voor het probleem moest bedenken. “In onze groep van negen mensen waren er drie verschillende meningen, maar er was niemand die de keuring wilde uitstellen. In het begin was ik er fel tegen, omdat het wellicht mensenlevens kon kosten, maar ik realiseerde me later dat je wel aan je eigen toekomst moet denken. Er zou na de keuring een veilige airbag in de auto komen, dat is ook een van de redenen dat ik voor het beduvelen van de commissie koos.”

Hans Schippers van de bestuurscommissie Techniek en Ethiek is tevreden over het project. “Het was de bedoeling dat de studenten praktisch nadachten over een ethisch dilemma. Iedereen kan er mee te maken krijgen.” Martijn te Voert zegt er ook zeker iets van geleerd te hebben. “Ik zal er bij andere problemen nog wel eens aan terug denken, maar als ik over tien jaar voor hetzelfde dilemma kom te staan, weet ik niet of ik dezelfde oplossing zal bedenken.”/.

Untitled Document Praktische vragen over Virtuele Bunker

Een kleine veertig studenten waren op 19 april aanwezig bij de eerste bijeenkomst over de Virtuele Campus die eind dit jaar operationeel moet zijn aan de TUE. Doel was enthousiaste studenten vinden voor de opbouw en inrichting van de Virtuele Bunker. Er waren vooral veel vragen van praktische aard.

Eerder had ir. Bas Vermeer, programma-manager van het VirTue-project al gezegd dat ze met de Virtuele Bunker een ‘kritische massa’ willen ontwikkelen. Kritisch zijn de TUE-studenten al, zo bleek tijdens de eerste bijeenkomst van de projectgroep voor studenten van de TUE.

Op de vraag wat de meerwaarde is van een driedimensionale, virtuele Bunker, antwoordde Vermeer dat de studenten dat zelf moeten bedenken. “Jullie moeten met ideeën komen. Ik moet niet jullie studentengemeenschap maken, dat moeten jullie zelf doen.” Waarop de vragensteller antwoordde dat er al een studentengemeenschap is en nog eens vroeg wat de meerwaarde is. “Je bent interactief bezig”, vond Vermeer. “Een voordeel van virtueel rondlopen in het studentensportcentrum is dat je bijvoorbeeld meer kunt doen dan een baan reserveren. Zo kun je er anderen zien rondlopen en een baan boeken. Dan kun je een keer met iemand anders spelen.”

Beveiliging

De betalingen op de Virtuele Campus lopen via bedrijven die nu ook actief zijn op internet. “Je bepaalt zelf wat het bedrijf van jou te weten komt.”

“Maar hoe veilig is de chipcard waarmee wordt gewerkt?”, vroeg een student. “Je kunt in Tsjechië zo een chipkaart laten maken, dan kan ik me voordoen als student nummer zoveel aan de TUE en maar bestellen wat ik wil.” Vermeer, lachend: “Goed bedacht, maar de beveiliging is heel hoog, daar breek je niet zomaar doorheen.”/.

Untitled Document TUE’er naar Cyprus voor scriptiewedstrijd

Oud TUE-student Allert van Zelst gaat eind mei naar Cyprus om mee te doen aan de finale van de scriptiewedstrijd van IEEE, de internationale vereniging van Elektro-technische ingenieurs.

Het gaat hem niet om het geld dat hij kan winnen op Cyprus (winnaar 500 dollar, tweede plaats 300 dollar en derde plek 200 dollar). “De IEEE is een wereldwijde vereniging met meer dan 150.000 ingenieurs. Het gaat natuurlijk om de eeuwige roem”, grapt Van Zelst, die vorig jaar afstudeerde aan de TUE en nu aan het promoveren is bij Bell Labs in Nieuwegein. In de praktijk werkt hij bij het Amerikaanse bedrijf, maar omdat het beleid daar is alleen gepromoveerde mensen aan te nemen, wordt hij via de TUE gedetacheerd bij Bell. Van Zelst heeft zijn afstudeerstage bij hetzelfde bedrijf gelopen. Daar schreef hij ook zijn verslag over zijn onderzoek naar een nieuwe generatie draadloze Lan’s (local area network).

Van Zelst schreef zichzelf in voor de scriptiewedstrijd van IEEE met zijn stage-opdracht. “Ik had een negen voor mijn afstudeerproject, dus het was wel van redelijke kwaliteit. Bij Bell werken alleen maar gepromoveerden, daar kun je je enorm aan optrekken.”

