/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 3

jaargang 43, 30 november 2000


Nieuws

Untitled Document

Ruimtelijke perceptie


In de W-hal is de afgelopen weken een kleurige kartonnen miniatuurstad gebouwd. Het betrof werkstukken van architectuurstudenten die het vak Architectuur: Primaire elementen: Perceptie, analyse en toepassing volgden. Doel van dit vak was het leren kennen van ordenende principes in de architectuur en het analyseren van zintuiglijke waarnemingen van ruimtelijke fenomenen.

Foto: Bram Saeys

Untitled Document

TU/e eerste
universiteit met BHV-kernploeg
De TU/e kent sinds kort een BHV-kernploeg. Dit houdt in dat er door de week tot 23.00 uur altijd minstens vijf BHV-beveiligingsmensen aanwezig zijn voor calamiteiten op de hele campus.

De Arbowet schrijft voor dat één op de vijftig mensen binnen een organisatie een BHV'er moet zijn (Bedrijfshulp-verlener). Overdag komt de TU/e daar wel aan, maar omdat dit vrijwilligers zijn, zit de campus na 17.00 uur zonder het vereiste aantal BHV'ers. Dit probleem is nu opgelost binnen de universiteit. "De wet voorziet er niet in dat je na vijf uur mag stoppen met deze taak. Daarom hebben we een BHV-kernploeg opgericht", zegt Ad van Veen, hoofd van de BHV en beveiliging van de TU/e. "Daarmee zijn we de eerste universiteit in Nederland die dit probleem heeft opgelost." De kernploeg bestaat uit mensen van de beveiligingsdienst, die opgeleid zijn voor BHV-werkzaamheden. Er zijn drie mensen extra voor ingehuurd. "De kernploeg moet er altijd zijn; dat is een belangrijk onderdeel van de veiligheid."

Nu zijn er standaard van 17.00 tot 23.00 uur minstens vijf mensen aanwezig die eerste hulp kunnen verlenen en de brandweer, politie en ambulance naar de juiste plek kunnen escorteren bij noodgevallen. Bij avondopenstellingen van de TU/e en andere activiteiten wordt het aantal mensen in de kernploeg verhoogd met brandwachten. Bij brandmelding of een ongeval buiten de normale werktijden wordt de kernploeg direct ingezet. "De leden van de ploeg hebben reguliere werkzaamheden, die ze laten vallen bij een melding", aldus Van Veen./.

Untitled Document

TU/e doet mee aan Nationale Renovatieprijs
De afdeling Vastgoed van de TU/e dingt mee naar de Nationale Renovatieprijs 2000. Drie projecten zijn hiervoor ingeschreven: de onderbouw van het Hoofdgebouw, het gebouw Matrix en het Multimediapaviljoen. Alledrie de projecten zijn in 1999 of 2000 opgeleverd. In het voorjaar worden de prijswinnaars bekendgemaakt.

De prijs, die vijftien jaar geleden werd ingesteld om de renovatiesector te stimuleren en de kwaliteit van renovatieprojecten te verhogen, bestaat uit een beeldje en publiciteit. "Het gaat meer om de eer dat je als universiteit wordt gekozen", is de mening van ing. Marten Dijkshoorn, projectleider bij Vastgoed. Hij regelt de inzending van de TU/e voor de prijs. "We kregen te horen dat iemand Matrix had opgegeven en toen besloten we daar zelf nog twee andere projecten aan toe te voegen."

De TU/e is volop bezig met een renoveren in het kader van het Masterplan. Volgens het wedstrijdreglement is er sprake van renovatie als er tenminste op drie van de volgende onderdelen van een gebouw wijzigingen plaatsvinden; de gevel, de installatie, het inbouwpakket en de hoofdbouwconstructie. Het moet gaan om projecten met een minimum vloeroppervlak voor de renovatie van 2.000 vierkante meter.

Jury
In de jury zitten onder meer oud TU/e hoogleraren Henket en Van Wagenberg, professor Asselbergs, directeur van de Rijksdienst van de Monumentenzorg, en Tweede Kamerlid Duivesteijn.
In het voorjaar worden de prijswinnaars bekendgemaakt. Hoeveel projecten meedingen, is nog niet bekend, omdat de inschrijving op 1 december sluit./.

Untitled Document

Regels nieuwe onderwijswet eenvoudiger
Studenten krijgen recht op gedeeltelijke teruggave van het collegegeld bij tussentijdse uitschrijving. Tevens wordt het voor onderwijsinstellingen eenvoudiger om een nieuwe opleiding te starten. En universiteiten en HBO-instellingen mogen samenwerkingsinstituten vormen. Deze en andere ideeën staan in een voorstel tot vernieuwing van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, waarmee de ministerraad maandag heeft ingestemd.

Voorheen konden studenten die tussentijds met hun studie stopten niet een deel van het betaalde collegeld terugvragen. Uitschrijven kan in principe iedere maand en teruggave van het collegegeld kan vanaf drie maanden na uitschrijving. Eventueel kunnen onderwijsinstellingen daarvan afwijken door eigen regelingen te treffen. In dat geval hebben ze wel de instemming van de medezeggenschapsorganen nodig.

Behalve voor studenten verandert er voor de onderwijsinstellingen ook het een en ander. Zo wordt de procedure om een opleiding in te schrijven in het Centraal register opleidingen hoger onderwijs (CROHO) een stuk korter. Nu zitten er achttien maanden tussen het moment van aanmelden en het daadwerkelijk kunnen aanbieden van de opleiding. Dat wordt teruggebracht naar drie maanden

Dependances
Vooruitlopend op de regels die het mogelijk maken dat universiteiten en hogescholen kunnen fuseren, krijgen onderwijsinstellingen de mogelijkheid om een samenwerkingsinstituut te vormen. Ook mogen universiteiten dependances of nevenvestigingen elders in het land openen zonder daarvoor eerst toestemming te vragen aan de minister.
Met deze nieuwe, vereenvoudigde regels krijgen onderwijsinstellingen meer autonomie. Ze kunnen volgens het ministerie maatwerk leveren, sneller inspelen op ontwikkelingen in de omgeving en zich sterker profileren./.

Untitled Document

SMS-college op KUB
Op de KUB is maandag voor het eerst een college gegeven waarbij gebruik is gemaakt van SMS. Tijdens het hoorcollege Staatsrecht stelde docent mr. Gert-Jan Leenknegt vragen die zijn studenten per SMS konden beantwoorden. Zo kan de docent testen of zijn studenten de stof begrepen hebben.

Het gebruik van SMS in de collegezaal is min of meer geënt op de Eindhovense knijp-colleges waarbij studenten gebruik konden maken van een knijpertje om antwoord te geven op vragen die tijdens het college gesteld werden. Het verschil met het knijp-college is dat het gebruik van SMS niet plaatsgebonden is. Het systeem kan in heel Nederland gebruikt worden.

Vijftig cent
Het Tilburgse systeem combineert SMS-technologie met een database en internet. De antwoorden op de vragen worden opgeslagen in een database die via internet te benaderen is. De docent kan ter plaatse een vraag bedenken en stellen. De antwoorden op zijn vraag worden opgeslagen in een database en desgewenst in kleurige grafieken omgezet die meteen geprojecteerd worden in de collegezaal.
Volgens projectleider Tomas Oudejans waren zowel de studenten als de docent bijzonder te spreken over het gebruik van SMS. "Het is een heel interactieve manier van lesgeven. Sommigen klaagden wel over de vijftig cent die het versturen van een SMS-bericht kost", aldus Oudejans. De KUB bekijkt nog of het mogelijk is deze kosten in de toekomst te vergoeden. De telefoons die de studenten gebruiken zijn van henzelf. Oudejans: "Meer dan 85 procent van de studenten heeft een mobiele telefoon. Dat is ruim voldoende om een algemene indruk te krijgen."
Wie zelf een SMS-antwoord op een testvraag van de KUB wil geven kan terecht op: http://rechten.kub.nl/sms/.

Untitled Document

Erepenning TU/e voor zwemmer Joost de Hoogh
Voor de tweede keer in de geschiedenis van de TU/e heeft een student de erepenning van de universiteit gekregen. Zwemmer Joost de Hoogh kreeg uit handen van rector magnificus Martin Rem de legpenning voor het behalen van een bronzen medaille (400 meter vrije slag) tijdens de Paralympics in Sydney.

"Dit wordt geen traditie", waarschuwde Rem meteen bij de uitreiking van het eremetaal aan De Hoogh. "Normaal krijgen decanen deze penning bij hun afscheid van de universiteit. Nu hebben we hem ook gegeven aan de eerste student die een medaille won bij de Olympische Spelen (zilver, Dirk Lippits, roeien) en bij de eerste student die een medaille heeft behaald bij de Paralympische Spelen. Daar zijn wij heel trots op. Dit jaar leek wat dat betreft wel een wonderjaar voor de TU/e. Eerst een Olympische Spelen medaillewinnaar en daarna een Paralympische medaille. Heel bijzonder."
De Hoogh, die zichtbaar verguld was, kreeg tevens zijn propedeusediploma van de faculteit Werktuigbouwkunde. Dat had hij nog niet opgehaald en daarom had oud-opleidingsdirecteur Han Smits het voor hem meegebracht. Smits: "Ik heb je studie-dossier doorgenomen en je studeert bijna nominaal ondanks het zwemmen. Dat is knap."
"Zwemmen en studeren is te combineren, maar het is wel zwaar", antwoordde De Hoogh, die aangaf zeker door te gaan met zwemmen op hoog niveau.
Een derde verrassing was er in de vorm van een uitnodiging om op 10 mei 2001 het TU/e zwembad mede te openen. Het College van Bestuur heeft daarvoor ook Joris Keizer uitgenodigd. Deze TU/e student viel net buiten de medailles tijdens de Olympische Spelen. Behalve deze twee TU/e zwemmers worden er nog twee andere mensen uitgenodigd om de opening te verrichten van het wedstrijdbad./.

Untitled Document

Interne competitie uni-hockey
Een nieuwe competitieronde van uni-hockey staat dit collegejaar op het programma van het Studenten Sport Centrum. Een kennismaking met deze sport is mogelijk op woensdag 20 december tijdens de Van Lint Sportweek.

Uni-hockey is een combinatie van ijshockey en zaalhockey. Het beheersen van de techniek is bij uni-hockey niet zo belangrijk als bij zaalhockey. Er wordt gespeeld op een klein veld met boarding, waardoor de bal altijd in het spel blijft. De bal is van licht plastic en de sticks lijken op ijshockeysticks met een groot blad. Met beide zijden hiervan mag de bal worden geraakt. Je mag met je hele lichaam de bal aanraken, wegspelen van de bal mag alleen met de stick. Afhouden is toegestaan, maar een bodycheck niet. Net als bij ijshockey is het mogelijk om achter het doel langs te spelen.
Wie deze sport wil beoefenen, kan zich inschrijven voor de interne competitie. Deze wordt gespeeld op maandagavond van 18.30 tot 20.00 uur in het sportcentrum. De eerste wedstrijden zijn op maandag 8 januari. Je speelt vier tegen vier, eventueel gemixt. Er mag doorlopend worden gewisseld, dus met meer mensen inschrijven (maximaal acht) is verstandig. Inschrijven kan bij de portier van het sportcentrum tegen betaling van vijftien gulden per team. Een geldige sportkaart is verplicht bij inschrijving. Het spelmateriaal wordt verstrekt door het sportcentrum./.

Untitled Document

MAN-dag in Eindhoven
De MAN-dag, een jaarlijks marketingevenement voor studenten, wordt dit jaar in Eindhoven gehouden. Op 20 februari zullen zes teams strijden om de titel 'meest veelbelovende marketeer van het jaar'. Het beste team kan vijfduizend gulden winnen.

MAN staat voor Marketing Associatie Nederland. Deze wordt gevormd door de zes marketing associaties van Nederland: Amsterdam, Groningen, Maastricht, Tilburg, Rotterdam en Eindhoven. Het evenement dat deze steden bij toerbeurt organiseren biedt studenten de mogelijkheid om met elkaar en met het bedrijfsleven in contact te komen.
Uit iedere stad kunnen zich maximaal acht teams van vier personen aanmelden. Inschrijving staat open voor iedereen die affiniteit met marketing heeft. Alle teams doen mee aan een voorronde bij een van de hoofdsponsoren van de MAN-dag. Dat zijn Philips, Heineken, ING-groep en Unilever. De beste teams van de zes steden zullen het op 20 februari tegen elkaar opnemen op de TU/e. De case die ze dan moeten uitwerken wordt geleverd door Unilever. Wie mee wil doen met de MAN-dag kan terecht op www.MAN-dag.nl voor meer informatie. /.

Untitled Document

Werkdruk en ziekteverzuim in onderwijs moeten omlaag
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCenW) zijn met de sociale partners een arboconvenant overeengekomen dat geldt voor de gehele onderwijssector. Het convenant brengt vijf sectorbrede deelconvenanten over arbo- en verzuimbeleid in het onderwijs samen.

Het convenant moet ervoor zorgen dat de werkdruk en het ziekteverzuim in het onderwijs worden teruggedrongen. Hiervoor is éénmalig circa 59 miljoen gulden beschikbaar.
De partijen in de sector hoger onderwijs en onderzoek willen de werkdruk en het ziekteverzuim voor werknemers vóór 1 december 2004 terugdringen met tien procent.
Een dergelijke doelstelling kan alleen bereikt worden wanneer er een goede regisistratie is van het ziekteverzuim zelf. Dat is in de WO-sector op dit moment niet het geval. De partijen die bij het convenant betrokken zijn hebben nog even de tijd om een goede registratie te realiseren. Uitgangspunt voor de reductie van het ziekteverzuim is het verzuimpercentage in het jaar 2002. In 2004 moet het ziekteverzuimpercentage met tien procent ten opzichte van 2002 gedaald zijn.
Verder verplichten alle partijen zich om voor 1 december 2004 tenminste 250 langdurig zieke werknemers geheel of gedeeltelijk te reïntegreren bij de eigen of een andere werkgever.

Servicepunt
Net als in de andere onderwijssectoren komt er in de sector hoger onderwijs en onderzoek uiterlijk op 1 maart 2001 een service-punt, vooral voor de coördinatie van activiteiten die uit het convenant voortkomen, zoals bijvoorbeeld verzuimregi-stratie en voorlichting over werkdruk. Dit servicepunt wordt ondergebracht bij de sectorraad Onderwijs en Wetenschappen. Het ser-vicepunt is niet bedoeld om individuele werknemers voor te lichten. Deskundige diensten op instellingsniveau kunnen er ook terecht. Een andere taak van het servicepunt is het ontwikkelen van een Service Level Agreement waarmee instellingen de kwaliteit van de samenwerking met hun arbodienst kunnen toetsen.
/.

Untitled Document

Hub van Doorne tentoonstelling
In het Techniek Museum in Delft is sinds gisteren de tentoonstelling 'Hub van Doorne, uitvinder-ondernemer' te zien. De expositie is gewijd aan de 'vader van Daf'. Authentieke voertuigen, onderdelen en modellen geven een indruk van Van Doorne's zeer uiteenlopende uitvindingen op vervoer- en transportgebied. De tentoonstelling biedt de gelegenheid de Daf-techniek zelf te ervaren door middel van een aantal interactieve opstellingen. Op zondag 10 december wordt er bovendien een Delft Daf Dag gehouden in samenwerking met Daf-club Nederland. Een stoet van Dafjes zal die dag rondrijden in Delft en er zijn speciale rondleidingen. Voor meer informatie en openingstijden: www.museum.tudelft.nl

Scriptieprijs
Tienduizend gulden winnen met je scriptie? Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) reikt komend voorjaar voor de derde keer de scriptieprijs uit aan studenten in het hoger onderwijs. De prijs is bedoeld voor studenten die hun scriptie schrijven over de detailhandel. De aanmoedigingsprijs bestaat uit een geldbedrag van twee maal tienduizend gulden; één voor een HBO-student en één voor een WO-student. De scriptie moet voor 1 maart 2001 worden opgestuurd. Meer informatie is te vinden op www.hbd.nl

Congres hoger onderwijs en handicap
Handicap en Studie, expertisecentrum voor onderwijs en handicap, houdt maandag 4 december een congres over hoger onderwijs en handicap. De bijeenkomst is van 13.00 tot 17.00 uur in de Julianazaal van de Jaarbeurs in Utrecht. Minister Hermans van Onderwijs spreekt tijdens het congres, waarbij ook de VSNU, HBO-raad, de hoofdinspecteur hoger onderwijs en alle universiteiten en hogescholen aanwezig zullen zijn. Voor meer informatie: www.handicap-studie.nl.

Delftse wetenschapswinkel verdwijnt
Het College van Bestuur van de universiteit van Delft wil stoppen met de wetenschapswinkel. Volgens collegevoorzitter De Voogd is er 'geen apart loket nodig voor vragen van het publiek, de hele universiteit staat daarvoor open. De universiteit moet keuzes maken, we doen al te veel', aldus De Voogd in Delta, het blad van de TUD.

Afscheidscollege
Prof.dr.ir. C. Cramers zal op vrijdag 15 december zijn afscheidscollege geven. De titel van zijn rede luidt: 'Analytische Scheidingsmethoden. Het spoor naar Eindhoven'. Professor Cramers beëindigde op 1 oktober van dit jaar zijn werkzaamheden als hoogleraar aan de faculteit Scheikundige Technologie. Het college begint om 16.00 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Voorafgaand aan de afscheidsrede is er een mini-symposium. Meer informatie en aanmelden via 040 2473024 of via D.C.M.Tjallema-Dekker@tue.nl

Rampenstudies
Hoe wordt omgegaan met noodsituaties door geweld of natuurlijke dreigingen? Wie het antwoord wil weten kan van 9 januari tot en met 27 februari het vak Inleiding Rampenstudies volgen aan de universiteit van Wageningen. De colleges zijn elke dinsdagmiddag van 13.15 tot 16.00 uur. Er wordt steeds gekeken naar hoe de lokale bevolking omgaat met noodsituaties. Bij de hulpverlening staan de vluchtelingenproblematiek en humanitaire interventies centraal. Ook wordt aandacht besteed aan het Nederlands overheidsbeleid en respons van het publiek. Informatie en aanmelding: disaster.studies @alg.asnw.wau.nl.

Vacatures
Universitair docent bij de faculteit Elektrotechniek. Vast dienstverband voor 40 uur per week. Opleidingsniveau: gepromoveerd. Salaris: f9015. Zie ook www.er.ele.tue.nl/emv/ en www.ele.tue.nl/vacatures/~index-nl.asp

Research positions bij de faculteit Bouwkunde. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden. Opleidingsniveau: academisch. Salaris:f4281. Zie ook www.bwk.tue.nl

Universitair docent bij de faculteit Bouwkunde. Vast dienstverband voor 40 uur per week. Opleidingsniveau: academisch. Salaris; f9015. Zie ook www.tue.nl/bwk

Graag reageren binnen twee weken na het verschijnen van deze Cursor. Voor een totaal overzicht van openstaande vacatures bij TU/e zie www.academictransfer.nl/tue














Website Cursor