/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 6

jaargang 43, 12 oktober 2000


Ruis


Vieze toetsenborden

Heb jij je toetsenbord wel eens op de kop gehouden, uitgeschud en je verbaasd over wat voor smerigheden daar allemaal uit komen vallen? Nee? De Engelse provider AOL verzamelde een maand lang het vuil uit de toetsenborden in een doorsnee Londens kantoor. Daar kwam uit naar voren dat elk toetsenbord elke maand 1,89 gram vuil verzamelt. Ruim de helft van dit vuil bestond uit etensresten, zoals koek- en broodkruimels en stukjes chocolade (ja, daar komen altijd kleine splintertjes vanaf bij het breken), maar er werden ook nietjes, puntenslijpsel, plakband, dode insecten en stukjes huid uit geschud. Dan rijst natuurlijk de vraag wat er allemaal binnen de TU/e burelen aan viezigheid tevoorschijn komt uit de toetsenborden. Hoe vies zijn wij hier en wat doen wij allemaal boven dat apparaat. Er kan misschien wel een nieuw gezegde aan worden ontleend: toon mij uw toetsenbord en ik zie wat u eet (of dus eigenlijk niet eet, want dat belandt dus ergens tussen de ‘r’ en de ‘t’). Wat dat betreft zijn toetsenborden niet te benijden; elke dag wordt er constant hard op gerammeld, de ëën doet dat met tien vingers, de ander met twee, er valt koffie overheen, er wordt hard op geramd als de pc even niet doet wat de gebruiker wil en dan ook nog, tot overmaat van ramp, al dat vuil wat in de spelonken valt. En niet alleen eten, maar ook andere verslavende zaken, zoals shag. Het valt allemaal ongemerkt in het het toetsenbord en dat kan ook nog eens de nodige bacterieën aantrekken en daarbij behorende besmettingen veroorzaken. Heb je daar al eens over nagedacht? Wees dus voorzichtig met je toetsenbord. Hou eten en andere dingen uit de buurt (alleen je vingers zijn nog geoorloofd). En als je in een goede bui bent; maak ‘m een keer schoon. Gewoon op de kop houden, goed schudden en opruimen die zooi. De stofzuiger kan ook nog helpen, nadat de toetsen eraf zijn gehaald. Eventueel met een licht vochtig doekje voorzichting de toetsen afnemen en hij kan er weer tegen.
Een toetsenbord verzamelt nogal wat vuil in de loop der tijd. Foto: Bram Saeys

Bits
Blaadjes uitbrengen is een lastig en geldverslindend karwei. Neem dit blad. De Cursor wordt elke woensdagmiddag opgehaald door een koerier die het naar de drukker in Baarle-Nassau brengt. Vervolgens komt het blad terug naar Eindhoven en wordt door een aardige meneer over het universiteitsterrein verspreid. Dat maakt het maken van blaadjes peperduur. Als je ze op papier maakt tenminste. Dankzij internet verschijnen blaadjes tegenwoordig niet alleen op papier, maar ook op op het scherm. Dat heeft z’n nadelen. Je kunt een elektronisch blaadje namelijk niet meer op het toilet lezen. Daar is dan ook alles mee gezegd. Het kost immers geen klap om een online blaadje te distribueren. Bovendien kun je je blaadje 24 uur per dag, zeven dagen per week, aanpassen en actualiseren. Je hebt nooit te weinig kopij. En je loopt ook niet het risico dat je te veel verhalen hebt, want je blad zit nooit vol. En nu komt het: een uitgever heb je niet nodig. De laatste jaren zijn er dan ook tal van elektronische blaadjesmakers opgestaan die hun kans waarnamen en de wereld bestoken met hun zieleroerselen en andere ellende. Daar zit veel bagger bij. Gelukkig zijn er onder de digitale uitgaven ook een paar pareltjes te vinden. Pareltje ëën is de 2525/Nieuwsgids van internetjournalist Fransico van Jole. Het ezine van Van Jole bevat goed geschreven en vaak kritische artikelen over internet. (http://www.2525.com) Ook goed, en daarom pareltje twee, zijn onze Belgische naamgenoten van De Cursor. (http://www.decursor.com) Dit clubje enthousiastelingen maakt een prima online magazine voor iedereen die geïnteresseerd is in nieuwe media. Onlangs viel er een nummer uit omdat de makers, vier Belgische studenten, tentamens hadden. Laatste pareltje heet Smallzine en is wat Bits betreft het beste Nederlandse ezine. Goed vormgegeven, altijd interessant en redelijk eigenwijs. Smallzine maakte naam door bij wijze van protest de domeinnaam www.martijnbevelander.com weg te kapen voor de neus van Neerlands grootste domeinkaper…Martijn Bevelander. Inmiddels hebben beide partijen het op een akkoord gegooid, maar Smallzine blijft Bevelander nauwgezet in de gaten houden. (http://www.smallzine.nl) En dat allemaal voor de prijs van een paar telefoontikken.

Kleurenpsychologie van de koude grond
Wat is de achterliggende gedachte van de hemelsblauwe kleur die de liftschachten in het Hoofdgebouw en de ingangen van de loopbruggen naar het Auditorium en de W-hal siert? Want kleuren met het stemmige bruin en grijs doet het blauw niet echt, zo vonden ook de schilders die de verf erop smeerden. “Het past er echt niet bij”, zo luidde het oordeel van de vakmannen, die de laatste schilderhand legden aan de renovatie van het Hoofdgebouw. “Dat bruin is veel mooier, maarja, we schilderen het maar blauw als dat moet.” Volgens hen symboliseert de kleur blauw de uitgang. Of dat ook daadwerkelijk zo is, luidt de vraag aan Jan Dekkers, projectleider bij Vastgoed. Dekkers, lachend: “Nee, de architect heeft de kleuren zo bepaald, maar daar zit volgens mij geen dieperliggende gedachte achter.”

Effe Zeuren
Fred Steutel
Onlangs stond er een stukje van mij in Cursor. Er was niets aan de door mij aangeboden tekst veranderd behalve mijn afkorting van Technische Hogeschool Eindhoven; die was gewijzigd in TU/e. Leden van de (vooruit maar) TU/e-gemeenschap denken heel verschillend over dit logo. Velen denken er helemaal niet over, de lay-outers van Cursor lusten er wel pap van en anderen hebben er om uiteenlopende redenen de pest aan. Sommigen vinden het gewoon lelijk; ik ken iemand die vindt dat het in combinatie met Technische Hogeschool Eindhoven op een schietwapen lijkt. Anderen vinden dat het logo de suggestie wekt dat wij nummer vijf zijn in het rijtje TU/a, …, TU/e, of erger nog, nummer twee van TU/d en TU/e. Er is iemand die in de kantine zijn dienblad met de onderkant naar boven neerlegt om het logo niet te hoeven zien. Zelf ben ik niet gelukkig met samenstellingen als TU/e-ers. Vroeger zag je wel “WM-ers (W-emmers); niet mooi, maar misschien verdedigbaar; TU/e-ers lijkt me taalkundig niet correct: het gaat niet om een afkorting, maar om een logo. Immers, wat doen we in logo-gewijs met bijvoorbeeld Groningen en Twente: RuG-ers en -ers (spreek uit ‘Tukkers’)? Bovendien wordt volgens mijn Duitse woordenboek ‘Tuer’ vertaald door ‘actieve partner in een homofiel span’ en ‘Tue-rei’ door ‘aanstellerij’. Daar willen we toch niet bijhoren! Met de afkorting THE waren we beter af: THE Elephants, THE Old Sockers, etc; en in het woordenboek gingen we van ‘theandric’ (godmenselijk) tot ‘thewy’ (gespierd); daar konden we ons in herkennen! Toch een suggestie: we kunnen Cursor beter op dinsdag laten verschijnen; dan kunnen we de English Page dateren met TU/esday. Maar, ik krijg zojuist bericht dat er ‘Happy hour’ is in de TU/ereluur. Ik zal het hier dus bij laten.

Wie ook ‘effe wil zeuren’ over zaken die betrekking hebben op de TU/e, kan zijn of haar bijdrage mailen naar:cursor@cur.tue.nl













Website Cursor