spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Ig Nobelprijs voor TU/e-prof

Lego-bouwdoos met moleculen

Het sleutelgat
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
TU/e verliest jaarlijks een volledige bestekinventaris
17 oktober 2007 - De TU/e verliest jaarlijks ongeveer een volledig bestand aan bestek uit de campuskantines. De universiteit moest dit jaar al 8.604 nieuwe messen aanschaffen. Ter vergelijking: het net aangevulde messenbestand van alle kantines is momenteel ongeveer 4.600. De kantines in het Auditorium en in Helix moesten aan het begin van dit collegejaar weer voor enkele weken overschakelen op plastic bestek, doordat er teveel van het stalen bestek was verdwenen.
x7_s.jpg
Foto: Bram Saeys
Lees meer »
Eerste honderd TU/e-fietsen komen eraan
16 oktober 2007 - Fietsenfabrikant Batavus is momenteel bezig met de productie van de eerste honderd witte TU/e-fietsen. Naar verwachting zijn de fietsen vanaf begin december op de weg te zien. Uiterlijk komende week krijgen alle 330 eerstejaars studenten die in aanmerking komen voor de fiets een brief met daaraan een strook waarmee ze zich uiterlijk 15 november kunnen aanmelden voor de fiets. x6_s.jpg
Bedenker van het fietsenplan studente Karen-Ann Voorbraak met de TU/e-fiets. Foto: Bart Van Overbeeke
Lees meer »
Verlicht je velo voor vijf euro
15 oktober 2007 - Wie zonder licht rondfietst, loopt vanaf 5 november een verhoogde kans een boete van twintig euro te krijgen. De Eindhovense politie gaat vanaf die dag ‘in de buurt van studenten’ verscherpt toezien op de verlichting van fietsen. Om boetes te ontlopen, kunnen studenten eind deze maand in de W-hal nieuwe lichten laten monteren, voor het luttele bedrag van vijf euro.
x5_s.jpg
Lees meer »
Drie jaar beurs voor beste bachelorstudenten Informatica
15 oktober 2007 - Drie bachelorstudenten Technische Informatica (TI), een van elke TU, kregen vrijdagmiddag 12 oktober officieel te horen dat ze drie jaar lang een beurs krijgen van 2.400 euro per jaar. Het bedrijf Finalist IT Group stelt deze ‘Finalist IT beurs’ vanaf dit jaar ter beschikking aan beginnende bachelorstudenten. In de ruimte van studievereniging GEWIS kreeg TU/e-eerstejaars Guido Josquin te horen dat hij een van de drie gelukkigen is.
Lees meer »
Elektronisch betalen op Lucid-borrels
12 oktober 2007 - De chipknip wil landelijk maar niet doorbreken, maar dat heeft studievereniging Lucid van Industrial Design er niet van weerhouden een soortgelijk eigen systeem in te voeren. Sinds een paar weken kunnen bezoekers van de Lucid-borrel op donderdagmiddag hun drankjes betalen door een soort elektronische sleutelhanger te overhandigen. Daarmee is een biertje nog goedkoper ook: 55 cent, tegen 60 cent bij cash betaling. x3_s.jpg
Het 'chipknip'-syteem van Lucid.
Lees meer »
Vijf over zeven, etenstijd in de W-hal
12 oktober 2007 - De multiculturele studentenvereniging Mosaic hield woensdagavond 10 oktober een iftar in de W-hal. De iftar is de maaltijd die moslims na zonsondergang nuttigen tijdens de vastenmaand ramadan. Ook niet-moslims konden woensdag aanschuiven en genieten van een Iraakse maaltijd. Hoewel de gasten welkom waren vanaf 18.30 uur, mochten ze pas met eten beginnen toen de zon onder was, om 19.05 uur. x2_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke.
Lees meer »
TU/e-prof Weggeman leidt onderzoek naar NRE-directie
11 oktober 2007 - Prof.dr.ir. Mathieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde aan de TU/e, gaat het onderzoek leiden naar de directie van energiebedrijf NRE. De twaalf gemeenten die samen eigenaar zijn van NRE hebben een conflict met de NRE-directie omdat die te laat zou hebben gemeld dat de winst flink gaat zakken. Weggeman is gevraagd door voormalig Philipsbestuurder ir. Arthur van der Poel, die directeur is van PUF Participations. Dat is het bedrijf dat de aandelen van NRE in handen heeft; de twaalf betrokken gemeenten hebben aandelen van PUF. Van der Poel verwacht dat Weggeman in de tweede helft van november zijn resultaten zal presenteren.

