/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 7

Jaargang 44, 24 januari 2002


Cultuur

Untitled Document

Pianoconcours
voor studenten

Speel je piano en wil je anderen overtuigen van je kunsten als pianist? Dan kun je meedoen aan het eerste Eindhovens Studenten Pianoconcours.


”Quadrivium heeft vier onderverenigingen; een blazersensemble, een strijkorkest, een blokfluitensemble en een koor. Die groepen krijgen een paar keer per jaar de kans om op te treden. Een aantal pianisten is ook lid van ons muziekgezelschap, vaak omdat we drie piano’s voor ze beschikbaar stellen om te repeteren. De pianisten hebben echter nooit veel kans om een uitvoering te geven.” Dit vertelt Marjan Nieuwenhuizen, van Quadrivium. Met het idee de pianisten een kans te geven hun kunnen ten gehore te brengen, is Quadrivium naar Studium Generale gestapt.
Alle voltijdstudenten uit Eindhoven en studentleden van Quadrivium mogen aan het concours meedoen. Het concours bestaat uit twee voorrondes op 26 en 27 februari en een eindronde op 10 april in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Tijdens de voorrondes kunnen studenten in vijftien minuten aan de jury laten horen wat ze kunnen. Het repertoire bestaat uit twee zelf te kiezen werken, die origineel voor piano of klavecimbel geschreven zijn, en een verplicht werk. “Iedereen is vrij om de verplichte stukken te bekijken. Dat kan bij David Ernst of een bestuurslid van ESMG Quadrivium.” De besten gaan door naar de eindronde, die in concertvorm plaatsvindt.
De jury bestaat uit Ton Hartsuiker, Joop Albracht, Ton Demmers en Morena Varga. Ton Hartsuiker werd vooral bekend door zijn radioprogramma ‘Musica Nova’ en gaf les aan verschillende conservatoria. Joop Albracht en Ton Demmers zijn beiden docent aan het Brabants Conservatorium. Pianiste Morena Varga is studente Wiskunde aan de TU/e. “We wilden graag een student in de jury, maar die moest wel verstand van zaken hebben”, legt Nieuwenhuizen uit. “Naar aanleiding van een interview met Morena Varga in Cursor hebben we contact met haar opgenomen.” In de finale strijden de beste pianisten om een masterclass van pianist Ton Hartsuiker./.
Inschrijven kan de komende dagen nog bij David Ernst (Auditorium 2.02, tel. 2030) of bij het bestuur van ESMG Quadrivium (pianoconcours@quadrivium.stack.nl of tel. 040-2432808).

Untitled Document

Supersnelle
handbewegingen


Het Droeh Nankoe ensemble bracht donderdagavond in de Blauwe Zaal Indiase klassieke muziek met voor de bezoekers vaak vreemdsoortige instrumenten. Veel luisteraars hadden achteraf vragen over snaren, sitars en Hindi-gezang. Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document

De culturele top vijf van Arjan Geven

Student TeMa en commissaris onderwijs van studievereniging Intermate

Op zich is het idee van lijsten niet ongewoon op de TU/e. Natuurlijk willen wij zo hoog mogelijk eindigen op zoveel mogelijk lijstjes om onze universiteit te promoten. Sommige lijstjes zijn echter nuttiger dan andere. Ik denk dat een ‘culturele top vijf’ behoort tot één van de minderzeggende lijstjes die er zijn. Naar welke schaal zou cultuur te ordenen zijn? Een antwoord op deze vraag blijf ik u schuldig. Ondanks dat deze vraag door mij onbeantwoord zal blijven, kan ik natuurlijk wel een hogere danwel lagere persoonlijke waardering aanbrengen. Ik zal dan ook vijf verschillende aspecten van cultuur aanstippen, die bij mij in ieder geval een hoge waardering hebben:
Als eerste een boek, geschreven door een fantast eersteklas, Douglas Adams. Het boek dat ik bedoel is The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Hoewel de titel misschien anders doet vermoeden, is het geen saaie beschrijving van het universum (en ik hoop niet al te veel sterrenkundigen hiermee tegen de schenen te schoppen). Integendeel, het is een verhaal over een boek dat alle lifters -tussen verschillende werelden welteverstaan- op zak hebben: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. In het boek staat nuttige informatie over de verschillende werelden die zoal aangedaan kunnen worden tijdens het liften, over de wezens die je al dan niet een lift willen geven, enzovoort. In het boek is niets onmogelijk en onwaarschijnlijkheid speelt een sleutelrol. Ik zou het boek dan ook willen aanraden aan iedereen die het nog niet gelezen heeft.
1Het tweede stukje cultuur dat ik wil noemen, is muziek: een nummer van de Counting Crows, genaamd Round Here. Het gaat over een man die z’n voordeur uitloopt, en verder in het nummer zich steeds meer verwijdert van zijn vrouw, andere mensen en ook steeds meer van zichzelf. Ondertussen blijft hij idiomen uit zijn jeugd herhalen, dingen die zijn moeder hem vroeger vertelde. Dit nummer is zeker één van mijn favorieten, zowel om de inhoud van het lied (ouder worden, dingen in je jeugd die er niet toe doen, etc), als om de manier waarop de Counting Crows het brengen: rustig, maar met heel veel zeggenskracht.
Bij cultuur hoort natuurlijk ook de schilderkunst. Ik ben een aantal jaar geleden in Rome geweest, alwaar een schilderij van Pozzo zeer veel indruk op mij maakte. Het is een schildering van een koepel op het plafond van een kerk, waar helemaal geen koepel is. Het is zó in de diepte geschilderd, dat het net lijkt alsof er wél een koepel is. Ondanks dat Pozzo er in zijn tijd erg veel kritiek op heeft gehad, is het een schitterend staaltje schilderkunst.
De vierde vorm van cultuur is film. Films die iets surrealistisch over zich hebben, vind ik zelf heel interessant. Er is best een aantal films te noemen die één (of meerdere) filosofische vraagstukken als gegeven nemen, voor een verhaal. Zo is recentelijk ‘The Matrix’ uitgebracht, een film waaruit blijkt dat iedereen in een schijnwereld leeft, maar wat vrijwel niemand dat doorheeft. De film die ik hier wil noemen, heeft echter een andere vooronderstelling: dat ieders lot al van tevoren is bepaald. Je ‘wordt’ geleefd, aangezien verleden, heden en toekomst al helemaal vastliggen. De film die ik bedoel, is Twelve Monkeys, van Terry Gilliam. Iemand uit de toekomst gaat terug in de tijd om een fout van een actiegroep ongedaan te maken. Als kijker zie je de causaliteit en de futiliteit van het doen en laten van de hoofdpersonen, terwijl zij strijden voor toekomst, verleden en heden.
Als vijfde en laatste, een website. Kort maar krachtig, zoals het cliché luidt: www.lantaarnpaal.nl. Het laat zien hoe simpel en toch boeiend een website kan zijn. Duidelijk een alternatieve site, met één gedicht -een manier van kunst op het internet die ik nog niet vaak ben tegengekomen./.

