spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kBCursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
Internationale informaticawereld bijeen in Eindhoven
9 november 2009 - Met een fles Coca-Cola in de aanslag om de gehavende stembanden te smeren, sprak de Texaanse hoogleraar prof.dr. E. Allen Emerson vorige week woensdag een Blauwe Zaal vol vakgenoten toe. Informaticapionier Emerson kreeg in 2007 de Turing-award voor zijn werk op het gebied van formele methoden, de tak van informatica die de betrouwbaarheid van digitale systemen onderzoekt. x1_s.jpg
E. Allen Emerson tijdens zijn lezing aan de TU/e. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Ontmoetingsruimte voor internationale studenten TU/e
5 november 2009 - Het Onderwijs en Studenten Service Centrum (STU) wil een ontmoetingsruimte opzetten voor internationale studenten én medewerkers. Dit initiatief staat volgens STU los van de recente ontwikkelingen rond de borrels van studieverenigingen Van der Waals en Japie, die hebben besloten mensen van buiten hun faculteit te weren.
Lees meer »
Lenige lijven
5 november 2009 - Tientallen lenige lijven demonstreerden afgelopen weekend hun vaardigheden in de Braziliaanse bewegingskunst capoeira. Het Studentensportcentrum en de Bunker waren het decor voor het internationale festival Capoeirage VI. Daaraan deden ook verschillende TU/e-studenten mee.
Foto’s: Rien Meulman
Lees meer »
TU/e-alumnus Vroomen Ingenieur van het Jaar 2009
5 november 2009 - TU/e-alumnus ir. Gérard Vroomen (38), eigenaar en oprichter van het fietsenbedrijf Cervélo, is dinsdag 3 november door ingenieursvereniging KIVI NIRIA uitgeroepen tot Ingenieur van het Jaar.
Lees meer »
Goede huisvesting gegarandeerd voor bewoners spaceboxen
5 november 2009 - De 84 spaceboxen die in 2005 op het TU/e-terrein zijn gebouwd en die voornamelijk worden bewoond door internationale studenten, zouden maar vijf jaar op die locatie mogen staan. Dat betekent dat ze in 2010 weg moeten, zo meldde studentensite Shift040 vorige week. Universiteitssecretaris ir. Harry Roumen garandeert de studenten die er nu in zitten, een fatsoenlijke oplossing.
Lees meer »
European Graduate School trapt af
5 november 2009 - In conferentieoord De Kapellerput in Heeze kwamen afgelopen week 65 onderzoekers bij elkaar voor de eerste bijeenkomst van de European Graduate School on Sustainable Energy. De Graduate School, waarin 63 projecten zijn ondergebracht, is voortgekomen uit de alliantie die de TU/e in 2008 aanging met de Technische Universität München (TUM) en de Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Het College van Bestuur van de TU/e steekt jaarlijks 350.000 euro in dit samenwerkingsverband.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
TU/e-hoogleraar verklaart reuzenbliksems
5 november 2009 - Sprites, enorme elektrische ontladingen veertig tot negentig kilometer hoog in de atmosfeer, plaatsen de wetenschap al enige tijd voor allerlei vragen. Prof.dr. Ute Ebert, deeltijdhoogleraar aan de TU/e-faculteit Technische Natuurkunde, is er met computersimulaties achter gekomen wanneer sprites ontstaan, hoe snel ze zich voortplanten en waarom ze vaak gepaard gaan met een ‘halo’.
Lees meer »
Slechts één Veni-subsidie voor TU/e
5 november 2009 - Dr. Vincent Lagendijk (faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences) is dit jaar de enige recent gepromoveerde onderzoeker aan de TU/e die erin slaagde een Veni-subsidie binnen te slepen. Dat is teleurstellend, aangezien de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) dit jaar een recordaantal van 143 Veni-subsidies toekent.
Lees meer »
Drie ton gemeente voor startersgebouw
5 november 2009 - De gemeente Eindhoven stelt drie euroton beschikbaar voor het startersgebouw Catalyst, dat vanaf het tweede kwartaal van 2010 moet verrijzen op het TU/e-terrein. In het najaar van 2011 moet het complex opgeleverd zijn.
Lees meer »
TU/e-onderzoeker maakt stolling glas helder
5 november 2009 - In vaktijdschrift Nature verschijnt vandaag, donderdag 5 november, een artikel van dr. Hans Wyss en zijn collega’s over het verband tussen het gedrag van kleine zachte bolletjes in een vloeistof en het stollen van glas; een proces dat na eeuwen nog altijd slecht wordt begrepen. Wyss is sinds dit jaar werkzaam aan de faculteit Werktuigbouwkunde en het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS) van de TU/e. Hij voerde het onderzoek uit toen hij nog aan de Amerikaanse Harvard-universiteit samenwerkte met prof.dr. David Weitz, die onlangs aan de TU/e een ‘Lezing aan de Dommel’ gaf.
Lees meer »
Scholieren meten kosmische straling
5 november 2009 - Dertien vwo-scholieren van de Philips van Horne Scholengemeenschap uit Weert bouwden deze week bij de faculteit Electrical Engineering een deeltjesdetector om kosmische straling met extreem hoge energie te kunnen meten. Het bezoek maakt deel uit van HiSPARC, een samenwerkingsproject van middelbare scholen en wetenschappelijke instellingen. Dit ‘High School Project on Astrophysics Research with Cosmics’ heeft als doel scholieren te laten kennismaken met onderzoek. Voor de TU/e is het een manier om de bezoekers warm te krijgen voor een wetenschappelijke studie.
Foto: Bram Saeys
Lees meer »
Industrial Design gaat samenwerken met Japanse topuniversiteit
5 november 2009 - De TU/e tekende maandag 26 oktober in Japan een samenwerkingsovereenkomst met de gerenommeerde Keio University. De faculteit Industrial Design (ID) wil kennis en mensen gaan uitwisselen met deze Japanse universiteit. De ondertekening valt samen met een bezoek van premier Balkenende en onderwijs-minister Plasterk aan Tokio.
Lees meer »
Oud-hoogleraar Doorman overleden
5 november 2009 - Oud-hoogleraar filosofie Joop Doorman is maandag 2 november op tachtigjarige leeftijd overleden. Doorman studeerde wiskunde en filosofie aan de UvA. In 1960 verzorgde hij aan de toenmalige THE zijn eerste colleges bij de onderafdeling der Wijsbegeerte en Maatschappijwetenschappen. Ook maakte hij in die tijd naam als regisseur van de studententoneelgroep Asjera.
Lees meer »
IL-directeur Bens topman bij Dinalog
5 november 2009 - Ir. Wim Bens, directeur van het TU/e Innovation Lab, is benoemd tot algemeen directeur van het Dutch Institute for Advanced Logistics (Dinalog) in Breda. Hij gaat in april aan de slag bij het logistieke topinstituut. De nieuwe voorman werd afgelopen dinsdag voorgesteld aan de landelijke pers.
Lees meer »
Rechtgezet
Lees meer »