/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 5

jaargang 42, 18 mei 2000


Cultuur

Untitled Document T-hoog zal dansen, draaien en instorten

Lichtarchitect ir. Harrie Hollands, afgestudeerd bouwkundige van de TUE, presenteert morgen voor de pers in het gestripte T-hoog zijn lichtproject ‘Lux agitat molem’, hetgeen zoveel betekent als licht brengt de materie in beweging. Vanaf zondagavond 21 mei zal de lichtinstallatie tot en met 4 juni elke avond vanaf 22.00 uur haar kunsten voor het grote publiek vertonen.

Afgelopen maand ging hij binnen het gemeentehuis van Eindhoven regelmatig over de tong van wethouders en raadsleden: lichtarchitect Harrie Hollands. Zijn ambitieuze plannen voor het aanlichten van de Eindhovense invalswegen en het Stadhuisplein werden alom geprezen, alleen waren ze te duur. Cultuurwethouder Nico van der Spek mocht een miljoen gulden besteden om Eindhoven haar status als lichtstad een nieuwe dimensie te geven. De Lichtjesroute voldoet blijkbaar niet meer.


De befaamde Abu Simbel Tempel in Egypte, waar Harrie Hollands dit jaar nog een project uitvoerde.

Tien ideeën werden aangedragen door TUE-alumnus Hollands. Maar alleen al de uitvoering van twee van die projecten (vier lichtbakens langs de invalswegen en het spectaculair aanlichten van het Stadhuisplein) zouden het budget met 7,5 ton overschrijden. Dat vond men te veel geld voor het opkrikken van het Eindhovense lichtstad-imago. Vorige week kwamen de raadsleden van de coalitiepartijen echter terug op hun eerdere besluit. Ze waren toch wel enthousiast geraakt over de projecten van Hollands en willen er nu toch een paar laten uitvoeren.

T-hoog

In het licht van deze ontwikkelingen is het leuk dat de TUE morgen een lichtproject van Hollands kan presenteren in het gestripte T-hoog. Dit gebouw, waar in de toekomst ‘zijn’ oude faculteit in ondergebracht wordt, is al eerder het podium geweest van een opzienbarend cultureel project. Op 15 september vorig jaar vertoonde Studium Generale er de stomme film ‘Faust’ uit 1926, die muzikaal ondersteund werd door de Franse avant-garde rockband Art Zoyd. Dit project was, ondanks de regen, een groot succes.

SG vindt dat het kale staketsel, voordat men met de bouwwerkzaamheden begint, nog eens het toneel moet zijn van een cultureel evenement. Uit de voorstellen van drie verschillende lichtkunstenaars werd uiteindelijk het project van Hollands gekozen. Volgens Maarten Pieterson, hoofd van SG, was het in eerste instantie de bedoeling om het project in oktober te laten plaatsvinden. Dan stond de organisatoren immers meer duisternis ter beschikking. De afdeling Vastgoed kon echter niet garanderen dat rond die periode het gebouw nog beschikbaar was. Nu sluit het project wel mooi aan bij het cultuurfestival Virus, dat diezelfde dag gehouden wordt op de campus.

Het zestig meter hoge gebouw zal gedurende vijftien avonden door een lichtinstallatie, bestaande uit 114 lampen van 1000 Watt elk, schijnbaar in beweging gebracht worden. Volgens het persbericht van SG zal T-hoog groeien, draaien, veren, silhouetteren of instorten. ‘Licht wordt als het ware een immateriële bouwstof.’ De effecten zijn het beste waar te nemen vanaf de straten nabij de TUE-campus. Onder meer vanaf de Fellenoord, Prof.dr. Dorgololaan, John F. Kennedylaan en Stationsweg.

Andere projecten die Hollands in het verleden heeft opgezet, zijn lichtinstallaties voor het KPN hoofdkantoor in Den Haag en het hoofdkantoor van Nike in Hilversum. Dit jaar voerde hij nog een project uit bij de Abu Simbel Tempel in Egypte./.

Untitled Document De culturele top vijf van Bart Theunissen

Student Architectuur en oud-voorzitter Disaster Area


Namibi‘

Gang Starr staat voor mij duidelijk boven aan de lijst van mijn top vijf. Dit omdat zij al sinds het ontwikkelen van de hip hop cultuur bezig zijn met het doen van hun eigen ding en niet kiezen voor het grote geld. Hun teksten gaan over de essentiële dingen van het leven en met name over het respect hebben voor anderen. Mede door de combinatie van jazz en hip hop in hun muziek maken zij duidelijk dat hip hop niet zonder meer een nieuwe muziekstroming is. Deze is ontstaan uit het kijken naar en respect hebben voor anderen muziekstromingen samen met de nieuwe technieken (scratchen) die in de jaren tachtig ontwikkeld werden.

Hier sluit het tweede punt uit mijn top vijf goed op aan, namelijk mijn voorliefde voor het geluid van een oude krakende Jazz plaat. Het vinyl geeft aan het scheurende geluid van Duke Ellingtons trompet een extra dimensie in deze toch al zeer gevoelsmatige muziek.

Het derde punt uit mijn top vijf hangt nauw samen met mijn studie en wordt gevormd door mijn voorliefde voor Underground Architectuur. In deze architectuur wordt de ruimte vormgegeven vanuit de ‘underground’. Er wordt hier met name gekeken naar de oorsprong van de culturele, maatschappelijke en architectonische aspecten. Het is een visie van de vooruitstrevenden. Een goed voorbeeld hiervan is Daniel Libeskind die verder kijkt dan het architectonische ontwerp alleen. Zo verwoordt hij de ellende van de joden tijdens de holocaust op een sublieme manier in zijn joods museum in Berlijn.

Het vierde punt van mijn top vijf wordt gevormd door de inventiviteit van de skateboarder. Deze probeert op een zo’n creatief mogelijke manier gebruik te maken van de door de architect vormgegeven ruimte. Door het respect van de skaters voor elkaar en voor de ruimte om hen heen is een vermelding hiervan in mijn top vijf niet meer dan logisch.

Op de laatste plaats van mijn top vijf komen alle voorgaande punten bij elkaar, namelijk Namibië. Daar gaan de mensen nog vol respect met elkaar en hun omgeving om. Dit is een land waar men de kleine dingen van het leven veel meer waardeert dan in onze

consumptiemaatschappij./.

Untitled Document /Mifune’s last song

De film Mifune’s last song was tijdens de opname onderhavig aan veel strenge regels. Regisseur Søren Kragh-Jacobson werkt namelijk volgens DOGME 95. Filmmakers die volgens dit manifest werken, willen films bevrijden van technologische illusies en een echt verhaal vertellen. De yup Kresten wordt genadeloos met zijn verleden geconfronteerd wanneer zijn vader overlijdt. Hij verlaat zijn kersverse bruid en geeft een veelbelovende carrière in het bedrijf van haar vader op om de begrafenis te regelen in Zuid-Denemarken. Wanneer blijkt dat zijn achterlijke broer Rud niet voor zichzelf kan zorgen, blijft Kresten hangen. Hij regelt een huishoudster, de knappe Liva, die wegrent van haar bestaan als Kopenhaagse callgirl. In haar kielzog volgt haar puberale broertje. Samen proberen ze er wat van te maken. De film draait vanavond om 20.30 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium.

/Studenten goedkoper naar musical

Studenten kunnen twee kaarten voor de prijs van één reserveren voor de musicals Elisabeth en Chicago. De eerste is te zien in het Circustheater in Scheveningen, de tweede in het Beatrix theater in Utrecht. Voor meer informatie: www.musicals.nl/student.

/De Weergave

Het Lichtplein aan de achterkant van de Witte Dame in Eindhoven is vanavond en vrijdagavond vanaf 22.00 uur plaats van handeling voor De Weergave. Deze multimediale voorstelling is ontwikkeld door de Nederlandse componist Dick Raaijmakers. Dit gebeurde naar aanleiding van Nederlands eerste geluidsfilm ‘Philips radio’, die in 1930 in opdracht van Philips is gemaakt. Het geluid- en beeldmateriaal is door studenten van de Design Academy Eindhoven en van de faculteit Beeld en Geluid Den Haag bewerkt en voorzien van beelden uit de film en eigen beelden. Het resultaat is te zien op groot formaat videoprojecties op de wanden van de Witte Dame, met live geluid, een orkest en vuurkunst. De voorstelling duurt ongeveer een half uur.

/Poëzie en wetenschap

Welke raakvlakken bestaan er tussen poëzie en wetenschap? Sluiten ze elkaar uit, vallen ze samen of vullen ze elkaar aan? Deze en andere vragen spelen rondom de serie ‘Dichter bij de waarheid’ die VU-podium organiseert in De Rode Hoed in Amsterdam. Zondag 21 mei staat weer een bijeenkomst op het programma. Renée van Riessen en Nachoem Wijnberg spreken onder leiding van Mariëtte Willemsen. Het muzikaal intermezzo komt van Lucas van Helsdingen en Bart Lelivelt. De toegangsprijs is twintig gulden. Aanmelden via

www.vupodium.nl.














Website Cursor