Untitled Document

/Twee voor Taal
Twee voor Taal is een show met als ingrediënten literatuur, humor, muziek en een quiz, die op zondag 27 januari gehouden wordt in Boekencafé Restaurant Schrijvers aan de Dommelstraat in Eindhoven. Aanvang 14.00 uur. Speciale gast is psycholoog, seksuoloog, filosoof en poëet Willem Fonteijn, die zijn tweede bundel ‘Wit, wit, wit’ presenteert, die geïnspireerd is op de menselijke kant van het ziekenhuis. Ook stadsdichter Jan van der Pol treedt op met een try-out van zijn feestrede voor het aankomende huwelijk van Willem-Alexander en Maxima. Andere dichters en schrijvers hebben de mogelijkheid voor te dragen uit eigen werk. Aanmelden: pr@plankenkoorts.net of tel. 040-2446991. Toegang is gratis.


/Poëzieprijs

VU-podium organiseert samen met De Rode Hoed voor de derde keer een poëzieprijsvraag rond het thema wetenschap. De eerste prijs is een bedrag van 250 euro, de tweede honderd euro en de winnaar van de derde prijs krijgt vijftig euro. Deelname staat open voor iedereen, maar inzendingen moeten voor 1 april 2002 binnen zijn bij VU-podium. De gedichten moeten in drievoud worden gezonden aan VU-podium, Kamer 3e-21, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam onder vermelding van ‘poëzieprijsvraag’. De prijsuitreiking is op 20 mei vanaf 14.30 uur in De Rode Hoed in Amsterdam.


/Black Gospel Night
Zangeres Dewi verzorgt aanstaande zaterdag samen met een groot koor en bekende Nederlandse zangeressen een Black Gospel Night onder de naam ‘Dewi & The Spirit of Joy’. Dit vindt plaats in Muziekcentrum Frits Philips. Dewi Lopulalan scoorde samen met DJ/producer Vincent Hendriks hits onder de naam The Course. Nu neemt ze bekende Nederlandse artiesten als Linda Wagemakers (Eurovisiesong-festival en Miss Saigon), Marjorie Lammerts (Golden Earring) en Caroline Dest van Total Touch mee naar het muziekcentrum. Samen met het zestigkoppige Inspirational Community Gospel Choir en een band leggen ze een link tussen oorspronkelijke negro-spiritual en de hedendaagse popmuziek. Kaarten kosten 17,50 euro en zijn te bestellen via tel. 040-2442020 of www.muziekcentrum.nl. Aanvang 20.15 uur in de Nationale Nederlanden-zaal.

/Twarres in
De Effenaar
De Effenaar staat morgenavond, vrijdag 25 januari, in het teken van Twarres. Het Friese tweetal Mirjam Timmer en Johan van der Veen staat dan samen met zijn vijfkoppige begeleidingsband op het Eindhovense podium. Zij hadden een hit met het Friestalige ‘Wêr Bisto’ en het Engelstalige ‘Children’. Kaartjes kosten 11,50 euro en het concert begint om 20.30 uur.














Website Cursor