/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 8

jaargang 42, 28 oktober 1999


Voorpagina

Kunstwerk Lebbeus Woods per ongeluk weggegooid

Begin deze maand is per ongeluk een kunstwerk van de New Yorkse architect Lebbeus Woods weggegooid tijdens de sloopwerkzaamheden in het Hoofdgebouw.

De beeldengroep ‘the Cybernetic Circus’, bestaande uit negen afzonderlijke objecten, stond opgeslagen in de kelder van het Hoofdgebouw. Deze ruimte was niet afgesloten en er was volgens Jan Dekkers, coördinator van de afdeling Vastgoed, niet duidelijk aangegeven dat het hier kunst betrof. “Met de sloop is de kelder ontruimd. Van deze losse panelen is gedacht dat ze ook wel weg konden. Wij wisten van te voren niet dat het om spullen van Bouwkunde ging.”

Op initiatief van bouwkundedocent en architect Jos Bosman zijn de negen objecten van plastic en staal door bouwkundestudenten gemaakt tijdens een workshop. Lebbeus Woods heeft het scenario bedacht en leiding gegeven aan de werkgroep. Vorig jaar is het kunstwerk tentoongesteld in De Witte Dame. Daarna heeft Bosman zijn uiterste best gedaan het naar de TUE te halen. Het was de bedoeling dat het ergens in het nieuwe gebouw van de faculteit Bouwkunde zou komen te staan. Omdat dat gebouw nog niet klaar is, stond het zolang opgeslagen. Bosman: “Het Facilitair Bedrijf wist dat het daar niet zo goed stond, maar er was geen andere plek beschikbaar.”

Volgens Dekkers is van te voren duidelijk gemaakt dat de kelder leeggehaald zou worden. Of dit rechtstreeks aan een verant-woordelijke bij Bouw-kunde is gemeld is onduidelijk.

Woods is de laatste tijd veel in het nieuws door zijn tien meter hoge installatie ‘Hermitage’, dat overigens afgelopen maandag weg is gehaald bij De Witte Dame. Met name de Design Academy en de Openbare Bibliotheek wilden het beeld van drie ton staal daar weg hebben. Zij refereerden aan het tijdelijke karakter ervan en aan de klachten van bezoekers over roestdruppels die van het kunstwerk lekten. In het voorjaar zal het object, dat officieel ‘Hermitage voor een Heremiet’ heet, weer te zien zijn, en wel op het TUE-terrein. Prof.ir.Bert Dirrix van de faculteit Bouwkunde heeft ervoor gezorgd dat deze eerste installatie van Woods behouden blijft en wil haar in het nieuwe gebouw van zijn faculteit integreren. Woods staat verder bekend als experimenteel theoreticus en stond aan de basis van het New York Institute voor Experimental Architecture. /.

Computerprogramma meet werkdruk

De FNV heeft een computerprogramma ontwikkeld waarmee iemand kan bepalen hoe hoog zijn werkdruk is. Het programma past in een reeks initiatieven van de sociale partners om werkdruk te bestrijden. De Quick Scan Werkdruk werkt op basis van vragenlijsten en is eenvoudig in het gebruik. Het invullen neemt vijf minuten in beslag. Vervolgens geeft het programma suggesties voor de verbetering van werkomstandigheden. Ook maakt het een vergelijking met branche- of sectorgegevens. De FNV hoopt dat met dit programma de ongrijpbaarheid van het verschijnsel werkdruk tot het verleden behoort. /.

Fundamenteel onderzoek krijgt eerder geld Het extra geld voor de vernieuwing van het fundamentele onderzoek wordt in de tijd naar voren gehaald. Dat betekent dat voor de jaren 2000 tot met 2002 per jaar 10 miljoen extra beschikbaar is. Hiermee wordt de motie uitgevoerd die was ingediend bij de behandeling van het Wetenschaps-budget. Dit staat onder andere in de nota van wijziging op de onderwijsbe-groting 2000 die minister L.M.L.H.A. Hermans (OC enW) van-daag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In deze nota zijn de moties verwerkt die door de Tweede Kamer zijn aangenomen bij de algemene politieke beschouwingen.

Deze motie was ingediend door kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA.

Zij was overigens van mening dat er meer structuur moest komen in de verdeling van de gelden bij onderzoek, waarbij nationale prioriteiten voorop dienden te staan. /.

Twinning op

hoogste punt

De nieuwbouw van het Twinning Center bereikt vandaag zijn hoogste punt. De eerste paal voor het bedrijvencentrum voor jonge ict-starters werd in april van dit jaar geslagen door oud-Philips topman Roel Pieper. Het gebouw krijgt een vloeroppervlak van zo’n vierduizend vierkante meter en biedt ruimte aan een dertigtal kansrijke bedrijfjes. Het nieuwe pand moet voor het eind van dit jaar voltooid zijn. Volgens een woordvoerder van Twinning liggen de bouwwerkzaamheden nog keurig op schema. Twinning maakt nu tijdelijk gebruik van een vleugel van het Paviljoen. Daar zijn op dit moment zeven jonge bedrijven actief. Op korte termijn wordt dat aantal uitgebreid naar negen.

Collegegeld studiejaar 2000-2001

Minister drs. Loek Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft het collegegeld voor het hoger onderwijs voor het studiejaar 2000-2001 vastgesteld op 2874 gulden. Dit betekent een verhoging van 58 gulden ten opzichte van dit studiejaar.

Het collegegeld wordt jaarlijks geindexeerd aan de hand van het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie. De studenten krijgen het collegegeld gecompenseerd via de aanvullende beurs. Studenten die geen aanvullende beurs hebben, kunnen dit bedrag lenen. In het hoger onderwijs betalen ongeveer 310.000 studenten het wettelijk collegegeld.

/.














Website