/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 8

Jaargang 44, 1 november 2001


Cultuur

Untitled Document

Poepgoed!
Poep! Hè bah, poep, getver! De meeste mensen reageren zo als iemand iets vertelt over onze uitwerpselen. Om dit taboe te doorbreken, is van 3 november tot en met 24 februari de tentoonstelling 'Poepgoed!' te zien in het Milieu Educatie Centrum (MEC) in Eindhoven.

Iedereen heeft met poep te maken, of hij het wil of niet. Veel mensen schamen zich ervoor en durven er niet over te praten. Dieren en kleine kinderen gaan vrij gemakkelijk met poep om, maar als mensen ouder worden, verandert dat. Kinderen leren op het moment dat ze oud genoeg zijn om het te begrijpen dat poep vies is. Dat is lang niet altijd zo geweest. De oude Romeinen vonden het bijvoorbeeld heel gewoon om met z'n allen naar de wc te gaan. Zij hadden openbare toiletvoorzieningen met ongeveer tien 'zitplaatsen' zonder tussenschotten. In de late Middeleeuwen waren de mensen nog gewend de inhoud van de po uit het raam te gooien. De stank van de poep op straat werd echter ondraaglijk en de uitwerpselen vormden een gevaar voor de volksgezondheid. Daarom zijn mensen al honderden jaren bezig een manier te vinden om hun ontlasting snel en makkelijk te lozen.
Bezoekers van 'Poepgoed!' kunnen hun neus ophalen bij allerlei onderwerpen rond het thema poep; de poepende mens, poepen in het dierenrijk en hoe poep gebruikt wordt. Het taboedoorbrekende onderwerp van de tentoonstelling vraagt om een inventieve aanpak. Voorbeelden van doe-onderdelen van de tentoonstelling zijn flipperkasten waarmee je in de darmen van een zebra kunt flipperen, kakdozen, poeptonnen en drukknoppanelen met vragen. En wie durft het aan om een kijkje te nemen in het achterwerk van een nijlpaard om meer te weten te komen over zijn spijsvertering?/.

De tentoonstelling is van 3 november tot 24 februari te zien in het Milieu Educatie Centrum, Genneperweg 145 in Eindhoven. Openingstijden: zaterdag, zondag en maandag: 13.00 tot 17.00 uur. Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag: 9.00 tot 17.00 uur.
De toegang is gratis.

Untitled Document

Wall of Freedom op TU/e
Gandhi, Martin Luther King, Moeder Theresa, Nelson Mandela, Michael Gorbatsjov en John F. Kennedy. Deze zes vrijheidsstrijders zijn vanaf dinsdag 6 november te bewonderen in de hal van het Hoofdgebouw op een vijftien meter lange multi-mediamuur.

Luuk Bouwman, Wouter Bijl en JanJaap Rypkema komen op uitnodiging van drs. Maarten Pieterson van Studium Generale met hun expositie 'The Wall of Freedom' naar de TU/e. Deze is bedoeld als bedrijfspresentatie voor het fictieve bedrijf Global Themeworks. "Het was eerst de bedoeling dat een eerdere expositie van ons naar de TU/e zou komen, maar het leek ons leuker iets speciaal voor deze gelegenheid te maken", vertellen de makers van The Wall of Freedom. The Wall is een satire op de wijze waarop historische figuren en hun idealen worden gebruikt voor marketing- en
reclamedoeleinden. "Dit gebeurt ook in wervingscampagnes op universiteiten." Global Themeworks richt zich met zijn Wall of Freedom op studenten die aan de TU/e studeren, 'young potentials' zoals ze ze zelf noemen. De makers hopen namelijk dat als de studenten zich kunnen vinden in de cultuur van Global Themeworks, zij gaan nadenken over een carrière bij dit fictieve bedrijf. "Het is niet de bedoeling dat de toeschouwer na enkele minuten snapt wat we met The Wall bedoelen. 'Ik dacht dat ik wist wat bedoeld werd, maar nu weet ik het niet meer zeker', is de reactie die we graag willen horen."
De bedenkers Bouwman, Bijl en Rypkema zijn afgestudeerd in respectievelijk audiovisuele vormgeving, vrije kunsten en grafische vormgeving. De drie richten zich sinds hun afstuderen op het maken van thema-tentoonstellingen. Tot nu toe hielden ze zich bezig met Explosion World, het Criminorama Donker Oss en de Global Themeworks Showroom./.

Dinsdag 6 november wordt de tentoonstelling om 17.00 uur geopend in de hal van het Hoofdgebouw. De grote multi-media muur is tot 30 november dagelijks te bezichtigen. Op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur en in het weekend van 12.00 tot 18.00 uur.

Untitled Document

De culturele top vijf van Brigitta van Dijk
Studente Bouwkunde en secretaris van Dekate Mousa
De vraag of ik mijn culturele top vijf wilde beschrijven, zette mij aan het denken. 'Ik en cultureel?' Dat is raar, maar toch kon ik uiteindelijk vijf dingen opnoemen die een bepaalde rol spelen in mijn leven.

