/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 8

jaargang 42, 28 oktober 1999


Mensen

Bea Langeveld

Plastic chip nog niet ‘wasmachine-proof’

Brigit Span

Foto: Bram Saeys

Op de deur van de kamer van dr. Bea Langeveld hangen kopieën van artikelen die in de media zijn verschenen over het onderzoek naar halfgeleidende polymeren. Haar naam is met gele stift gearceerd. Trots is ze wel op het behaalde resultaat, waar de hele media over schreef. “Dat had ik niet verwacht.”

Polymeren lijkt de tweede natuur van dr. Bea Langeveld. Enthousiast legt ze uit wat haar onderzoek precies inhoudt en begint ze delen van een polymeerketen te tekenen op het whiteboard in haar kamer. Maar het is dan ook iets om enthousiast over te zijn; alle Nederlandse media waren de afgelopen weken op zoek naar Langeveld en haar collega’s om meer te horen over de halfgeleidende polymeren die ontwikkeld zijn op de TUE. Langeveld benadrukt dat de behaalde resultaten en de publicatie in het Engelse wetenschappelijke tijdschrift Nature teamwork is. “Het is natuurlijk heel leuk om in Nature te kunnen publiceren. Maar die resultaten hebben we met z’n allen behaald.”

Het doel van het project was om te kijken of polymeren halfgeleidende eigenschappen kunnen hebben. “Eigenlijk heel bijzonder, want plastic is per definitie een isolator. Wij hebben de chemische structuur van het plastic zo gemaakt, dat het stroom kan geleiden.” Met dit polymeer kan bijvoorbeeld een plastic chip worden gemaakt in de toekomst. Philips heeft het project opgezet en de vakgroep Macromoleculaire en Organische Chemie benaderd of het binnen een onderzoek paste. Dat deed het en wel binnen het promotie-onderzoek van Langeveld.

Langeveld is een van de vier mensen die vanuit faculteit Scheikundige Technologie mee hebben gewerkt aan het project. Naast haarzelf zijn dit Jolanda Spiering, dr. ir. René Janssen en prof. dr. Bert Meijer. Verder werd samengewerkt met onderzoekers uit Engeland, Denemarken en met Philips. “In het begin ga je met elkaar in discussie op verschillende vlakken, want iedereen kijkt vanuit zijn eigen vakgebied. Het was wel wennen om goed met elkaar te praten, maar als je dat gat kunt overlappen, kom je een heel eind, dat blijkt wel.”

Dat er ook daadwerkelijk een doorbraak kwam, had Langeveld niet verwacht. “Je kunt nog zulke mooie modellen maken, maar het moet in de praktijk ook kloppen. Wij hebben de polymeren gemaakt, in Engeland en Denemarken werd getest of onze ideeën klopten.” Dat bleek zo te zijn.

“Ik had niet gedacht dat de pers zo massaal zou schrijven over ons onderzoek”, bekent Langeveld. “Ik dacht dat er wat korte stukjes op de wetenschapspagina’s van kranten zouden komen.” Dat pakte iets anders uit: bijna alle Nederlandse kranten pakten op de voorpagina uit met een flink stuk over het onderzoek en vooral de toepassingen ervan. “Ik vind dat er te vaak naar de toepassingen werd geschreven, terwijl het echt nog jaren duurt voordat er halfgeleidende polymeren bijvoor-beeld de streepjescode in winkels gaan vervangen. Het moet nog zoveel beter worden, voordat we kunnen gaan denken aan het gebruiken van bijvoor-beeld een plastic chip. Er wordt gesproken om het toe te passen op papiergeld, maar dan moet je er wel voor zorgen dat het hoge temperaturen kan weerstaan. Het gebeurt nogal eens dat geld in de wasmachine terecht komt.”

Langeveld promoveerde begin dit jaar op onderzoek naar polymeren en werkt nu bij TNO op het TUE-terrein. Weer op het gebied van polymeren. “Dat geeft aan dat het een leuk onderzoek is, anders was ik er niet in verder gegaan.” Het project van de halfgeleidende polymeren loopt nog een jaar door, maar zonder Langeveld. /.

De week van/Martin

Martin van Gessel, practicumdocent bij Elektrotechniek en voorzitter CFO

Ik begin een week altijd met het nalopen van mijn doe-lijst. Deze maandag is er terugmelding op mijn tekstvoorstellen voor het gezamenlijke persbericht over de resultaten van de laatste OPTUE-vergadering. We zijn het eens over de verwoordingen van de afspraken over de nieuwe verlofregeling, het pc-privé project en het fietsenplan. Ik ga nu aan de gang met de formulering van een voorstel voor een plan van aanpak voor de in de CAO afgesproken studie over de voors en tegens van een overgang naar privaatrechtelijke arbeidsverhoudingen.

Dinsdagmorgen meldt Cursor zich. De redactie wil alles weten over de nieuwe verlofregeling. Het nieuwe adagium ‘verlof opnemen moet’, wordt door de bonden wel onderschreven, maar dan moest er ook meer evenwicht komen tussen de rechten en plichten. Dat is gerealiseerd, maar dat behoeft uitleg. Ik ga mailen en telefoneren met collega-vakbondsbestuurders om hun op- en aanmerkingen over het al genoemde plan van aanpak te horen. Morgen is er een afspraak met deskundigen, daarvoor is een praatversie nodig.

Woensdagmorgen met de trein naar Amsterdam. Het gesprek met de arbeidsrecht-deskundigen is nuttig en plezierig. Er kan verder gewerkt worden.Om drie uur ben ik weer op de TUE. Tijd om achterstallige post en email af te werken.

Donderdag is er eindelijk tijd om mijn doe-lijst te raadplegen. Hoogste prioriteit heeft de afwerking van de OPTUE-conferentie. We hebben op basis daarvan een nieuwe werkafspraak met het College gemaakt. Er moeten echter nog de nodige details ingevuld en afgestemd worden. Schrijf- werk, mailen en overleggen met OPTUE-collega’s dus. Tussen de bedrijven door nog met een student een afspraak gemaakt over de verslaglegging van zijn prakticumwerk IC-ontwerpen van een jaar geleden.

Vrijdag begint met niet geplande gesprekken met studenten. Daarna brainstormen over de opdrachten voor het wintertrimester-project Elektrotechniek en Maatschappij. Met een collega van TM geven we dan invulling aan technology assesment. Ieder jaar zoeken naar aansprekende onderwerpen. De gsm-telefoon, ‘web-controlled devices’ en Furby passeren de revue. We weten het nog niet. Voor de rest-punten van donderdag is er te weinig tijd. Dan maar op de doe- lijst bijschrijven. /.

/Promoties

Ir. T.J.W.M. Janssen (TM) promoveert om dinsdag 2 november om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het auditorium. De titel van zijn proefschrift luidt ‘Computational Image Quality’.

Op donderdag 4 november om 16.00 uur promoveert ir. D.B. Kok (W) in promotiezaal 4 van het auditorium op zijn proefschrift ‘Design Optimisation of a Flywheel Hybrid Vehicle’.

/Afscheids-

college

Het afscheidscollege, ‘Meer dan mensenwerk’, van prof.dr.ing. H.J. Butterweck is op vrijdag 5 november om 16.00 uur in de Blauwe Zaal van het auditorium. Hij was werkzaam als hoogleraar aan de faculteit Elektrotechniek.

/Benoeming

Van 1 oktober 1999 tot en met 30 september 2003 is de dr. A.A. Klumper voor 0,5 deel van de werktijd benoemd tot directeur bedrijfsvoering van de faculteit Werktuigbouwkunde. Het overige deel van de werktijd vervult de heer Klumper de functie directeur bedrijfsvoering van de faculteit Biomedische Technologie.

/Voordracht

Prof.dr. Frans W. Sluijter houdt op zondag 31 oktober om 15.00 uur een voordracht voor het Humanistisch Verbond over pseudo wetenschap. De voordracht wordt gehouden in Centrum de Ronde, Tongelresestraat 146 in Eindhoven. /.














Website