/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 8

Jaargang 44, 1 november 2001


Mensen

Untitled Document

Lucian Voinea
"De waardering is voor mij de grootste prijs"
Hessel Rippe
Foto: Maarten van Loosbroek
De Roemeense student Lucian Voinea (25) wilde eigenlijk zeeman worden, maar belandde achter de computer toen hij in de ban raakte van computerspelletjes. De TWAIO is verbonden aan de post-doctorale ontwerpersopleiding Software Technology van het Stan Ackermans Instituut en won de Java Challenge Contest die was uitgeschreven door Philips Semiconductors. "Het was precies het juiste moment er voor. Ik was net toe aan een nieuwe uitdaging."

De winnaar van de programmeerwedstrijd wilde eigenlijk het grote water op. "Ik wilde vroeger, net als mijn vader, zeeman worden. Ik ben een paar keer met hem meegegaan. Maar toen stormde het heel hard en heb ik er maar vanaf gezien. Daarna wilde ik econoom worden, maar toen zette net de recessie in Roemenië in dus dat verloor ook zijn charmes. Kort daarna ontdekte ik computergames en ben sindsdien eigenlijk altijd gefascineerd geweest door computers", aldus Voinea.
Met als gevolg een retourtje Roemenië-Nederland. "Ik heb Informatica gestudeerd aan de Universiteit van Boekarest. Roemeense vrienden hebben de ontwerpersopleiding aan de TU/e gedaan en raadden het me aan. Maar zij waren net klaar toen ik hier kwam. Voor zover ik weet, is dit het enige programma in Europa dat deze ontwerpersopleiding postdoctoraal aanbiedt. De opleiding is heel praktijkgericht, de Universiteit van Boekarest is te theoretisch. Het maakt het voor mij makkelijker om de overstap naar de echte praktijk te maken."
In het kader van 'Shape the Future of Home Entertainment' schreef Voinea een software-applicatie voor interactieve televisie. Zijn ontwerp ging samen met vier andere naar de eindronde. Daar werden ze ingebracht in de nieuwste interactieve televisie en tentoongesteld tijdens de IFA 2001 in Berlijn, een beurs voor de nieuwste consumentenelektronica. "Volgens mij hebben ze de winnaar bepaald door te kijken naar welke televisie de bezoekers van de beurs het meest keken."
De vijf overgebleven kandidaten mochten op kosten van Philips naar de Duitse hoofdstad komen. "Ik was dolgelukkig dat ik naar Berlijn mocht. Ze zeiden dat er ook nog een prijs aan vast zat, maar dat maakte me niet zoveel uit. Ik was er totaal niet mee bezig. Ik mocht naar Berlijn!" Niet dat hij niet blij was met de prijzen. "De breedbeeld-televisie en de DVD-speler zijn leuke prijzen. Die had ik anders nooit kunnen betalen. Mijn vrienden komen nu langs om DVD's te kijken op mijn nieuwe tv. Het is een goede smoes om bij elkaar te komen."
Voinea wil in zijn latere werk meer van hetzelfde, maar dan anders. "Ik hoop te gaan werken voor een detacheringsbureau, zodat ik op meerdere plaatsen kan worden ingezet en afwisselend werk heb. Maar ik wil me vooral blijven bezighouden met digitale beeldverwerking en interactieve televisie."
Ons land bevalt de Roemeen Voinea wel. "Nederland is een erg leuk land. Ik kan niet precies uitleggen waarom. Er zijn zoveel kleine dingen die het leuk maken. Maar één van de redenen is dat de mensen hier zo ontspannen zijn, ze houden van het leven."
En prijzen winnen is altijd leuk. "Door het winnen van de wedstrijd kreeg mijn zelfvertrouwen een oppepper. Ik deed iets goed en dat voelt lekker. Ik ben blij dat ik iets bereikt heb. De waardering van de mensen van Philips en uit mijn omgeving is voor mij de grootste prijs. De wedstrijd stimuleert mensen om iets extra's te doen in hun vrijetijd en ik ben blij met de aandacht en waardering."/.

Untitled Document

De week van/Hans
Hans de Rooij, werkzaam bij Post Extra, is de laatste bode die de TU/e in dienst heeft.

Maandag: Het is 7.10 uur, wel vroeg en voor veel mensen nog nacht, maar dat ben ik al jaren gewend. Heerlijk die rust. Na wat gerommeld te hebben en koffie gezet te hebben voor mijzelf en mijn collega's, komt de PTT de post brengen. Het zijn nu negen zakken en tien aangetekende stukken. De aangetekende stukken schrijven we in in boekjes (registers) van de desbetreffende afdeling, die worden dan door hen afgetekend. Met de externe en interne post ben ik de hele dag bezig.

Dinsdag: Om 13.00 uur eerst de post naar het College van Bestuur brengen en de retourpost mee terug nemen. Dan ga ik de brieven die niet goed geadresseerd zijn, opzoeken in het adressenbestand. Het is jammer dat de medewerkers er niet voor zorgen dat hun post beter geadresseerd is.

Woensdag: Zoals elke dag om 9.00 uur mijn post-ronde lopen. Dit wil zeggen; de postkar laden en alles op zijn plaats leggen zodat het niet door elkaar raakt. Als eerste ga ik naar de GTD en naar de DIZ, vervolgens naar het Auditorium en Wiskunde. In de hal van het Hoofdgebouw de postkastjes vullen en de in- en externe post meenemen. De postkastjes vertegenwoordigen dertig afdelingen of personen. Ik kom op meer adressen, maar dat is teveel om hier op te noemen.

Donderdag: De retourpost, waar geen afzender op vermeld staat, moet ik openmaken en dan vind je wel eens iets bijzonders. Laatst vond ik een pennenset met geld erbij. Aan de hand van de brief die er in zat, kon het nog retour gezonden worden. In de interne post zat laatst een envelop met veel papiergeld. Ik ben daarmee naar mijn baas gegaan en we hebben de mensen gebeld.
's Middags loop ik nog een post-ronde en na thee drinken en de interne post verzorgen, zit het er om 16.00 uur weer op.

Vrijdag: Op vrijdag was ik vrij. 's Morgens boodschappen gedaan en wat in de tuin gewerkt. Volgend jaar ga ik per 1 juni met FPU. Toen ik het hoorde, vond ik het verschrikkelijk, omdat ik toch elke dag met plezier naar mijn werk ben gegaan. Maar nu denk ik wel eens; 'was het maar zover'. Velen van jullie zie ik volgende week weer.

Untitled Document

/Promoties
Ir. W. Verbeeten verdedigt maandag 5 november zijn proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit doet hij vanaf 16.00 uur in zaal 5 van het Auditorium. De titel van zijn proefschrift luidt 'Computational Polymer Melt Rheology'. Verbeeten promoveert aan de faculteit Werktuigbouwkunde.

Het proefschrift 'Reactive Machine Control' wordt dinsdag 6 november verdedigd door ir. A. Hofkamp. Dit doet hij vanaf 16.00 uur in zaal 4 van het Auditorium. Hofkamp promoveert aan de faculteit Werktuigbouwkunde.

Op woensdag 7 november verdedigt D. Bosnacki zijn proefschrift 'Enhancing State-Space Reduction Techniques for Model Checking'. Dit doet hij vanaf 16.00 uur in zaal 5 van het Auditorium. Bosnacki promoveert aan de faculteit Wiskunde en Informatica.

/In memoriam
Vorige week bereikte ons het droevige bericht dat ir. Cor Govers na een pijnlijk en slopend ziekteproces is overleden. Cor werkte sinds 1971 in de capaciteitsgroep Organisatiekunde van de faculteit Technologie Management op het gebied van productie-organisatie en kwaliteitsmanagement.
Cor was met hart en ziel verknocht aan zijn werk op de Technische Universiteit. Beleidsmatig zette hij zich in voor een modern en zelfstandig onderwijsbeleid naast het onderzoekbeleid. Cor genoot vooral van het geven van onderwijs. Zo weinig geduld als hij af en toe had bij beleidsmatige zaken, zoveel geduld had hij bij de begeleiding van studenten in individuele of groepsprojecten in de bedrijfs-praktijk.
Tot op het laatst bleef Cor optimistisch over zijn gezondheid. Hij kwam vaak langs en vertelde dan dat het weer beter met hem ging. Zo ook na zijn laatste operatie. Hij vertelde opgelucht dat hij eindelijk weer zonder pijn was. Het heeft niet mogen baten; een paar dagen later overleed hij. Cor, we zullen je missen! We wensen Marijke en de kinderen heel veel sterkte toe.

Namens de faculteit Technologie Management,
Hans van der Bij.














Website Cursor