/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 2

jaargang 43, 22 november 2000


Ruis

Untitled Document Pepernoten en bier
Voelen wij ons aangesproken door de 'Effe zeuren' van deze week (zie elders op deze pagina)? Ja, misschien toch wel een beetje. Vandaar dit stukje om het goed te maken. Inderdaad, sinterklaas is nog niet voorbij en ook wij beginnen al met kerst. Maar dat heeft te maken met de planning van het blad, het is niet zo dat wij de Goedheiligman vergeten hoor. Als extra service bieden wij daarom een overzicht van sinterklaas-activiteiten rond 5 december. De lijst is niet compleet, maar biedt toch mogelijkheden om zo'n beetje op elke faculteit een paar pepernoten mee te pikken.
Komtie:
Op de dag der dagen, 5 december dus, kun je bij de AOR een sinterklaasbiertje komen drinken na pakjesavond. Van cadeautjes uitpakken krijg je immers maar dorst. De sint zelf komt ook nog wat kleine presentjes uitdelen, dus wees erbij!
Ook op 5 december brengt sinterklaas een bezoekje aan studievereniging Thor van Elektrotechniek. In het Walhalla maakt hij zijn opwachting.
Een dag later komt Sinterwaals bij Natuurkunde-studievereniging Van der Waals. Wie dit jaar de mijter en tabbert draagt, blijft een groot geheim en of de outfit van de sint ook nu weer wordt gestolen is altijd spannend.
Protagoras begint al op 30 november te borrelen ter ere van de vrijgevige man en op 4 december mag je je schoen komen zetten. Wie weet wat je er in vindt!
Studievereniging Gewis (Wiskunde) borrelt ook op 30 november al vanwege sinterklaas.
Op 7 december kun je op drie plaatsen terecht: Japie, Simon Stevin en Intermate borrelen vanwege de komst van de goedheiligman in Nederland. Industria doet niets speciaals aan het bezoek van de sint, omdat het in hun diesweek valt. Borrelen kan die week wel prima bij Industria.
Cheops heeft het waarschijnlijk te druk met de voorbereidingen voor de diesweek (de vereniging bestaat vijftien jaar) om rond sinterklaastijd iets te doen. Hun sint-activiteit is doorgeschoven naar 15 december; dan is er een after-sinterklaasparty in café Goodfellas.
Zo, je bent weer bij. Toch opvallend hoeveel aankomende wetenschappers willen vasthouden aan een verklede vent met een baard en een jurk.
Untitled Document

TU/e in identiteitscrisis


Enige verwarring is vorige week ontstaan onder studenten en medewerkers van de TU/e. Want opeens wisten ze niet meer zeker waar ze studeren/werken. Zitten we hier aan de TU/e in Eindhoven of aan de UT in Enschede, Twente? Het was de bedoeling dat met het plaatsen van het TU/e logo op het dak van het Hoofdgebouw de universiteit herkenbaar is richting de stad. En dat lukt ook wel, maar naar de rest van de campus toe, levert het alleen maar vragen en grappige opmerkingen op. Zoals die van Mechiel Wilbrink, die vanuit de bilbiotheek van Natuurkunde een wel heel vreemd beeld heeft sinds de letters op het Hoofdgebouw staan: 'Voor ons lijkt het sindsdien of we in Enschede studeren, want de kleine e van TU/e is niet te zien. Er staat dan UT (Universiteit Twente). Dit zal ongeveer vanaf alle gebouwen op het TU-terrein zo zijn. Wel een beetje raar gezicht.' Maar Wilbrink is zeker niet de enige die dit opmerkte. Vreemdere combinaties dan deze universiteitsidentiteitscrisis zullen er wel niet komen, maar deze wilden we jullie toch niet onthouden.

