/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 1

Jaargang 44, 22 november 2001


Onderzoek

Untitled Document

Frank van Kempen: "Ik stroop graag mijn mouwen op"
Distributie/Chantal Louwers
Foto/Bart van Overbeeke
"Ik heb ernaar gestreefd mijn proefschrift ook leesbaar te maken voor iemand die niet in het vak zit, anders leggen mensen het toch meteen aan de kant." Dit zegt dr.ir. Frank van Kempen, die op 19 november aan de faculteit Werktuigbouwkunde promoveerde op het onderwerp 'Methodisch ontwerpen van distributiecentra'.

Een Nederlandse titel, een Nederlandse inhoud, begrijpelijke taal en op A4-formaat: vier eigenschappen van het werk van Van Kempen. "Mijn proefschrift is sterk gericht op minder of niet ervaren ontwerpers van distributiecentra. Ik heb bewust voor de Nederlandse taal gekozen, omdat ik denk dat de meeste mensen die tot mijn doelgroep behoren, het aan de kant leggen als ze zien dat het in het Engels is." Hierover heeft Van Kempen een aantal jaren gediscussieerd met zijn begeleiders. "Bijna alle proefschriften verschijnen in het Engels. Het nadeel van die van mij is dat het nu niet internationaal toegankelijk is. Maar voor die enkele niet-Nederlandstalige die geïnteresseerd is in mijn proefschrift, ga ik het niet ontoegankelijk maken voor mijn doelgroep." De promovendus ziet zichzelf niet als tegendraads. "Ik heb dit puur uit praktisch oogpunt gedaan. Ik heb namelijk niet het idee dat de hele wereld op zijn kop staat van één proefschrift."

Handig middel
Stel je voor; je bent van plan een distributiecentrum te bouwen. Je hebt daar echter nog nooit mee te maken gehad. Dan zou het handig zijn enige voorkennis te hebben. "Bij de bouw van distributiecentra wordt heel veel op basis van ervaring gedaan. Iemand die geen ervaring heeft met het bouwen van een distributiecentrum, had tot nu toe een probleem. Er bestaan wel stappenplannen, maar die worden niet tot in detail uitgewerkt. Ik heb daar iets aan gedaan." Van Kempen wil zijn onderzoek geen handleiding noemen, maar het is een handig middel om de eerste stap in de richting van een nieuw distributiecentrum door te komen.
Of er behoefte is aan zijn systeem, weet Van Kempen niet. "Ik heb geen marktonderzoek gedaan, maar de mensen die ik erover spreek, denken allemaal dat het heel erg handig zou zijn. Distributiecentra staan er vaak voor een jaar of acht, dus echt vaak krijgt een bedrijf er niet mee te maken. Een nieuw distributiecentrum opzetten kost tussen de tien en honderd miljoen gulden, dus je kunt niet zomaar alles goed vinden."

OPG Groothandel
"Het leuke aan distributiesystemen vind ik dat je veel met logisch denken kunt doen, zonder theorie te gebruiken. Maar als je goed naar de theorie kijkt, blijkt dat je daarvan weer een heleboel in de praktijk kunt toepassen." Van Kempen is min of meer toevallig in de distributie verzeild geraakt. "Toen ik vier was, riep ik al dat ik werktuigbouwer wilde worden, al kende ik het woord nog niet. Dat ik me met distributiecentra bezig zou gaan houden, bleek pas tijdens mijn studie."
Professor Koos Rooda bood hem in 1990 een onderzoeks- en afstudeeropdracht aan. "Hij vroeg mij mee te denken over een ontwerp voor een distributiecentrum bij een groothandel in geneesmiddelen en aanverwante artikelen. Dat onderzoek heb ik uitgevoerd bij OPG Groothandel. Tijdens mijn diploma-uitreiking vroeg professor Rooda me of ik een baan bij OPG wilde combineren met een promotieopdracht." Met die opdracht heeft Frank van Kempen zich de laatste negen jaar beziggehouden. Hij werkte vier dagen in de week bij OPG en op vrijdagen werkte hij op de TU/e aan zijn proefschrift. "Soms dacht ik wel eens 'waar ben ik aan begonnen'. Gelukkig ben ik volhardend genoeg om het werk af te ronden. Dat heeft ook te maken met de afwisseling in mijn werkzaamheden. Die ene dag dat ik op de TU/e zat, was voor mij een rustpunt. Er zaten dan namelijk niet om de paar minuten twintig mensen op je nek." Van Kempen heeft altijd als motto gehad dat kwaliteit belangrijker is dan het aantal jaren werk dat erin gaat zitten. "Van tevoren had ik al besloten dat als er na vier jaar niks bruikbaars zou liggen, dat ik dan gewoon verder zou gaan. Het is niet een onderwerp dat snel veroudert, dat was wel een voorwaarde."

Praktijk en theorie
Bij OPG Groothandel heeft Van Kempen een distributiecentrum mee opgezet. "Ik vond het een leuke combinatie van theorie en praktijk. Het werkelijke distributiecentrum is niet met behulp van mijn model ontworpen. De praktijk was er in dit geval namelijk veel sneller dan de theorie." Er zaten niet alleen voordelen aan het combineren van werk en een promotie. "OPG kreeg meestal voorrang. Als daar op donderdagavond een storing optreedt, zal het ze een worst wezen dat ik eigenlijk op vrijdag aan mijn promotie werk. Door de hectiek van de rest van de week kwam er regelmatig op vrijdag niks uit mijn handen." Toch had Van Kempen het niet anders willen aanpakken. "Ik ben iemand die graag zijn mouwen opstroopt en zijn handjes vuil maakt. Dat kan bij OPG volop."
Wat Van Kempen opvalt aan het bedrijfsleven, is dat er weinig aandacht is voor het testen van apparatuur. 'Voor het ontwerpen en installeren van industriële systemen wordt veel tijd uitgetrokken; voor het testen en onderhouden van deze systemen wordt te weinig tijd gereserveerd', luidt één van zijn stellingen. "Testen is superbelangrijk. In het bedrijfsleven wordt vaak gedacht 'het apparaat staat er en kijk maar in de praktijk of het werkt'. Daardoor stuiten bedrijven bij het opstarten van een productie vaak op grote problemen. Men realiseert zich vaak niet dat dat net zoveel of misschien wel meer geld kost dan het testen van de installatie, terwijl die eigenlijk al gebruikt kan worden."

Vrijwilliger
In zijn vrije tijd houdt Frank van Kempen zich veel met vrijwilligerswerk bezig. Hij werkt mee aan een kindermusical en gaat als verzorger mee op vakanties voor lichamelijk gehandicapten. "Ik houd mezelf graag bezig met geluidsapparatuur. Ik verzorg wel eens muziek op feesten, maar houd me ook bezig met de muziek van een kindermusical, een soort 'West Side Story' in een modern jasje." Hij helpt de kinderen tevens bij het instuderen van de dansgedeeltes in de musical. "Iedere vrijdagavond begeleid ik 35 kinderen tussen de zes en twintig jaar. Dat is soms zwaar vermoeiend, maar zeker de moeite waard."
De vakanties die hij doorbrengt met lichamelijk gehandicapten vindt hij heel belangrijk. "Het geeft veel voldoening als je ziet dat die mensen echt genieten. Dat komt puur door de aandacht die we ze kunnen geven tijdens zo'n vakantie. Ik krijg ook vaak te horen dat ze het fijn vinden dat ze zo goed gewassen worden. Dan denk ik: ik ben ook maar een gewone werktuigbouwer."
Voor Frank van Kempen verandert er de komende tijd niet veel. "Op 20 november ben ik weer gewoon aan het werk gegaan. Het enige verschil is dat ik nu op vrijdag wat meer tijd krijg. Bij OPG gebeurt zó veel; ik heb het gevoel dat ik daar nog jaren vooruit kan."/.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor