/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 8

Jaargang 44, 31 januari 2002


Mensen

Untitled Document

Pierre Otten
Een witte raaf in hypothekenland
Han Konings
Foto: Bart van Overbeeke
Bij de faculteit Scheikundige Technologie is ing. Pierre Otten (61) nog slechts één dag in de week werkzaam. Otten is gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard, maar binnen en buiten de TU/e geniet hij al jaren bekendheid als specialist op het gebied van
hypotheken.


Deze maand viel weer bij veel mensen de bekende blauwe enveloppe van de belastingdienst op de deurmat. De grootste aftrekpost voor de meeste Nederlanders is de hypotheekrente. Pierre Otten, als fysisch technoloog in deeltijd werkzaam bij de faculteit Scheikundige Technologie, houdt zich al ruim vijfentwintig jaar bezig met de complexe
hypotheekproblematiek.
"Ik durf stellig te beweren dat ik één van de weinige adviseurs in Nederland ben die volledig onafhankelijk en objectief opereert. Ooit heeft een bankdirecteur me op dit gebied betiteld als een witte raaf", zegt Otten. Want met die onafhankelijkheid is het onder de Nederlandse hypo-theek-adviseurs maar pover gesteld, aldus Otten. "In naam verstrekt men dan wel kosteloos advies, maar bijna alle adviseurs werken slechts met enkele hypotheekverstrekkers samen. Van hen brengen zij de offertes uit en daar ontvangen zij bij het afsluiten van een hyptheeklening hun premies en bonussen over."
Voor veel mensen is de hypotheekwereld een jungle, waar hypotheken in allerlei vormen en variaties in voorkomen. Otten kreeg er belangstelling voor toen hij in 1974 meer wilde weten over de hypotheek die hij zelf had afgesloten. Sindsdien heeft het onderwerp hem niet meer losgelaten. "Mijn gedrevenheid ligt bij het wiskundig uitwerken van allerlei hypothecaire aangelegenheden en die wiskundige berekeningen vertaal ik daarna in een objectief computerprogramma."
"In principe bestaan er maar vijf hypotheekvormen", doceert hij op zijn werkkamer. "Alle andere constructies zijn in wezen variaties op deze vijf grondvormen. Soms is het grappig om in de krant een bank een geheel nieuwe hypotheekvorm te zien aanprijzen, terwijl het na enig speurwerk gewoon is te herleiden tot één van die vijf grondvormen."
Waar Otten zich eigenlijk al jaren over verbaast, is dat adviseurs bij hun berekeningen nog altijd nominale bedragen gebruiken. Otten: "Men gaat er volledig aan voorbij dat geld na verloop van jaren aan waarde inboet. Geldontwaarding speelt in deze wereld geen rol. Dat is niet reëel, omdat een euro die je over twintig jaar betaalt of ontvangt veel minder waard is dan de euro die je nu uitgeeft of incasseert. Daardoor is ook het belastingvoordeel over twintig jaar veel kleiner dan nu uit de nominale bedragen lijkt."
Ondanks de invoering van een nieuw belastingstelsel in 2001 denkt Otten ook dit jaar snel klaar te zijn met het invullen van zijn aangifte. Hij adviseert zijn klanten wel goed op te letten in welke box men de kapitaalverzekering eigen woning onderbrengt. Om dat uit te rekenen heeft hij een uniek hypotheekprogramma ontwikkeld. "Dat kan in veel gevallen tienduizenden euro's verschil uitmaken." Een laatste punt van advies betreft de diskette zelf. "Gebruik liever de diskette van Elsevier. Daar moet je wel voor betalen, maar die kosten haal je er meestal dik uit. Bij de belastingdienst wil men je nu eenmaal niet wijzer maken dan je al bent."/.

Untitled Document

De week van/Bjorn
Bjorn Kleiren is vijfdejaars student Bouwkunde en partijvoorzitter van
studentenpartij Lijst 11.

Maandag: Vandaag besloten definitief aan de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart mee te doen. De definitieve lijst met verkiesbare namen ingeleverd bij de gemeente. 's Middags naar de horecabeurs in Maastricht geweest met vrienden.

Dinsdag: 's Morgens naar het stadskantoor geweest. Vier partijgenoten hebben daar gezeten om dertig ondersteuningshandtekeningen te verzamelen. We hadden uiteindelijk 47 sympathisanten. Om half twaalf naar de symposiumvergadering in het lustrumhok van het ESC. Om vijf uur naar de dispuutsmaaltijd.

Woensdag: Vandaag de hele dag sponsoring geregeld voor het symposium. Het is rustig aan het studentenpartijfront.
's Avonds gekookt en naar 'Lord of the Rings' geweest met huisgenoten.

Donderdag: Vandaag gestudeerd. Ingenieurspraktijk gemaakt en wat gelezen voor projectwerk. Het vastgoedbeheerproject gaat over de vorming van een visie voor de ontwikkeling van een NS-locatie in Amersfoort. Om vier uur naar de zitting van het stembureau. Vandaag gaat het om de loting van de lijsten. Heel makkelijk: bal je vuist, steek je wijsvinger en je pink op. Je ziet dan 11 en Lijst 11 is de lijst. 's Avonds naar mijn ouders.

Vrijdag: Half zeven opgestaan. Van zeven tot drie gewerkt. Ik ben bezig met de ontwikkeling van een complex met kantoren, vergaderzalen en een lunchroom. Bouwplannen doorgenomen en naar de KvK geweest voor informatie over een horecavergunning. Naar de openbare zitting van het stembureau. We doen nu definitief mee aan de verkiezingen. De loco-burgemeester vroeg gekscherend wie van ons wethouder wilde worden. Wethouder? Laten we het hopen. De student dichter bij de politiek is één van onze doelen. Nou .. als je daar zit ,geloof je je ogen niet. Tijdens die zitting zat iemand rustig te breien. Volgens mij is het niet verkeerd dat er wat leven in de brouwerij komt.

Zaterdag: Met partijgenoten het beleid van de studentenpartij verder uitgewerkt.
's Avonds een biertje gedronken met huisgenoten.

Zondag: Vandaag uitgerust om weer aan een normale studieweek te beginnen en de verkiezingscampagne voor te bereiden.

Untitled Document

/Promoties
M.Sc. W. Stockings verdedigt donderdag 31 januari zijn proefschrift 'The Process of Construction Planning'. Dit doet hij in zaal 4 van het Auditorium om 16.00 uur. Stockings promoveert aan de faculteit Bouwkunde.

P. Spoor verdedigt donderdag 31 januari zijn proefschrift 'Removal of nickel ions from galvanic wastewater streams using a hybrid ion exchange-electrodialysis system'. Dit doet Spoor vanaf 16.00 uur in zaal 5 van het Auditorium. Spoor promoveert aan de faculteit Scheikundige Technologie.

/Bedankt
Wij bedanken iedereen voor de grote belangstelling en de vele cadeaus die wij bij ons afscheid mochten ontvangen. Het was tevens een grote verrassing dat tijdens de receptie een koninklijke onderscheiding uitgereikt werd door de burgemeester van Eindhoven. Het was een afscheid om niet te vergeten. Nogmaals bedankt en tot ziens.
Cees en Jeanne Heijmans

Mede namens mijn vrouw wil ik iedereen hartelijk bedanken voor de wijze waarop u hebt bijgedragen om mijn afscheid van de TU/e op 10 januari tot een bijzondere dag te maken. Door de vele blijken van waardering, cadeaus, bloemen en de beste wensen is dit een dag geworden waaraan ik met plezier zal blijven terugdenken.
Jan en Annemarie den Otter


Website Cursor