/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 8

Jaargang 44, 31 januari 2002


Studentenleven

Untitled Document

Had je wat Van Dongen?

Een aantal weken geleden kwam ik op een middag thuis van de universiteit en trof ik tot mijn grote verbazing het hele huis vol schilders aan. Ik herinnerde me dat een aannemer uit Nuenen een aantal maanden daarvoor wel een aankondiging had gestuurd met betrekking tot schilderwerken in opdracht van Vestide, maar een datum werd daarin niet genoemd. Maar goed, de schilders hadden alles netjes afgeplakt en ze waren ontzettend hard aan het werk. Helaas bleek dat van korte duur, want ik merkte dat ze gemiddeld vier uur per dag koffie dronken. Door die grote hoeveelheid pauzes was het niet mogelijk om het huis in één dag te schilderen, dus dat werden er twee.
's Nachts bleef de verf gewoon open in de keuken staan en dat vond een van mijn huisgenoten zo vervelend dat hij de verf buiten gezet heeft. Je kunt je voorstellen dat het niet erg slim is om verf op waterbasis in de regen en de vrieskou buiten te zetten, maar goed, de verf overleefde het avontuur en na een korte woordenwisseling met mijn huisgenoot gingen de schilders toch aan het werk.

De schilders zijn inmiddels verdwenen, de verflucht is er nog wel. De witte voetstappen op het tapijt in de hal zijn weggepoetst in tegenstelling tot de vlekken op de kapstok. De chocoladepuddingvlekken op de muur zijn mooi weggewerkt en ik ben blij dat het houtwerk weer zijn oorspronkelijke kleur heeft. Toch vind ik dat Vestide nog niet helemaal klaar is. Bij zo'n mooi geschilderde keuken horen natuurlijk geen keukenkastjes waarvan alle deurtjes scheef hangen, dus Vestide: "Wanneer krijgen we een nieuwe keuken?"

Boudewijn van Dongen is student Informatica

Untitled Document

Biertje?
Eerstejaars studenten Bouwkunde moesten vorige week een aansprekende opdracht uitvoeren. Met pvc-buizen en touw moesten ze een zo hoog mogelijke constructie bouwen waarmee een blikje bier kon worden aangegeven.

Eén dag hadden de studenten om een ontwerp te verzinnen, te bouwen en de opdracht uit te voeren. "Het is een leuke opdracht, maar het gaat om het leereffect", zegt docent Faas Moonen. "Ik ben benieuwd of er een groep is die het haalt. Anders wordt het dorst lijden."
Moonen gaat naar boven om de biertjes op te vangen. De eerste twee groepen halen het niet; hun constructies buigen onder het gewicht van het blikje en zakken ineen. Groep drie heeft meer succes: Moonen kan van boven het blikje uit het mandje halen en onder applaus maakt hij het open. Bij de vierde poging valt het blikje al meteen uit het mandje. Een volgende poging lukt net; het tweede drankje is binnen.
Het enorme gevaarte van de vijfde groep valt naar beneden op een kast. Een tweede poging lukt net niet. De pvc-buizen slaan dubbel onder het gewicht. Het blikje vliegt eruit en mist op een haar de toekijkende studenten. Dan komen de studenten die een gebogen constructie hebben gemaakt. "Zo houdt ie het het beste denken wij", zegt eerstejaars Erik Bosch. En ze hadden gelijk: er moest even iets bijgeklust worden, maar het blikje wordt netjes afgeleverd bij Moonen. De afstand die zij hebben overbrugd, is de grootste.
Ook de begeleiders van het atelier hebben een bouwwerk gemaakt, dat vooral veel touw bevat. "Faas, biertje?", roepen ze terwijl ze richting de balustrade lopen met hun bouwsel. Op hetzelfde moment klapt de constructie in elkaar. Na een paar pogingen moeten ook de begeleiders hun nederlaag erkennen./.

Docent Faas Moonen probeert het aangereikte blikje bier te grijpen.
Foto: Bert Jansen

Untitled Document

En hoe is het in Kathmandu?

Studenten van de TU/e gaan steeds vaker voor hun studie naar het buitenland. Voor stage of voor het
verrichten van onderzoek, omdat het verplicht is of omdat ze het leuk vinden. Cursorlezers kunnen iedere week over de schouder van een TU/e-student in het
buitenland meekijken.

Voor mijn studie had ik het voorrecht om mijn afstudeerscriptie in een ontwikkelingsland te mogen schrijven. Nepal, het rustige koninkrijkje in de Himalian, wie wil daar nu niet een half jaartje wonen in het kader van afstuderen? Dat was natuurlijk wel voor het land opgeschrikt werd door de gewelddadigheden van de laatste tijd met de Maoisten en het afkondigen van de noodtoestand.
Een onderzoek doen in een land als Nepal is een heel andere aangelegenheid dan in Nederland. Informatie is bijna niet te vinden en afstanden lijken enorm. Het vinden van een simpel overheidsgebouw kan een hele dag duren. Ze hebben hier geen straatnamen en het adres vermeldt alleen de wijk. Na een zeer uitgebreide speurtocht vind je het gebouw uiteindelijk wel. Zo kan het bijvoorbeeld in een straat zijn waar je al ettelijke malen doorheen bent gelopen. Een bord voor het gebouw is in de maak En dan mag je nog van geluk spreken dat het ín Kathmandu is. Als ik naar de projectsite wil, ik onderzoek een hydro-electric dam, kost het me twee dagen om driehonderd kilometer af te leggen. Als de persoon die je nodig hebt even geen tijd heeft, mag je terug naar Kathmandu om een nieuwe afspraak te maken. Zo'n reisje duurt wel lang, maar het uitzicht maakt veel goed; omringd door het hoogste gebergte ter wereld en de avontuurlijke rijstijl van de buschauffeur wordt zo'n bezoekje een echt avontuur. Zelfs het leger zorgt ervoor dat je je niet hoeft te vervelen. Er zijn talrijke checkposts waar iedereen de bus uit moet om gefouilleerd te worden. Ja, er zal maar een Maoist in de bus zitten, je kunt nooit weten. Het reizen met een hogedrukpan maakt je minstens al verdacht, het kan altijd een bom zijn (hét favoriete wapen van de Maoisten om een politiepost op te blazen).
Het kan heel frustrerend zijn, maar ook geweldig komisch. Hoe deze maatschappij überhaupt kan functioneren, is voor mij een raadsel en de kneuterige wijze waarop het leger en politie met de 'noodtoestand' omgaan, brengt vaak tranen in mijn ogen.
Overigens maakt het contact met de local's veel goed. Volgens hun religie is 'the guest like a god' en dat is over het algemeen goed te merken. Ze zijn supervriendelijk en erg nieuwsgierig naar waar je vandaan komt.
Alles bij elkaar maakt dat mijn verblijf hier tot een zeer geschikte onderneming, maar over de academische waarde van mijn eindscriptie kan ik me wel eens zorgen maken.

Brecht Mommen,
student TeMa

Untitled Document

Hardlopers gezocht voor Batavierenrace
De Eindhovense Studenten Studenten Sport Federatie is hard op zoek naar studenten die in het TU/e-team willen voor de Batavierenrace.

Naast alle studentensport-clubs vaardigt de TU/e ook altijd een team af naar de jaarlijkse estafetteloop tussen Nijmegen en Enschede. Dit doen alle universiteiten en deze teams, met meestal de beste hardlopers, strijden om de hoogste eer tijdens de Batavierenrace op 27 april. Dit team bestaat uit 25 lopers. Vrouwen moeten dertien tot veertien kilometer per uur kunnen lopen en mannen vijftien tot zestien kilometer per uur. Opgeven kan tot half februari bij essf@tue.nl./.

Untitled Document

Vluchtelingenwerk zoekt TU/e-studenten
Stel je voor: je hebt je vaderland moeten ontvluchten en komt in een voor jou totaal vreemd land terecht. Een andere taal, andere cultuur en gewoontes en je bent je familie en vrienden kwijt. Zou je het dan niet fijn vinden dat een leeftijdsgenoot uit dat land je wegwijs maakt? Voor zo'n soort project is VluchtelingenWerk Eindhoven (VWE) op zoek naar TU/e-studenten.

Immie Maas van VWE probeert momenteel jonge vluchtelingen te koppelen aan Nederlandse vrijwilligers, die ze coaches noemt. De bedoeling van het coachingproject van VluchtelingenWerk Eindhoven is als volgt: een jonge vluchteling, tussen de vijftien en 22 jaar, wordt gekoppeld aan een Nederlandse vrijwilliger die één keer in de twee weken een dagdeel met de jongere doorbrengt. Hiermee kan het sociale netwerk van de jonge asielzoeker vergroot worden en krijgt hij/zij hulp bij de integratie in de Nederlandse samenleving. "Iedere keer als een coach afspreekt met een vluchteling, kun je iets laten zien van je manier van leven. Neem ze mee de stad in, naar de bibliotheek, naar de markt, de universiteit, een studentenhuis of je sportclub. Alles kan. Ook kun je de tijd besteden aan huiswerkbegeleiding, aangezien veel jongeren nog moeite hebben met Nederlands." Maas benadrukt hoeveel waarde de jongeren hieraan hechten. "Voor de meeste jonge vluchtelingen is het heel moeilijk om contact te leggen met Nederlandse leeftijdsgenoten. Taal is de grootste barrière."
Bij haar zoektocht naar vrijwilligers stuitte Maas op een probleem. "Tachtig procent van de jonge vluchtelingen in Nederland is van het mannelijk geslacht. De Nederlandse vrijwilligers die zich aanmelden om aan het coachingproject mee te werken, zijn veelal meisjes. Wij koppelen jongens aan jongens en meisjes aan meisjes. In een aantal andere culturen is het namelijk niet gebruikelijk dat jongens en meisjes op zo'n vriendschappelijke manier met elkaar omgaan zonder een relatie te hebben."

Meerwaarde
Maas hoopt dat veel TU/e-studenten zich geroepen voelen om vier uur per twee weken iets te doen met één van de jonge vluchtelingen die ze nog wil koppelen. "Ik denk dat het een meerwaarde is en dat je heel veel leert over je eigen cultuur. Je bent je nu namelijk niet bewust met wat voor een cultuurschok vluchtelingen te maken krijgen. Een voorbeeld hiervan is de regelmaatschappij die Nederland vormt. In de landen waar de vluchtelingen vandaan komen, is het niet gebruikelijk om van alles te plannen en afspraken met mensen te moeten maken voordat je met ze kunt praten."
Heb je zin en tijd om een jonge vluchteling één keer in de twee weken op sleeptouw te nemen? Neem dan contact op met Immie Maas, VluchtelingenWerk Eindhoven tel. 040-2433010 of via mail vwe@iae.nl./.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor