/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 8

Jaargang 44, 1 november 2001


Opinie

Untitled Document

En ik vind...

Sodexho

Even een reactie op twee items op de achterpagina van Cursor 7. Hoe komt U-raadslid Cor Naninck erbij om de grote asbakken weg te laten halen? Moeten wij rokers onze peuken dan in de bloembakken stoppen? Ja Cor, je hebt gelijk als je stelt dat op de TU/e een anti-rookregeling is, maar dat geldt blijkbaar alleen voor het Auditorium, daar moeten we buiten roken. Eén gebouw verder is een club waar je over de asbakken struikelt en niet alleen daar. Als de TU/e nu eens gewoon zoals in bedrijven voor een rokersruimte zorgt, dan is dat toch beter geregeld. Anders moet je, als we niet mogen roken, ook maar meteen alle alcohol verbieden. Als je niet gelooft dat dat mensen stoort, moet je op donderdagavond maar eens in de kelder van het Hoofdgebouw komen kijken. Als je door de bier- en pislucht heen bent gekomen, werp dan eens een blik op de toiletten. Ik ben geen lid van de Blauwe Knoop, maar ik erger me eraan dat altijd weer alleen de rokers het moeten ontgelden.
Het tweede item waar ik over viel, was het gedreutel van ene Steutel. Ik maak al bijna veertig jaar deel uit van de TU/e-gemeenschap en maak de mensen van Van Hecke dagelijks beroepshalve mee. Groot was de verbijstering van hen toen ze door Steutel zo'n beetje beschuldigd werden van maffia-achtige praktijken en er zelfs gewaarschuwd werd voor broodjes miltvuur! (Ja Fred, bij Van Hecke kennen ze ook Engels). Vooral dat laatste is bij de mensen hard aangekomen. Dat hebben ze niet verdiend want Anneke, Monique, Patricia etcetera lopen het vuur uit hun sloffen om ons van lekkere genotsmiddelen te voorzien bij recepties en in kantines. Dus Fred, denk daar maar eens aan bij je overheerlijke bakje Amerikaanse koffie.

Hans van der Burgt

Sodexho (2)
Klagen over de catering is een populaire tak van sport die op onze universiteit regelmatig beoefend wordt (zie ook de bijdragen in Cursor van de afgelopen weken). En niet altijd ten onrechte, denk ik. Maar net als in elke tak van sport bestaan er hier (weliswaar ongeschreven) spelregels waaraan elke kritikaster zich zou moeten houden. En die
spelregels zijn in het stukje 'Effe zeuren' van Fred Steutel afgelopen week duidelijk overtreden. In deze column werden het bedrijf Sodexho en haar medewerkers op een onfatsoenlijke, laffe en onnadenkende manier aangevallen.
Onfatsoenlijk, omdat het nu eenmaal geen pas heeft om de hardwerkende mensen van Sodexho te beschuldigen van misdadige praktijken en zelfs bioterrorisme. Na de recente aanslagen had de heer Steutel zich van de gevoeligheden op dit terrein bewust moeten zijn. Laf, omdat (het personeel van de kantines uitgesloten is langs hetzelfde kanaal (de Cursor) op de uitlatingen te reageren. Ikzelf sprak de vrijdag na het verschijnen van de Cursor met enkele medewerksters van Sodexho die duidelijk door de beschuldigingen waren aangedaan, maar slechts in persoonlijke gesprekken met TU/e-studenten en -medewerkers enigszins hun hart konden luchten.
Onnadenkend ten slotte, omdat het gepercipieerde gebrek aan kwaliteit in de kantines, zoals zo vaak, natuurlijk gewoon een kwestie van centen is. Ik heb wel eens bedrijfskantines gezien waar beter eten tegen lagere prijzen wordt aangeboden, in een frissere omgeving dan in de onze. Door hetzelfde bedrijf Sodexho. De beperkte kwaliteit zou dus wel eens het simpele gevolg kunnen zijn van een beperkt budget dat onze eigen
universiteit voor onze lunchvoorziening beschikbaar heeft.
Het lijkt me een goede zaak dat columnisten in het universiteitsblad Cursor zoveel mogelijk vrijheid krijgen om hun meningen te ventileren, op welk gebied dan ook. Maar ik hoop wel dat de redactie een klein oogje in het zeil blijft houden, om te voorkomen dat dergelijke ongepaste en kwetsende opmerkingen in de toekomst zomaar geplaatst worden.

Erik Kieft

Untitled Document

Ach en Wee

Untitled Document

Belrondje

Het loonstrookje van het CvB

Vorig jaar ontvingen de leden van het College van Bestuur van de TU/e en de secretaris tezamen 1,3 miljoen gulden. Het hoogste bedrag van alle Nederlandse universiteitsbesturen. Gekeken naar omzet en personeels- en studentenaantallen staat de TU/e derde van onderen. Zouden deze getallen in acht genomen moeten worden bij de salariëring van de CvB-leden?

Cor Naninck
U-raadslid PUR

Nee, ik vind niet dat tussen die getallen een direct verband zou moeten bestaan. De Raad van Toezicht van de TU/e beoordeelt het functioneren van het CvB en heeft de leden daarvan bovenop hun reguliere salaris een bonus toegekend. Het zijn de RvT-leden die bepalen of het CvB die bonus waard is of niet. De redenen waarom aan hen een bonus wordt toegekend, zijn ons niet bekend. De Universiteitsraad heeft daar ook geen enkele bevoegdheid in. De eindverantwoordelijkheid voor het functioneren van de Raden van Toezicht ligt uiteindelijk bij de minister van OC&W.
Wel vind ik het vreemd dat het CvB enige tijd terug de faculteiten en de diensten nog liet weten dat men terughoudend zou moeten omgaan met beloningsdifferentiatie. Zelf kregen zij er in 2000 in vergelijking met 1999 een ton bij. Gaat voor hen die terughoudendheid dan niet op?

Prof.dr. Jos Baeten
Hoogleraar Theoretische Informatica

Dat de leden van het CvB bovenop hun reguliere salaris een bepaald bonusbedrag krijgen, vind ik volstrekt normaal. Die regeling geldt bijvoorbeeld ook voor decanen. Als ik echter de normale percentages
-voor decanen zo'n tien procent- loslaat op hun salarissen (de top van schaal achtien), kom ik voor hen, inclusief het salaris van de secretaris, uit op een bedrag van om en nabij de een miljoen gulden. Ik vraag me af waar die overige drie ton vandaan komt, waar in De Volkskrant sprake van is.
Dat het salaris niet gerelateerd is aan de omzet of het aantal personeelsleden en studenten, vind ik logisch. Dat geldt immers ook niet voor het hooglerarencorps.

Peter Spijker
U-raadslid PF

Wat hier nu aan de orde komt, maakt onderdeel uit van een algemener probleem: de volstrekte onduidelijkheid die er bestaat over wat er besproken wordt tussen een College van Bestuur en een Raad van Toezicht. Daarover is bij de buitenwacht nauwelijks iets bekend. Zo'n Raad is doorgaans gevuld met mensen uit het bedrijfsleven, waarbij het de vraag is hoe goed zij de academische wereld kennen. Wellicht zijn de bonusregelingen in het bedrijfsleven voor hen de leidraad bij de extra beloning van universitaire bestuurders. Op zich vind ik het logisch dat die mensen goed betaald worden, want je wilt ook aan een universiteit de best mogelijke bestuurders. Maar je moet je wel realiseren dat deze bonussen betaald worden van gemeenschapsgeld en dat het iets anders is dan de beloning van een topmanager voor een beter bedrijfsresultaat.

Drs. Ton de Haas
Medewerker Dienst Financiële en Economische Zaken

Zo'n directe relatie vind ik wat kort door de bocht. Men moet kijken naar de inspanningen die de CvB-leden leveren en daar moeten ze op afgerekend worden. Om hun verrichtingen te kunnen meten, moet men referentiepunten vaststellen. Daarbij is te denken aan een stijging van de studentenaantallen of een adequate uitvoering van het Masterplan Huisvesting. Ook de uitkomsten van een satisfactiepeiling onder het personeel kan men daarbij betrekken.

 

Stofzuiger

Rondeel
De hebzucht is de bron van alle zonden
Zij deformeert het menselijk geweten
en klinkt de mens gewillig aan haar keten,
ontsteelt het brood aan
hongerige monden.
De hebzucht is de bron van alle zonden.
Zij doet de mens haar ware maat vergeten
maar als men haar naar waarheid gaat bemeten
wordt zij gewogen en te licht bevonden.
De hebzucht is de bron van alle zonden.














Website Cursor