/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 8

jaargang 42, 28 oktober 1999


Studentenleven

Workshop data personalities: perfecte combinatie wetenschap en kunst

“We waren zeer onder de indruk van de presentatie van de projecten van Ulrike en David Gabriel. Als we bij hen en V2 stage kunnen lopen is dat echt de kans van ons leven” vertellen Paul Vranken en Jens Kleinhoudt. De studenten Elektro volgden het afgelopen weekend een workshop ‘Data Personalities’ bij V2, een gerenommeerd instituut in Rotterdam voor nieuwe media en kunst.

Samen met studenten van kunstacademies en industrieel ontwerpen stortten ze zich in het diepe. Het enthousiasme is zo groot dat ze zich willen opgeven voor een stage voor het wereldwijde project ‘Sphere’, dat Ulrike en David Gabriel voor juni volgend jaar gepland hebben en waar ook de TUE bij betrokken is.

Wat ze te wachten stond was onbekend, alleen dat het ‘iets met interactieve kunst was’. Op de eerste dag van de workshop werden de deelnemers ondergedompeld in informatie over diverse (kunst)projecten, interfaces en het begrip data personalities. Welke indicatoren kun je gebruiken om iemands persoonlijkheid goed te typeren? En welke indicatoren van Internet kun je daarvoor gebruiken? De mogelijkheden om iets over iemand te weten te komen zijn legio: geluiden en plaatjes van iemands homepage, zijn emails, de trefwoorden voor een zoekmachine, welke webpagina’s iemand bezoekt, of hij zenuwachtig met zijn muis op en neer beweegt tijdens het wachten, of iemand lang nadenkt tijdens het chatten. Kleinhoudt: “Dan nog is het de vraag of je de juiste dingen te pakken hebt, of ze geen dingen vertekenen. Lang wachten tijdens het chatten kan vele redenen hebben. Iedereen in de werkgroep, we werkten in het begin met zijn zessen, ging eerst op zijn eigen gebied aan de slag, pas later werd het meer multidisciplinair.” Vranke n: “Data personalities is natuurlijk een heel breed gebied waar je ontzettend veel kanten mee uit kan. Door met elkaar te praten kregen we steeds meer ideeën en invallen, wat het er ook niet makkelijker op maakte.” Kleinhoudt: “We moesten ook leren om alles wat we op de TUE geleerd hadden achter ons te laten, bij wijze van spreken. Wij hadden in het begin ook heel sterk de neiging om te denken ‘Is het technisch en praktisch realiseerbaar?’ Tijdens de workshop gingen we pas nadenken over ‘Wat willen we eigenlijk, wat is gaaf?’ om vervolgens pas te kijken wat daar technisch allemaal voor nodig is. Iemand anders had een model gemaakt rond emoties als ‘fear, anger, love’ en dat wilden we combineren met onze bevindingen. Dan is het erg jammer dat zo’n workshop maar drie dagen duurt, dan kun je dit niet afmaken.” Wat niet wegneemt dat ze op de laatste dag nog een cd-rom maakten met de presentaties en resultaten van alle deelnemers, die hun ideeën ook niet allemaal konden uitwerken.

Coryfeeën

Noch Vranken noch Kleinhoudt ging elektro studeren met de bedoeling om de stereotype ingenieur te worden. Kleinhoudt was altijd al geďnteresseerd in elektrotechniek en informatica omdat het nieuwe werelden voor hem opende. Hij combineerde het met zijn activiteiten voor een ‘chaotisch geluidskunstwerk’. Sterker nog, in het verleden was Kleinhoudt al eens aan de slag gegaan met data personalities. Voor Vranken is techniek een middel, nooit een doel op zich die met name bij de kunst veel mogelijkheden biedt. Daarnaast had hij altijd al interesse om allerlei dingen te maken, bij voorkeur met beeld en geluid.

Vranken: “Dit soort workshops is prima als je iets nieuws wilt ontwikkelen, dan moet je niet vasthouden aan oude technieken. In de workshop gingen kunst en wetenschap mooi samen. Wat dat betreft is het ook jammer dat er binnen de studie weinig tijd is om dit soort dingen te doen. Het lijkt er soms zelfs op of je er voor gestraft wordt. We hebben allebei in de Elektrowinkel gewerkt en in het bestuur gezeten. Daar krijg je hoogstens vrijstellingen voor, geen studiepunten en dat kan je al in de problemen brengen. Kleinhoudt: “Terwijl er toch al zo weinig tijd is om dingen te doen naast je studie. Je moet hier wat dat betreft erg rendabel studeren. Maar wat ik hier aan wetenschap geleerd heb is wel erg efficiënt en goed.” Vranken: “Het is ook een algemene mentaliteit, studenten zijn nauwelijks achter een pc weg te slaan, ze praten steeds minder samen, ze zijn steeds minder sociaal bezig.”

Vranken en Kleinhoudt willen zeker stage gaan lopen bij V2 voor het project ‘Shpere’ van Ulrike en David Gabriel, die tot de grote coryfeeën van de nieuwe media kunst horen. Afgelopen weekend presenteerden zij hun nieuwe indrukwekkende installatie, ‘Memory’, een combinatie van fascinerende beelden, tekst en geluid. Dat wordt één van de onderdelen van het ‘Sphere’-project met tentoonstellingsruimtes in Rotterdam, Tokio, Berlijn en wellicht op de TUE. De bedoeling is om ‘Spheres’ (bollen of kogels) te lanceren in een virtuele wereld. De kogels bevatten persoonlijke boodschappen -daarvoor worden de data personalities gebruikt- die door iedereen in de wereld gevolgd kunnen worden.

Zie ook Cursor 1 voor meer informatie over het Sphere-project). /.

Unilever-prijs voor promovendus TUE

Hij had nooit eerder van de prijs gehoord, maar vond het toch wel leuk om hem te mogen ontvangen. Daarvoor kwam hij speciaal terug uit Amerika, waar hij werkt aan het MIT. Vorige week vrijdag kreeg promovendus ir. Hans van Dommelen de Unilever Researchprijs voor zijn afstudeerwerk.

Hoe voorkom je dat een plastic roerlepeltje meteen in tweeën breekt als je het buigt? Met andere woorden: hoe kun je polymeren (plastics) -van nature bros materiaal- taaier maken. Deze vraag was het uitgangspunt voor de afstudeeropdracht van Hans van Dommelen uit Aarle-Rixtel. Hij heeft hiervoor numerieke modellen gemaakt om de polymeren te kunnen modelleren en studeerde in maart van dit jaar af. Zijn werk was zo goed, dat de faculteit Werktuigbouwkunde hem aanmeldde voor de Unilever Researchprijs. Deze prijs kent het bedrijf jaarlijks toe aan een tiental studenten die uitzonderlijk afstudeerwerk hebben afgeleverd op het gebied van chemie, biologie en werktuigbouwkunde.

Vorige week kreeg Van Dommelen de prijs van 5000 gulden ook daadwerkelijk. Daarvoor kwam hij over uit Amerika, waar hij een half jaar lang promotie-onderzoek doet bij het MIT, het Massachusetts Institute of Technology. Ook nu zijn polymeren onderwerp van het onderzoek.

Van Dommelen is bescheiden over zijn prijs en onderzoek. “De modellen die ik heb gemaakt voor het ordenen van polymeren, zijn slechts de gereedschappen die je nodig hebt om polymeren taaier te maken. Kunststof is van nature bros, maar het moet net zo taai als metaal worden. Maar dat ligt nog in de verre toekomst.” In Amerika gaat Van Dommelen in ieder geval door op het onderwerp voor een half jaar en komt daarna weer terug naar de TUE.

“Ik had nog nooit van de Unilever prijs gehoord, maar vind het wel leuk en aardig dat ik ‘m krijg.” Het bedrag dat hij er mee heeft gewonnen, 5000 gulden, mag hij vrij besteden. Waar dat aan op gaat, weet Van Dommelen nog niet. “In ieder geval niet aan het onderzoek.”/. /.

stud3.htmStudentenkerk

In de Studentenkapel aan de Kanaaldijk 6 is op zondag 31 oktober om 11.00 uur een oecumenische doopviering. Voorganger is Bert Jan van Haarlem. Het koor staat onder leiding van Fred Vonk.

Op maandag 1 november kun je van 20.00-21.00 uur terecht in de dojo van het studentensportcentrum voor Kundalini ‘Power’ yoga. Dat is een combinatie van dynamische lichaamsoefeningen, meditatie en mantrazang. Begeleiding en opgave: Elisabeth Fricker.

Wie wil meedoen aan Zen-meditatie is op dinsdag 2 november van 17.00 tot 18.00 uur welkom in de dojo van het studentensportcentrum.Deze vorm van meditatie is een weg naar het beste in jezelf, naar groei en evenwicht. Begeleiding en opgave: Martin van Moorsel.

Bushalte wordt

verstevigd

De bushalte die sinds eind augustus bij het Auditorium staat, wordt verstevigd. De bovenste steenlaag van ‘Double S’, zoals de halte heet, wordt vastgezet met staaldraad om de constructie extra stevigheid te geven. Onlangs is de bovenste steenlaag van de bushalte verwijderd om de staaldraden aan te kunnen brengen. Volgens ir. John Swagten, begeleider van de studenten die de bushalte ontwierpen en bouwden, zal Double S over enkele weken weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld zijn. Dan wordt ook het gat gerepareerd dat in de halte zit. Vandalen vernielden vorige week een deel van de constructie.

Veertig

deksels

uitgedeeld

De Eindhovense Studentenvakbond (ESVB) heeft tot dusver veertig deksels voor milieumokken uitgedeeld. Tijdens de introductiedagen zijn een kleine duizend milieumokken uitgedeeld aan eerstejaars. De dekseltjes kregen de eerstejaars er, in tegenstelling tot voorgaande jaren, echter niet bij. Om het gebruik van de milieumok toch te stimuleren, bestelde de ESVB onlangs vijfhonderd deksels die sinds enkele weken gratis af te halen zijn bij de ESVB. /.














Website