/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 3

jaargang 43, 30 november 2000


Mensen

Untitled Document

Adriaan Stellingwerff
"Die vuurvliegjes wil ik op mijn slaapkamer"


Brigit Span
Foto: Bram Saeys

Adriaan Stellingwerff is één van de twee initiatiefnemers van de interactieve tentoonstelling 'Art in output' die drie weken in het Hoofdgebouw te zien was. De zevendejaars Werktuigbouwkunde is in zijn opzet geslaagd: "Interactieve kunst is leuk. Ik vond dat meer mensen dat moeten kunnen zien en zeker op de TU/e. Dit zouden studenten meer moeten doen dan naar een schilderij kijken, alhoewel dat natuurlijk ook mooi kan zijn."

De nodige uurtjes heeft Stellingwerff de afgelopen weken doorgebracht op vloer 0 van het Hoofdgebouw. Want er moest gesurveilleerd worden bij de interactieve opstellingen, zodat er geen apparatuur meegenomen kon worden. Maar de Werktuigbouwkunde-student heeft zelf ook regelmatig de objecten bekeken en uitgeprobeerd. Zijn favoriet is 'Fluidum' van de Duitse kunstenaar Holger Förterer. Dit zijn eigenlijk twee schermen die rea-geren op mensen die ervoor staan. "Dat werkt heel direct en is heel mooi om te zien. Mensen die er toevallig langslopen, merken dat er iets gebeurt en lopen terug of blijven staan." Maar ook 'Fire-fly' van Nigel Johnson vindt Stellingwerff fantastisch. In deze donkere tunnel gaan via algoritmen steeds weer andere lichtjes aan, de vuurvliegjes. "Die wil ik nog steeds in mijn slaapkamer." 'Divided we sing' van Miroslaw Rogala heeft ook mooie dingen laten zien, vindt de student. "Je ziet niets, er is niets in de ruimte behalve de toverknots en eigenlijk is er een heleboel. Dat blijkt pas als je met de knots gaat rondlopen en er geluid uit verschillende hoeken komt." Om er zeker van te zijn dat de bezoekers na afloop de knots terughangen, heeft Stellingwerff samen met een Studium Generale-medewerkster een sample ingesproken die verzoekt de knots netjes terug te hangen na gebruik. "Een paar mensen die de knots oppakten en deze sample te horen kregen, schrokken zo dat ze 'm meteen terughingen."
'Is dit wel kunst?' Deze vraag kreeg Stellingwerff enkele keren te horen. "Natuurlijk is het kunst, maar ik weet niet of die vraag mij zo interesseert. Iedereen mag vinden wat hij of zij wil. Voor mij blijven het interessante installaties."
Voor Studium Generale was dit een grote tentoonstelling. "Er is nog nooit een expositie geweest met zoveel werken van zoveel verschillende kunstenaars uit verschillende landen", zegt Stellingwerff. "Tot aan de opbouw was het vrij relaxed. Maar als alle spullen er eenmaal zijn, ben je zo'n twaalf uur per dag bezig. Dat is overigens wel de leukste fase, want dan wordt alles uitgevoerd waar je zo'n tijd voorbereidingen voor hebt getroffen. En als alles er staat, denk je dat je klaar bent. Niet dus. Je moet de installaties onderhouden en kapotte onderdelen vervangen. Wat dat betreft is elektronische kunst niet gemakkelijk; als de stroom uitvalt, ben je de lul. Een computercrash is iets minder erg, dan start je alles gewoon opnieuw op, maar je bent wel kwetsbaar met tech-art."
Voor Stellingwerff komt er na drie weken hard werken even rust. Over een week vertrekt hij voor een vakantie naar China, waar zijn vriendin momenteel woont. "Daarna moet ik hard studeren, want ik wil over een jaar afgestudeerd zijn." Of zijn toekomstig werkgebied Werktuigbouwkunde wordt, is nog niet zeker. "Het lijkt mij heel leuk om de werelden van de harde techniek en de artistieke kunst bij elkaar te brengen. Die liggen niet zo ver van elkaar af als iedereen denkt."/.

