/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 5

Jaargang 44, 4 oktober 2001


Nieuws

Untitled Document

Interne communicatie ter discussie
Klachten over de gebrekkige interne communicatie aan de TU/e worden regelmatig geuit. Tijdens de onlangs gehouden evaluatie van de wet Modernisering Universiteitsbestuur (Mub), kwam dit heel duidelijk naar voren. 'Naar ons wordt niet geluisterd', is de strekking van deze opmerkingen. Het College van Bestuur wil de interne communicatie op de universiteit verbeteren en heeft hierover een nota laten schrijven die de discussie in gang moet zetten. U-raadslid prof.dr. Herman Beijerinck staat hier sceptisch tegenover: "Als je niet luistert naar mensen, los je dat ook niet op door er een discussie over te voeren."

Waar de meeste U-raadsleden niet vooruit willen lopen op de behandeling van de nota 'Naar een betere interne bestuurscommunicatie' in de U-raadsvergadering, spreekt prof.dr. Herman Beijerinck van de PUR-fractie zijn scepsis uit. Hij heeft de nota nog niet gelezen, maar heeft wel een mening over de interne communicatie binnen de universiteit: "Die is gigantisch slecht. De kern van dit probleem ligt niet in de structuur van de communicatie, maar in de mensen. Het College van Bestuur mag blij zijn dat ze ons mag dienen. Nu hebben we een omgekeerde wereld: het hogere bestuur wordt belangrijker geacht dan de 180 hoogleraren. Terwijl de laatsten de kern van het bedrijf zijn. Er komen geen eerlijke signalen door bij het CvB, omdat mensen niet eerlijk durven te zijn in overleg. Als ze een keer 'nee' zeggen, worden ze de volgende keer 'gepakt'. Je kunt nota's schrijven over interne communicatie en er zelfs op promoveren, maar dat helpt niet. Iedereen regeert met een eigen stijl en als je gewoon niet luistert naar mensen, los je dat ook niet op met een discussie erover."

Modellen
De nota biedt geen kant-en-klare oplossing voor het probleem binnen de TU/e. Aan de hand van massacommunicatie-experts worden modellen van interne communicatie behandeld, waaruit een voor de TU/e geschikt model moet komen.
De nota, geschreven door CvB-woordvoerder Peter van Dam, is onder de vlag van het Instellingsplan naar de raadsleden gestuurd. De U-raad ziet het stuk echter los van het Instellingsplan en wil het als apart agendapunt behandelen in de vergadering op 22 oktober.

Wie de nota wil lezen, kan deze opvragen bij Peter van Dam (tel. 4211)./.

Untitled Document

Nieuwbouw Cyclotron officieel van start
"Ik ben er trots op dat er in de ruimte hiernaast straling is en hier niet." Zo begon prof.dr. Martien de Voigt vorige week donderdag zijn speech tijdens de officiële start van de bouw van het nieuwe Cyclotron-gebouw. Het huidige Cyclotron-gebouw wordt momenteel gerenoveerd en uitgebreid voor zo'n 34 miljoen gulden.

Er moet namelijk ruimte gecreëerd worden voor twee nieuwe machines, een Cyclotron en een Singletron. De laatste is een lineaire ionenversneller. De toepassing daarvan zal vooral liggen in de nanotechnologie, bijvoorbeeld op medisch gebied bij onderzoek in cellen of op technologisch gebied bij chips.
Op 1 januari 2002 wordt gestart met het installeren van het Singletron en vijf maanden later, op 1 juni 2002, begint de installatie van het nieuwe Cyclotron. De nieuwe machines zijn nodig omdat het bestaande Cyclotron over een aantal jaar aan vervanging toe is en omdat de activiteiten aanzienlijk uitgebreid worden. In het Cyclotron worden radio-isotopen geproduceerd die voor TU/e-onderzoek gebruikt worden, maar ook het bedrijf Amersham Cygne gebruikt het Cyclotron voor radioactieve farmaceutische apparaten.
Het bestaande gebouw beslaat ongeveer 4300 vierkante meter, de nieuwbouw 4900 vierkante meter. De nieuwbouw en de verbouwing gaan zo'n 34 miljoen gulden kosten, de nieuwe versnellers ongeveer twaalf miljoen gulden. De Voigt benadrukte dat het nieuwe Cyclotron-gebouw geheel buiten het budget van de TU/e om gefinancierd is. "Ook al staat de faculteit Natuurkunde momenteel onder grote financiële druk, dat is niet te wijten aan deze vernieuwingen." CvB-voorzitter dr.ir. Henk de Wilt zei in zijn toespraak dat de nieuwbouw niet gerealiseerd zou kunnen worden zonder Amersham Cygne, dat straks ook haar laboratorium in het nieuwe Cyclotron-gebouw zal hebben./.

Tussen de officiële toespraken van De Wilt en De Voigt door keken de aanwezigen naar een lasershow.
Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document

Dammen via internet met 10x10 DAM-server
Dambond enthousiast over programma Informatica-studenten
Bordspellen op internet zijn allang geen nieuwigheid meer. Wél nieuw in de digitale speelgoedwinkel is het damprogramma dat een groep derdejaars TU/e-
studenten Technische Informatica ontwikkelde.

Het programma van de acht studenten heet 10x10 DAM-server, gebaseerd op de tien keer tien vakken die een dambord telt. Drie studenten uit de groep, Wouter Bijlsma, Joost van Geffen en Gertjan Zwartjes, gaan het programma verder ontwikkelen op verzoek van de Nederlandse Dambond, die het op zijn website wil zetten.
10x10 DAM-server maakt het mogelijk om via internet tegen mensen waar ook ter wereld te dammen. Dammers moeten daarvoor een internetpagina oproepen en van daaruit inloggen op de damserver. Die maakt het onder meer mogelijk om (in allerlei spelvarianten) partijen te spelen, andere partijen te bekijken en te chatten met andere spelers.
Het programma is het resultaat van het project Software Engineering voor derdejaars studenten Technische Informatica. Binnen dat project gaan studenten in groepen aan de slag met het ontwerpen van software. In opdracht van damfanaat Wieger Wesselink van het IPO (Center for user-system interaction) stortten Bijlsma, Van Geffen en Zwartjes zich met vijf anderen op het ontwikkelen van een online damprogramma. Want schaken per computer, dat kon al een tijd, maar dammers bleven aangewezen op het bord met de houten schijfjes.
Via opdrachtgever Wesselink kreeg al gauw ook de Dambond lucht van het ontwerpproject. Helemaal vlekkeloos verliep dat project overigens niet. "Er werd veel te weinig naar de, op technische kennis gebaseerde, mening van de studenten zelf geluisterd", vindt Bijlsma. "Wij waren zelf bijvoorbeeld helemaal niet voor het gebruik van servlets (bepaalde stukjes code); dat leverde meer problemen dan voordelen op. Maar het werd ons in feite opgelegd."

Makkie
Ook viel de implementatie van het programma tegen. Bijlsma: "Bij Informatica wordt studenten geleerd dat wanneer je een goed ontwerp hebt gemaakt, het uitvoeren in feite een makkie is. Toch bleek bij veel groepen dat, hoe goed het ontwerp ook was, er een hoop mis ging tijdens de implementatie. Je tikt zo'n 25.000 regels code in, dus daar willen nog wel eens foutjes in zitten. De twee weken die we op het eind over hadden om het programma goed te testen, waren erg krap". Het programma is daardoor nu nog niet 'stabiel' genoeg om op grote schaal te kunnen worden gebruikt, aldus de vierdejaars student.
Toch is het project naar ieders tevredenheid afgesloten. Het programma werd beoordeeld met een negen. Niet dat Bijlsma, Van Geffen en Zwartjes nu tevreden achterover leunen. Op verzoek (en op kosten) van de Dambond gaan de drie het programma verder ontwikkelen en de kleine foutjes, die nu nog in de damserver zitten, wegwerken. Bijlsma verwacht dat de 10x10 DAM-server aan het einde van dit studiejaar klaar is voor online gebruik./.

Untitled Document

Eindhovense finale Createch op stapel
Met je ogen een bewegend bierglas volgen én vullen. Dat is de klus die zestien studenten-teams van de TU/e op donderdag 11 oktober moeten klaren tijdens de Eindhovense finale van Createch 2001. Voordat het zover is, moeten echter 'nog behoorlijk wat punten op de i worden gezet', bekennen de leden van groep veertien. "We zijn in de eerste week iets te nonchalant geweest", denkt Lennino Cacace.

De tijd van denken en bédenken is geweest: sinds een kleine twee weken zijn de teams in het Faciliteitengebouw druk bezig met bouwen. In alle geheim aan een vinding werken, is er niet bij: groep veertien moet haar (toch al niet royale) ruimte delen met drie andere teams. Dankbaar wordt gebruik gemaakt van andermans spullen én expertise. Groep veertien heeft bijvoorbeeld geen 'elektro-man' in huis, maar mag er af en toe eentje lenen van 'de buren', vertelt Egon Scheepers, student Biomedische Technologie. Elk advies kost een kratje bier. "Dat roepen ze tenminste. Maar dat is nooit echt afgesproken", benadrukt Werktuigbouw-kunde-student Cacace.
Het principe van de ooggestuurde biertap in het kort: één van de teamleden krijgt sensoren op het gezicht geplakt, die zijn of haar oogbewegingen regi-streren. Die informatie wordt simpel gezegd naar een kastje gestuurd, dat het weer vertaalt naar een laptop. De computer stuurt op zijn beurt de motortjes in het bouwwerk aan. Die bewegen de spuitmond in de gewenste richting en regelen de druk van de waterstraal.
Wie van de groepsleden de constructie tijdens de eindwedstrijd gaat besturen, is nog onduidelijk. "We kregen de elektrodes pas laat binnen, die hebben we nog niet kunnen testen", zegt Scheepers. Dan, lachend: "Hij of zij moet in elk geval niet al te forse wenkbrauwen hebben, want die worden geheid geëpileerd".
De in totaal zestien teams zijn tijdens de wedstrijd volledig afhankelijk van het slagen van hun eigen constructie. Andere teams hinderen is er tijdens deze editie van Createch namelijk niet bij. "Of zullen we stiekem toch maar een felle lamp of stroboscoop meenemen?", merkt Scheepers grinnikend op. Cacace is ervan overtuigd dat de constructie van zijn groep gaat werken. "Als het niet goed werkt, versimpelen we het systeem desnoods. Al komt er uiteindelijk alleen maar rook en vuur uit; als we maar íets kunnen laten zien!"

Studiepunten
Hoewel de late aanlevering en de slechte kwaliteit van sommige materialen soms voor problemen zorgden, heeft de groep vooral veel lol tijdens de voorbereidingen. "Je móet het ook wel leuk vinden", zegt Cacace. "Als je het puur voor die drie studiepunten doet, kun je beter een ander project kiezen dat minder tijd kost."
Of de ooggestuurde biertap ooit in de praktijk kan worden gebruikt, betwijfelen de deelnemers sterk. "Dan kan iedereen in de kroeg maar beter een regenjas aantrekken", zegt Cacace met een grijns. "Ah joh", merkt een student uit een andere groep droog op, "bier geeft tóch geen vlekken"./.

Untitled Document Dr. Brown staat voor ESC-leden
Dr. Brown uit de film Back to the Future staat voor alles wat de leden van het jubilerend Eindhovens Studenten Corps (ESC) ook zijn. Daarom is hij het thema van het negende lustrum van het ESC. "Hij is actief, creatief, inventief en prettig gestoord, net als onze leden", zo legt Martine Kampers, lid van de lustrumcommissie van het ESC uit. Vrijdag werden het thema en de activiteiten in het 45ste levensjaar van ESC bekendgemaakt.Een lustrumfeest, een symposium en een burgerijdag voor de inwoners van Eindhoven staan onder meer op de planning. De openingsavond van het lustrumjaar werd uitgeluid met behulp van coverband Midnight Run. Foto: Bart van Overbeeke
Untitled Document

Op wintersport met ESSF
Het nieuwe bestuur van de Eindhovense Studenten Sport Federatie (ESSF) laat van zich horen met een wintersportvakantie voor studenten. Het gaat om een tiendaagse reis naar Praloup in Frankrijk, in eerste instantie bedoeld voor studenten met een sportkaart. Op maandag 15 oktober wordt hierover een informatie-avond gehouden in het sportcentrum.

Het oude bestuur van de ESSF is nog niet afgetreden, maar de nieuwe lichting is al volop bezig met plannen voor haar bestuursjaar. Een heel ander beeld dan een jaar geleden, toen de ESSF op het randje van de afgrond stond omdat er niet genoeg nieuwe bestuursleden beschikbaar waren. Op de rol staat onder meer de wintersportvakantie voor studenten naar Praloup. Tot een aantal jaar terug was dit een vast onderdeel van het aanbod van het Studenten Sport Centrum. Het verdween destijds omdat er te hoge kosten aan verbonden waren. Nu is de wintersportvakantie terug voor 499 gulden voor tien dagen, om precies te zijn van 25 januari tot en met 3 februari 2002. "We hebben voor deze week gekozen omdat voor zowel de TU/e als het HBO de tentamens dan net voorbij zijn", zegt Sander Vollebregt van het nieuwe ESSF-bestuur.
De reis wordt georganiseerd door het Studenten Sport Centrum, ESSF en de Avalanche Boarders, de snowboardvereniging van de TU/e. Er kunnen in totaal zestig mensen mee.
Bij de prijs inbegrepen zijn de busreis, zeven overnachtingen in een appartement en een zevendaagse skipas.
Wie interesse heeft, kan zich bij de balie van het sportcentrum inschrijven voor de informatieavond op 15 oktober./.

Untitled Document

Werkzaamheden
Vanaf week 42 zullen de meeste straten bestraat zijn. Een aantal restpunten wordt na week 42 afgewerkt, maar hiervoor zullen geen wegafsluitingen meer plaatsvinden. Het gaat hierbij om werkzaamheden achter W-laag (op De Zaale), bij het Auditorium (op Den Dolech), bij N-laag (parkeerplaats) en tenslotte voor T-hoog. Deze werkzaamheden duren telkens maximaal twee dagen.

Prijsvraag uitvaartcultuur
Studenten kunnen 4500 euro winnen bij een prijsvraag over uitvaartcultuur. Door secularisering, individualisering en de opkomst van de multiculturele samenleving wordt tegenwoordig anders gedacht over uitvaarten. Welke ruimtelijke indeling, compositie en architectonische uitstraling passen bij uitvaartcentra nieuwe stijl, zo luidt de vraag. Informatie en inschrijven kan via uitvaartcultuur@zonnet.nl.

De wildeman
Vier woensdagavonden staat in het ESKafé in de Bunker het thema 'de wildeman' centraal. Aan de hand van het gelijknamige boek van Rovert Bley wordt nagedacht over de weg van de ontwikkeling van jongen tot man. Op woensdag 17, 24 en 31 oktober en op 7 november vanaf 20.00 uur.

Digitale toegangspasjes
Wie een digitaal pasje wil laten maken voor toegang tot de gebouwen op de campus, kan daarvoor op afspraak terecht bij Hans van der Burgt, Universiteitsdrukkerij in het Hoofdgebouw (-1.42), tel. 2943.

Jongste promovendus
De 22-jarige drs. Whee Ky Ma verdedigt vrijdag 5 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn proefschrift in de natuurkunde. Daarmee is hij de jongste promovendus die in de periode na de Tweede Wereldoorlog zijn proefschrift afrondt. In de Nederlandse natuurkunde deed alleen de vorig jaar overleden prof.dr. Casimir dit in 1931 op dezelfde leeftijd. Ma promoveert op een onderwerp uit de snaartheorie, waarin een poging wordt gedaan een theorie te formuleren van alle bekende natuurkrachten.

