/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 8

Jaargang 44, 1 november 2001


Onderzoek

Untitled Document

Speuren tot in de poriën
Poriën/Enith Vlooswijk
Foto's/Bert Jansen
Rotte muren, algengroei, scheuren in de wand: woningbezitters en bouwondernemingen gruwelen ervan. De oorzaak van het kwaad, water, dringt door tot in de diepste poriën van het bouwmateriaal. Roland Valckenborg onderzocht de met water gevulde poriën met behulp van magneetvelden.

Op het eerste gezicht lijkt een baksteen redelijk massief. Gooi er echter een plons water overheen en de steen zuigt zich vol als een spons. Als dit maar vaak genoeg gebeurt, bezwijkt het materiaal onder de druk van het zout dat zich in de poriën van de steen heeft afgezet. Ook een paar goede vriesnachten kunnen een doorweekte klinker doen barsten van ellende.
De oplossing van het probleem schuilt in de plek waar alle euvel begint: de porie. Wie weet hoe groot de poriën van een baksteen zijn en hoe ze over het materiaal zijn verdeeld, kan tevens onderzoeken hoe het opgezogen water zich er gedraagt. Die kennis is noodzakelijk om minder kwetsbare materialen te kunnen ontwikkelen. Een van de technieken om poriën te meten, is NMR, Nuclear Magnetic Resonance. Daarbij worden de waterstofatomen van het water dat in de poriën zit getraceerd.
"Kijk, dit is een waterstofatoom." Roland Valckenborg (28), promovendus aan de faculteit Technische Natuurkunde, steekt zijn balpen recht de lucht in. Dan laat hij het topje van de pen cirkeltjes maken. "Het waterstofatoom draait als een tol rond zijn eigen as. Alle waterstofatomen tollen, maar elk atoom doet dat weer net iets anders dan de rest. Als je ze in een magnetisch veld plaatst, gaan ze allemaal op dezelfde manier draaien."
De waterstofatomen reageren op het magnetische veld zoals een gitaarsnaar meetrilt zodra een andere snaar van dezelfde toonsoort wordt aangeslagen. De tolbeweging van de waterstofatomen krijgt dan een frequentie die correspondeert met de sterkte van het magnetische veld. Dit heet het 'spinmoment'.
Terug naar de porie. In de testruimte waar Valckenborg zijn experimenten doet, staan her en der plastic bakjes met stukken natte steen: mortel, klei of baksteen. Terwijl meetapparatuur zachtjes gonst, worden de stukjes steen blootgesteld aan magnetische velden van verschillende sterkte. De magneten, spoelen waar elektrische spanning op staat, zijn zo groot als autobanden. "Het tollen van de waterstofatomen in de poriën van het bouwmateriaal veroorzaakt elektrische spanning in een spoeltje. Die spanning is meetbaar." Valckenborg wijst met een rood stukje baksteen naar een oscilloscoop, een spanningsmeter. "Als we nu tijdelijk extra spanning op het spoeltje zetten, gaan de waterstofatomen sneller rondtollen. Halen we deze extra spanning weer weg, dan vallen de atomen terug in hun oude tolritme. Ze verliezen hun spinmoment en de energie die daardoor vrijkomt, zorgt opnieuw voor een elektrische spanning." Het schermpje van de oscilloscoop illu-streert het verhaal met twee kort na elkaar gelegen piekjes.
Hoe meer spanning Valckenborg meet, des te meer waterstofatomen rondtollen in de poriën van de steenmonsters. De tijd die het atoom nodig heeft om terug in zijn oude tolritme te vallen, zegt iets over de grootte van de porie. Watermoleculen botsen voortdurend tegen de porierand. Wanneer dit gebeurt, verliezen de waterstofatomen in die moleculen gemakkelijk hun spinmoment. Hoe kleiner de porie is, des te groter is de kans op een botsing en dus op een korte terugvaltijd.
De poriën op verschillende plekken van de steen kunnen in grootte en aantal variëren. Om deze variatie te meten, worden de bouwmaterialen op verscheidene plekken blootgesteld aan verschillende magnetische velden. Elk veld veroorzaakt een ander spinmoment, waardoor relatief eenvoudig is vast te stellen welke poriën op welke plek zitten.

IJzer
Tot zover lijkt de porie-opspeurmethode vrij ongecompliceerd. De zaken liggen echter wat ingewikkelder. Baksteen ontleent zijn warmrode kleur aan het ijzer dat erin zit. Blootgesteld aan een magnetisch veld gedraagt ijzer zich eveneens als een magneet. Dit zorgt voor een verstoring van de kernspinmomenten: de waterstofatomen vallen eerder terug in hun oude tolbeweging dan zonder de aanwezigheid van ijzer het geval zou zijn. Het is daardoor niet duidelijk wat de onderzoeker meet: de terugvaltijd als functie van de poriegrootte òf van de ijzervervuiling. Het kostte Valckenborg ongeveer een jaar om een model te ontwerpen dat de troebele meetgegevens vertaalt naar data over porie-grootte.
Er kleven nog andere moeilijkheden aan de meettechniek. Watermoleculen kunnen ongeveer vijftig micrometer afleggen in één seconde. Omdat de maximale vervaltijd van een waterstof-atoom rond de seconde ligt, is het niet mogelijk poriën te traceren met een grotere doorsnede dan vijftig micrometer. Het terrein van het NMR-onderzoek ligt nog bezaaid met dergelijke obstakels en open vragen. Is NMR eigenlijk wel de ideale techniek om poriën in bouwmateriaal op te onderzoeken? "Het voordeel van NMR ten opzichte van bepaalde oudere technieken is dat het niet destructief is", antwoordt Valckenborg. "De steenmonsters kunnen oneindig vaak onderzocht worden. Bovendien is het een relatief snelle methode. Maar de ideale onderzoekstechniek bestaat niet. Mijn proefschrift toont in de eerste plaats de randvoorwaarden voor porie-onderzoek met NMR."
In een gesprek over wetenschap lijkt elk onderzoek een gebed zonder einde: de vragen en onduidelijkheden stapelen zich op naarmate het project vordert. Dit meestal tot grote fascinatie van de onderzoeker. "Mijn afstudeerproject deed ik binnen Philips Lighting", vertelt Valckenborg. "Daar kwam ik erachter dat de gemiddelde ingenieur eigenlijk heel snel tevreden is. Ik bleek veel nieuwsgieriger te zijn dan mijn collega's, stelde meer vragen. Daarom ben ik gaan promoveren."

Strengste winter
Hoewel wetenschappelijke nieuwsgierigheid Valckenborgs belangrijkste drijfveer was, reikt het belang van zijn onderzoek tot buiten de draaideuren van
N-laag. "We werken nauw samen met de bouwafdeling van TNO; hun bouwmateriaal wordt regelmatig onderzocht door onze meetapparatuur. Een paar jaar geleden verscheen er een artikel over ons project in het Technisch Weekblad. Nu nog nemen ingenieursbureaus contact met ons op naar aanleiding van dat artikel."
Voordat de strengste winter met vriesbestendig bouwmateriaal het hoofd wordt geboden, zullen niettemin nog veel waterstofatomen moeten rondtollen. Niet alleen de poriegrootte van het bouwmateriaal maar ook het gedrag van zouten en water in dat materiaal laat nog veel te raden over. Het vervolgonderzoek laat Valckenborg echter graag over aan een ander. "Ik heb dit onderzoek met ontzettend veel plezier gedaan. Onderzoek doen is méér dan een gewone baan van negen tot vijf. Zeker in de laatste maanden ben je er vaak continu mee bezig. Maar iedereen is het erover eens dat het na een promotie tijd is om buiten de deur te kijken."
De charmes van een universiteit zijn de ongedwongen sfeer en de vrijheid om zelf het onderzoek op te zetten, aldus Valckenborg. De lijst met stellingen die hij dinsdag 30 oktober verdedigde, bevat echter een venijnige steek onder water: 'de moeite die het kost om het contract van een AIO te verlengen op grond van verhuiswerkzaamheden die het onderzoek vertragen, staat in schril contrast met het gemak waarmee de TU/e miljoenen guldens uitgeeft aan renovatie en nieuwbouw'. Glimlachend: "Tja, vanwege een verhuizing had ik een contractverlenging aangevraagd van een maand. Onze faculteit heeft echter niet veel geld, dus de curator hield de verlenging tegen. Absurd gewoon. Ik was toen zo kwaad, dat ik die stelling op de lijst heb gezet. Later, nadat ik een brief had gestuurd naar de rector magnificus, heb ik die verlenging toch nog gekregen".
Over zijn toekomst is Valckenborg nog onzeker, maar een ding staat vast: "Ik wil een baan met veel vakantiedagen! Onderzoek is leuk, maar ik ben geen freak"./.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor