/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 1

Jaargang 44, 22 november 2001


Mensen

Untitled Document

Nico Douben
"Over wijn wordt veel onzin geschreven"
Hessel Rippe
Foto: Maarten van Loosbroek

Wijn is een wonderlijk goedje. Het heeft in Dionysus zijn eigen god, is voor vier gulden per fles maar ook voor vierhonderd gulden per fles te verkrijgen en staat voor stijl en status. Maar wijn is ook een serieuze zaak. Wijn proeven is een vak, wijn maken een kunst. Prof. dr. Nico Douben (62) van de faculteit Technologie Management schrijft in zijn boek 'De wijn wordt duur betaald' over de economische kanten van de wijnhandel. Een onderwerp dat volgens hem duidelijk onderbelicht is.
De wijnhandel is een levendige handel in een levendig product. "Wijn is een bulkproduct. Er zijn tienduizenden verschillende soorten. Toch bestaat er voor kleine wijnboeren de kans zich te onderscheiden. Bij andere bulkproducten zoals aardappels en tomaten zie je dat niet. Het is een agrarisch product, maar loopt per jaargang. Het aantal flessen dat per jaar wordt gebotteld, staat voor de eeuwigheid vast", beschrijft Douben.
Mooi chateau op het Franse platteland, druifjes laten groeien, een beetje wijn maken. Klinkt goed. "Over wijn wordt veel onzin geschreven. Er wordt heel romantisch over gedaan. Zo romantisch is het niet. De meeste boeren moeten flink ploeteren voor een karig inkomen. Slechts één procent van hen verdient een ruim inkomen met zijn wijn. Maar daarvoor hebben ze vaak vijftien tot twintig jaar op een houtje moeten bijten."
Een ruim inkomen betekent een hoge prijs. "Je hebt wijn waarvan een glas zestig gulden kost, maar je hebt er ook die duizend gulden per glas kosten. Je kunt het vergelijken met de 'Victory Boogie Woogie' van Mondriaan die door de Nederlandse regering is gekocht voor tachtig miljoen gulden. Het is maar net wat de gek er voor geeft. En wat de gek er voor wil geven, is de prijs."
Maar wijn blijft wijn. "Wil je uit wijn halen wat erin zit, dan moet je hem op een bepaalde manier benaderen. Mensen die terugkomen van vakantie zeggen vaak dat ze een ontzettend lekkere wijn hebben gevonden. Natuurlijk hebben ze daar een paar flessen van meegenomen. Maar als ze thuis zo'n fles opentrekken, smaakt de wijn toch minder lekker. Ze denken dan vaak dat dat komt doordat ze de wijn in een bepaalde ambiance gedronken hebben. Maar die flessen hebben op de terugreis de hele tijd in de auto gelegen. Mensen rijden 's nachts en de dag erna juist weer in de volle zon. Die temperatuurwisselingen kunnen funest zijn voor de wijn."
Kwaliteit verschilt per fles. "Elke fles wijn heeft zijn eigen smaak. Geen twee flessen zijn gelijk. Ook al komen ze van dezelfde boer, uit hetzelfde jaar en zijn ze gemaakt van dezelfde druiven. Daarom moet je alle flessen in een restaurant voorproeven. Niet alleen de eerste."
Een goede wijn maken is een kunst. "Ayrton Senna wist beter wat er mis was met zijn auto dan de computers. Oude wijnboeren hebben die kwaliteit ook. Die hebben daar echt een neus en tong voor. Het gaat allemaal om vakmanschap. In de Elzas loopt de bottellijn zo hard als vrouw en kinderen het daar kunnen bijhouden. Toen ik in Chili op een wijngaard de bottellijn zag, dacht ik dat ik bij Bavaria in Lieshout stond te kijken. Eén grote lopende band, alles in massaproductie. Goede wijn komt van boeren die de wetenschap, hun kennis en ervaring optimaal gebruiken."/.

Untitled Document

De week van/Yongwei
Yongwei Liu is coördinator Studievoorlichting (Technische Bedrijfskunde en Techniek en Maatschappij) bij de faculteit Technologie Management.

