/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 7

jaargang 42, 16 maart 2000


Opinie

Untitled Document Geen ambtenaar meer

Als het aan de universitaire werkgevers ligt, gaat de ambtelijke status op de helling. De Volkskrant meende vorige week dat hoogleraren niet op de privaatrechtelijke status zitten te wachten, omdat dat introductie van de academische beroepsbestuurder tot gevolg heeft. Die bindt de hoogleraren aan het regime van de prikklok, zoals in Amsterdam is gebeurd.

Prof.dr. Andries Brouwer

Faculteit Wiskunde en Informatica

Ik heb me helemaal niet verdiept in de details van de ambtenarenstatus dus ik denk dat ik er weinig zinvols over kan zeggen. Staat er in de Volkskrant dat hoogleraren nu angst moeten hebben voor de prikklok? Een hoogleraar betalen voor acht uur aanwezigheid heeft weinig zin. Het gaat er om dat hij goed onderzoek doet. Overigens ben ik me eigenlijk nauwelijks bewust van het feit dat ik ambtenaar ben.

Peter Kerkhofs

Medewerker ICTS

Ik vind het ambtenarenrecht vrij star. Het biedt weinig mogelijkheden voor bijvoorbeeld carrièreplanning. Dus in dat opzicht vind ik het wel een verbetering. Ik heb verder niet zo veel zicht op de consequenties van een overgang naar privaatrecht

Dr. Jan Ulijn

Leerstoelhouder Jean Monnet

Ik vind een overstap naar de privaatrechtelijk status een goede zaak. Er mag wel wat meer ondernemersgeest in de TUE komen. Die is er te weinig, wat het College van Bestuur daar ook over zegt. Een wat vrijere CAO is goed en iemand die hard werkt, mag best meer beloond worden. Ik denk dat er wel hoogleraren zijn die zich zullen verzetten tegen het verlies aan vrijheden.

Marjan Verbeek

Secretaresse capaciteitsgroep Organisatiekunde

Je kunt als je de status van ambtenaar hebt gemakkelijker geld lenen. Ook in de sociale woningbouw kom je sneller aan een huis. De andere partij heeft altijd de zekerheid dat je betaalt, al is het alleen maar omdat je makkelijker een vordering schijnt te kunnen plaatsen op een ambtelijk salaris dan in de privaatrechtelijke sfeer. Dus ik vind het niet zo’n goed idee, die privaatrechtelijke status.

Desiree Brisko

Secretaresse capaciteitsgroep Constructief Ontwerpen

Ambtenaren hebben goede arbeidsvoorwaarden. Het is in principe nergens zo goed als bij de overheid. Je krijgt in het bedrijfsleven meer betaald, dat geldt zeker voor secretaresses, maar daar staat tegenover dat je bijvoorbeeld minder ADV-dagen krijgt. Dat vind ik een nadeel, tenzij ik weer zo veel kan verdienen dat ik part time kan gaan werken. Maar ik vind het moeilijk in te schatten hoe de voor- en nadelen gaan uitvallen. Zoiets wordt pas duidelijk wanneer je het aan den lijve ondervindt.

Stan Teunissen

Commandant TUE-brandweer

Ik ben niet op de hoogte van alle mogelijke gevolgen van het afschaffen van de ambtelijke status, maar ik ben niet positief erover. Ik denk dat er nogal wat verworven rechten verloren zullen gaan. Hoe zit het bijvoorbeeld met het pensioenrecht?

Dr.ir. René van de Molengraft

Universitair docent Werktuigbouwkunde

Ik schort mijn persoonlijk oordeel over deze zaak op totdat goed uitgezocht is in hoeverre dit nadelig is of niet. Ik denk dat er wel veel mensen zullen denken: waarom moet dit nou? Deze ontwikkeling komt tot stand op initiatief van het CvB en ik kan me voorstellen dat menigeen wil weten wat er achter steekt.














Website