/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 8

Jaargang 44, 1 november 2001


Nieuws

Untitled Document

TU/e lijdt niet onder bestuurscrisis Maastricht
De crisis tussen het College van Bestuur en het bestuur van de faculteit geneeskunde van de Universiteit Maastricht heeft vooralsnog geen gevolgen voor de ingenieursopleiding Medical Engineering die de TU/e volgend jaar wil starten. "Maar de negatieve uitstraling die dit conflict mogelijk heeft op onze plannen, is natuurlijk niet leuk", zegt prof.dr.ir. Jan Janssen, decaan van de TU/e-faculteit Biomedische Technologie. "Ik word liever vereenzelvigd met een club mensen waarbinnen het rozengeur en manenschijn is."

In de plannen van de TU/e voor de afstudeerrichting tot medisch ingenieur spelen de Maastrichtse universiteit en het daaraan gekoppelde Academisch Ziekenhuis een belangrijke rol. Decaan Janssen brengt gemiddeld twee dagen per week in het Limburgse instituut door, waar hij de medische sector warm probeert te maken voor de komst van de medisch ingenieurs. "Gelukkig zit de opleidingsdirecteur genees-kunde in Maastricht niet in het faculteitsbestuur. Met hem praten wij op dit moment toch het meest", zegt Janssen.
De crisis moet echter geen jaar gaan duren, benadrukt de decaan, "want dan krijgen wij er wel degelijk last van. Er komt een moment dat je bepaalde zaken formeel moet gaan vastleggen en daar heb je toch een faculteitsbestuur bij nodig".
Het conflict tussen het Maastrichtse CvB en het faculteitsbestuur ontstond na een slepende ruzie over de verdeling van extra geld dat de universiteit krijgt om artsen op te leiden. Het CvB wil een kwart van de extra miljoenen verdelen over alle faculteiten, die het bestuur in die opvatting steunen. De faculteit geneeskunde vindt dat zíj recht heeft op het hele bedrag. Eind vorige week stapte de decaan van het faculteitsbestuur op. Drie dagen later stelden ook de drie andere bestuursleden hun zetel beschikbaar.

Innige relatie
Volgens Janssen is het niet voor het eerst dat de Maastrichtse bestuurders elkaar in de haren vliegen. Het vorige faculteitsbestuur stapte 2,5 jaar geleden ook al op na onenigheid. Janssen: "Volgens de geruchten had het 'topbestuur' moeite met de innige relatie tussen de faculteit geneeskunde en het Academisch Ziekenhuis. Het CvB heeft beide partijen toen tot de orde geroepen, naar verluid uit angst dat ze de faculteit anders kwijt zou raken aan het ziekenhuis"./.

Untitled Document

Lage respons satisfactiepeiling
Slechts 56 procent van het TU/e-personeel heeft de satisfactiepeiling ingevuld en teruggestuurd. Dat is zes procent minder dan twee jaar terug, toen nog 62 procent de enquête had beantwoord.

De satisfactiepeiling wordt elke twee jaar gehouden onder het personeel en studenten van de TU/e. Het College van Bestuur wil hiermee zicht krijgen op hoe er op de werkvloer wordt gedacht over de universiteit en wat er veranderd zou moeten worden. In 1999 werd voor het eerst een satisfactiepeiling onder het personeel gehouden.
Over de hele linie genomen -zowel faculteiten als diensten- is de respons lager dan twee jaar geleden. ICTS heeft procentueel gezien de minste formulieren ingeleverd: 44 procent. Het Communicatie Service Centrum en het Studenten Service Centrum halen beide een percentage van 95 procent. Bij de Dienst Personeel en Organisatie heeft 85 procent van het personeel de moeite genomen om de vragen in peiling te beantwoorden.
Het bureau Beteor is nu bezig analyses te maken van de cijfers. Het is nog niet bekend wanneer deze worden gepresenteerd./.

Untitled Document Studenten willen beter meubilair
Extra kassa's tijdens de pauze, kussens in de collegebanken en verbetering van de communicatie naar studenten toe. Dit zijn enkele voorbeelden van stellingen die vorige week donderdag tijdens de ideeëndag van de Progressieve Fractie (PF) naar voren werden gebracht door studenten.
Met behulp van een laptop projecteerden de PF-leden steeds vijf stellingen op een scherm voor de Blauwe Zaal. "We willen van studenten weten wat ze het belangrijkst vinden", zegt Sander van Drooge. "Daarom moeten ze ook aangeven welke stelling ze het minst aanspreekt en die vervangen door een nieuwe die ze zelf bedacht hebben. Vooral de vraag naar beter meubilair is vaak gehoord. Dat is voor ons een reden daar meer aandacht op te gaan vestigen." Foto: Bert Jansen
Untitled Document

"De commissie moet niet te geitewollensokkerig worden"
Tijdens een voor iedereen toegankelijke werkconferentie van de werkgroep Techniek voor Ontwikkelingsproblema-tiek zal worden besproken wie in de bestuurscommissie ontwikkelingsproblematiek gaat plaatsnemen en wat de taken zullen zijn. De werkconferentie vindt plaats op donderdag 1 november vanaf 13.00 uur in de Dorgelozaal in het Traverse-gebouw.

Vijftienhonderd handtekeningen werden vorig jaar juni opgehaald om meer aandacht te vragen voor ontwikkelingsproblematiek op de TU/e. Mede hierdoor heeft het College van Bestuur van de TU/e besloten een bestuurscommissie voor ontwikkelingsproblematiek in te stellen. Zesdejaars TeMa-student Petra Hofman is lid van deze werkgroep en ziet een breed draagvlak voor deze bestuursgroep. "Het moet een door de universiteit gedragen commissie worden. Met verschillende mensen, vanuit verschillende faculteiten. Het gaat om de maatschappelijke betrokkenheid en de internationalisering van de TU/e", aldus Hofman.
Er staat nog niks vast voor de bestuurscommissie. Niet welke kant van de ontwikkelingsproblematiek belicht moet worden, wat haar concrete taken zijn of wie er in plaats zullen nemen. Al deze zaken worden besproken tijdens de werkconferentie. Hofman heeft al wel een beeld hoe het geheel moet draaien. "Mensen moeten er enthousiast over zijn. De commissie moet niet te geitenwollensokkerig worden. Het moet niet te gezapig zijn, niet weggedrukt worden in een klein hoekje. Het moet echt iets zijn van de TU/e. Door de vele positieve reacties over het voorstel heb ik goede hoop."
Naar alle waarschijnlijkheid neemt in ieder geval prof. dr. Eddy Szirmai van de faculteit Technologie Management zitting in de commissie, vanwege zijn affiniteit met ontwikkelingsproblematiek. Wie een mening heeft over het onderwerp en graag wil helpen bij het vormen van de commissie is welkom./.

Untitled Document

School TU/e-docent in Turkije geopend
De school is afgelopen vrijdag geopend, het project is voltooid. Dipl.ing. Hüsnü Yegenoglu, docent Bouwkunde aan de TU/e en architect, is het afgelopen jaar betrokken geweest bij het ontwerp en de bouw van een school in Sögütlü in Turkije. Dit in samenwerking met de stichting 'Utrecht helpt Turkije'.

Yegenoglu is zelf van Turkse afkomst en wilde helpen na de aardbeving die op 17 augustus 1999 grote delen van Noordwest- Turkije verwoestte. Veel scholen werden vernietigd, waarna kinderen noodgedwongen les kregen in tenten en containers. Samen met de Utrechtse stichting werkte Yege-noglu aan de bouw van een nieuwe basisschool, waarvoor in totaal 1,1 miljoen gulden is ingezameld. Die werd afgelopen vrijdag geopend.
De Bouwkundedocent werd eind 1999 benaderd door de stichting 'Utrecht helpt Turkije' met de vraag een schetsontwerp van een nieuwe school te maken. Omdat er toen nog geen concrete locatie was, heeft Yegenoglu een plan gemaakt voor een school die in principe overal zou kunnen staan. Sögütlü was de gemeente die het eerst interesse toonde en grond beschikbaar stelde.
De school heeft zestien lokalen en biedt plaats aan vijfhonderd leerlingen./.

Untitled Document

'Tweehonderd mil-joen extra nodig voor onderzoek'
Het kabinet moet jaarlijks tweehonderd miljoen gulden extra uittrekken voor onderzoek aan Nederlandse universiteiten en onderzoeks-
instituten. Als de overheid wil dat de Nederlandse kenniseconomie kan meedraaien in de wereldtop, zoals het kabinet vorig jaar hardop wenste tijdens een Europese top in Lissabon, zal ze toch echt dieper in de buidel moeten tasten.

Dit staat in een gezamenlijk manifest dat op maandag 29 oktober werd uitgereikt aan de ministers Jorritsma (Economische Zaken), Hermans (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en Brinkhorst (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij). Het manifest is ondertekend door vijf organisaties die nauw betrokken zijn bij de kennisinfra-structuur in Nederland: de Vereniging van Universiteiten (VSNU), onderzoeksinstituut TNO, ondernemingsorganisatie VNO-NCW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.
De VSNU trok vorige maand al aan de bel toen Loek Hermans zijn onderwijsbegroting presenteerde. Bij de presentatie ervan legde de minister de nadruk op meer ruimte en eigen verantwoordelijkheid voor onderwijs-
instellingen. Dit tot teleurstelling van de VSNU, die Hermans gebrek aan duidelijke visie op wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten verwijt.

Middenmoot
Het niveau van onderzoek in Nederland is aan de maat, maar qua uitgavenniveau behoren we (internationaal gezien) tot de 'middenmoot', constateren de opstellers van het manifest. Vooral op het gebied van genomics, nanotechnologie, ecologie, neurowetenschappen en ICT, terreinen waarop 'stormachtige ontwikkelingen' plaatsvinden, ontbreekt het in Nederland aan investeringsimpulsen. Bovendien, zo vrezen de vijf organisaties, wordt Nederland voor jong talent minder aantrekkelijk als het onderzoeksklimaat maar middelmatig is.
Het extra geld willen de vijf besteden aan vernieuwend onderzoek door uitmuntende (jonge) onderzoekers. De overheid moet daarnaast blijven investeren in het verspreiden en toepassen van de kennis die Nederland in huis heeft, zo staat in het manifest./.

Untitled Document

Online shoppen bij RB de studentenwinkel
De virtuele schappen van RB de studentenwinkel zijn geopend op VirTUE, de driedimensionale campus van de TU/e. Het is nu mogelijk om online bestellingen en be-talingen te doen. Alle producten zijn te bestellen en te betalen met een bankpas en een internetbankierpakket.

Tot nu toe kunnen alleen klanten van de Rabobank en de ABN Amro hiervan gebruikmaken. Maar andere banken worden er zo snel mogelijk op aangesloten. Online bestellen is alleen mogelijk voor leden van het RB.
In de virtuele winkel is het, naast het bestellen van producten, mogelijk te zoeken in de uitgebreide cd-database. De klant ontvangt een e-mail als de bestelling binnen is, die nog wel in de 'echte' winkel opgehaald moet worden.
Volgens Marije Mulder van RB de studentenwinkel dient het gemak de mens. "Het voordeel is dat mensen vanuit hun luie stoel kunnen uitzoeken wat ze willen hebben en dat meteen kunnen bestellen. Vooral omdat tegenwoordig bijna iedereen een laptop heeft en het mogelijk is om via de TU/e goedkoop internet via de kabel te krijgen, is dit een extra service naar de klanten toe."
Het nieuwe systeem wordt nog niet bestormd door gebruikers. "Op dit moment hebben twee mensen ervan gebruik gemaakt: iemand van ons en iemand van het bedrijf dat de betaalmodule ontworpen heeft. We verwachten dat het pas tegen het eind van deze week drukker wordt."/.

 

De winkel is te vinden via www. virtue.tue.nl of
www.rb-eindhoven.nl.

Untitled Document

Groene stroom onder de hamer
'Mensen die overschakelen op groene stroom schaffen zonder twijfel een tweede auto, wasmachine, vaatwasser of andere energievreters aan.' Dit was één van de opmerkingen die reacties uitlokte onder het publiek dat gisteren, woensdag 31 oktober, aanwezig was bij 'Groene stroom onder de hamer', een discussiebijeenkomst van Studium Generale en de Chemiewinkel. De opmerking kwam van dr.ir. Geert Verbong, docent aan de faculteit Technologie Management. Samen met Annemarie Goedmakers, directeur Duurzame Energie van Nuon en Ruud van Leeuwen van het Klimaat en Energie Team van Greenpeace, zette hij zijn mening over duurzame energie uiteen. Dit naar aanleiding van het opengaan van de energiemarkt voor particulieren per 1 juli jongstleden. Verschillende vragen uit de zaal, zoals wat te doen als een groot deel van de Nederlandse bevolking op hetzelfde moment voor duurzame energie kiest, zorgden voor een levendig gesprek, met name tussen de gastsprekers achter de tafel. Dat waren van links naar rechts: Annemarie Goedmakers, Geert Verbong, discussieleider Lex Lemmens (hoofd Centrum Technologie voor Duurzame Ontwikkeling) en Ruud van Leeuwen.
Foto: Bert Jansen

 

Nederland heeft tekort aan wetenschappelijk talent
In Nederland kiezen steeds minder jongeren voor een wetenschappelijke carrière. Dit in combinatie met de ver-grijzing van de huidige generatie wetenschappers, is funest voor de rol die Nederland op wetenschappelijk gebied wil vertolken.

Over dit probleem discussieerden maandag 29 oktober 250 prominenten uit bedrijfsleven, politiek, kunst, media, sport en wetenschap in de Ridderzaal in Den Haag tijdens de tweede Avond van Wetenschap en Maatschappij. De avond, met het thema 'Jong talent voor de wetenschap', is onderdeel van een reeks evenementen die het behoud van jong talent voor de wetenschap als kernpunt heeft. Zo hield de zestiende Wetenschap en Techniek Week zich er al mee bezig en wordt op 21 november aanstaande over dit onderwerp gedebatteerd tijdens het Siswo-congres 'Tussen roeping en beroep'.
De nieuwe instroom van jong talent in de wetenschap is hard nodig aangezien de komende tien jaar bijna eenderde van de huidige wetenschappelijke staf met pensioen gaat. Daar komt bij dat een groot aantal jonge talenten naar het buitenland of naar andere sectoren in de samenleving verdwijnt. Omdat daar meer te verdienen is en vooral omdat daar de carrièreperspectieven beter zijn. Op dit moment zijn er voldoende jonge onderzoekers om de vacatures op termijn te vervullen, maar de universiteiten slagen er niet in om deze talenten aan zich te binden.
Door de vergrijzing binnen de wetenschap zal het totale wetenschappelijke personeelsbestand tot het jaar 2008 flink dalen. Daarnaast is er een grote uitstroom van jonger wetenschappelijk personeel naar het bedrijfsleven, de zakelijke dienstverlening en non-profitorganisaties. Volgens een onderzoeksrapport van de commissie Van Vucht Tijssen leidt dit in 2008 tot een tekort aan wetenschappers van twaalf procent./.

 

Scheikundige Technologie pakt terugloop studenten aan
Had de faculteit Scheikundige Technologie (ST) in 1990 nog tweehonderd inschrijvingen, in 2001 waren dat er nog maar 65. Om het aantal studenten weer op te krikken, heeft de faculteit een nieuwe marketingstrategie opgesteld.

Er wordt een studentslab ingericht, een docentennetwerk met leraren van de middelbare school opgezet en een cd-rom uitgegeven.
De bekendheid van de opleiding moet hierdoor verbeterd worden. Het benaderen van middelbare scholieren gebeurt nu in de vijfde en zesde klas van het VWO, terwijl in de Tweede Fase VWO-studenten in de derde klas al een profiel moeten kiezen.
Het studentslab wordt in het leven geroepen om middelbare scholieren in staat te stellen om hun profielwerkstuk voor scheikunde nu al uit te voeren op de TU/e.
Het netwerk van docenten moet zorgen voor een beter contact met de middelbare scholen. Leraren in het middelbaar onderwijs kunnen aan de TU/e lezingen en nascholing volgen en er komt meer uitwisseling met docenten van de universiteit./.

 

Rectificatie
De persoon op de voorpaginafoto over Createch in Cursor 6 is niet Frans de Bekker, maar Martijn Houben.

Horizonverruiming
Ter gelegenheid van het afscheid van prof.dr. Wil Derkse als bijzonder hoogleraar wijsbegeerte aan de TU/e wordt op dinsdag 6 november een mini-symposium gehouden. Dit heeft plaats van 10.00 tot 12.30 uur in collegezaal K2 in het Laplace-gebouw. Er wordt gesproken over de waarde van algemene wijsgerige vorming in de context van een technische universiteit.

Amnesty International
De TU/e-groep van Amnesty International houdt op dinsdag 6 november van half een tot half twee een schrijflunch. Deze heeft plaats in de kantine van de faculteit Scheikundige Technologie. De groep is dit jaar gestart met een 'tour de TU/e-Fontys' waarin telkens een andere kantine op de campus wordt bezocht tijdens de schrijflunch. Iedereen mag aanschuiven.

Infodag SAI
Het Stan Ackermans Instituut (SAI) houdt op donderdag 8 november een informatiedag. Deze begint om 12.00 uur in het Auditorium met een informatiemarkt.
's Middags biedt elke opleiding een eigen programma aan. Er kan een ochtendprogramma worden gevolgd bij de opleiding Intelligent Products and Productions Systems. Het SAI verzorgt nadoctorale ontwerpersopleidingen. Meer info: www.sai.tue.nl.

Stoomcursus christendom
De Eindhovense Studentenkerk geeft op
6, 13 en 20 november een stoomcursus over het christendom. Er wordt gesproken over de functie van bijbel, kerk en liturgie. God, hoezo welke God? Wim de Leeuw begeleidt de bijeenkomst die duurt van 20.00 tot 22.00 uur in ESKafé in De Bunker.

Vacature
MDW. APPARATENBOUW, REVISIE EN ONDERHOUD, Gemeenschappelijke Technische Dienst, ingangsdatum: 29/10/2001, sluitingsdatum: 12/11/2001, duur: vast dienstverband voor 40 uur per week, salaris: 4598 (schaal: 6).

Bouwkunde-symposium
Het TDO-Bouwkundesymposium staat gepland voor woensdag 28 november. Wie deel wil nemen aan het symposium, kan zich inschrijven bij TDO via tel. 4463 of via a.overwater@tue.nl. Kosten bedragen 75 gulden voor medewerkers en 25 gulden voor studenten.

Holstlezing
John L. Hennessy, president van Stanford University in Amerika, houdt op donderdag 29 november de jaarlijkse Holstlezing aan de TU/e. De lezing sluit een symposium af met de naam 'After 30 years of microprocessors' dat wordt gehouden in het Auditorium. Inschrijven voor het congres en meer info is te krijgen via www.holstmemorial.nl.

Eindhovens Dictee
De Eindhovense Persclub houdt op maandag 12
november voor de derde keer het Dictee van Eindhoven. Dit vindt vanaf 20.00 uur plaats in de Globezaal van de Stadsschouwburg. Deelnemers kunnen hun hoofd breken over een tekst van neerlandicus Wim Daniëls, die onder andere iedere week een column schrijft in het Eindhovens Dagblad. Voor pennen en blocnotes wordt gezorgd. Er zijn prijzen te winnen voor de beste, slechtste, oudste en jongste deelnemers, die allemaal met taal te maken hebben. Mensen die aan het Dictee van Eindhoven mee willen doen, kunnen tot en met 8 november een entreebewijs kopen ( à 10,-) aan de balie van het Eindhovens Dagblad aan de Wal 2 of aan de balie van de Stadsschouwburg.

Rapportcijfers lager
De gemiddelde rapportcijfers op de middelbare scholen zijn sinds de invoering van het Studiehuis met een half punt gezakt. De daling heeft niet alleen
betrekking op de verplichte, maar op alle vakken. Bovendien vinden de scholieren niet dat het onderwijs is verbeterd door het Studiehuis. Dit blijkt uit de Studie Keuze Monitor, een landelijk onderzoek onder scholieren.














Website Cursor