/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 3

Jaargang 44, 20 september 2001


Bestuur

Untitled Document

"Uitkomst satisfactiepeiling levert heel belangrijke informatie op"
Is de gemiddelde student tevreden over de TU/e? Ja, zegt de satisfactiepeiling. Het rapport naar aanleiding van de dit jaar gehouden satisfactiepeiling onder studenten is
gepubliceerd en verspreid over de faculteiten en diensten. Er zijn teleurstellend weinig
enquêtes ingevuld (38 procent tegen 52 procent twee jaar terug), concludeert onderzoeksinstituut IOWO. Zijn studenten enquête-moe?

"Eén keer in de twee jaar een enquête invullen kan toch niet tot enquête-moeheid leiden", is de mening van prof.dr. Rutger van Santen, rector magnificus van de TU/e. "Ik had wel verwacht dat meer eerstejaars de vragenlijst zouden invullen dan ouderejaars. Ouderejaars hebben het al twee keer eerder gedaan en weten misschien nog steeds niet wat er met zo'n
satisfactiepeiling wordt gedaan." Volgens Van Santen is een betere informatievoorziening over de satisfactiepeiling een mogelijke oplossing voor de lage respons. "Het CvB wil meer feedback geven over het waarom van de peiling. Voor ons levert het rapport namelijk heel belangrijke informatie op, die ons helpt bij het opstellen van beleid. De studenten moeten zich realiseren dat de satisfactiepeiling verbeteringen kan opleveren ten opzichte van de huidige situatie en voor de
generaties studenten die hen nog opvolgen."

Aandachtspunten
Vijftien procent van de TU/e studenten beoordeelt huisvestingsmogelijkheden in Eindhoven als zeer gunstig, 85 procent dus niet. "Er moet iets aan gedaan worden. De beste oplossing zou het bouwen van studenten-
woningen zijn. Overleg met de gemeente hoort tot de mogelijkheden. De TU/e is toch een universiteit in de stad, dus er mag vanuit de gemeente best aan meegewerkt worden."
"Een aandachtspunt dat onze prioriteit krijgt bij het overleg met opleidingsdirecteuren is het studietempo waar eerstejaars moeite mee blijken te hebben." 35 Procent van de studenten geeft aan het wennen aan het studietempo als het grootste startprobleem te ervaren. "De problemen op dit gebied verschillen sterk per faculteit", geeft Van Santen aan. "Daarom zullen we als de faculteiten en diensten die betrekking hebben op het onderwijs hun verbeterplannen hebben ingediend, de mogelijkheden per faculteit bekijken."

Wat ook per faculteit verschilt, is het commentaar dat gegeven wordt op de internationale begeleiding vanuit de TU/e. Gemiddeld over de faculteiten genomen is 44 procent tevreden met de begeleiding bij het vinden en voorbereiden van een studieverblijf in het buitenland. 26 Procent is tevreden over de begeleiding vanuit de TU/e als studenten eenmaal in het buitenland zijn. "We zijn op dit punt nog niet uniform genoeg, dat moeten we verbeteren. Om te weten wat we moeten verbeteren, moeten we eerst uitzoeken wat er bedoeld wordt met gebrekkige begeleiding."

Positief
65 Procent van alle studenten vindt het notebooksysteem een belangrijke reden om aan de TU/e te gaan studeren. "Dit vind ik geweldig leuk en we zullen het notebookproject dan ook zeker niet stoppen. Het komt de kwaliteit van het onderwijs ten goede en het levert Eindhoven nog steeds een voordeel op ten opzichte van andere universiteiten", aldus Van Santen.
"81 Procent van de respondenten zegt weer voor dezelfde universiteit en dezelfde opleiding te kiezen, als ze opnieuw voor de keuze wordt gesteld. Dat wil zeggen dat we als onderwijsinstelling heel goed uit de bus gekomen zijn. De satisfactiepeiling heeft echter als belangrijkste doel punten naar voren halen die nog verbeterd moeten worden." Daarom worden er momenteel verbeterplannen gemaakt door de hoofden van faculteiten en diensten en worden er per faculteit analyses gemaakt. "Ik vind het fascinerend te zien hoe verschillend de faculteiten zijn. Dingen die goed gaan bij de ene faculteit, daar kunnen andere faculteiten van leren." Concrete verbeteringen zijn op dit moment nog niet aan te geven. Dat kan pas na de besprekingen van de verbeterplannen over ongeveer vier weken.
"Ook al is de gemiddelde TU/e student tevreden over de universiteit, onderwijs heeft de eerstkomende jaren mijn prioriteit. Het staat voor mij als een paal boven water dat we de nieuwe onderwijsvormen moeten doorzetten. De algemene beoordeling van het onderwijs is namelijk een stuk positiever geworden", besluit Van Santen./.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor