/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 7

jaargang 42, 16 maart 2000


Studentenleven

Untitled Document Studenten kampioenschappen ijshockey

Ruim honderd ijshockeyers waren afgelopen dinsdag en woensdag te vinden op en rond de Eindhovense ijsbaan tijdens de Nederlandse Studenten Kampioenschappen Ijshockey. De organisatie was in handen van de Eindhovense studentenclub Icehawks, dat zelf goed presteerde. Op welke plek de club eindigde, was bij het ter perse gaan van dit nummer nog niet bekend. Vanuit de dug-out bekijken twee leden van de Icehawks de wedstrijd tegen de UT Slapping Studs, die de Eindhovense studenten met 10-0 overtuigend wonnen.


Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document De weg zoeken in het

donker bij All Terrain

Je moet niet bang zijn in het donker en het niet erg vinden om vies te worden. Ook moet je een zaklamp bij je hebben. Dat zijn de belangrijkste dingen om rekening mee te houden als je mee wilt doen aan de eerste Oriëntatieloop van sportvereniging All Terrain.

De start van de eerste Oriëntatieloop van All Terrain is 23 maart om 19.00 uur bij het sportcentrum. Om de drie minuten vertrekken lopers, zodat ze elkaar niet achterna gaan lopen. In een oriëntatieloop probeer je rennend in anderhalf uur tijd zoveel mogelijk punten te vinden, die op een stafkaart staan aangegeven. All Terrain heeft al vaker dergelijke lopen gehouden, maar dan alleen voor de leden. Deze loop is voor alle studenten, met of zonder sportkaart. “We willen laten zien wat onze vereniging allemaal doet”, zegt Monique van den Broek, tweedejaars student Wiskunde en lid van All Terrain. “Bij onze club denken de meeste mensen alleen aan klimmen en mountainbiken, maar er is veel meer. Wij doen ook mee aan survivalruns en oriëntatielopen. Dat is een echte sport.”

Normaal wordt er op tijd gelopen. Je moet dan een parcours zo snel mogelijk afleggen, door verschillende punten te vinden. Daar is nu bewust niet voor gekozen. “Het is niet leuk als iemand anderhalf uur later binnenkomt dan de rest. Er kan een groot verschil in tijd zitten. Om die verschillen op te heffen, lopen we anderhalf uur en moeten de deelnemers zoveel mogelijk punten halen.”

De loop voert onder meer door het Eckartbos en langs de Karpendonkse plas. Daar moeten de sportievelingen bij verschillende posten een ‘knipje’ laten maken in hun deelnemerskaart als bewijs dat ze daar zijn geweest.

“Een oriëntatieloop is meer dan door het bos rennen in het donker”, vindt Van den Broek. “Het is een kwestie van hard lopen, goed kunnen kaartlezen en je concentreren.” De vereniging legt enkele all-terrain accenten in de route, zoals een touw waar de deelnemers in moeten hangen.

“Iedereen kan meedoen, deelname is gratis. Je hoeft ook niet te rennen, wandelen mag ook.” Aanmelden kan via www.run.to/all-terrain of bij de wedstrijdleiding in het sportcentrum tot één uur voor de start op 23 maart./.

Untitled Document “Informatica-studenten zijn meestal niet zo ondernemend”

Max Hufkens en Mark Hoogendoorn zijn samen met twee medestudenten Informatica al een jaar bezig met hun internetonderneming Web-Winkel.

“Professor Verhoef (Hoogleraar Midden-en kleinbedrijf) vond het een goed idee als we ons zouden inschrijven voor New Venture, een ondernemingsplanwedstrijd. Ons plan was echter al werkelijkheid, startersproblemen hadden we dus niet meer”, vertellen Mark en Max.

Het bedrijf, Web-Winkel, maakt homepages voor ondernemers in het midden-en kleinbedrijf. Veel ondernemingen hadden al een homepage op Internet, maar dat was volgens de jonge ondenemers in feite niet meer dan een oppervlakkig uithangbord op het net. Er waren geen uitbreidingen in verwerkt. De consument kon veelal geen verdere informatie vragen. Bovendien konden de bedrijven de homepage niet zelf bijwerken als er veranderingen in aangebracht moesten worden.

“Wij hebben het programma zo ontworpen dat de secretaresse van het bedrijf bij wijze van spreken elke dag de nodige wijzingen kan aanbrengen. Bij een makelaarskantoor moeten bijvoorbeeld voortdurend huizen aan het aanbod worden toegevoegd of juist eruit worden gehaald”, aldus de twee informatica-studenten. “Ons programma bestaat uit slechts zes knoppen. Aanpassingen kunnen daarom snel gemaakt worden, het is uiterst gebruikersvriendelijk. Onze homepages zijn maatwerk: er wordt rekening gehouden met wensen en behoeftes van de specifieke ondernemer. Een homepage van bijvoorbeeld een schoenenzaak is anders dan die van een makelaar.”

Veel bedrijfjes wilden een paar jaar geleden, toen dat ‘in’ was, een homepage, maar sindsdien was er niets meer met die pagina gedaan, weten Mark en Max. “Toch hadden de mensen er wel geld aan uit gegeven. Maar meer dan een advertentie op Internet hebben ze niet aan overgehouden. Een frustratie voor veel ondernemers. Ons systeem is heel simpel en is gewoon in de pagina geïntegreerd.”

Risico

Een eigen onderneming beginnen houdt altijd risico in. Het moeilijkste is natuurlijk de klantenwerving, want als je pas begint heb je nog geen naam opgebouwd. “Als potentiële klanten naar voorbeelden vragen heb je die nog niet. Je bent maar een bedrijfje van een paar studenten. Ze vertrouwen toch eerder een grote naam als de Rabobank, ook al heeft die in principe geen bal verstand van Internet”, aldus de twee. “De continuïteit van je bedrijf is vaak ook een probleem. Ze zijn bang dat als ons bedrijf er mee stopt, hun pagina van het net zal verdwijnen. Nu zijn we eindelijk zover dat we daar geen problemen meer mee hebben.”

Veel informatica-studenten gaan liever werken bij een groot IT-bedrijf dan zelf een bedrijf beginnen, denken Max en Mark. “Ze zijn meestal niet zo ondernemend. Nu zijn we in elk geval eigen baas en je weet wat je maakt en voor wie. Het is ook een stukje trots. En als we afgestudeerd zijn hopen we ervan te kunnen leven.”/.

De Web-Winkel is te vinden op: www.web-winkel.com. Meer informatie over New Venture op: www.newventure.nl.

Untitled Document Kampioenschap gloort voor Totelos

Wat geen enkel studententeam ooit is gelukt, lijken de zaalvoetballers van Totelos 17 maart wel voor elkaar te zullen krijgen. Op die dag spelen ze een wedstrijd om de kampioenstitel in de hoofdklasse van het Nederlands zaalvoetbal.

Het eerste team hoeft nog maar één punt te halen en is kampioen. Daarmee promoveert het studententeam naar de eerste divisie, de op een na hoogste klasse in het zaalvoetbal in Nederland. “Dit is echt een unicum voor een studententeam”, zegt Bas Fikkers, voorzitter van Totelos niet zonder trots. Want het gaat lukken, daarvan is hij overtuigd. “We hoeven maar één punt te halen, maar we gaan de wedstrijd gewoon winnen.”

Het bijzondere van ‘zijn ‘ club vindt hij dat geen enkel lid wordt betaald, wat bij andere clubs wel gewoon is. “Daar krijgen de spelers bijvoorbeeld vijftig gulden per behaald punt. Wij doen dat niet, kunnen we ook niet.” Het gebeurt dan ook wel eens dat leden van Totelos door andere clubs worden gevraagd om daar te komen spelen. “Meestal blijven ze op het nest.”

Het eerste team van Totelos traint een keer in de week en speelt elke vrijdagavond competitie. Als ze promoveren naar de eerste divisie, speelt Totelos voortaan tegen tegenstanders uit onder meer Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

Wie Totelos wil aanmoedigen moet op vrijdag 17 maart om 20.55 uur in hal 2 van het Studenten Sport Centrum zijn. Daar speelt Totelos 1 tegen Troycoach Sportswear./.

Untitled Document Nieuw: uni-hockey in Sportcentrum

Uni-hockey, zo heet de nieuwste sport die in competitieverband te beoefenen is in het Studenten Sport Centrum.

De sport, die tijdens de Van Lint Sportweek al werd gespeeld, heeft elementen in zich van zowel zaalhockey als ijshockey. Er wordt gespeeld op een veld van twintig bij tien meter, dat is afgezet door een boarding. De bal blijft altijd in het spel en is van licht plastic. De sticks lijken op ijshockeysticks met een groot blad waarmee je aan beide kanten mag spelen. Je mag met het hele lijf de bal aanraken, maar de bal wegspelen mag alleen met de stick. Er wordt vier tegen vier, eventueel gemixt, gespeeld.

Teams van maximaal acht spelers kunnen zich voor deze sport inschrijven bij de portier. Een geldige sportkaart is verplicht. De kosten zijn vijftien gulden per team. De interne competitie wordt op dinsdagavond gespeeld vanaf 20.00 uur. De eerste wedstrijden zijn op 21 maart. Het spelmateriaal wordt door het sportcentrum verstrekt./.

Untitled Document NSK Triatlon

‘Een topwedstrijd, waarbij jij niet mag ontbreken.’ Dat belooft het NSK triatlon te worden, dat op 10 juni door triatlonvereniging Squadra Veloce gehouden wordt. Het evenement vindt plaats bij recreatieplas Aquabest. De triatlon begint met 1500 meter zwemmen, waarna de deelnemers op hun fiets springen voor een tocht van veertig kilometer. Om de finish te bereiken, moet er daarna nog tien kilometer hardgelopen worden. Voor de wat minder getrainde atleten bestaat een aantal minder zware mogelijkheden. Bijvoorbeeld de triotriatlon, waarbij drie personen ieder één onderdeel voor hun rekening nemen. Meer infornatie geeft Stef Mestrom (040-2575336).

Batavierenrace

zoekt bands

De organisatie van de Batavierenrace is op zoek naar bandjes die het Batavierenfeest op zaterdag 29 april willen opluisteren. Dit gebeurt tijdens het Bandjesfestival, waarvoor nog tot 31 maart kan worden ingeschreven door een demo op te sturen. De hoofdprijs voor de beste band bestaat uit kaartjes voor Lowlands en vijfhonderd gulden zakgeld. Voor meer informatie: bata444@utwente.nl of telefoonnummer 053-4893787.

De Batavierenrace heeft overigens nog enkele plaatsen vrij voor ploegen die mee willen lopen. Ook hiervoor geldt bovengenoemd mailadres.

TUE’er racet weer in USA

Werktuigbouwkunde-student Sepp Koster racet ook dit seizoen weer in Amerika in de Barber Dodge Pro Series. De Amerikaanse formulewagenserie heeft een prijzenpot van één miljoen dollar. Vorig seizoen eindigde Koster op de vijfde plaats. Hij wordt begeleid door Todd Snyder en Arie Luyendijk. De eerste race staat 18 maart op het programma in Sebring, Florida.

De Barber Dodge Pro Series is een eenheidsserie met dertig identiek geprepareerde formuleracewagens. Ze worden aangedreven door een 3,2 liter 24 kleppen V6 Dodge krachtbron van 280 pk. De van vleugels voorziene wagen werkt op een geschakelde zesversnellingsbak.














Website