/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 3

jaargang 43, 30 november 2000


Studentenleven

Untitled Document

Studentenhuisvesting terug op politieke agenda
Verspreiding van kamerbewoners over de stad en illegale studentenhuizen sluiten. Dat is het beleid van de gemeente Eindhoven om het probleem 'student' aan te pakken. Want studenten zijn blijkbaar zulke lastpakken dat er speciale maatregelen nodig zijn om de overlast te beperken. Maar werken de maatregelen en hoe zou het beter kunnen? Dat was de vraag bij het politiek café van de PvdA zondagmiddag in Grand Café Berlage in Eindhoven.

Opgestapelde fietsen voor de deur, huisvuil dat te vroeg aan de straat wordt gezet en feesten tot in de vroege uurtjes. En slecht onderhouden woningen die niet voldoen aan de eisen die aan een studentenhuis worden gesteld. Studentenhuisvesting moet weer terug op de politieke agenda, want de problemen zijn groot en de politiek heeft daar te weinig oog voor, betoogde Aafke Heringa, voorzitter van de Eindhovense Studenten Vakbond (ESVB).

10%-maatregel
Huisuitzetting, dreigende huisbazen 'waar je beter geen ruzie mee kunt hebben' en een gebrek aan kwalitatief goede woningen, somde Heringa op voor de ongeveer twintig belangstellenden. Volgens haar zijn deze problemen voor een groot deel te wijten aan het beleid van de gemeente en in het bijzonder aan de 10%-maatregel.
Deze regeling die in 1991 werd ingesteld, bepaalt dat niet meer dan tien procent van de panden in een straat of straatdeel kamergewijs verhuurd mag worden. Huiseigenaren moeten een vergunning aanvragen voor het verhuren van kamers. Met het systeem van vergunningen kan de gemeente enerzijds eisen stellen aan de bouwtechnische staat van een woning en anderzijds hoopt ze overlast van studenten in buurten tegen te gaan. Twee ambtenaren van de gemeente houden zich bezig met het opsporen en sluiten van studentenhuizen zonder vergunning.
In de praktijk komt het er volgens Heringa op neer dat alleen de illegale panden gesloten worden en dat zijn niet per definitie de panden die overlast veroorzaken. De aanpak van overlast moet zich dan ook niet op alleen studenten richten maar op iedereen. Het speciale beleid voor studenten vindt ze discriminerend.

Aanspreekbaar
Martijn van Dam, raadslid voor de PvdA, ziet de 10%-maatregel niet als oplossing voor de problemen in buurten. Hij pleit dan ook voor afschaffing van de regeling. Wat geen partijstandpunt is, haast hij zich te zeggen. "Met de regeling beperk je de overlast tot tien procent van de huizen in een straat. Als je naast een studentenhuis woont dan heb je daar natuurlijk niks aan. De overlast zelf moet worden aangepakt."
Ook A. Merode, directeur van Vestide de vroegere Stichting Studenten Huisvesting, ziet niets in de 10%-regeling. Hij wil een grotere verantwoordelijkheid voor de verhuurder. Deze moet aanspreekbaar zijn bij problemen, maar omdat het moeilijk is om hierover afspraken te maken met huisbazen, pleit Merode ervoor de studentenhuisvesting onder te brengen bij woningbouwverenigingen. "Ik zal niet zeggen dat bij ons alles vlekkeloos verloopt, maar het is in ieder geval geregeld. Een studentenflat heeft bijvoorbeeld een 'flatoudste' als aanspreekpunt en de buurt weet die wel te vinden. Ook voldoen onze woningen ruim aan de normen die worden gesteld met betrekking tot kamerbewoning."

Vonderkwartier
Het Vonderkwartier is zo'n wijk met veel studenten. In deze buurt zijn er nog straten die voor 35 procent bestaan uit studentenhuizen, zegt Leo van Hout, secretaris van wijkvereniging Het Vonderkwartier. De regeling lijkt dus nog lang niet overal nageleefd te worden. Ook bij problemen tussen buurt en studenten kunnen de twee ambtenaren niet alles alleen aan, weet Van Hout. "Ambtenaren en politie doen weinig aan de klachten en de huisjesmelkers zijn niet te vinden." Ook Van Hout zou graag zien dat het huisvesten van studenten een zaak wordt van woningbouwcorporaties./.

Untitled Document

Van Lint Sport Week: sporten en feesten
Game over? Party on! Met deze slogan wil het bestuur van de Eindhovense Studenten Sport Federatie (ESSF) studenten warm maken voor de Van Lint Studenten Sport Week, die van 18 tot en met 21 december wordt gehouden in het Studenten Sport Centrum.

Sporten en na gedane arbeid lekker feesten. Dat is het recept van de Van Lint Studenten Sport Week dit jaar. Want behalve de drive inn-show en een live optreden op donderdagavond, kent de week nog twee ludieke avonden. Op dinsdag is er een bierestafette. Dat klinkt ludiek, maar is toch bedoeld als echte wedstrijd. Er wordt gestreden in teams van vier mensen die op een rij tegenover elkaar zitten. Als het eerste teamlid zijn glas leeg heeft en op zijn/haar hoofd heeft staan, mag de volgende drinken. Het team dat het snelste alles op heeft, gaat door naar de volgende ronde. Overigens zit er inschrijfgeld vast aan deze ludieke wedstrijd. "Dat is gelijk aan het eerste rondje bier voor het team", zegt ESSF-penningmeester Monique van den Broek. De bierestafette begint rond 0.00 uur.
Woensdag is het Latinnight compleet met dito muziek en limbodansen. "We willen dat de sporters na afloop lekker blijven hangen", zo licht voorzitter Gerdo Ketelaar de thema-avonden toe.

270 teams
De ESSF gaat uit van hetzelfde aantal teams als vorig jaar: 270, in totaal zo'n 1500 personen. "Iedereen mag meedoen of je een sportkaart hebt of niet. Als er maar een link is met de TU/e of Fontys. Student, medewerker, familielid of vriend, iedereen is welkom", zegt Van den Broek. Inschrijven, per team, voor de verschillende sporten kan bij de balie van het Studenten Sport Centrum. De kosten bedragen vijf gulden per team per onderdeel.
ESSF heeft de organisatie dit jaar deels uitbesteed, omdat het bestuur niet compleet is. Hockeyvereniging Don Quishoot, tennisclub Fellenoord en budovereniging de Samourais helpen ESSF. De toernooien tijdens de Van Lint Studenten Sport Week worden georganiseerd door de betreffende vereniging.
De wedstrijden zijn van maandag 18 tot en met donderdag 21 december en beginnen om 17.00 uur. Inschrijven voor badminton, frisbee, waterpolo, touwtrekken, zaalvoetbal, hockey, unihockey, volleybal, squash, basketbal en tafeltennis kan tot 8 december./.

Untitled Document

Beaujolais primeur


Kaas en wijn, een goede combinatie. Zeker als de nieuwe Beaujolais geschonken wordt, zo moeten ze bij de AOR gedacht hebben. Prompt werd een wijn & kaasavond gehouden. Ondanks de lekkere combinatie liep het niet storm. De meeste studenten gingen gewoon aan dè studentendrank: bier.
Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Europese Week
De organisatie van de Europese Week Eindhoven (EWE) is op zoek naar mensen die willen helpen tijdens deze week. Wie daarin interesse heeft, kan op dinsdag 5 en woensdag 6 december terecht in het Auditorium, waar de organisatie van de EWE met een stand staat. Ze zijn op zoek naar mensen die in de organisatie willen en die buitenlandse studenten willen begeleiden. Binnenlopen bij EWE kan ook altijd in E-hoog, kamer 6.08. Meer informatie is te vinden op de website: http://zon.ewe.stud.tue.nl. Bellen kan ook via 040- 247 4800.

Nieuwe studentenorganisatie
Vademecum is een nieuwe belangenorganisatie voor en door studenten met een functiebeperking. De stichting wordt officieel tijdens het congres 'Studeren met keuzevrijheid en grenzen' dat Handicap en Studie op 4 december houdt in de Jaarbeurs in Utrecht. De stichting zet zich onder meer in voor studenten met een auditieve, visuele en/of motorische handicap, een aandoening aan de luchtwegen, een chronische ziekte of een hersenfunctiestoornis, waaronder dyslexie. Vademecum streeft ernaar de positie van deze studenten in Nederland te verbeteren zodat ze zonder extra problemen meekunnen in het hoger onderwijs. Hiertoe richten ze onder meer een helpdesk op en een meldpunt (030-2894024).

Colloquium
Mail op de TU/e en daarbuiten. Daarover spreekt Carel Braam op 7 december in de Gele Zaal Eurandom in het Laplace gebouw. Aanvang 14.00 uur.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor