/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 1

Jaargang 44, 22 november 2001


Opinie

Untitled Document

Cursief
Geen commentaar
Goed, er was éven sprake van verontwaardiging en enkele universiteitsraadsleden toonden zich éven bijzonder argwanend en kritisch. Maar de onrust over de salarissen van het College van Bestuur lijkt snel te zijn weggeëbd.
De Raad van Toezicht (RvT) bepaalt de hoogte van de bonussen die de bestuurders krijgen, zo poogde het CvB de aanvankelijke commotie weg te nemen. De eerder zo achterdochtige U-raadsleden leken gerustgesteld. Hóe die toelagen tot stand zijn gekomen, notabene in een tijd waarin de TU/e financieel gezien niet bepaald op rozen zit, dat geloven ze blijkbaar wel. Zo líjkt het althans.

Dat neemt niet weg dat de bal nu bij de Raad van Toezicht ligt. Piet Ros, lid van de RvT, speelt de bal echter meteen door. "We hebben binnen de raad een duidelijke taakverdeling. Dit is gedaan door oud-voorzitter Cor Boonstra en Ruud Koedijk; de rest van de raad krijgt een voorstel onder ogen en gaat akkoord."
Register-accountant Koedijk, de financieel specialist van het gezelschap, voelt zich echter evenmin geroepen opheldering te verschaffen. "De Raad van Toezicht stelt de uitgangspunten vast; de voorzitter bepaalt de toelage", reageert hij koeltjes. Over die uitgangspunten wil Koedijk verder niks kwijt. Hij verwijst naar Boonstra's opvolger -zowel bij Philips als in de Raad van Toezicht- Gerard Kleisterlee: "Die heeft het hele dossier".
Kleisterlee laat via het hoofd persvoorlichting van Philips weten de beantwoording te willen afstemmen met de andere leden van de RvT. De beloofde reactie laat, anderhalve week en diverse telefoontjes later, aan duidelijkheid niks te wensen over: 'Geen commentaar', schrijft de Philips-topman op een briefje aan de persvoorlichter. "Tja, meneer Kleisterlee wordt gedicteerd door zijn agenda", sputtert die nog. Om er mopperend aan toe te voegen: "Wel erg gemakkelijk van zijn collega's van de Raad van Toezicht om alle vragen op hém af te schuiven".

De Raad van Toezicht blijkt, althans bij heikele punten als deze, dus bepaald geen 'Raad van Toelichting'. Met 'geen commentaar' wekken de leden de -hopelijk onterechte- indruk niet echt geïnteresseerd te zijn in wat er op de TU/e leeft. De reactie van de RvT komt de door het CvB zo gewenste openheid en goede communicatie in elk geval niet ten goede.
Feit is dat de RvT formeel alleen aan de minister verantwoording verschuldigd is. Dat neemt niet weg dat het de leden zou sieren als ze ook richting de TU/e meer van zichzelf zouden laten zien; zeker als het besluiten betreft waarover bij veel mensen onvrede en irritatie is ontstaan.
De Raad van Toezicht heeft vast goede redenen gezien om de bestuurders van de TU/e op deze wijze te belonen. Maar als het toezichthoudend orgaan bij een verzoek om uitleg zo gemakkelijk niet thuis geeft, houdt de buitenstaander er toch een wat wrange nasmaak aan over.

Monique van de Ven

Untitled Document

Belrondje

Wonen op de campus

Wonen in E-hoog? In de toekomst is dat misschien mogelijk. Een werkgroep binnen Vastgoed bekijkt momenteel de mogelijkheden om E-hoog om te bouwen tot een huisvestingsgelegenheid voor buitenlandse gasten. Lijkt het u iets, wonen op de TU/e-campus?

Bas Buvelôt
Student Bouwkunde

Ik denk dat het met name voor buitenlandse studenten goed is om op de campus te wonen. Dan hebben ze steun aan elkaar en zijn ze verzekerd van woonruimte. Door de grote druk op de woningmarkt wordt het voor studenten namelijk steeds moeilijker om een kamer te vinden. Ik denk dat de Nederlandse student er niet echt warm voor zal lopen om samen met een groot aantal anderen in een ongezellig gebouw te wonen. Nederlandse studenten kiezen eerder voor de gezelligheid van een studentenhuis.

Khalid Manssouri
Student Werktuigbouwkunde

Ik denk zeker wel dat het wenselijk is. Veel studenten die een kamer zoeken, willen graag twee dingen: ze willen dicht bij het centrum én dicht bij de universiteit wonen. Aangezien de TU/e al dicht bij het centrum ligt, denk ik dat veel studenten graag een kamer hier zouden willen hebben. Als ik de keus had, zou ik zeker wel op de TU/e-campus willen wonen. Je hoeft dan 's ochtends niet zo heel vroeg je bed uit om op tijd te komen en je kunt tussen je colleges door altijd even naar huis. Ideaal dus.

Drs. Leo Robben
Hoofd Bureau for International Activities (BIA)

Ik denk dat het zeker voor buitenlandse gasten, studenten én medewerkers, zeer goed zou zijn als ze op het TU/e-terrein zouden kunnen wonen. Ik denk dat het ook de uitstraling van de TU/e ten goede komt. Het zou een aantal praktische problemen oplossen. Huisvesting ver buiten de campus brengt namelijk vaak een vervoersprobleem met zich mee: buitenlandse gasten hebben meestal geen auto en sommigen kunnen niet fietsen.
Ik kan dit één van de beste ideeën noemen die de TU/e in jaren heeft gehad. Ik zou de huisvesting het liefst in combinatie zien met mogelijkheden om iets te organiseren, bijvoorbeeld congreszalen. Een aantal verdiepingen voor Nederlandse studenten, een aantal verdiepingen voor buitenlandse gasten en een hotelachtig gedeelte voor mensen die bijvoorbeeld voor een congres een paar dagen op de TU/e moeten zijn. Geld is meestal een item, maar ik denk dat dit idee redelijk commercieel te exploiteren valt, waardoor E-hoog veel rendabeler kan worden gemaakt dan het gebouw tot nu toe is geweest.

Massimo Mischi
TWAIO Stan Ackermans Instituut, Faculteit Elektrotechniek

Ik denk dat het erg belangrijk is om buitenlandse werknemers van de TU/e huisvesting te garanderen. Ik stuitte op grote problemen toen ik zelf woonruimte zocht. Ik was bijna dakloos. Naar mijn mening moet de universiteit geen buitenlanders aannemen zonder voor huisvesting te zorgen. Het is echt moeilijk geworden om aan woonruimte te komen in Eindhoven.

Frank Huijink
Woordvoerder Vestide

Vanuit onze rol gekeken is dit niet de meest voor de hand liggende optie voor het verminderen van het tekort aan woonruimte in Eindhoven. Alleen E-hoog zou trouwens toch de bestaande behoefte niet kunnen dekken. Het is een groot gebouw en de TU/e moet kiezen hoe ze het gaat exploiteren. Ik kan me goed voorstellen dat het een hotelachtige gelegenheid zou kunnen worden, maar het lijkt me niet geschikt voor bijvoorbeeld buitenlandse studenten die voor twee of vier jaar naar Nederland komen.
Voor de uitstraling van de TU/e zou het een hele gelukkige ontwikkeling zijn. In andere Europese studentensteden zie je ook regelmatig hotelachtige verblijven op of vlakbij de campus.

 

Stofzuiger
De 'grabbelton' is een dichtvorm die enige toelichting behoeft. Ontworpen door drs.P. is het de bedoeling om alle rijmwoorden samen te grabbelen uit het laatste rijmwoord. Wat een doctorandus kan, moet een ingenieur toch zéker kunnen!! Gelukkig biedt de TU/e voldoende stof om een poging te wagen. Probeert u het ook eens!

Grabbelton 1
Een kostenplaatje, buigzamer dan riet.
Men heeft er weer iets prachtigs van gebrouwen.
De zak met geld bleek lek als een vergiet.
Een sluitende begroting was er niet
voor nieuwe universiteitsgebouwen.

Grabbelton 2
Al bestudeer ik de geleerdste
boeken,
tot politiek voel ik me niet bereid.
In de regering heb ik niets te
zoeken.
Graag doe ik u van alles uit de doeken,
maar ik snap niets van onderzoeksbeleid.

Untitled Document

Ach en Wee














Website Cursor