/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 3

jaargang 43, 30 november 2000


Cultuur

Untitled Document

Wintertrimester Studium Generale van start
Bij Studium Generale begint op 6 december het wintertrimester met de lezing 'Boycot!' van dr. Fred Grünfeld over het effect van economische sancties. De dag daarna draait de film 'The Blair witch project', waarna ook de documentaire over het maken van deze film vertoond wordt. In december staan verder het Groot Verkiezingsdebat op het programma, een lezing over nanotechnologie en de satirische debuutfilm van toneelregisseur Sam Mendes: 'American Beauty'.

De effecten van een economische boycot staan al lang ter discussie. In de jaren '70 ging het vooral over de economische en culturele boycot tegen Zuid Afrika. Daarbij voerden voor- en tegenstanders, ook uit het betreffende land zelf, verhitte debatten. De steeds terugkerende vraag luidde of de bevolking niet (te veel) de dupe werd van de sancties. Deze discussie is nog steeds actueel door het boycotten van landen (en regimes) als Irak en Servië. Met name in Irak, waar de sancties vooral Saddam Hoessein zouden moeten raken, lijkt de boycot zijn doel voorbij te schieten. Sterker nog, Hoessein lijkt vooral garen te spinnen bij berichten over grote kindersterfte, terwijl zijn bewind onaangetast lijkt. De boycot tegen Servië lijkt geslaagd, omdat de ontevredenheid van de bevolking een grote rol speelde bij de onlusten en de machtsovername. De lezing (6 december 11.45 uur, Blauwe Zaal) wordt gegegeven door dr. Fred Grünfeld, universitair hoofddocent Internationale betrekkingen en het Recht der Internationale Organisaties aan de Universiteit Maastricht.

Donderdag 14 december kiezen de studenten van de TU/e hun vertegenwoordigers in de U-Raad. Op dinsdag 12 december is het Grote Verkiezingsdebat. Deelnemers zijn Sander van Drooge, (student Bouwkunde en lijsttrekker van de PF) en Dimitri Gilissen (student Natuurkunde en lijstrekker van Groep Eén). Monique Bouman van het Centrum voor Taal- en Techniek is voorzitter van het debat, dat om 12.45 uur begint in de Blauwe Zaal.

Nanotechnologie
'Klein ­ kleiner ­ kleinst' heet de lezing over nanotechnologie. Die wetenschap zal de wereld revolutionair veranderen, omdat er op atomair en moleculair niveau ingegrepen wordt. Zowel op 'dode' materie als op levende organismen: nog krachtigere chips (dus snellere en kleinere elektronica), chirurgische operaties om cellen te genezen of te verwijderen en toepassingen op milieugebied. Wat er mogelijk wordt en wat niet, welke toekomstvoorspellingen wel of niet werkelijkheid (dreigen te) worden, vertelt dr. Arthur ten Wolde, secretaris Toekomstbeeld der Techniek van het VNO-NCW, die zich zelf heeft beziggehouden met nanotechnologie.
De lezing is op 13 december van 11:45 tot 13:00 uur in de Blauwe Zaal.

Trut
De laatste activiteit van Studium Generale in 2000 is de film 'American Beauty', het filmdebuut van toneelregisseur Sam Mendes, met topacteurs Kevin Spacey en Anette Bening. Hoogtepunt in het leven van Lester (Spacey) is als hij zichzelf bevredigt onder de douche, daarna kan het alleen maar minder worden. Ondanks de aanwezigheid van zijn vrouw (Bening, die de perfecte Amerikaanse trut speelt) en dochter Jane. Toch komt er een ommekeer, als hij naar wedstrijden van het schoolbasketbalteam gaat kijken en tot over zijn oren verliefd wordt op de vriendin van Jane. Angela is het mooiste meisje van de klas, en aanstormend fotomodel. Lester gaat doen wat hij altijd wilde: bodybuilden (waarbij Spacey ook daadwerkelijk een flinke borstpartij ontwikkelde), jointjes roken, de auto kopen die hij eigenlijk wil en hij duikt in zijn oude platencollectie. Het is natuurlijk de vraag waar deze 'bevrijding' toe leidt.
Te zien op donderdag 14 december om 20:30 uur in de Blauwe Zaal/.'.

Untitled Document

De Culturele top vijf van Igor Aarts
Student Technische Natuurkunde en voorzitter PF


De HEMA rookworst komt op één! De smaak, de indringende geur en bovenal de overdreven hoeveelheid vet die vrijkomt als je hem opensnijdt, maakt deze verrukkelijke worst tot een waar genoegen. Waarschijnlijk loopt nu het speeksel al door uw mond en vraagt u zich af wanneer er weer zo'n worst mag baden in het vet van de jus. Zo niet, dan bent u nu aan het walgen bij alleen al de gedachte aan al dat vet. Maar toch, vetzucht is onlosmakelijk verbonden met de mens. De mens bemint vet en de producenten van al dit soort producten dus ook. Het is ongelooflijk hoe producenten vet proppen in alle producten waar maar vet in kan en ze weten het dan ook nog te verkopen. Wie kent niet de reclame van een oude man die net heeft gezwommen in zee en wordt opgewacht door een schattig omaatje dat hem verwent met boerenkool en een lekkere rookworst? Succes met sporten, cultuur ten top!

Op twee staat het het Kröller-Müller museum. Prachtig gelegen op de Veluwe en je rijdt er naar toe op de beroemde witte fietsen. Mooi zijn de kunstwerken in de beeldentuin en prachtig zijn de schilderijen in het museum. Wat te denken van 'De aardappeleters' van Vincent Van Gogh. Gezellig knus in een donker huiskamertje genieten van de dampende aardappels. Mooi is het om te zien hoe Van Gogh later met een romantisch terrasje in een steegje de Franse knusheid weergeeft. Mocht je naar dit museum gaan, vergeet dan zeker niet te kijken naar de architectuur waarin zich dit allemaal bevindt.

Zen, and the Art of Motorcycle Maintenance, van Robert M. Pirsig. geef ik een derde plaats. Een echt cult boek uit de jaren zeventig. Het verhaal gaat over een reis van een man die ooit geniaal was. Voor zijn eigen veiligheid wordt hij gebrainwashed. Hij kan het niet laten om te onderzoeken welke cruciale vragen Phaedrus, zijn vorige ik, heeft weten te beantwoorden. Samen met zijn zoon maakt hij op een motor een reis door Amerika in de voetsporen van Phaedrus. Het wordt een onvergetelijke reis waarin techniek en maatschappij centraal staan. Lezen dat boek.

Op vier staat wederom een boek: The Lord of the Rings, van J.R.R. Tolkien. Behalve het prachtige verhaal waarin Tolkien je meeneemt naar een wereld vol gevaren en bedrog, maar waar uiteindelijk vriendschap overwint, speelt hier voor mij ook dispuutfolklore mee. Gandalf, de grote grijze tovenaar uit The Lord of the Rings, is de naam van dit oud Van der Waalsdispuut. Een frisse duik in de Noordzee in januari hoort nog steeds tot het standaard recept van Gandalfleden om een gezond jaar tegemoet te gaan.

Nu nog op vijf maar als het er staat komt het op één, het natuurkunstwerk dat Van der Waals aan het maken is. Het idee: we laten een object zweven met behulp van een grote magneet. De magneet wordt gevoed door zonnecellen. Hierdoor ontstaat het verrassende effect dat afhankelijk van de zonkracht het object hoger dan wel lager gaat zweven. Het project loopt inmiddels een half jaar, maar het zal nog zeker tot medio 2002 duren voordat het klaar is en wordt neergezet op de nieuw in te richten De Wielen. /.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor