spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Communicatief kachelen
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
  laatste online nieuws
  Niet allemaal gratis reizen op 5 mei
  25 mei 2011 - Het is te duur om alle studenten met een ov-kaart vrij reizen te geven op 5 mei. Jammer als ze zich vergissen, maar ze moeten uiteindelijk zelf uitzoeken wanneer ze wel en niet moeten betalen voor het openbaar vervoer.
  Lees meer »
  TU/e-wetenschappers op Holland Festival
  25 mei 2011 - Onder de titel ‘Van een andere orde’ gaat de KNAW op dinsdag 7 juni een coproductie aan met het Holland Festival. Dertig wetenschappers en kunstenaars nemen dan deel aan de één-op-één gesprekken met belangstellende bezoekers. De wetenschappers zijn lid van de KNAW of van De Jonge Akademie. De kunstenaars maken deel uit van het Holland Festival. Vanuit de TU/e zitten hoogleraar Bert Meijer en universitair hoofddocent Bettina Speckmann die dag in het Amsterdamse Trippenhuis klaar voor een gesprek.
  Lees meer »
  Bestuur Wervingsdagen onder druk

  25 mei 2011 - De organisatie van de Wervingsdagen krijgt het komend jaar mogelijk zwaar: in plaats van de gebruikelijke acht leden hebben zich tot nu toe slechts vier studenten aangemeld voor een bestuursfunctie. Het is nog niet duidelijk of door krimp van het bestuur volgend collegejaar carrière-evenementen in gevaar komen. De Wervingscommissie 2011 is nog druk op zoek naar kandidaten voor een functie bij de organisatie.

   

   
  Lees meer »
  Vernieuwde borrelruimte voor Industria
  25 mei 2011 - Industria, de studievereniging van Technische Bedrijfskunde, heeft een vernieuwde borrelruimte, die de leden zelf bekostigd en geverfd hebben. Het ontwerp en de verbouwing zijn uitbesteed. x16_s.jpg
  De nieuwe borrelruimte van Industria.
  Lees meer »
  Vaker deurwaarder bij studieschuld
  25 mei 2011 - Steeds vaker moet de overheid een deurwaarder inschakelen om voormalige studenten hun studieschuld te laten afbetalen. Bijna één op de zes schuldenaren krijgt wel eens een brief van een incassobureau. x15_s.jpg
  Lees meer »
  “Blij met akkoord Inholland”
  25 mei 2011 - Politieke partijen zijn blij met de deal die studenten en de Hogeschool Inholland gisteren gesloten hebben. De groep van 86 onterecht afgestudeerde studenten van Inholland krijgt een ‘hersteltraject’ aangeboden.
  Lees meer »
  SGP en ChristenUnie: “Toch tweede studie”
  25 mei 2011 - Talentvolle studenten moeten zonder extra kosten twee masterstudies na elkaar kunnen volgen, vinden de Eerste-Kamerfracties van SGP en ChristenUnie. Ze dreigen een wetsvoorstel over selectie aan de poort en verhoogd collegegeld te blokkeren.
  Lees meer »
  Zijlstra laat rest van de 'hbo-ijsberg' onder water
  25 mei 2011 - Staatssecretaris Halbe Zijlstra wil snel een streep zetten onder het onderzoek naar de kwaliteit van diploma’s in het hbo. De wake up call voor het hbo is gegeven en het is weinig zinvol om alle opleidingen te gaan controleren op onterechte diploma’s, zo vindt hij.
  Lees meer »
  Lupo haalt vijf trofeeën op in Berlijn
  24 mei 2011 - Op het Michelin Challenge Bibendum 2011 in Berlijn heeft TU/e’s elektrische onderzoekswagen , de Volkswagen Lupo EL, maar liefst vijf awards gekregen. Het team heeft de gedeelde eerste prijs gewonnen in de klasse conceptauto’s. x11_s.jpg
  De Lupo EL in Berlijn. Foto | Autozine.nl
  Lees meer »
  “Straf voor fraude studiebeurs te streng”
  24 mei 2011 - Waarom zou de overheid een sjoemelende student harder bestraffen dan een sjoemelende uitkeringsgerechtigde? De voorgestelde boete voor fraude met de basisbeurs is te hoog, vindt de Raad van State. x10_s.jpg
  Lees meer »
  Studenten alpenclub viert lustrum
  23 mei 2011 - De Eindhovense Studenten Alpen Club (ESAC) viert dit jaar haar zevende lustrum. De vereniging, die zich in de brede zin van het woord bezighoudt met de Alpensport, is op 18 februari 35 jaar geworden. Op 14 mei is de dies gevierd in en om de Eindhovense klimhal Monk Bouldergym op Strijp-S. Ook werd een culinaire workshop gehouden. x9_s.jpg
  Foto | Eef Brouns
  Lees meer »
  Herkansing voor kantje-boord-opleiding
  23 mei 2011 - Staatssecretaris Halbe Zijlstra wil opleidingen die net niet door de kwaliteitskeuring komen twee jaar de kans geven om schoon schip te maken. Zelfs als hun eindniveau te laag is of hun toetsen te wensen over laten.
  Lees meer »
  Student slordig met ov-kaart
  23 mei 2011 - Studenten verliezen hun ov-chipkaart twee keer zo vaak als andere reizigers. Ook maken zij hun kaart vaker stuk, schrijft staatssecretaris Zijlstra aan de Tweede Kamer.
  Lees meer »

  GTD-team wint meerkamp TU/e-medewerkers

  20 mei 2011 - Wederom heeft het GTD-team 'De Jonge Honden' de meerkamp voor TU/e-medewerkers gewonnen. De ploeg wist op donderdag 19 mei tijdens hun ronde langs het parcours van ‘spel-zonder-grenzen’ de meeste punten bij elkaar te sprokkelen.  Maar liefst 25 teams met gemiddeld tien deelnemers gingen de sportieve strijd aan.

  x5_s.jpg
  Springen, rollen, kruipen tijdens de meerkamp die op het grasveld achter Traverse werd gehouden. Foto | Peter Peels.
  Lees meer »

  Nieuwe elektrische racewagen URE stuk lichter

  20 mei 2011 - De nieuwe elektrische racewagen van het studententeam University Racing Eindhoven (URE) is een stuk lichter dan zijn voorganger. De URE06 is dankzij een ander chassis en gewijzigde wielophanging ruim dertig kilo afgevallen. De supersnelle bolide van de Technische Universiteit Eindhoven weegt nu nog 230 kilo. Dat bleek donderdag 19 mei tijdens de presentatie op de High Tech Automotive Campus in Helmond. x3_s.jpg
  De presentatie van de URE06 trok veel publiek. Foto | Jeroen Knippenberg.
  Lees meer »

  Eindhoven, hoofdstad van de vleeskweek

  20 mei 2011 - De TU/e als centrum van het wereldwijde onderzoek naar kweekvlees. Dat schrijft het gerenommeerde Amerikaanse maandblad ‘The New Yorker’ deze week in het artikel ‘Test-Tube Burgers’. Hierin gaat journalist Michael Specter op zoek naar vlees dat is vervaardigd in een laboratorium. De verslaggever is erg onder de indruk van de kennis van de TU/e op dit gebied: “De universiteit, en de faculteit Biomedische Technologie in het bijzonder, is het centrum geworden voor onderzoek naar kweekvlees.”
  Lees meer »

  Massimo Mischi naar finale BIG Award

  19 mei 2011 - Dr.ir. Massimo Mischi van de faculteit Electrical Engineering is de winnaar van de laatste voorronde van de BIG (Best Innovator Group) Award. Hij liet woensdagmiddag 18 mei prof.dr.ir. Jom Luiten (Technische Natuurkunde) en dr.ing. Cees Bastiaansen (Scheikundige Technologie) tijdens een presentatie in de Blauwe Zaal achter zich. Mischi mag het in de finale op 16 november opnemen tegen Bert Blocken van Building Physics en Michael Boot van Combustion Technology. De uiteindelijke winnaar mag een promovendus aan zijn vakgroep toevoegen. x1_s.jpg
  Winnaar Massimo Mischi ontvangt applaus van het publiek in de Blauwe Zaal. Foto | Rien Meulman.
  Lees meer »
  cursor 27
  Rector in debat over omslag bacheloronderwijs
  19 mei 2011 - Het bacheloronderwijs aan de TU/e moet snel en grondig op de schop vindt rector Hans van Duijn. Vorige week lichtte hij in Cursor het plan toe dat hiervoor is ontwikkeld door een taskforce. Op woensdag 25 mei gaat hij hierover in discussie tijdens een publiek debat. Cursor peilde vooraf bij enkele studieverenigingen hoe die tegen het plan aankijken.
  Lees meer »
  Brainport krijgt testomgeving innovatieve mobiliteit
  19 mei 2011 - Er komt een groot samenwerkings-verband rondom innovatieve verkeerssystemen in de regio Eindhoven-Helmond. Zo’n twintig bedrijven, wegbeheerders en kennisinstellingen, waaronder de TU/e, gaan hun kennis en testfaciliteiten van lopende projecten met elkaar delen. Daarvoor hebben ze 15 mei een Letter of Intent getekend.
  Lees meer »
  Snelwegproef geslaagd voor ATeam
  19 mei 2011 - De Grand Cooperative Driving Challenge, waarvoor afgelopen weekend de snelweg tussen Eindhoven en Helmond gebruikt werd, is wat het ATeam van de TU/e betreft een succes. De wedstrijd en de publieksdemonstratie leverden genoeg leermomenten op.
  De A270 tussen Helmond en Eindhoven was het hele weekeinde afgesloten voor de Grand Cooperative Driving Challenge. Foto | Rien Meulman
  Lees meer »
  Uitrit TU/e naar Javalaan afgesloten
  19 mei 2011 - Sinds drie weken is het niet meer mogelijk om via de Javalaan de TU/e-campus op of af te rijden. Automobilisten kunnen in beide richtingen alleen nog links- of rechtsaf voorsorteren en moeten dus verplicht de Insulindelaan op. De wijziging werd doorgevoerd nadat bewoners van de Javalaan hun bezorgdheid hadden geuit over het sluipverkeer door de straat.
  Lees meer »
  STW-projecten onder Eindhovense leiding
  19 mei 2011 - Vier projecten binnen de nieuwe Perspectiefprogramma’s van Technologiestichting STW worden geleid door onderzoekers van de TU/e. Het gaat om projecten rond haptische systemen, zonnecellen en de biologische klok. Maandag maakte STW bekend dat het circa 22 miljoen euro steekt in vijf nieuwe programma’s, het bedrijfsleven draagt in totaal zes miljoen bij.
  Lees meer »
  TU/e-hoogleraar nieuw lid KNAW
  19 mei 2011 - René Janssen, hoogleraar moleculaire materialen en nanosystemen aan de TU/e, is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Dat heeft het bestuur van de KNAW deze week bekendgemaakt.
  René Janssen. Archieffoto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Virus neemt afscheid met feest
  19 mei 2011 - Na negentien jaar van festivals en culturele evenementen, stopt Stichting Virus ermee. De stichting laat haar opheffing niet onopgemerkt voorbijgaan en geeft daarom zaterdag 21 mei in het Temporary Art Centre aan de Vonderweg 1 de Virus Farewell Party.
  Lees meer »
  Lupo verkiest Berlijns podium boven Auditorium
  19 mei 2011 - Uitgerekend op de eerste dag van het Internationale Automotivecongres aan de TU/e, is de Lupo EL vertrokken richting Berlijn. Daar mag de elektrische wagen van Werktuigbouwkunde het Michelin Challenge Bibendum 2011 bijwonen, een evenement georganiseerd door de Franse bandenfabrikant. Behalve een zuinigheidswedstrijd zal de Lupo daar ook een behendigheidsproef moeten doorstaan.
  Lees meer »