/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 7

Jaargang 44, 24 januari 2002


Studentenleven

Untitled Document

Meer vragen dan meningen over BaMa in Onderwijscafé
Hoe breed moeten bachelors worden, kunnen hbo’ers straks ook masters aan een universiteit volgen, moet een universiteit aan de poort al selecteren, hebben studenten straks nog wel tijd voor nevenactiviteiten? Deze en tientallen andere vragen kwamen dinsdag aan bod in het Onderwijscafé in de TUreluur. Centraal stond de invoering van het bachelor-masterstelsel (BaMa) in Nederland. Is BaMa een serieuze kans om het onderwijs te verbeteren, of niet meer dan een etiket?


Wiskunde-student Toon Segers toonde zich optimistisch. “Het lijkt mij heel leuk om na drie jaar eens een andere stad te gaan bekijken; dat zal voor meer mensen een motivatie zijn om te wisselen.”
Iefje Soetens, studente Bouwkunde, bleek terughoudender. “Op zich is BaMa wel een káns, maar of het ook direct kansen generéért, is een ander punt. Je gooit een grote organisatie niet direct op zijn kop.” Hoogleraar Informa-tica prof.dr. Jos Baeten ging nog een stap verder: “BaMa is niet slechts een etiket; dat zou wél mooi zijn, dan zijn we gauw klaar. Maar het is ook geen kans. Ik zie het Angelsaksische model, waarop BaMa in Nederland is gebaseerd, eerder als een bedreiging. Er zullen steeds meer mensen met alleen een bachelordiploma op zak de arbeidsmarkt op gaan”.
Volgens Soetens kan dit voor universiteiten juist een verrijking zijn: “Goed, misschien stoppen som-migen er na drie jaar mee, maar de studenten die doorgaan, zijn dan ook wél echt gemotiveerd”.
Ondanks deze automatische selectie tussen het bachelor- en mastergedeelte zal ook enige regie van hogerhand nodig zijn, zo betoogde Segers. “Een strenge selectie is essentieel. Het is een beetje dubbel. Want als er veel mensen aan de poort staan te dringen, is het ook verleidelijk om er veel binnen te halen.” “We laten nu heel veel mensen toe in het eerste jaar. Een groot deel daarvan zijn we voor kerst weer kwijt”, aldus Baeten.
Dr.ir. Wim Schaefer, opleidingsdirecteur van de faculteit Bouwkunde, bekommerde zich lopende de discussie vooral over het financiële aspect van BaMa. “Als je gaat selecteren aan de poort, zet je je basisfinanciering onder druk. Maar rond de financiering van BaMa heerst tot nu toe nog één groot stilzwijgen.”
Het Onderwijscafé bleek al met al meer vragen en veronderstellingen dan scherpe visies en felle discussies op te roepen. Discussieleidster Aafke Heringa kon aan het einde niet anders dan genoegen nemen met de weinig stellige conclusie: “Er zijn nog veel vragen en allerlei verwachtingen. Er zit niets anders op dan afwachten wat het gaat worden”./.

Untitled Document

Titulaer promoot Wervingsdagen
Wetenschapper Chriet Titulaer komt donderdag 31 januari naar de TU/e. Op verzoek van de commissie die de Wervings-dagen organiseert, komt Titulaer praten over de toekomst. Deze lezing is het startschot voor de 21ste editie van de Wervingsdagen.


De Wervingsdagen zijn vooral bedoeld voor studenten die in hun derde jaar of hoger zitten en zich aan het oriënteren zijn op de arbeidsmarkt. De dagen zijn bedoeld voor studenten van alle faculteiten van de TU/e, behalve Bouwkunde. “Die hebben hun eigen bedrijfsdag”, zegt Jan-Pieter Chan, derdejaars student Technische Natuurkunde en pr-commissaris van de Wervingsdagen. Chan vindt de Wervingsdagen belangrijk voor studenten: “Persoonlijk vind ik dat op elke universiteit of hbo zoiets zou moeten worden gehouden. Dan zien studenten waar ze terecht kunnen komen en kunnen ze alvast kennis maken met allerlei bedrijven. We willen de studenten informeren en vaardigheden bijbrengen bijvoorbeeld voor het opstellen van een cv of sollicitatiebrief. Dat is nooit verkeerd”.
De Wervingsdagen zijn verdeeld is drie cycli: van 4 tot en met 8 februari staan de trainingsdagen gepland. Daarna is het de beurt aan de presentatiedagen (op 27 en 28 februari in het Auditorium), gevolgd door de gesprekkendagen (22 tot en met 26 april in het Evoluon).
Tijdens de eerste cyclus, de trainingsdagen, kunnen studenten allerlei workshops volgen zoals self assessment, persoonlijke presentatie, sollicitatiebrief en cv en solliciteren. Ook worden er lezingen gehouden over het starten van een eigen bedrijf, werken in het buitenland, psychologische testen en de overgang van opleiding naar werk. Opgeven hiervoor kan nog tot en met vrijdag 25 januari via wvd@stud.
tue.nl of via www.wervingsdagen.nl./.














Website Cursor