/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 5

jaargang 42, 18 mei 2000


Studentenleven

Untitled Document Folkband TWM: vooral wetenschappers

Een hobbyband die veel beter is gaan lopen dan verwacht. Zo omschrijven de bandleden van Throat Wobbler Mangrove (TWM) hun band die Ierse/Nederlandse folkmuziek ten gehore brengt. De roots van de band liggen bij de TUE. Op 24 mei presenteren ze hun eerste echte cd tijdens de Whisky Night in de AOR.

’Live at the Whisky Night’, zo heet de cd die woensdag 24 mei officieel uitkomt van Throat Wobbler Mangrove. Hierop zijn twee eerdere optredens van TWM in de AOR te beluisteren. “We hebben eerder een demo opgenomen, maar dit is de eerste echte cd, in eigen beheer gemaakt”, zegt Rudi Bekkers, bandlid van TWM.


Rudi Bekkers (links) en Jochem Kamp tijdens een optreden. Op de achtergrond is Marc Danker te zien. Foto: extern

En onlangs is gebleken dat het niet bij deze cd blijft. Binnenkort mag TWM twee dagen opnames maken in de studio van Arnold Mühren. Dit oud-bandlid van The Cats heeft al jaren een eigen opnamestudio, waar veel bekende artiesten hun muziek vastleggen. Onder meer Doe Maar, Ilse de Lange, Total Touch, Marco Borsato, Lichterlaaie en André Hazes gingen TWM voor.

De viermansformatie won de twee dagen bij Mühren door een enquête van BV Pop in te sturen. De leden van Doe Maar trokken TWM tijdens de opname van hun nieuwe cd als winnaar. Binnenkort gaan ze de studio in. Ze hebben, ondanks dat er nu net een nieuwe cd uitkomt, nog genoeg materiaal liggen. “Heel speciaal om een keer in een echte studio opnames te maken”, vinden Bekkers en Jochem Kamp. “Dat is normaal niet te betalen voor ons.”

De band speelt Ierse folkmuziek en treedt gemiddeld eens per maand op. “We zijn meer een seizoensband, die vooral in de zomer optreedt. Ons doel is ook niet om professionele muzikanten te worden”, zegt Rudi Bekkers, die werkt als AIO bij TeMa. “We zijn wetenschappers, muziek is hobby.” TWM bestaat uit Kees van den Aker, oud-student van de TUE, Rudi Bekkers en Bouwkunde-studenten Marc Dankers en Jochem Kamp.

Hobby

Eerdere optredens waren vooral in studentenkring. Zo bracht TWM al bezoekjes aan feesten van Totelos en Aegee en gaf meerdere malen acte de presence in de AOR tijdens de Whisky Nights. “Daarnaast hebben we wat officiële optredens gedaan, zoals in de Willem II concertzaal in Tilburg en in het Frits Philips Muziekcentrum in Eindhoven.

Ook zijn we op het zomerfestival in Vierhout op de Veluwe te vinden. Dat is een meerdaags folkfestival”, aldus Bekkers. Enthousiast is de band vooral over hun deelname aan het Fête de la musique in Lille, Frankrijk. Dat straatfestival staat 21 juni weer op de rol. “Dat is echt mooi om mee te maken.”

Er zijn honderd exemplaren van de cd gemaakt. Het schijfje gaat 14,99 gulden kosten. “We moesten onder de prijs van vijftien gulden blijven, omdat het anders duurder wordt voor ons bij Stemra, vandaar.” De cd is te koop tijdens de Whisky Night op 24 mei of bij de bandleden. Bestellen kan ook via www.dse.nl/TWM./.

Untitled Document VGSEi viert

vijfde lustrum

Het geloof is wat hen bindt, maar de Vereniging van Gereformeerde Studenten te Eindhoven (VGSEi) ziet zichzelf meer als een studentenvereniging. De VGSEi bestaat dit jaar 25 jaar en viert dat onder meer met een gastcollege over wetenschap en religie, dinsdag 23 mei in de Blauwe Zaal vanaf 12.30 uur.

”Een meisje dat bij mij in het jaar zat, geloofde niet dat ik gereformeerd ben”, lacht Johan Bouma, voorzitter van de VGSEi. “Ik heb lang haar en draag een spijkerbroek en kistjes. Zij kwam uit een gereformeerd dorp dat heel streng was en kon niet geloven dat ik hetzelfde geloof heb.” Deze reactie is de grappigste die Bouma ooit heeft gehad van medestudenten.

Actief gelovig zijn, lijkt niet meer van deze tijd. De Eindhovense studenten die zich 25 jaar geleden verenigden in de Gereformeerde Studenten te Eindhoven doen dit wel. Elke donderdagavond komen de dertig leden samen voor een vergadering en studiekring. Deze avond staat in het teken van het geloof. “Aan het eind van de avond komt het belangrijkste, de gezelligheid”, zegt Bouma.

Daarnaast worden gezamenlijke weekeinden en feesten gehouden. “En we sturen studentikoze brieven naar andere gereformeerde studentenverenigingen in het land. Ons hoofddoel is een studentenvereniging zijn”, zegt Pieter Heres, oud-voorzitter van de VGSEi.

“We hebben ook een ontgroeningsperiode na de zomervakantie. Mensen die lid willen worden van onze vereniging worden in dit weekeinde onder druk gezet zodat ze uitkomen voor hun mening en wij weten wat voor vlees we in de kuip hebben. Maar we doen niets mensonwaardigs of wat in strijd is met ons geloof. Dat zou niet rijmen met onze doelstellingen”, vindt Bouma. In zoverre is er weinig verschil met andere studentenverenigingen, maar toch is dat er wel.

De meeste leden wonen in een van de vijf huizen van VGSEi en leven zoveel mogelijk volgens de christelijke normen en waarden. “Op zondag probeer ik zoveel mogelijk rust te nemen. Dus niet werken of studeren. Maar wel naar de kerk gaan en rust krijgen”, aldus Heres. “Elke maaltijd begint met een gebed of een stuk uit de Bijbel.”

Gastcollege

Professor James Kennedy van het Hope College in Michigan is bereid gevonden te spreken tijdens een gastcollege ter ere van het 25-jarig bestaan van VGSEi. Hij is momenteel in Nederland om een boek te schrijven.

Kennedy praat over de relatie tussen wetenschap en religie. Heres: “Religie blijft belangrijk, ook voor wetenschappers. Zeker in een land als Nederland dat veel religies kent. Hoe ga je als student om met techniek? Is dat puur omgaan met de schepping of heb je ook verantwoordelijkheden als wetenschapper?” Bouma vindt dat wetenschap snel tot iets heiligs wordt gemaakt.

Heres vult aan: “Ons wordt wel eens verweten dat wij van vooronderstellingen uitgaan met ons geloof. Bijvoorbeeld dat God de aarde heeft geschapen. Maar wetenschappers gaan ook van vooronderstellingen uit, zij geloven bijvoorbeeld in de evolutietheorie van Darwin.”

“Wij willen eraan bijdragen dat er christen-academici worden opgeleid. Onze leden moeten na hun studie het besef hebben dat ze ergens voor staan. Als dat lukt, heeft onze studentenvereniging haar taak volbracht.”/.

Untitled Document 25ste ITT bij Taveres

Voor de 25ste keer hield de Eindhovense Studenten Tafeltennis Vereniging Taveres afgelopen weekend het Internationaal Tafeltennis Toernooi (ITT). Dit toernooi is al sinds zijn eerste editie het grootste studenten tafeltennis toernooi ter wereld. Zaterdag werd het teamtoernooi gehouden en op zondag kon iedereen zijn individuele kwaliteiten tonen. Het niveau van de deelnemers liep uiteen van hobbyisten tot semi-profs uit de Tweede Bundesliga. Het toernooi telde zo’n 250 deelnemers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en Polen. Het teamtoernooi werd met name gedomineerd door teams uit Polen en een dag later bleek Duitsland de sterkste spelers te hebben. Het eerste damesteam van Taveres (Suzanna en Iris Huibregtse) boekte voor de studentensportvereniging het beste resultaat; zij behaalden de tweede plaats.

Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document Tafelvoetballen in de AOR

Wie van tafelvoetbal houdt, moet dinsdag 23 mei naar de AOR gaan. De avond staat daar namelijk in het teken van deze sport.

Voetbaltoernooi Pusphaira

Studenten voetbalvereniging Pusphaira houdt zaterdag en zondag 27 en 28 mei het jaarlijkse Jack van Lint voetbaltoernooi. De wedstrijden hebben plaats op sportpark de Hondsheuvels in Eindhoven. Er doen zo’n dertig teams uit Europa mee aan het toernooi. Vrijdagavond worden de eerste gasten verwacht en gaat men Eindhoven verkennen. Zaterdagmorgen beginnen de eerste wedstrijden. ‘s Avonds is een barbecue op Stratumseind, met een speciale verrassing vanwege het vierde lustrum van Pusphaira. Zondag worden de wedstrijden hervat. Om 16.00 uur is de finale.

Open podium op de TUE

Acht optredens staan gepland op het Open Podium van Studium Generale, dat dinsdag 23 mei plaatsvindt in de Voorhof van het Auditorium. Muzikale talenten op de TUE krijgen hierbij de kans te laten horen wat ze in huis hebben. Zo brengt De Lekke Band rockcovers, Joep Keij cabaret, Rex van Ewijk, Anne Beernink en Melanie Kooijmans sing a song. Wat er verwacht kan worden van de bands Schwa/ttack en Fawaka, is moeilijk te omschrijven. Vanaf 20.30 uur tot ongeveer 23.45 uur.

Zoektocht naar bassist

TUE-medewerker dr. ir. Bas van de Kamp zoekt al twee jaar naar een bassist. Zijn folkband-in-oprichting bestaat uit twee personen, maar naar een bassist wordt nog steeds naarstig gezocht.

De oud-Elektro student wil gaan optreden met de band. “Ik speel al een hele tijd mee in folkmuziekprojecten, maar heb mijn eigen ideeën over deze muziek.

Daarom wil ik een eigen band beginnen.” De folkmuziek die Van de Kamp wil spelen, is een combinatie van Ierse instrumentale muziek en Amerikaanse countrymuziek (Bluegrass). Van de Kamp schijft zelf nummers, maar bewerkt ook bestaande nummers. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Van de Kamp op de TUE via 2326 of thuis 040-2126968.














Website Cursor