Kwaliteitstest brandweer
Het brandweerkorps van de TU/e doet zaterdag 6 oktober mee aan de jaarlijkse 'kwaliteitstesten technische hulpverlening'. Dit jaar vormen de Kempen het decor voor een veertigtal brandweerkorpsen uit de regio Eindhoven die in vijf klassen de onderlinge strijd aanbinden. De testen die de brandweermannen ondergaan, hebben te maken met het brede werk dat de brandweer doet. Zo kan een korps de opdracht krijgen iemand los te knippen die vastzit in zijn auto na een ongeluk, maar kan ook hulp gevraagd worden bij het transport van gevaarlijke stoffen. Vanuit sociaal-cultureel centrum De Kattendans in Bergeijk, gelegen aan de Eerselsedijk 4, staat de verbindingscommando-wagen van de regionale brandweer. Hier kan een plattegrond worden gehaald met de plaatsen waar de verschillende korpsen bezig zijn.

Experimenteermaand Stilteruimte
De nieuwe Stilteruimte, gelegen in De Hal 1.46, gaat deze week een experimenteermaand in. In de maand oktober worden verschillende activiteiten georganiseerd om studenten en andere leden van de universitaire gemeenschap kennis te laten maken met de Stilteruimte. De commissie Stilteruimte last elke maandag, dinsdag en woensdag van 12.45 tot 13.00 uur een meditatief moment in. Dit wordt verzorgd door verschillende instanties en staat in het teken van rust en bezinning. Voorts draagt Willemien Fraaije van het Humanistisch Studentenraadswerk op maandag en dinsdag gedichten voor en reciteren leden van de multi-culturele studentenvereniging Mosaïc uit de Koran. Op woensdagen leest Elisabeth Fricker van de Eindhovense Studentenkerk (ESK) voor uit 'Steps to Freedom' van Reshad Field. De Stilteruimte is voor iedereen toegankelijk en geopend van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 uur tot 18.00 uur. Voor meer informatie: Willemien Fraaije (tel. 4649) of e-mail W.J.T.H.Fraaije@tue.nl.

Nieuwjaars-kaart 2002
Faculteiten en diensten kunnen weer nieuwjaarskaarten bestellen. Meer informatie is te vinden op de website van het CSC: www.tue.nl/csc.

Vacatures
AIO (V41050), Faculteit Technologie Management, ingangsdatum: 21/09/2001, sluitingsdatum: 01/11/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden, salaris: 4511 (schaal: 27), info: www.ipo.tue.nl/homepages/mbekker/childproject.htm

PHD STUDENT - (V41051), Faculteit Technologie Management, ingangsdatum: 21/09/2001, sluitingsdatum: 01/11/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden, salaris: 3338 (schaal: 27), info: www.ipo.tue.nl/vip3

POSTDOC (V41052), Faculteit Technologie Management, ingangsdatum: 21/09/2001, sluitingsdatum: 01/11/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 24 maanden, salaris: 7128 (schaal: 10) info: www.ipo.tue.nl/vip3

MEDEWERKER FINANCIELE ZAKEN (V84/025), Dienst Financiële en Economische Zaken, ingangsdatum: 24/09/2001, sluitingsdatum: 08/10/2001, duur: vast dienstverband voor 20 uur per week, salaris: 4598 (schaal: 6), info: http://www.tue.nl/dfez

PHD-STUDENT (V12/065) Eurandom, ingangsdatum: 24/09/2001, sluitingsdatum: 24/10/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden, salaris: 3159 (schaal: 27) , info: http://www.eurandom.tue.nl

UD INNOVATIESOCIOLOGIE, Faculteit Technologie Management, ingangsdatum: 26/09/2001, sluitingsdatum: 23/10/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 38 uur per week voor 60 maanden, salaris: 9456 (schaal: 12), info: www.tm.tue.nl/ecis

PHD SMARTCAM, Faculteit Elektrotechniek, ingangsdatum: 01/10/2001, sluitingsdatum: 01/01/2002, duur: tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden, salaris: 4511, info: http://www.ele.tue.nl/
vacatures/ en http://www.ics.ele.tue.nl/
es/

CAPACITEITSGROEP-SECRETARESSE, Faculteit Technologie Management, ingangsdatum: 28/09/2001, sluitingsdatum: 28/10/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 38 uur per week voor 60 maanden, salaris: 4388 (schaal: 5), info: www.tm.tue.nl en www.tm.tue.nl/lbs

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor