/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 7

jaargang 42, 16 maart 2000


Nieuws

Untitled Document Start bouw zwembad enige maanden uitgesteld

De bouw van het zwem-bad bij het Studenten Sport Centrum loopt enkele maanden vertraging op. De geplande oplevering is niet langer in december van dit jaar, maar in februari 2001. De Welstandscommissie van de gemeente Eindhoven heeft kritiek op het oorspronkelijke ontwerp. Dat moet nu worden aangepast.

De kritiek van de Welstandscommissie, die adviseert over nieuw te bouwen objecten in de gemeente Eindhoven, heeft kritiek betrekking op de vorm van het dak, dat niet past bij de architectuur van rest van het sportcentrum. Het dak van het zwembad loopt wat rond, terwijl het sportcentrum vierkant is.

De planning is nu dat er midden juni begonnen gestart kan worden met de bouw van het zwembad en dat het in maart 2001 in gebruik kan worden genomen. “We hebben altijd gezegd dat het in december van dit jaar klaar is, maar dat gaan we helaas niet halen”, zegt Simone Mutsaers, voorlichtster bij de stafafdeling Vastgoed. “Voor de Grote Nederlandse Studenten Kampioen-schappen, die in 2001 naar Eindhoven komen, moet het echt klaar zijn.” De GNSK is in mei volgend jaar. Zwemmen is een van de onderdelen van de kampioenschappen.

Nieuwe technieken

Het te bouwen zwembad krijgt een afmeting van 15 bij 25 meter en is geschikt voor wedstrijdzwemmen, waterpolo en duiken. Het zwembad is gepland naast het sportcentrum. Het pand beslaat een totaal oppervlak van 1550 vierkante meter.

In het zwembad worden verschillende nieuwe technieken toegepast, die energie moeten besparen. Zo wordt het aangesloten op de nog aan te leggen Warmte Koude Installatie van de TUE. Verder wordt het uitgerust met een daglichtregeling en een beweegbare vloer. Het water wordt gedesinfecteerd met waterstofperoxide in plaats van met chloor. Deze stof heeft dezelfde eigenschappen als chloor, maar geeft minder irritaties aan ogen, huid en luchtwegen en ruikt niet./.

Untitled Document Onderzoek TUE scoort gemiddeld

Uit een onderzoek van HP/De Tijd naar de kwaliteit en kwantiteit van universitair onderzoek is gebleken dat de TUE ten opzichte van de twaalf andere universiteiten in de middenmoot zit.

De universiteit van Utrecht eindigde op beide fronten bovenaan, hekkensluiter was in beide categorieën Rotterdam. De kwaliteit van het onderzoek aan de TUE haalde de zevende plaats, de onderzoeksproductiviteit leverde een negende plaats op.

De gegevens voor het onderzoek van HP/De Tijd zijn afkomstig van de VSNU (Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten). Deze organisatie stuurt visitatiecommissies op pad, bestaande uit Nederlandse en buitenlandse wetenschappers, om de kwaliteit van het universitair onderzoek te beoordelen.

Om tot een beoordeling te komen wordt gekeken naar de kwaliteit van het onderzoek, het aantal wetenschappelijke publicaties, het verspreidingsgebied van deze publicaties, de maatschappelijke relevantie van het onderzoek en de toekomstperspectieven van de onderzoeksprogramma’s. De definitieve beoordeling wordt uitgedrukt in een vijfpuntsschaal waarbij één slecht, en vijf uitmuntend is.

Onder de technische universiteiten doet de TUE het goed. De TUE eindigt kwalitatief zowel boven Delft als Twente. Wat productiviteit betreft moet de TUE Delft laten voorgaan met een zesde plaats tegenover de negende van de TUE./.

Untitled Document Deelnemers aan WK programmeren op TUE

Hoewel er geen TUE-team deelneemt aan de 24ste editie van het WK programmeren dat aanstaande donderdag van start gaat, is de universiteit toch nauw betrokken bij het evenement. Omdat één van de twee Iraanse teams geen visum kon krijgen voor de VS, zal het team vanuit Eindhoven deelnemen aan de wedstrijd. Dat had echter nogal wat voeten in aarde.

Eerst zouden de Iraniërs naar Nederland komen. De hotelkamers waren geregeld, de tickets besteld. Op het laatste moment ging het niet door en kon alles afgeblazen worden. Dinsdag bleken de plannen wederom veranderd. Het Iraanse team van de Sharif University of Technology uit Teheran komt alsnog. En opnieuw konden er tickets en hotelkamers geregeld worden. “Maar nu gaat het echt door”, verzekert Desiré Meijers, pr-medewerkster van de faculteit Wiskunde en Informatica en belast met de organisatie van de satelliet-finale in Eindhoven.

Het WK programmeren is elk jaar een enorme gebeurtenis. Dit jaar nemen zestig teams deel aan de finales die in het Amerikaanse Orlando plaatsvinden. De kampioenschappen worden georganiseerd door de Association for Computing Machinery (ACM), de grootste beroepsvereniging voor informatici ter wereld. In totaal hebben 1041 mensen uit 69 landen deelgenomen aan de verschillende selectieronden. Het team van de Sharif University mocht deelnemen aan de finale maar kon niet op tijd een visum regelen voor de USA. Om het team toch te laten deelnemen, besloot de ACM om de TUE in te schakelen. ACM en de TUE hebben goede banden sinds het WK, dat vorig jaar voor het eerst buiten de USA gehouden werd, succesvol door de faculteit Wiskunde en Informatica georganiseerd werd.

Het team dat naar Eindhoven komt, bestaat behalve uit drie studenten uit een coach en een teamleider. Vrijdagavond mogen ze van 20.00 tot 21.00 uur oefenen, zaterdag vindt de eigenlijke wedstrijd plaats. Omdat het tijdsverschil maar zes uur bedraagt, hoeven de studenten niet tot diep in de nacht te programmeren. De wedstrijd duurt van 15.00 tot 20.30 uur.

Er doet geen TUE-team mee aan de finale in Orlando. Het enige Nederlandse team dat deelneemt aan de wedstrijd is afkomstig van de universiteit Leiden. /.

Untitled Document Test je overtuigingskracht op het debattoernooi van SSRE

”Het debattoernooi is dé manier om je verbale kwaliteiten te meten met die van andere studenten”, vertelt Inge van den Berg van de debatcommissie van de Algemene Studentenvereniging SSRE.

Ze probeert iedereen aan te sporen mee te doen aan het landelijke studenten debattoernooi dat SSRE dit jaar voor de tiende keer organiseert. “Het is niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam om mee te doen of te komen luisteren. Kennis van de onderwerpen is niet zo zeer van belang, wel is het handig als je over eigenschappen bezit als humor, inzicht en overtuigingskracht. Je moet kritisch kunnen luisteren en je stellingen goed beargumenteren”, aldus Van den Berg, TUE-studente Biomedische Technologie. Deelnemers moeten in één van de voorrondes hun capaciteiten voor het eerst tonen. Die vinden plaats op 3, 5, 11 en 13 april in de sociëteit van SSRE. De finales zijn op 10 en 22 mei in de Blauwe Zaal van het Auditorium.

De onderwerpen liggen tijdens de voorrondes en de kwartfinale op het politieke en maatschappelijke vlak. Vanwege de toenemende interesse in het debatteren en de groeiende invloed van internet als medium, wordt de finale live op internet uitgezonden. Daarom staan de onderwerpen van die avond voor een deel in het teken van nieuwe media. De stellingen van de avond worden een week van te voren aan de deelnemers bekendgemaakt. Dat geeft ze de mogelijkheid zich in te lezen in het onderwerp. Of ze voor of tegen moeten zijn, horen ze pas een een half uur voor aanvang.

De finale wordt gejureerd door een aantal bekende mensen binnen de debatwereld en daarbuiten. Tot nu toe zijn dat VVD-Kamerlid Philippe Brood, schrijver/debater Peter van der Geer en prof. dr. Martin Rem. Ir. Harry Roumen is voorzitter van de jury.

Er is plaats voor 64 debating teams die elk bestaan uit twee personen. Aanmeldingen moeten voor 24 maart binnen zijn via email: dbc@egroups.com of telefonisch (040-2454490)./.

Untitled Document Lezing over

verarmd

uranium

‘Gebruik en risico’s van verarmd uranium’. Dat is de titel van de lunchlezing die dr. Albert Keverling Buisman geeft op dinsdag 21 maart. Keverling Buisman is stralingsdeskundige van Energie Centrum Nederland (ECN) en trad op als getuige-deskundige bij de parlementaire enquête rondom de Bijlmerramp. Bij de Bijlmerramp werd verarmd uranium gevonden in de wrakstukken van het neergestorte vliegtuig. Of de daardoor ontstane onrust terecht is, zal tijdens de lezing duidelijk worden. De lunchlezing is van 12.45-13.45 uur in collegezaal 5 van het Auditorium.

Loopbaan-

advisering

Bij het Studenten Service Centrum (STU) kunnen studenten, ontwerpers en promovendi tot een half jaar na hun afstuderen of promoveren terecht voor onder meer loopbaanadvisering. Zo worden er dit voorjaar diverse trainingen en workshops gegeven over loopbaanoriëntatie, solliciteren, assessment center en psychologisch onderzoek. Heb je belangstelling of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de Service Desk van het STU, De Hal 1.45, tst. 8015. Daar is ook het programmaboekje met de activiteiten omtrent loopbaanadvisering op te vragen.

Inschrijven

GNSK 2000

Wie zich sportief wil meten met studenten van andere universiteiten en HBO’s kan zich nog tot 3 april inschrijven voor de Grote Nederlandse Studenten Kampioenschappen (GNSK). Dit jaar wordt het kampioenschap gehouden in Rotterdam, in 2001 is Eindhoven organisator. Het GNSK is op 15, 16 en 17 mei..Drie dagen lang worden onder meer deze sporten beoefend: voetbal, hockey, volleybal, basketbal, handbal, korfbal, tennis, squash, zwemmen en uni-hockey.

Inschrijven kan bij de GNSK 2000 commissie, p/a Erasmus Universiteit, kamer SB 115, Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam.

Lezingencyclus

Het KIvI organiseert met Multec een lezingencyclus onder de naam ‘Persoonlijke loopbaanontwikkeling’. De lezingen gaan over de situatie op de arbeidsmarkt en hoe je je positie daarop kunt verbeteren. De lezingen vinden plaats op 4, 11, 18 april en 9, 16, 23 mei. Aanvang: 19.30 uur in zalencentrum ‘De Ambassadeur’ in Eindhoven. Info: kivi.zuid@tue.nl of telefonisch: 040 247.2949.

Untitled Document Bouw van de Kennispoort begint in oktober

In oktober van dit jaar wordt er begonnen met de bouw van de Kennispoort, het gezamenlijk kantoorpand van de Kamer van Koophandel en de TUE.

In het voorjaar van 2002 wordt het gebouw opgeleverd. Het komt op het grasveld te staan tussen het station en de TUE, langs het aangepaste Limbopad, ongeveer op de plaats waar nu nog de ontsluiting van de Kennedylaan is. Het nieuwe gebouw krijgt een ondergrondse parkeerplaats voor zeventig auto’s. Het Limbopad wordt door middel van een brug verbonden met het begin van de Wielen, het autovrije gedeelte van het TUE-terrein.

Het CvB heeft het definitieve ontwerp van architect Koen van Velsen vorige week goedgekeurd. Op een aantal punten heeft Van Velsen het voorlopig ontwerp aangepast aan de wensen van de toekomstige bewoners. De Kennispoort, in de meeste steden Ondernemingshuis geheten, bestaat niet meer uit twee delen, maar is één gebouw geworden. De opzet van het zeven verdiepingen tellende gebouw is een ovaal, waar aan de kant van de Dommel én aan de kant van de Kennedylaan een ‘hap’ uit is gehaald.

De kamer van Koophandel zal in één van de twee vleugels ongeveer 4.500 vierkante meter in gebruik nemen. Op de begane grond is circa 2.000 vierkante meter uitgetrokken voor gezamenlijk gebruik, waar een soort Front Office gevestigd wordt met publieke functies. De andere vleugel blijft eigendom van de TUE, die vanaf vloer drie kantoorruimtes wil verhuren aan onder meer de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, de NV Rede en de Open Universiteit. De begane grond en de eerste verdieping worden gezamenlijk beheerd./.

Untitled Document Studentenvereniging Demos houdt vrijdag 17 maart een Diesreceptie ter ere van het 37-jarige bestaan van de studenten gezelligheidsvereniging. De receptie is van 17.00 tot 20.00 uur in sociëteit Batjevier, te vinden in de AOR aan de J.F. Kennedylaan.
Untitled Document Nog geen nieuwe decaan voor TM

De faculteit Technologie Management heeft nog steeds geen nieuwe decaan. De vacature die ontstond nadat de vorige decaan, prof. Wim van Gelder, in december van het vorig jaar naar voedingsmiddelenfabrikant Numico was vertrokken, is vooralsnog niet opgevuld. De TUE heeft onlangs een extern bureau opdracht gegeven om op zoek te gaan naar kandidaten voor de functie.

De zoektocht naar een nieuwe TM-decaan begon in de loop van oktober van het vorig jaar, toen had de toenmalige decaan, Van Gelder, te kennen gegeven dat hij wilde vertrekken. Van Gelder is ruim drie jaar in dienst geweest van de universiteit. Hij begon in augustus ’96 bij Technologie Management.

Er zijn inmiddels gesprekken gevoerd met een viertal in- en externe kandidaten. Zonder resultaat. “Het is een grote, complexe functie”, zegt Tiny Verbruggen, directeur bedrijfsvoering van TM. “Het is niet altijd een voor de hand liggende stap in het carrièreverloop om voor een functie als decaan te kiezen. Een decaan is altijd een hoogleraar. In de periode dat iemand als decaan werkt heeft hij vrijwel geen tijd voor onderwijs en onderzoek. Je bent er gemiddeld vier tot zes jaar echt uit. Dat is een erg lange periode.”

Het college van bestuur heeft onlangs opdracht gegeven aan een extern bureau om op zoek te gaan naar een geschikte kandidaat voor de functie. Op dit moment voert vice-decaan prof.dr. Paul Bachus het decanaat over de faculteit. Verbruggen vreest dat de komst van de nieuwe decaan nog wel even op zich zal laten wachten. “Dat kan nog maanden duren. Het bureau is nog maar net begonnen met zoeken. Ik verwacht dat de mensen die zij zullen benaderen te maken hebben met flinke opzegtermijnen.” Verbruggen heeft overigens niet het idee dat het gebrek aan een decaan hinder oplevert voor het personeel of de studenten./.

Untitled Document Publieksdag TUE

in nieuw jasje

De Publieksdag op de TUE krijgt een nieuwe opzet. De open dag op 8 oktober wordt multidisciplinair; een samenwerking tussen de verschillende faculteiten. Er zal op drie locaties iets te zien en te doen zijn. Er wordt nog gezocht naar medewerkers of studenten die een bijdrage kunnen leveren aan de verdere invulling van deze dag.

De TUE wijkt dit jaar af van het landelijke thema van de Nationale Wetenschapsdag. Op andere plaatsen in Nederland is het thema ‘Huis, tuin en keuken’. Hier krijgt de open dag de naam ‘De magie van technologie’ mee. De meeste activiteiten vinden plaats in het Auditorium. “Die zijn gericht op gezinnen met kinderen”, zegt ir. Mariken Althuizen van bureau Studie- en Publieksvoorlichting. “Hier staan onder meer shows, experimenten, workshops en demonstraties op het programma. Ook kunst en cultuur, speerpunten van het College van Bestuur, worden niet vergeten.”

Op twee locaties op het terrein wordt dieper ingegaan op ICT en Materiaaltechnologie, twee van de speerpunten van TUE-onderzoek. Hier werken verschillende faculteiten samen. “Voorheen organiseerde elke faculteit zelf iets. We willen er meer een geheel van maken, zodat de TUE als een eenheid naar buiten treedt”, zegt Heidy Keepers, mede-verantwoordelijk voor de coördinatie. Bij de ‘magische materialen’ kunnen bezoekers letterlijk en figuurlijk een kijkje nemen in de keuken. Aan de hand van bijvoorbeeld kunststoffen keukengerei, keramiek, glas of metalen pannen, wordt uitleg gegeven over deze materialen, over onderzoek aan deze materialen en de hightech toepassingen ervan.

Op computergebied wordt de bezoeker meegenomen in het verhaal van dataverwerving, -transport en -verwerking.

Wie ideeën heeft voor de Publieksdag of wil helpen, kan contact opnemen met Mariken Althuizen of Heidy Keepers via telefoonnummer 2518 ./.

Untitled Document Agenda ESK

Zondag 19 maart: oecumenische viering in de Studenten kapel, kanaalstraat 6.

Maandag 20 maart: in het ESKafé huiskamergesprekken met Bert Jan van Haarlem, van 19.00 tot 20.00 uur. In de dojo van het sportcentrum van 20.00 tot 21.30 uur: Kundalini ‘Power’ yoga. Van 20.15 tot 22.00 uur in ESKafé het tweede deel van de cursus Contact en Communicatie.

Dinsdag 21 maart: Zen-meditatie met Martin van Moorsel, van 17.00 tot 18.00 uur in het sportcentrum. Vanaf 20.00 uur praten over de Mattheus Passion met Bert Jan van Haarlem.

Woensdag 22 maart: voorlichting slachtofferhulp over seksueel misbruik bij jongens en meisjes om 20.00 uur in ESKafé.

Donderdag 23 maart: tussen 12.30 en 13.30 ‘Van Stoommachine tot Cyborg’ in Traverse 0.13, onder leiding van Wim de Leeuw.

Van vrijdag 24 maart 18.00 uur tot zaterdag 19.00 uur het Enneagram-etmaal in het kasteel in Gemert.

Faculteiten

Het college Licht en Geluid (dictaatnr. 4.001148) begint op woensdag 22 maart, 8.45 uur in de IPO colloquiumzaal. Het college is vooral bedoeld voor studenten die geïnteresseerd zijn in licht en geluid in verband met een toekomstig beroep. Behandeld worden fysische en perceptieve eigenschappen van licht en geluid, alsmede de principes voor de meting daarvan. Informatie: J. Pellegrino tst. 5228/5200.

Op verzoek van een groepje studenten geeft prof.dr. Wil Derkse (TM) in het derde trimester een extra reeks werkcolleges ‘Wijsgerige tekstlezing’. Gelezen wordt het belangrijke maar moeilijke boek ‘Zijn en tijd’ (uitgeverij SUN, f 79,50, 560 pagina’s, ISBN 90 6168630 X) van Martin Heidegger. Aanvullende literatuur: Jacob van Sluis: ‘Leeswijzer bij “Zijn en tijd” van Martin Heidegger ‘(Uitgeverij Damon,

f 24,90, 128 pagina’s), ISBN 90 5573 172 2). Tentaminering is op basis van een werkstuk, 2 SP. Het eerste werkcollege is op dinsdag 21 maart, van 10.45-12.30 uur, in het leeszaaltje tegenover PAV Z.1.

FotoMonument 2000

Na het project Brieven aan de Toekomst, heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur een nieuw project uitgeschreven: FotoMonument 2000. Alle inwoners van Nederland wordt gevraagd tussen september en december 2000 foto’s te maken van het dagelijks leven en die op te sturen. De foto’s worden eerst geëxposeerd en daarna opgeborgen in een archief voor later. Info: 030-2319997.














Website