Untitled Document

Heropvoedingscursus
Het is eigenlijk te erg voor woorden, maar blijkbaar is het toch nodig: een heropvoedingscursus voor de TU/e studenten. Al een half uur nadat de eerste nieuwe planten in het Auditorium waren geplaatst, zagen medewerkers van Greencare rommel in de bakken liggen. En niet alleen in het Auditorium gebeurt dit, eigenlijk in alle kantines binnen de TU/e moeten de nieuwe plantenbakken regelmatig worden schoongemaakt, omdat er dingen in liggen die er niet in horen. Koffiebekertjes, dienbladen, sigaretten. In totaal staan er zo'n 260 nieuwe planten op de campus. Een ploeg van drie tot vier man komt eens in de drie weken een aantal dagen om de planten te verzorgen. En dus te ontdoen van rommel. "Het is een grote investering voor de TU/e, daar moet je dan ook een beetje respect voor hebben", vindt Johan Cuijten van Greencare. "Het is toch zonde als die planten binnen een jaar naar de filistijnen gaan." Greencare heeft een onderhoudscontract met vervangingsgarantie afgesloten met de TU/e. Als een plant doodgaat, zorgt dit bedrijf voor een nieuwe. "Toen ik voor het eerst de rommel in de bakken zag, zat de schrik er flink in. Op meer plaatsen gaan mensen zo met het groen om, ook op accountantskantoren, maar hier is het wel heel erg."

Dus voor alle studenten die de plantenbakken voor prullenbak aanzien: koop een goede bril en gedraag je! Getver: we lijken je moeder wel!

Untitled Document

Effe zeuren

/Mathijs Cuijpers

"Attentie, attentie... kerstsfeer gezocht" schreef de laatste Cursor. Het is nog niet eens sinterklaas geweest! Wat is er toch aan de hand met de goedhartige oude man uit Spanje, die vele jaren lang cadeaus gebracht heeft? De commercie begint zonder enig respect voor traditie al eind september (!) met het uitstallen van sinterklaasartikelen en op allerlei plaatsen moet de goedheiligman wijken voor zijn halfbroer, de kerstman (iemand die overigens goed past in het Amerikaanse fast-food beeld). Is iedereen vergeten hoe hij of zij als klein kind bij sinterklaas op schoot gezeten heeft om te vertellen hoe lief je wel geweest was? En hoe spannend het was als Sinterklaas enkele weken van tevoren aankwam in een klein dorp ergens in Nederland, om dan in het eigen dorp op te duiken? December is bij uitstek geschikt om een beetje sentimenteel te doen, dus laten we weer eens met zijn allen sinterklaas inhalen, zingen bij de open haard en onze schoen zetten. En wie weet... als je lief geweest bent vind je nog iets lekkers, met een gedichtje erbij...

Untitled Document

 

Bits
De internetmogelijkheden kennen geen grenzen meer. Alles kun je er doen, iedereen kun je er mee bereiken. Mailen is al zo gewoon, dat we er eigenlijk niet meer bij stilstaan. Onterecht. Is het niet schitterend dat je dat ene vrouwke waarmee je in het zuiden van Frankrijk de tent indook, nu al een half jaar mailed en meer van haar te weten bent gekomen dan tijdens die ene, vluchtige nacht? En niet alleen op het liefdesgebied heb je er voordeel van. Ook zakelijk regel je veel via mail. Aandelen verkopen, stageplekken zoeken, artikelen doorsturen, maar internet heeft nog meer gave dingen zoals gratis SMS-jes versturen. Kijk eens op de hipste SMS-site van dit moment, www.room33.com. Nee, het is niet de zoveelste SMS-site waarmee je je beste vriend(in) in Hoogkarspel kunt berichten dat het uit is met je wederhelft, het is veel meer. Op de openingspagina kies je het werelddeel waar je bent. Inderdaad, via room33 bereikt je mobiele telefoons over héél de wereld. Onze hele aardkloot kun je nu teisteren met je onzinnige boodschapjes, want laten we eerlijk toegeven dat de meeste SMS-jes eigenlijk niet echt verstuurd hadden moeten worden. Maar dat is voer voor een volgende Bits. Heb je dus vrienden in Ecuador, Sydney of Parijs: haal ze 's morgens uit hun bed met een welgemeend 'goeiemorgen'. En als je ze dan toch gewekt hebt, stuur ze dan gelijk een leuke beltoon. Via www.yourmobile.com kun je vrienden of jezelf een originele beltoon toezenden. Op de openingspagina van deze site zie je de 'top20-ringtunes' waaronder 'Otherside' van de Peppers en 'Bailamos' van Enrique-melkmuil-Iglesias. Simpelweg je gegevens invullen en na een paar minuten krijg je bericht dat de gevraagde toon is aangekomen. Let bij sites als deze op dat je niet stiekem toch betaalt voor de geleverde service. Daar moet je trouwens altijd voor oppassen, want het wereldwijde web is er voor iedereen, dus ook voor mensen met minder goede bedoelingen.
Commentaar of tips: bitshotline@hotmail.com


Website Cursor