/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 3

jaargang 42, 4 mei 2000


Reportage

Untitled Document Toneelspelen kan iedereen,

zeker bij Doppio

Toneel/ Chantal Louwers

Foto’s/Bram Saeys

Studententoneelvereniging Doppio. De naam zegt het al, het is zowel een studentenvereniging als een toneelvereniging. “Toneelspelen kan iedereen, ja, jij ook! En als je denkt van niet, leren wij je het wel”, is Doppio’s lijfspreuk. Sinds september werken de leden iedere week aan een aantal verschillende producties die de komende twee maanden in Plaza Futura te zien zullen zijn.

Als ik voor de deur van Scala sta te twijfelen op welke bel ik moet drukken, komen er twee mensen aanlopen die mijn twijfel wegnemen. “Ben je van Cursor? Follow us”, zegt Arlon Luiten, die op woensdagavond beter bekend staat als prins Hamlet. We lopen naar een keukentje waar de aanwezige Doppioleden druk de afgelopen week met elkaar doorspreken. Daarachter zie ik een lege ruimte, niet echt groot, maar wel heel hoog. De kale muren zijn bedekt met donkere gordijnen waardoor een felgekleurd Doppiodoek goed opvalt.

Door middel van theatercursussen worden nieuwe leden bekend gemaakt met de basisbeginselen van het toneelspelen. Ook maken zij een presentatie die ze aan het einde van het Doppio-seizoen spelen voor publiek. De theatercursussen worden begeleid door stagiaires van de Hogeschool Drama Eindhoven, die naast Scala gelegen is.

De leden die al langer toneel spelen, werken een jaar lang aan producties. Vaak kaarten de regisseurs bepaalde stukken aan. “We werken niet met audities. Iedereen kan zijn eerste drie keuzes doorgeven. We proberen ieder jaar zo veel mogelijk soorten toneel aan de orde te laten komen, bijvoorbeeld improvisatie, cabaret, mime en kindertheater”, vertelt voorzitter Nico van de Klundert.

Sandra van der Meyden zit op haar hurken tussen een bergje bloemen dat in het midden van de repetitieruimte ligt. Zij speelt Ophelia, de verloofde van prins Hamlet en schikt de bloemen één voor één. Ondertussen loopt prins Hamlet in een hoek op en neer. In gedachten oefent hij zijn tekst. Even later blijkt waarom. Arlon is de hele week ziek geweest en voelt zich ook vandaag nog niet optimaal.

Regisseur John Heijligers roept de zes aanwezige spelers bij elkaar. Voor de warming-up begint, showt hij zijn ‘werkschoenen’. Zijn stoere bergschoenen heeft hij voor de repetitie verruild voor comfortabele sandalen.

De warming-up blijkt te bestaan uit een ontspanningsoefening, waarbij het lijkt of ze compleet afgesloten zijn van de buitenwereld. Daarna kondigt John snelheidsrondjes aan. Toch blijft iedereen gedurende deze oefening op zijn plaats staan. Het zijn verbale snelheidsrondjes. John roept een willekeurig woord en de rest doet elkaar om de beurt na. Dit gaat gepaard met een hoop kabaal en drukke bewegingen. Als afsluiting van de warming-up worden de stembanden getraind door een lied in canon te zingen.


Huilend en zingend verplaatst Sandra van der Meyden zich volledig in de rol van Ophelia die rouwt om de dood van haar verloofde prins Hamlet. Net op tijd weten koningin Gertrude en koning Claudius de intens verdrietige Ophelia te redden van de verdrinkingsdood.

Moeilijk stuk

Een regisseur wordt in principe ingehuurd voor één jaar. Dat is ook het geval bij John Heijligers. Hij koos voor William Shakespeare’s Hamlet. Een moeilijk stuk, waar de spelers al maanden hard aan werken. Hamlet, prins van Denemarken, rouwt om de dood van zijn vader. De moordenaar (oom Claudius) is met koningin Gertrude, Hamlets moeder, getrouwd en is nu zelf koning. Hamlet is door de geest van zijn vader opgeroepen wraak te nemen op Claudius. Alles en iedereen moet wijken voor zijn ultieme wraakplan.

Nu iedereen is opgewarmd, is het tijd voor het echte werk. De eerste scène die geoefend wordt, is een soort monoloog van Polonius, de kamerheer van koning Claudius, die gespeeld wordt door Myriam Heffels. Al bestaat het publiek nu slechts uit de regisseur, wat medespelers en ik, ze doet het voorkomen alsof ze voor een uitverkocht Plaza Futura staat. Na haar spraakwaterval is het de bedoeling dat de koning en koningin reageren. Myriam barst in lachen uit als het koningskoppel Nico van de Klundert en Jenny Maas de lippen stevig op elkaar houdt. “Ik sta me hier uit te sloven…”, is haar verbaasde reactie.

In deze spelersgroep zitten niet alleen Eindhovense studenten. Ongeveer negentig procent van de Doppioleden is student. Als er te weinig spelers zijn in een bepaald jaar, kunnen oud-Doppianen of studenten die buiten Eindhoven studeren ook meewerken aan de producties. Koning Claudius en zijn kamerheer Polonius hebben allebei Scheikundige Technologie gestudeerd aan de TUE. Ophelia heeft in Eindhoven Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) gedaan, maar ze studeert nu Algemene Taalwetenschap in Amsterdam. De koningin is afgestudeerd aan de PABO en volgt nu een parttime opleiding tot docent Drama. Ook prins Hamlet is PABO-student. Zijn vriend Horatio wordt gespeeld door Nelleke Boers die na haar opleiding Industriële Vormgeving, nu Commerciële Economie studeert. Zij is ook degene die de Doppio-flyer maakt.

Ieder jaar heeft Doppio ongeveer zeventig leden. “Die werven we voornamelijk tijdens de introductieweken. De spelers werken namelijk van september tot mei of juni naar een opvoering toe. Daar kan je niet midden in het jaar invallen”, verklaart de voorzitter.

Sandra gaat boven even een emmer vullen met warm water om haar rol zo goed mogelijk te kunnen verbeelden. Als ze terugkomt heeft ze een witte doorzichtige nachtjapon aan en loopt ze op blote voeten. In haar handen heeft de zeer overtuigende Ophelia een emmer water die ze zingend naar voren draagt. In zichzelf gekeerd van verdriet zakt ze door haar benen. Ze plukt blaadjes van de rozen die ze in haar handen heeft en gooit ze in het water. Op het moment dat ze overmand wordt door verdriet, stopt ze plots haar hoofd in de emmer om zichzelf te verdrinken. Als de koningin haar eruit trekt, spat het water alle kanten op. Ze klemt haar benen strak om de emmer en kijkt met haar betraande ogen naar het publiek. Ze kijkt wel, maar ze lijkt niks te zien. Afgesloten van de buitenwereld begint ze steeds harder te zingen.

Gezelligheid

Behalve opvoeringen worden er door de studententoneelvereniging vele andere activiteiten georganiseerd. Aan het begin en aan het eind van een Doppio-seizoen gaan de leden op kamp en er zijn regelmatig feesten die door de activiteitencommissie worden georganiseerd. Ook is er eens per jaar een repetitieweekend. Er worden workshops gegeven en soms gaan ze naar andere voorstellingen in het theater kijken.

“We mogen nooit uit het oog verliezen dat het ook om de gezelligheid gaat. Het gaat ons niet alleen om de kwaliteit, al staan we er wel bekend om kwalitatief goed te zijn. Studenten zijn niet altijd de beste acteurs, maar zijn wel heel ambitieus”, vertelt Nico van de Klundert, die zelf ook als student bij Doppio gekomen is. “Het is jammer dat studenten vaak bevooroordeeld worden. Alleen omdat er studententoneelvereniging staat, worden de spelers bestempeld als amateurs”, vertelt John Heijligers teleurgesteld. “Er zijn mensen bij die al vijf jaar op de planken staan, zij mogen zeker geen amateurs genoemd worden. Zij brengen kwaliteit en hebben een hoog ambitieniveau.”/.

Untitled Document Op 24, 25 en 26 juni zal het stuk ‘Hamlet’ te zien zijn in Plaza Futura, steeds om 20.30 uur. Verder kan je op 15, 16 en 17 mei naar ‘Wachten op Godot’, geregisseerd door Esther Bolte. Op 10, 11 en 12 juni zal Shakespeare’s ‘Othello’ opgevoerd worden onder begeleiding van Loek Beckers die ook verantwoordelijk is voor de bewerking. Tot slot brengt Doppio op 27, 28 en 29 juni ‘Equus’. Dit stuk staat onder regie van Suus Willemse.

Voor meer informatie over Doppio en de opvoeringen van de komende twee maanden kan je op internet terecht. Op www.dse.nl/doppio vind je alles over deze studententoneelvereniging.














Website Cursor