Maandag: Elke dag begin ik met het beantwoorden van de binnengekomen mailtjes. Op maandag zijn dat er het meest, omdat ik op vrijdag altijd vrij ben. Als ik door mijn mailtjes heen ben, bekijk ik wat ik deze week allemaal moet doen. Voor vandaag staat onder andere het aanpassen van het huidige draaiboek van de VWO-voorlichtingsdagen op de planning. Na het werk het vaste anderhalf uurtje aerobics op het Sportcentrum van de TU/e.

Dinsdag: In de ochtend heb ik een overleg met de student-assistent. Er moet namelijk weer een meeloopdag worden ingepland, aangezien er veel aanmeldingen zijn binnengekomen. Verder geef ik een eerste aanzet voor de Oriëntatiedag op 26 januari 2002; hiervoor moeten nog studenten uit de voorlichtingspoule worden benaderd. Aan het eind van de middag heb ik nog een afspraak over de voorlichtingsplanning van Technische Bedrijfskunde.

Woensdag: De brochure van de avond-
opleidingen dient weer eens vernieuwd te worden. Dit betekent concreet dat de tekst inhoudelijk moet worden nagelopen, er nieuwe interviews moeten worden afgenomen met avondstudenten en er nieuwe foto's moeten worden gemaakt.
's Middags bereid ik me voor op de NIRIA-markten waar ik volgende week dinsdag en donderdag voorlichting ga geven. Deze markten zijn bedoeld voor HTO-studenten en hebben als doel hen te wijzen op de mogelijkheid door te studeren aan de TU/e.

Donderdag: Aanstaande maandag is er een bijeenkomst over BaMa en de uitwerking daarvan op de studentenwerving. Om gedegen voor de dag te komen, moet ik hiervoor nog een tweetal notities doorlezen. Verder houd ik me bezig met een opzet voor een nieuwe website van Techniek & Maatschappij. Om de avond leuk af te sluiten, ga ik naar een cabaretvoorstelling van Studium Generale in het Auditorium.

Vrijdag: Normaal gesproken ben ik vrij op de vrijdag, maar vandaag (helaas) niet. Ik heb een introductiebijeenkomst voor nieuwe medewerkers van de TU/e. Dat betekent vroeg opstaan, want ik word om 09.30 uur verwacht in de University Club. Als ik het programma mag geloven, zal het een lange dag worden. Na afloop nog eventjes fitnessen en dan het weekend inluiden!

Untitled Document

/In memoriam
Op maandag 12 november bereikte ons het trieste bericht dat Carlos van den Anker (4 juni 1978) is overleden. Carlos bevond zich in de laatste fase van zijn afstudeerproject binnen de vakgroep Macromoleculaire en Organische Chemie (SMO) aan de faculteit Scheikundige Technologie.
Carlos heeft op briljante wijze vorm gegeven aan een moeilijk project binnen de supramoleculaire fotofysica. Zijn kwaliteiten als organisch chemicus blijken onder andere uit het feit dat hem zeer recentelijk een promotieplaats werd aangeboden. Recentelijk heeft Carlos bijgedragen aan het symposium en de workshop 'Nanoscience' in Venetië.
Carlos was niet alleen een goed chemicus, maar ook een aardig en goed mens. Nooit was hij te beroerd iemand te helpen of iets uit te leggen. Door zijn warme karakter had hij binnen de groep en ver daarbuiten vele vrienden. Hij had nog altijd nauw contact met zijn vrienden in Zwitserland, die hij tijdens zijn stage heeft ontmoet. Verder kon Carlos prachtige verhalen vertellen en hebben we veel met hem kunnen lachen. En als er 's avonds wat te doen was, dan was Carlos altijd van de partij.

Zijn overlijden is een grote schok voor ons, zijn collega's en vrienden binnen de vakgroep. Het is moeilijk voor te stellen dat hij er vanaf nu niet meer bij zal zijn. Wij wensen zijn naaste familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies.

Carlos, we zullen je missen. De herinnering blijft.

Je collega's en vrienden van SMO.

 

/Jubileum
Op 1 december viert Hans Vermeer, werkzaam bij de dienst Huisvesting, zijn veertigjarig ambts- en dienstjubileum. Ter gelegenheid hiervan wordt hem op vrijdag 7 december vanaf 16.30 uur een receptie aangeboden in het PVOC. Collega's, vrienden en bekenden zijn van harte uitgenodigd.














Website Cursor