/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 6

jaargang 43, 12 oktober 2000


Opinie

Cursief
De Elsevier-enquête, de Keuzegids Hoger Onderwijs: in het najaar vallen de kwaliteitsoordelen over het hoger onderwijs net zo hard als de bladeren en woedt er binnen de universiteiten daardoor ook weer menige storm over de hoge dan wel lage scores. De TU/e hoeft niet depressief de winter in: vergeleken met andere universiteiten scoren de opleidingen bepaald niet slecht. Het is evenwel wat lastig om uit alle oordelen die geveld worden de juiste conclusies te trekken. De doelstelling van zowel de Keuzegids als Elsevier is de studenten een helder inzicht te geven in het Nederlandse studielandschap. Daardoor gooit men nogal eens opleidingen op een hoop die, gezien door de ogen van degenen om wiens opleiding het gaat, niet echt bij elkaar horen. Wie wil weten hoe de universiteit het doet ten opzichte van de concurrenten, moet enige moeite doen om de informatie boven tafel te krijgen. Hoe doet de TU/e het in de Elsevier-enquête in verhouding tot de concurrenten in Delft en Twente? Goed., als je je strikt beperkt tot de opleidingen waar de TU/e concurreert met de twee andere. Een eerste plaats voor communicatiewetenschap in Twente tellen we bijvoorbeeld dus niet mee. Wie de scores dan bij elkaar optelt, komt tot zeven eerste plaatsen voor de TU/e. Twente krijgt vier eerste plaatsen (waarvan twee ex aequo met de TU/e). Delft krijgt twee eerste plaatsen. In de directe concurrentie met de twee andere universiteiten liggen we dus op kop. Pik in, het is bijna winter. Fred Gaasendam

Belrondje
Verenigingsbesturen


Ieder jaar moeten studentenverenigingen en organisaties een nieuw bestuur zien aan te stellen. Bij sommigen lijkt deze taak dit jaar echter moeilijker dan ooit tevoren. Komt het door de studiedruk, zijn de bestuursbeurzen niet toereikend of hebben studenten geen zin om tegen geen of een kleine vergoeding een veeleisende taak op zich te nemen?

Ruben Steins
secretaris Thêtabestuur 2000
Ook wij hebben problemen gehad met het vormen van een nieuw bestuur. Ruim een maand geleden waren er maar drie gegadigden. Inmiddels zijn we met z’n zessen, maar onze ideale bestuursbezetting bestaat uit zeven personen. Drie bestuursleden krijgen geen bestuursbeurs. Twee daarvan volgen een HBO-opleiding en daar gelden andere regelingen voor bestuursfuncties en beurzen. Zelf heb ik ook geen beurs, want ik voldoe niet aan de zeventig procent-eis. Het is dus wel zeker dat ik studievertraging oploop, maar ik heb nu eenmaal deze functie aangenomen in het belang van de verenging. Daarnaast is een bestuursjaar bij Thêta erg leuk en leerzaam. Zelf heb ik gelukkig geen ouders die mij van dit soort dingen weerhouden, maar ik denk best dat dit bij sommige mensen wel meespeelt. Daarnaast denk ik dat er door de invoering van de prestatiebeurs veel veranderd is. Studenten krijgen maar vijf jaar betaald. Het is dan ook logisch dat ze zo snel mogelijk hun studie willen afronden.

Rob Versteeg
terreincoördinator Virus
Studenten willen snel hun studie afmaken. Er zijn wel al heel wat dingen veranderd, alleen dringt dat denk ik nog niet echt door bij de studenten. Zo mag je tegenwoordig tien jaar studeren in plaats van zeven. Sommige studenten komen in aanmerking voor een bestuursbeurs, maar het is een heel gedoe om die te krijgen. Daarvoor moet je een heel traject doorlopen en daar hebben sommige mensen gewoon geen zin in. Tegen ons hebben ze gezegd dat we maar met vergoedingen en bonussen moeten gaan werken om mensen te motiveren, maar helaas hebben we daar geen geld voor. Het begint er steeds meer op te lijken dat studenten dit soort dingen niet meer gratis willen doen en dat ze liever een betaald werk doen in hun vrije tijd. Gelukkig komt er volgend jaar een werkgroep die zich gaat inzetten voor de versoepeling van de beurseisen. Ik heb begrepen dat je je propedeuse al niet meer hoeft te hebben om een beurs te krijgen.

Ir. H. Roumen
secretaris College van Bestuur
Ik betreur het heel erg dat er steeds minder interesse wordt getoond in het vervullen van bestuursfuncties. Vooral dit jaar lijkt het allemaal manifester dan voorgaande jaren, zeker als we kijken naar de problemen rondom Virus en ESSF. Of het vormen van een nieuw bestuur voorgaande jaren ook al moeilijk verliep, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ook weet ik niet hoe het bij sportverenigingen of studentenverenigingen zit. We krijgen wel regelmatig overzichten van nieuwe besturen, maar niet van de problemen die daar eventueel aan vooraf zijn gegaan. Ik denk niet dat er ëën specifieke oorzaak is voor de problemen, maar dat het een combinatie is van verschillende factoren. Het College van Bestuur staat open voor alle initiatieven die de drempel voor studenten kan verlagen. Als dat een versoepeling van de beurstoezegging zou betekenen, dan willen we de voorstellen graag bekijken. Natuurlijk is het onmogelijk de eisen die nu gesteld zijn (Propedeuse, 70% regeling) volledig op te heffen omdat de studenten hier tenslotte naar toe zijn gekomen om te studeren. Aan de andere kant vinden wij het heel belangrijk dat studenten zich met organisatorische taken bezighouden, omdat ook daar veel banen in te vinden zijn.

Hilke Nijmeijer
fiscus sociëteit SSRE bestuur 2000

In principe geef je een jaar van je studie op. Het is heel moeilijk om tien studiepunten bij elkaar te krijgen, omdat je vijf dagen per week voor je functie bezig bent. Omdat veel mensen achterlopen met hun studie denk ik dat jongerejaars er vaak voor kiezen eerst hun studie op orde te krijgen, terwijl ouderejaars hun studie zo snel mogelijk willen afronden. Natuurlijk is er ook nog 70% regeling. Gelukkig heb ik vorig jaar mijn propedeuse gehaald en loop ik op schema. Voor anderen kan dit wel een reden zijn om niet in een bestuur te gaan. Wij hadden voor de zomer ons bestuur al bij elkaar. Behalve de studiedruk spelen financiën ook een grote rol. Een bestuursjaar is ontzettend duur.

Judith Schuurman
studente Werktuigbouwkunde, oud bestuur ESSF
Ik denk dat geld en tijd de belangrijkste oorzaken zijn van het probleem. De studiedruk wordt steeds groter en studenten hebben geen plannen meer om hun studie te verlengen. Qua geld zijn veel studenten afhankelijk van hun ouders. Sommige ouders zeggen gewoon keihard: ‘Als je een bestuursfunctie gaat vervullen, dan krijg je geen geld meer van ons’. Tijdens de gesprekken die we voeren voordat er een nieuw bestuur gevormd wordt, horen we vaak dat studenten eerst nog met hun ouders willen overleggen. Die vinden het vaak belangrijker dat ze hun studie blijven volgen.

[an error occurred while processing this directive]













Cursor