Untitled Document

De week van/Cees
Cees van Keulen is mediavoorlichter

Maandag: Goedemorgen. De dag begint altijd met koffie en krantjes. Is er nieuws over onze universiteit en nieuws over onderwijs in het algemeen? Dat nieuws wordt samengebracht in een wekelijkse knipselkrant. Gesprek met e-commerce-prof. Ton Veth over de virtuele universiteit (VirTU/e). Gesprek leidt tot advies voor aanvraag offerte voor een communicatieplan bij het Communicatie Service Centrum (CSC). Als persvoorlichter heb je dagelijks contact met journalisten van diverse media, vandaag met de Volkskrant, Eindhovens Dagblad (ED), Zuiderlicht (VPRO-radio 1) en Omroep Brabant radio + TV. Nieuws rond people mover, een nieuw vervoerssysteem dat misschien een proefproject oplevert op onze campus.

Dinsdag: Na e-mailoverleg met professor Huiskes brief en boekje met intreerede onder embargo naar diverse redacties gestuurd. Het beoogde hoofd van het nieuwe communicatiecentrum, Fred Gaasendam, trakteert op vlaai. Contacten met onder meer vakbladen Cobouw en PT Industrie.

Woensdag: Persbericht over het proefschrift 'Distributielogistiek & financiële informatie' afgestemd met promovendus Dick van Damme en ook medialijstje doorgenomen. Medewerkster van tv-programma Lieve Martine trekt aan de bel met probleem van een kijker. Haar advies gegeven en toegezegd om binnen onze universiteit te kijken of er een oplossing te vinden is voor het niet alledaags vraagstuk. Zijn er handschoenen te maken met een soort ingebouwde verwarming? Bestemd voor iemand die enkele vingers kwijt is en als extra handicap altijd koude handen heeft, ook binnenshuis. Wie een oplossing weet mag mij bellen (4061). Contacten met o.a. Algemeen Dagblad, NRC en ED.

Donderdag: Persbericht en proefschrift Dick van Damme uit naar met name economieredacties van de landelijke dagbladen, het Financieele Dagblad en ook naar Economisch Statistische Berichten. Diverse contacten gehad en adviezen gegeven.

Vrijdag: Aanwezig bij huldiging Joost de Hoogh, de zwemmer die op de Paralympics in Sydney een bronzen plak scoorde. De 21-jarige W-student kreeg uit handen van rector Martin Rem de erepenning van de universiteit. Vragen van pers beantwoord over onder meer diefstal en vernieling. 'Campus TUE eldorado voor dieven', aldus kopt het ANP vandaag. Intreerede van Rik Huiskes bijgewoond.

Untitled Document

/Promoties
Ir. A. Markusse (ST) zal op maandag 4 december om 16.00 uur in promotiezaal 5 van het Auditorium promoveren op zijn proefschrift 'Platinum Catalyst Deactivation and Reactivation during Aqueous Oxidation of Alcohols'.

Ir. M. Hopstaken (ST) zal op woensdag 6 december om 16.00 uur zijn proefschrift verdedigen in promotiezaal 4 van het Auditorium. De titel luidt: 'Elementary Reaction Kinetics and Lateral Interactions in the Catalytic Reaction between NO en CO on Rhodium Surfaces'.

Op donderdag 7 december zal ir. L. Bakker (TN) promoveren op zijn proefschrift 'Plasma Control of the Emission Spectrum of Mercury-Noble-Gas Discharges'. Aanvang 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium.

Ir. A. Kemperman (B) verdedigt op vrijdag 8 december haar proefschrift 'Temporal Aspects of Theme Park Choice Behavior. Modeling Variety Seeking, Seasonality and Diversification to Support Theme Park Planning'. Aanvang 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium.

Ir. H. Cortenraad (TN) zal op vrijdag 8 december promoveren op zijn proefschrift 'Surface Analysis of Thermionic Despenser Cathodes'. Aanvang 16.00 uur in promotiezaal 5 van het Auditorium.

Ir. M. Wouters (ST) zal op maandag 11 december om 16.00 uur haar proefschrift verdedigen in promotiezaal 4 van het Auditorium. De titel luidt: 'Ionomeric Thermoplastic Elastomers Based on Ethylene-Propylene Copolymers'.

/Afscheid
Op 1 december is Ank Klunder veertig jaar in dienst van de TU/e. Ter gelegenheid van deze mijlpaal wordt haar die dag om 16.00 uur een receptie aangeboden in de Van Trier-zaal van Traverse.














Website Cursor