/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 5

jaargang 42, 18 mei 2000


Mensen

Untitled Document Loes Mutsaers

“Het blijft hier niet bij luchtfietserij”

Brigit Span

Foto: Bram Saeys


Het mooie aan haar werk als medewerker interne kwaliteitszorg bij de faculteit Bouwkunde vindt drs. Loes Mutsaers dat er daadwerkelijk iets verandert. “Er wordt hier iets gedaan met dingen die ik aandraag of die naar voren komen bij evaluaties van de vakken. Langzaam maar zeker veranderen er dingen, het blijft niet bij luchtfietserij.”

Ruim een jaar zit Mutsaers, onderwijskundige, nu bij de faculteit Bouwkunde. Ze is gedetacheerd vanuit het Onderwijs Service Center (OSC) voor vier dagen per week en houdt zich bezig met de organisatie en uitvoering van kwaliteitszorg van het onderwijs bij Bouwkunde. Ze evalueert de vakken en projecten door gesprekken met docenten en met studenten en werkt daarbij met interviews en vakspecifieke vragenlijsten. Het doel hiervan is verbetering en vernieuwing van het onderwijs. “Er zijn mensen die helemaal niet op mijn komst zitten te wachten. Die willen niet dat iemand meekijkt bij hen in de keuken. Maar er zijn ook docenten die me in de lift aanspreken en vragen wanneer hun vak geëvalueerd wordt. Voor de meesten is het een kans op onderwijskundige ondersteuning en didactische tips voor hun vak. Ik heb daarvoor intensief contact met zowel docenten als studenten. Wat dat betreft heb ik hier veel petten op, want daarnaast hou ik me ook bezig met beleidsmatige zaken.” Het voorbereiden van de visitatie en de ontwikkeling van een kwaliteitszorgplan voor de faculteit zijn daar voorbeelden van.

Mutsaers benadrukt dat ze er niet op uit is te komen prikken op zere plekken van de vakken. “Ik ben er ter ondersteuning van de docent. Als hij vragen heeft over een nieuwe manier van lesgeven, over het gebruiken van de laptop of over nieuw studiemateriaal voor de colleges, kan ik helpen. Vanuit mijn eigen kennis, of vanuit de ervaring van andere docenten. Omdat ik overal op de faculteit werk, ken ik veel situaties en kan ik bruggen leggen tussen docenten. Dit is echt een heel dankbare plek om te werken. Mensen hebben vertrouwen in je. Ik wist toen ik hier begon helemaal niks van bouwkunde. Iedereen neemt de tijd om uit te leggen waar het vak over gaat.”

De visitatiecommissie voor onderwijs die onlangs rapport uitbracht over het bezoek aan Bouwkunde van de TUE, noemde het een goede zaak dat er een medewerker interne kwaliteitszorg is aangesteld op deze faculteit. “Dit is niet de enige faculteit waar dat gebeurt. Interne kwaliteitszorg staat overal hoog op de agenda.”

Mutsaers werkt niet op ad hoc basis, maar gaat voor resultaat op de lange termijn. Voor directe problemen en vragen over de vakken is er studievereniging Cheops en bureau Klachten en Wensen. “Die lossen directe problemen op. Elk trimester krijg ik van hen een overzicht van wat er is gebeurd en vertel ik hun wat ik ben tegengekomen.”

“Het praten en nadenken over het onderwijs bestond hier natuurlijk al. Dat is echt niet met mijn komst begonnen. Het moet verder worden uitgewerkt en flink wortelen op de faculteit, het moet sterker worden. Mijn doel is om een systeem te ontwikkelen waar anderen straks ook mee kunnen werken.” Mutsaers is gedetacheerd vanuit het OSC en heeft regelmatig contact en overleg met haar collega’s die op andere faculteiten kwaliteitszorg doen. Je hebt veel steun aan elkaar, hoeft niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. En bij het OSC weten ze beter wat er leeft op de faculteiten. Voor zowel de faculteit als het OSC is dit een hele fijne manier van werken.”/.

Untitled Document De week van/Ies

TEMA-student Ies Biemond verblijft in Zuid-Afrika voor zijn afstudeerproject. Hij is er bezig met de energiehuishouding van een cementfabriek even buiten Pretoria.

Zaterdag: Koninginnedag! Samen met de andere Nederlanders hier besluit ik dat we de dag toch moeten vieren. We gaan uit eten in een restaurant waar voor 40 rand (13 gulden) onbeperkt gebuffeld mag worden. Uiteraard voor de gelegenheid Amstel in plaats van Castle.

Zondag: Beetje brakjes. Niet van een Amstel-overschot in naam der Koningin, maar van de Afrikaanse zon die mij altijd voor 8.00 uur wekt, onafhankelijk van mijn kwantiteit nachtrust. Vroeg naar bed dan maar. Zondag is ideaal om brieven, kaarten en e-mail te schrijven. Leve de laptop.

Maandag: Een Zuid-Afrikaanse feestdag, paradoxaal genoeg de dag van de arbeid. Moederziel alleen zit ik op kantoor. Ik geloof dat ik de enige op de campus ben met een deadline voor zijn afstudeerproject.

Dinsdag: Na zeven weken zeuren, bellen, langsgaan en mailen een teken van leven van het bedrijf waar ik erg hard data van nodig heb. African Time is niet alleen een cliché, maar ook nog realiteit hier. Tijdens mijn tocht naar de supermarkt word ik voor de elfde keer (na drie keer ben ik gaan turven) lastig gevallen door mijn ‘regular beggar’. Hij heeft na tien keer kennelijk nog niet in de gaten dat hij bij mij bot vangt.

Woensdag: De beloofde data komen pas na nog een mail en een paar telefoontjes en zijn niet de goede. De juiste bestaan niet, zo blijkt na zeven weken. Leve de aannames (hoop dat mijn begeleiders deze Cursor missen). Je zou er cynisch van worden.

Donderdag: Vandaag weer een beetje mooi weer. In het heldere zonlicht is de campus een plaatje. Lekker op het gras lunchen en beginnen met de berekeningen. Op de plaats waar ik dinsdag nog haast had om de bedelaar te ontlopen staan nu drie mannen geweldig te trommelen in de zon. Wie luistert betaalt. Ik luister.

Vrijdag:De week heeft veel energie gevergd, meer door frustratie dan door werk. Van het weekend maar eens bijtanken tijdens een weekendtrip naar één van de vele adembenemende plekken die het land rijk is.

Untitled Document Lunchlezing Vredesacademie

De Vredesacademie, volgens GroenLinks moet die er komen. Aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle start dit najaar een post-hbo cursus onder deze naam. Mensen worden opgeleid tot vredeswerker en zijn inzetbaar bij vredesmissies. Welke mogelijkheden zijn er met zo’n opleiding? En kan de cursus uitgroeien tot een universitaire studie met bijvoorbeeld een opleiding tot ‘Vredesingenieur’? Dr. Bram van der Lek, oud-lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks, spreekt vrijdag 19 mei hierover op uitnodiging van het Vredescentrum TUE. Er is ruimte voor discussie. De lunchlezing is van 12.45 tot 13.45 uur in collegezaal 7 van het Auditorium.

/Vacatures

AIO Biomechanica bij de faculteit Werktuigbouwkunde. Tijdelijk dienstverband: 48 maanden, 40 uur per week. Salaris fl. 4077 (schaal 027). Interessante link: www.wtb.tue.nl Meer informatie geeft dr.ir. B van Rietbergen (040 2473006). Reageren voor 12 juni.

AIO vervuilingsgedrag warmtewisselaars bij de faculteit Werktuigbouwkunde. Tijdelijk dienstverband voor 48 maanden, 40 uur per week. Salaris: fl 4077 (schaal 027). Reageren voor 12 juni. Interessante links: www.wtb.tue.nl, www.wtb.tue.nl/woc/wet/wet. Meer informatie geeft dr.ir. C. Rindt (040 247 3559)

Documentenreprograaf bij het Facilitair bedrijf. Tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 18 maanden. Salaris: fl. 4052 (salarisschaal 5). Reageren voor 30 juni. Interessante links: mailto:w.w.k.v.eck@tue.nl. Meer informatie bij: H. van der Meijden (040-247 3500)

Universitair docent Human Factors bij de faculteit Technologie Management. Tijdelijk dienstverband voor 38 uur per week voor 60 maanden. Salaris: fl.8769 (schaal 12). Reageren voor 11 juni. Interessante links: http://www.tm.tue.nl , http://www.tm.tue.nl/vakgr/mti/index.htm. Meer informatie bij geeft prof.dr. C. Midden (040-2473446)














Website Cursor