Allereerst hoort Dekate Mousa in dit lijstje thuis. Fotograferen is een grote hobby van me. Ik ben begonnen met zelf eerst te onderzoeken wat je zoal met de fotocamera kunt doen, maar alles alleen uitvinden is een lange weg. Bij Dekate Mousa kun je van iedereen wat leren en sta je soms versteld van wat je allemaal kunt bereiken met weinig middelen. Het proces van het fotorolletje uit de winkel tot het portret aan de muur is bijzonder. De activiteiten rond het lustrumjaar van Dekate Mousa hebben hele mooie dingen voortgebracht. Het grote fotomozaïek in het Hoofdgebouw was het resultaat van één van de activiteiten en een groot succes. In de maand december komt er nog een leuke presentatie. De jaarkalender die door DM-leden is ontworpen en gemaakt, wordt dan gepresenteerd.

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de teken- en schilderkunst. Vooral werken die voort zijn gekomen uit 'De Stijl' spreken mij aan. De eenvoud van de schilderijen wekte bij mij altijd de suggestie dat zelfs kinderen van de kleutergroep dit konden doen. Als je je jaren later eens verdiept in de achterliggende gedachten van de vertolkers van deze stijl, zoals Piet Mondriaan en Theo van Doesburg, ontdek je dat er een hele filosofie schuilt in de rode, gele en blauwe vlakken.

Ook kent iedereen de beroemde boekenlijsten. Veelal waren het geen boeiende boeken en bij mij heeft dat verplichte lezen niet het gewenste resultaat gehad. In plaats van meer lezen, ben ik veel minder gaan lezen. Ook moet ik nog telkens denken aan alle vragen die je moest beantwoorden na het lezen van een boek. Laatst had ik de tijd om eens in een boek te duiken; 'De tweeling' van Tessa de Loo. Echt een aanrader voor mensen die een boek willen lezen dat niet al te snel uit is.

Tijdens mijn studie Bouwkunde ben ik meer geïnteresseerd geraakt in architectuur. Voornamelijk de moderne architectuur van de wereld van glas, licht en grote ruimtes. Op dit moment verdiep ik me in de wereld van het amfibisch wonen en ik denk dat deze nieuwe stijl van wonen in de toekomst veel toegepast zal worden. Wonen aan en op het water en toch de luxe van een comfortabel huis spreekt veel mensen aan. Ook het voordeel dat je je eigen huis bij een verhuizing mee kunt nemen, vinden mensen een prettig idee.

Muziek heeft een belangrijke plaats in mijn leven. Ik vind het heel relaxed om in een café of discotheek naar bandjes te luis-teren en te dansen. Mijn muziekkeuze is geheel afhankelijk van mijn stemming en bezig-heden, maar vaak wordt in mijn buurt Nederlandstalige muziek gedraaid. Je weet wel, van die nummers waarmee je keihard mee kunt blèren./.

Untitled Document

/Koffieshops en klompen
In Nederland mag en kan alles, daar staat het in het buitenland tenminste bekend om. Het homohuwelijk, koffieshops en abortus, daar wordt niet moeilijk over gedaan. Maar hoe zit het echt met 'ons' imago? Om daar achter te komen, gaf het Ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht tot een onderzoek daarnaar. De uitkomsten daarvan zijn bekend en ir. Nora Toolens, die het onderzoek mede heeft uitgevoerd, komt daar op 7 november tekst en uitleg over geven tijdens een lezing in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Aanvang: 11.45 uur.

/Met grote blijdschap
Wie is beschaafd? Wildeman Ad, die samen met Els een schuilplaats heeft gebouwd in de Belgische Ardennen, of zijn maatschappelijk geslaagde broer Luc? Deze vindt Ad na vijftien jaar terug en confronteert hem met zijn sociale verplichtingen. De film 'Met Grote Blijdschap' gaat over de grens tussen natuur en cultuur en wordt vanavond, 1 november, om 20.30 uur gedraaid in de Blauwe Zaal van het Auditorium.

/Techno en orgel
Het vierde en laatste concert in de serie Orgel + wordt morgenavond, 2 november, gegeven. 'Techno & Orgel' is een dubbelconcert waarin Janek Schaefer en Guus Janssen allereerst hun muziek ten gehore brengen, gevolgd door Jasper van 't Hof en Stefan Robbers. Filmmaker Maarten van der Put zal tijdens dat laatste concert met behulp van een video-installatie een verbinding leggen tussen de musici en de ruimte waarin ze optreden. Orgel + is een samenwerking tussen de
orgelcommissie van de TU/e en de stichting Axes, podium voor de Nieuwe Muziek in Eindhoven. Het dubbelconcert wordt gehouden in het Auditorium en is gratis toegankelijk. Aanvang: 21.30 uur.

/Marcel de Groot
De band Ton Engels en De Medeplichtigen geeft de komende maanden zeven concerten met steeds een andere bekende Nederlandse muzikant. Marcel de Groot verricht zondag 4 november de aftrap. Hij presenteert die avond tevens zijn nieuwe cd 'De Liefde, De Wals en De Kater'. Dit alles gebeurt in Grand Café Berlage aan de Kleine Berg 16. Aanvang 21.00 uur, entree 10,-.

/Morena Varga
Wiskundestudente Morena Varga geeft zondag 4 november een concert in Muziekcentrum Frits Philips. Dit doet zij samen met Marlene Hemmer en Maartje Maria den Herder onder de naam Trios M. Aanvang: 15.00 uur, prijs: 25,34.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor