/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 3

jaargang 42, 4 mei 2000


Voorpagina

Untitled Document Koninklijke onderscheiding voor drie TUE’ers

De lintjesregen is niet onopgemerk aan de TUE voorbijgegaan. Dr.ir. Henk de Wilt, voorzitter van het College van Bestuur en deeltijdhoogleraar dr.ir. Rob de Meijer de werden vrijdag 28 april benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Prof.dr. Martin Bastiaans werd in zijn woonplaats Mierlo benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

De Wilt ontving de koninklijke onderscheiding vrijdagmiddag op de TUE uit handen van Rein Welschen, burgemeester van Eindhoven. Hij roemde de 59-jarige collegevoorzitter onder meer om zijn inzet voor de universiteit, de stad Eindhoven en de regio. Welschen vergeleek de TUE met een perfect op elkaar ingespeeld elftal dat geen goals maakte, maar dat wel ging doen nadat dat de scorende spits De Wilt aangetrokken was. De Wilt is sinds 1 mei 1996 voorzitter van het CvB en bekleedt diverse andere bestuursfuncties en commissariaten.

De 53-jarige Martin Bastiaans is dertig jaar in dienst van de TUE. Bastiaans is als universitair hoofddocent verbonden aan de faculteit Elektrotechniek. Hij heeft grote faam opgebouwd als docent en onderzoeker op het gebied van signaalverwerking en –bewerking. Daarnaast is Bastiaans ook maatschappelijk zeer actief. Hij was jarenlang lid van de Helmondse Orkest Vereniging, is actief zanger en dirigeert een kerkkoor in de parochiekerk van Bakel.


Collegevoorzitter Henk de Wilt en universitair hoofddocent Martin Bastiaans ontvingen vrijdag 28 april een koninklijke onderscheiding. Prof.dr. Robert de Meijer, niet op de foto, werd eveneens onderscheiden.Foto: Bram Saeys

De 59-jarige Prof.dr. Robert de Meijer tot slot is als deeltijd hoogleraar technische natuurkunde verbonden aan de TUE. Hij werd eveneens Ridder in de orde van Oranje-Nassau. De Meijer bekleedt de leerstoel Radioactiviteit in Woonomgeving en Leefmilieu. Zijn betrokkenheid bij de maatschappij en leefomgeving ondermeer uit zijn activiteiten binnen instellingen als het Groninger Landschap en Natuurmonumenten./.

Untitled Document TUE viert dies met prijs-

uitreikingen

Op donderdag 27 april vierde de TUE haar 44ste dies. De opzet was anders dan andere jaren; geen spreker die over een bepaald vakgebied iets vertelde, maar de uitreiking van een aantal prijzen aan vier AIO’s voor uitnemend onderzoek.

De UFE-ontwerpersprijzen voor het beste ontwerp van het Stan Ackermansinstituut kwamen toe aan A. Slagt (tweede prijs UFE met een ontwerp van een planningsmethodiek voor de KLM-dienstregeling) en M. Geusen (eerste prijs UFE met een ontwerp voor een 3D-laserscanner). De TUE-promotieprijzen (voorheen de SNS-prijs) werden uitgereikt aan Ronald Gelten en Dave Kaandorp vanwege hun uitmuntende proefschriften. De vier prijswinnaars vertelden vervolgens allemaal het een en ander over hun werk, afgewisseld met muzikale intermezzo’s van Quadrivium.

Rector magnificus prof.dr. Martin Rem merkte verder in zijn speech op dat Nederlandse proefschriften in het buitenland hoog aangeschreven staan. Tevens vertelde hij dat de TUE opviel doordat promovendi in betrekkelijk korte tijd hun proefschrift tot stand brengen. In dat kader vond hij het verontrustend dat er met de discussie over het zogeheten ‘3+2-model’ voor het onderwijscurriculum nu stemmen opgaan om de promotie in drie jaar af te ronden. Dat is geen ontwikkeling die hij zou willen nastreven. /.

Untitled Document SyMO-Chem wil miljoen euro omzet

SyMO-Chem heet de nieuwste BV van de TUE. “Met een hoodletter O”, benadrukt prof.dr. Bert Meijer, die samen met dr.ir. Henk Janssen aan de basis van de nieuwe onderneming staat. Meijer verwacht dat de BV de komende jaren werk zal bieden aan tien chemici. Over vijf jaar hoopt Meijer met SyMO-Chem een miljoen euro per jaar om te zetten.

SyMO-Chem is voortgekomen uit de vakgroep Macromolecular and Organic chemistry (SMO). Het bedrijf gaat zich toeleggen op drie zaken. Meijer: “Allereerst kunnen we ‘op commando’ de karakterisering en synthese van verbindingen uitvoeren. Dat zijn kortlopende activiteiten. Verder gaan we contractonderzoek uitvoeren in nauwe samenwerking met onze klanten. Tot slot willen we vondsten die binnen SMO gedaan zijn binnen SyMO-Chem verder ontwikkelen. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan ons werk op het gebied van dendri-meren en supramoleculaire polymeren. Er zijn heel wat partijen die staan te springen om met ons samen te werken op dit gebied en we hebben het laatste jaar succesvol kunnen droogzwemmen in ons SyMO-Chem project binnen de vakgroep.”

De hoofdreden voor het oprichten van de BV is zowel een wetenschappelijke als een commerciële. Meijer: “Promovendi en onderzoekers binnen mijn vakgroep moeten zich bezig kunnen houden met geheel vrij onderzoek en niet met contractresearch. Die zaken moet je strikt gescheiden houden. Anders ontstaat al snel de vraag wie er eigenlijk aan het stuur zit. Jij of degene die het onderzoek betaalt? Door het contractwerk in een BV onder te brengen, creëer je een heel zuivere situatie. Je maakt een duidelijk onderscheid tussen contractonderzoek en vrij onderzoek. De klanten stellen een heldere afspraak met alle rechten voor de betaler zeer op prijs.” De gelden uit de BV stromen uiteindelijk terug in de vakgroep waardoor dit het vrije onderzoek weer kan aanzwengelen. De TUE Holding is de enige aandeelhouder van het bedrijf.

Mooie kans

Meijer ziet alleen voordelen aan de opzet. “Het mes snijdt aan verschillende kanten. We stellen onze kennis ter beschikking aan de industrie. Daarnaast draagt het bij aan de goede naam van de TUE. Maar het is ook een mooie kans voor jonge wetenschappers die een leuke baan zoeken. Zo’n jonge startup vormt een prachtige werkplek. En uiteindelijk heeft het onderzoek in de groep er natuurlijk ook baat bij.” Een bijkomend voordeel is volgens Meijer dat zelfs de samenwerking met andere universiteiten gebaat is bij de oprichting van SyMO-Chem. “We worden vaak benaderd door groepen van andere universiteiten met het verzoek of we een bepaald materiaal kunnen maken. Dat kunnen we wel, maar wilden we niet. Dat soort werk zou nu ook door SyMO-Chem gedaan kunnen worden.”/.

Untitled Document Nieuwe afspraken met China

Minister Hermans van Onderwijs heeft onlangs een nieuw Memorandum of Understanding ondertekend met de Chinese ambassadeur Hua Liming. De afspraken die hierin zijn vastgelegd richten zich vooral op uitwisseling van studenten, docenten en onderzoekers tussen China en Nederland. Ook worden er zogenoemde 2 + 2 projecten opgezet, waarbij een Nederlandse kennisinstelling en een Nederlands bedrijf gaan samenwerken met een vergelijkbare Chinese combinatie. Verder wordt informatie over wederzijdse erkenning van kwalificaties en diploma’s uitgewisseld om de toekomstige samenwerking te vergemakkelijken.

Untitled Document Bijeenkomsten ‘Verantwoord verder’

Het College van Bestuur wil de komende periode op vele plekken discussie voeren, als aanzet voor een nieuw Instellingsplan voor de TUE. Dat gebeurt aan de hand van het boekje ‘Verantwoord verder’. Dit boekje bevat in de vorm van sheets een terugblik op het beleid in de afgelopen jaren, alsmede denkbeelden inzake het beleid voor morgen.

In dit kader zal op woensdag 17 mei een plenaire bijeenkomst plaatsvinden in de Blauwe Zaal van het Auditorium, voor geïnteresseerde personeelsleden. Op donderdag 18 mei is er in Collegezaal 6, eveneens in het Auditorium, een dergelijke bijeenkomst voor studenten. Beide bijeenkomsten beginnen om 16.00 uur en worden afgesloten met een borrel.

Exemplaren van het boekje zullen bij deze bijeenkomsten beschikbaar zijn. Ook zijn ze op te vragen bij J. Smit (tel 2515), HG 0.08.














Website Cursor