Van Zelst mocht een praatje komen houden in Eindhoven over zijn scriptie. “Dat was vrij gemakkelijk, want het viel net na mijn afstuderen.” Uiteindelijk mocht hij een aparte scriptie schrijven op het gebied van radiocommunicatie. Zijn stuk is een van de zes die zijn overgebleven voor de finale eind mei op Cyprus. “De wedstrijd is georganiseerd rondom een conferentie, waar ik ook naar toe ga.” Op welke plek hij zal eindigen, kan Van Zelst niet inschatten. “Ik heb nog geen tijd gehad om het werk van de andere finalisten te bekijken. De presentatie is denk ik heel belangrijk.”

Van Zelst krijgt de vliegreis en het verblijf op Cyprus vergoed. “Ik ga erheen om nog wat te leren, maar ga zeker ook genieten van Cyprus.”/.

Untitled Document Prof. Schot benoemd aan UT

Professor dr. Johan Schot, voor drie dagen in de week hoogleraar aan de TUE, is onlangs benoemd tot hoogleraar Maatschappij-geschiedenis van de Tech-niek aan de Universiteit van Twente (UT). Hiervoor werkte Schot al als universitair hoofddocent in Twente. De aanstelling in Twente is voor twee dagen. De rest van de week werkt Schot aan de TUE.

Untitled Document TUE deelnemer aan Europees project

De TUE doet mee aan het Europese project PSIM, dat assemblageprocessen virtueel moet optimaliseren. Het project wordt geleid door TNO in Delft. PSIM staat voor Participative Simulation environment for Integral Manufacturing enterprise renewal. Het doel van het project is met behulp van geavanceerde simulatiesoftware continu en integraal de assemblage in bedrijven te verbeteren. Het nieuwe simulatiesysteem maakt gebruikt van de nieuwste ICT-systemen en de actueelste kennis van logistiek, technologie en ergonomie. De TUE heeft samen met Baan, DataConsult en de universiteit van Patras in Griekenland het ICT deel ontwikkeld. Over twee jaar zullen de eerste versies van PSIM gaan draaien bij autofabrikanten Volvo en Fiat en bij Finland Post.

Lezing over Flying Pins

Het kunstenaarsechtpaar Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen geeft op 30 mei een lezing in het Auditorium. Oldenburg en Van Bruggen hebben het enorme kunstwerk van bowlingkegels gemaakt, dat wordt geplaatst op de kop van de Kennedylaan. De lezing duurt van 20.30 tot 22.00 uur. Wie aanwezig wil zijn, moet tien gulden overmaken op giro 1094666 van het Van Abbemuseum Eindhoven. De overschrijving moet uiterlijk 15 mei binnen zijn. In het Van Abbe is vanaf 27 mei een tentoonstelling te zien over de totstandkoming van het beeld. Flying Pins wordt op 31 mei onthuld.

Workshop beter studiemateriaal

Door beter schriftelijk studiemateriaal in te zetten kan het zelfstudiegedrag van studenten positief worden beïnvloed. Dat is de kern van een workshop ‘Verbeteren van schriftelijk studiemateriaal’ die het Onderwijskundig Service Centrum op maandagmiddag 5 juni verzorgt.

Deelnemers krijgen een methode tot hun beschikking voor het toetsen van bestaand schriftelijk studiemateriaal aan onderwijskundige criteria. Meer informatie via tst. 3126). Aanmelden voor 22 mei via tst. 5060 of w.p.v.d.einde@-tue.nl of via Internet www.osc.tue.nl.

Untitled Document Naar een Stilteruimte op de TUE

Druk, druk, druk. Zijn er nog mensen die het niet druk hebben? Als je om je heen kijkt is iedereen gestresst bezig van de ene andere afspraak naar de andere te gaan.

‘Daarom is er in de maatschappij een toenemende behoefte aan onthaasting, het loskomen van de dagelijkse bezigheden. Door economische en culturele ontwikkelingen die zich de afgelopen jaren in Nederland hebben voorgedaan, zijn nieuwe behoeften op het geestelijk vlak ontstaan. Ook op de TUE’, staat in het beleidsplan ‘Naar een Stilteruimte op de TUE’.


De werkgroep STILTE 2000 overhandigt Harry Roumen het plan ÔNaar een stilteruimte op de TUEÔ. Foto: Bram Saeys

Dat plan werd op 20 april door de werkgroep STILTE 2000 overhandigd aan de secretaris van het CvB, ir. Harry Roumen.

Op een aantal universiteiten, zoals de Katholieke Universiteit Brabant en de Erasmus Universiteit, zijn al stilteruimtes in gebruik. Studenten kunnen hier terecht voor bijvoorbeeld individueel gebed en activiteiten die bezinning kunnen bevorderen, zoals meditatie en aandachtsoefeningen. De stilteruimte op de TUE moet een plek worden waar de bezoekers los kunnen komen van de dagelijkse hectiek. Er zal ook plaats zijn voor groepsactiviteiten. Het is de bedoeling dat de stilteruimte op een bestaande locatie binnen de TUE wordt gerealiseerd. De werkgroep heeft een voorkeur uitgesproken voor een plek in de buurt van de bibliotheek in de Hal. Dit zou mogelijk zijn nadat het STU is verhuisd naar het Hoofdgebouw.

De belangrijkste eis waaraan de ruimte moet voldoen is de geluidsisolatie. Er mogen in de stilteruimte geen hinderlijke geluiden hoorbaar zijn van machines of ventilatiesystemen. Ook mogen er geen toiletten naast de stilteruimte komen. “We hopen nog voor het einde van dit jaar een ruimte in gebruik te nemen”, vertelt Willemien Fraaije van de werkgroep STILTE 2000. “Tijdens de overhandiging heeft Roumen toegezegd dat het CvB in ieder geval op korte termijn op het beleidsplan zal reageren.”/.

Untitled Document Ingang noordzijde Hoofdgebouw

tijdelijk gesloten

De komende twee weken is het alleen mogelijk om het Hoofdgebouw van de TUE binnen te gaan via de zuidingang. De ingang aan de noordzijde is tot 15 mei niet bruikbaar.

Er wordt een tijdelijke sluis aangelegd die ervoor moet zorgen dat die ingang veilig te gebruiken is. Dit in verband met de renovatie van het noorddeel van het Hoofdgebouw.

De deur aan de noordkant blijft wel open, maar in het kader van de veiligheid verzoeken de AMSO, BHV en Vastgoed iedereen tot 15 mei geen gebruik te maken van deze deur voor dagelijks verkeer, zodat de sluis snel kan worden aangelegd. Het openhouden van deze ingang is alleen bij calamiteiten. De laatste tijd is verwarring ontstaan over de toegankelijkheid en de vluchtmogelijkheden van het Hoofdgebouw.

“De deur aan de noordkant is een paar keer dicht geweest, waardoor soms verwarring ontstond. Het sluiten was telkens noodzakelijk in het kader van de veiligheid bij bijvoorbeeld het verwijderen van glasplaten”, zegt Simone Dekkers van Vastgoed hierover. “Er blijven altijd vier vluchtmogelijkheden vanaf vloer -1,0 en 2 tot en met 12 via de reguliere trappenhuizen en via de noodtrappenhuizen aan de noord- en zuidzijde. Vanaf vloer 1 zijn de twee mogelijkheden aan de zuidzijde bereikbaar.”/.

Untitled Document Meijer ziet alleen voordelen aan de opzet. “Het mes snijdt aan verschillende kanten. We stellen onze kennis ter beschikking aan de industrie. Daarnaast draagt het bij aan de goede naam van de TUE. Maar het is ook een mooie kans voor jonge wetenschappers die een leuke baan zoeken. Zo’n jonge startup vormt een prachtige werkplek. En uiteindelijk heeft het onderzoek in de groep er natuurlijk ook baat bij.” Een bijkomend voordeel is volgens Meijer dat zelfs de samenwerking met andere universiteiten gebaat is bij de oprichting van SyMO-Chem. “We worden vaak benaderd door groepen van andere universiteiten met het verzoek of we een bepaald materiaal kunnen maken. Dat kunnen we wel, maar wilden we niet. Dat soort werk zou nu ook door SyMO-Chem gedaan kunnen worden.”/.
Untitled Document Stimuleringsprijs voor oud-Bouwkundestudenten

Ir. Sander Leistra en ir. Martijn Honselaar zijn de eerste winnaars geworden van de Amsterdamse WoningbedrijfWimpel. Op 18 april kreeg het duo deze prijs, een stimulans voor jong vormgeverstalent, uitgereikt.

Het betrof een ontwerp voor negentig woningen, verdeeld over vier locaties, in Stadsdeel Noord in Amsterdam van het Woningbedrijf Amsterdam. Het is de bedoeling dat het ontwerp in 2001 gerealiseerd wordt.

Leistra studeerde in 1997 af aan de faculteit Bouwkunde van de TUE en werkt nu bij het bureau Diederen Dirrix van Wylick in Eindhoven. Honselaar studeerde in 1997 af, heeft een eigen architectenbureau, Ontwerplab, in Tilburg en promoveert nu aan de TUE. Deze prijsvraag is hun eerste samenwerking en het is zo goed bevallen dat het waarschijnlijk niet de laatste zal zijn.

“In november 1998 hebben we met twaalf andere geselecteerden van de Archiprix meegedaan aan de workshop, daarna volgde een inspraakronde met de buurt. Pas in januari 1999 konden we beginnen met de vervolgopdracht, met drie andere geselecteerden”, vertelt Honselaar.

Leistra: “Bij de workshop hadden we al veel aan-dacht besteed aan het stedenbouwkundige ont-werp. Het is een moeilijk gebied met een heel complexe situatie. We hadden te maken met een historische dijk waarop klassieke lintbebouwing stond. Daarachter waren pre-Bijlmerflats gebouwd van negen verdiepingen. Net achter de dijk stond zelfs een flat met dertien verdiepingen. De locatie ligt wel aan het water, maar dat was nergens bereikbaar. En er ligt ook nog een verwaarloosd havengebied. Voor zo’n gefragmenteerd gebied moesten we een integraal plan maken.”

Bijkomende eisen waren dat er concentratie van woonruimte moest komen, waarvan dertig procent sociale woningbouw moest zijn en zeventig procent voor de vrije verkoop. Honselaar: “We hebben op de workshop al een stevige en uitdagende stedenbouwkundige analyse gemaakt. De jury had zijn bedenkingen bij de uitvoerbaarheid van het ontwerp. Uiteindelijk hebben we binnen de stedenbouwkundige voorwaarden toch goede woningen weten te realiseren.”/.

Untitled Document Organisatoren gezocht voor musical

De culturele studentenverenigingen die in Scala gehuisvest zijn, voeren in mei 2001 een musical op. Voor dit gigantische evenement ter gelegenheid van het 45-jarige bestaan van de TUE heeft Scala niet alleen een heleboel acteurs, musici, dansers en zangers nodig, maar ook een productieteam. Dat team organiseert alles om de musical heen, zoals de locatie, promotie, subsidies, audities en kaartverkoop. Heb je zin en tijd (zo’n vijf uur per week) om een jaar lang te werken aan de musical, stuur dan een email naar b.eckert@chello.nl. Vertel daarin waarom je mee wilt doen en wat je kunt en wilt doen.

Meijer spreekt op symposium

TUE-hoogleraar Bert Meijer spreekt dinsdag 16 mei tijdens de viering van het tienjarig bestaan van het IMO, het Instituut voor Materiaal Onderzoek in Diepenbeek (België). Tijdens het wetenschappelijk colloquium dat die dag wordt gehouden, spreekt hij vanaf 14.30 uur over ‘From supramolecular architectures to advanced materials’.

Ontwerp-

wedstrijd

Een bedrag van 7.500 gulden is te winnen in de New Designers Award. In deze wedstrijd wordt ontwerpers gevraagd een oplossing te vinden voor een alledaags bewaarprobleem in de keuken. Met de invoering van de multiculturele keuken komen steeds meer vreemde ingrediënten in het keukenkastje of de koelkast terecht. Er moet een bewaarsysteem komen waar bijvoorbeeld ook tacoschelpen, couscous, mie en paksoi in bewaard kunnen worden. De wedstrijd loopt tot en met 14 juni. Aanmelden kan via het wedstrijdsecretariaat: 070-4161616. Het winnende ontwerp wordt door Brabantia in productie genomen.

Workshop ‘Diagnostisch Toetsen’

Het Onderwijs Service Centrum verzorgt op dinsdagmiddag 6 juni een workshop ‘Inter-actief Diagnostisch Toetsen’. Docenten leren vragen te formuleren voor interactieve diagnostische toetsen en deze te implementeren in een zogenoemde toetsdesigner. Hiermee kunnen studenten na-gaan of zij de stof voor een tentamen beheersen. Aanmelden voor 22 mei bij w.p.v.d.einde@tue.nl of via internet www.osc.tue.nl.














Website Cursor