x1_s.jpg

Hoogleraar Mathieu Weggeman

Lees meer »
TU/e maakt werk van Eindhoven studentenstad
11 oktober 2007 - De TU/e wil samen met de gemeente gericht acties ondernemen om Eindhoven als studentenstad te profileren. Maandag 8 oktober kwam in de universiteitsraadsvergadering de notitie ‘Eindhoven Studentenstad’ aan bod. In deze notitie worden vier programmalijnen gepresenteerd, waaraan concrete projecten gekoppeld zijn. Eén idee om studenten meer zichtbaar te maken in de stad, is het realiseren van een gemeenschappelijke studentensociëteit in het centrum. Later deze maand brengt ook de gemeente haar notitie over dit onderwerp naar buiten.
Lees meer »
‘Special effects’ zetten technologie in spotlight op Publieksdag
11 oktober 2007 - Een hoorntje slagroom, gedoopt in vloeibaar en dus onvoorstelbaar koud stikstof. Wat is de grap? Als je het eet, komen er wolken rook uit je neus en je mond door de snelle opwarming ervan. Met onder meer dit soort ‘special effects’ wist de Publieksdag afgelopen zondag naar schatting meer dan vijfduizend bezoekers te trekken, laat Susanne Denis van de centrale organisatie weten. “Het was heel druk in vergelijking met andere jaren”, aldus Denis. “Het lijkt ieder jaar drukker te worden en mensen lijken ook steeds vroeger te komen.”
Foto's: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Dertiende maand voor universitair personeel
11 oktober 2007 - Medewerkers van universiteiten gaan er tot maart 2010 met 9,65 procent in salaris op vooruit. Dat is inclusief een hogere eindejaarsuitkering, die vanaf 2009 gelijkstaat aan een ‘dertiende maand’. Wel worden er twee vrije dagen geschrapt. Dat blijkt uit de concept-cao waarover onderhandelaars van vakbonden en universiteiten maandagnacht een akkoord bereikten.
Lees meer »
TU/e-hoogleraar Van Bronswijk krijgt Ig Nobelprijs voor Biologie
11 oktober 2007 - Aan de Harvard University heeft prof.dr. Annelies van Bronswijk, hoogleraar Gezondheidstechniek voor het gebouw bij de faculteit Bouwkunde, donderdag 4 oktober de Ig Nobelprijs ontvangen voor Biologie voor haar jarenlange onderzoek naar allerlei soorten van flora en fauna in de gebouwde omgeving. De Ig Nobelprijs is het ludieke broertje van de echte Nobelprijs en wordt jaarlijks uitgereikt voor onderzoek dat ‘je eerst doet lachen, en dan doet nadenken’.
Annelies van Bronswijk wordt beschenen door een ‘human-spotlight’ tijdens haar zestig seconden durende acceptatie speech.
Foto: Kees Moeliker / Improbable Research
Lees meer »
Océ betaalt TU/e-master van vijftig Aziatische studenten
11 oktober 2007 - Het bedrijf Océ en de TU/e gaan de komende vijf jaar vijftig Aziatische studenten naar Eindhoven trekken om hier een masteropleiding te volgen en vervolgens minimaal drie jaar bij de R&D-afdeling van Océ te gaan werken. De studenten, tien per jaar, krijgen daarvoor van het printing- en document managementbedrijf twee jaar lang een beurs van zeventienduizend euro per jaar, die de studie- en verblijfskosten moet dekken.
Lees meer »
TU/e vormt netwerk met vwo-scholen
11 oktober 2007 - De TU/e gaat meer structureel samenwerken met vwo-scholen in Zuid-Nederland ter verbetering van de aansluiting tussen vwo en de universiteit. Op een studiemiddag voor rectoren die gisteren, woensdag 10 oktober, in het Auditorium werd gehouden, ondertekenden ongeveer 25 scholen hiervoor een overeenkomst met de TU/e.
Lees meer »
ESC verwent daklozen met diner
11 oktober 2007 - Naar schatting zestig dakloze Eindhovenaren genoten op vrijdagavond 5 oktober van een culinair diner, bereid en geserveerd door leden van het Eindhovens Studenten Corps (ESC). In de stadstuin tussen de Vestedatoren en Dynamo hadden de studenten de tafels gedekt op een manier die in een sterrenrestaurant niet had misstaan. Onder leiding van chefkok Ben Scheffer kookten ze gastronomische hoogstandjes van couscoustaartjes tot tiramisu.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Nieuwe voorzitter TU Delft
Lees meer »
TU/e-student wint tienduizend euro
Lees meer »
Megaposter gestolen bij Kennispoort
Lees meer »
Elsevier-ranking: TU/e sterkst van drie TU’s
Lees meer »