/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 3

Jaargang 44, 20 september 2001


Studentenleven

Untitled Document

Had je wat Van Dongen?

De eerste weken na de vakantie zitten er weer op, en inmiddels is de chaos rond de collegeroosters opgelost. De studenten onder jullie die net als ik colleges volgen, zullen gemerkt hebben dat in verschillende kantines de grote thermoskannen met koffie vervangen zijn door automaten van Nescafé. In één opzicht een goede zet, want de koffie is inderdaad beter. Het levert echter ook een groot nadeel op. Het inschenken van een beker kost veel meer tijd dan vòòr de vakantie. Het resultaat is grote ergernis in de rij, omdat er geen tijd overblijft om het weekend te bespreken met vrienden. De gesprekken verplaatsen zich dus naar de collegezaal, met als resultaat rumoerige colleges waarvan de docent gek wordt. Het is misschien een idee om de docenten een beproefde methode toe te laten passen. Als kinderen vroeger namelijk lastig waren, gaf je ze een kwartje om een ijsje te halen. Dat was een garantie dat ze op z'n minst een uur weg waren. Misschien dat de docent dat hier ook toe kan passen. "Hier heb je 55 cent, ga maar een bak koffie halen". Gegaran-deerd dat de student in kwestie dat college-uur niet meer terug komt. Het voordeel hiervan is dat de rijen in de pauzes korter worden, zodat daar voor de overige studenten wel tijd over blijft voor de weekend-update. Al met al lijkt dit de enige manier om te voorkomen dat Van Hecke ook geld terug moet gaan geven bij vertraging.
Boudewijn van Dongen is student Informatica.

Untitled Document

Tuna festival in Eindhovense binnenstad
Spaanse stemmen schallen dit weekend melodieus door de Eindhovense binnenstad. Gehuld in traditionele kledij doen rond de zeshonderd studenten mee aan het Tuna festival 2001. Tuna's, Spaanse muziekgroepen ontstaan uit rondtrekkende studenten die traditionele Spaanse serenademuziek brengen, vinden in Eindhoven het officieuze wereldkampioenschap.

De TU/e heeft in Tuna Ciudad de Luz (Tuna van de lichtstad) en de vrouwelijke tegenhanger La Tuniña niet alleen haar eigen Tunagroep, maar ook een organiserend comité. Ze doen als groep zelf niet mee, maar zo zegt Stefan Leenhouwers: "Naar een festival in het buitenland gaan is hartstikke leuk, maar het zelf organiseren is nog veel leuker".
Ze zijn er de hele tijd mee bezig. Steeds vragen ze aan elkaar of alles nou echt geregeld is. Mirjam Voragen, Stefan Leenhouwers en Paula Klasen zijn er klaar voor. Voragen: "Het is het grootste Tuna festival van de wereld. Het is al een eer om op de reservelijst te mogen staan". Er is niks dat ze niet onder controle hebben. "Ik ben nummer één regelneef bij La Tuniña. Hoe meer stress, hoe beter. Dadelijk staan er honderden Spanjaarden voor mijn neus die niet weten waar ze heen moeten. Heerlijk."

Gedoopt
De deelnemende groepen komen uit Nederland, België, Mexico, Portugal, maar voornamelijk uit Spanje. Nieuwe eerstejaars leden worden gedoopt, in een muzikale optocht trekken ze door de binnenstad en er wordt gestreden tijdens een certamen, een wedstrijd voor Tuna's. Tussen de deelnemende groepen bestaan grote niveauverschillen. Voragen: "Er is een onderverdeling te maken tussen de Tuna's die serieus willen winnen en de 'brastuna's', die voor de gezelligheid komen. Wij zitten er tussen in. Wij Nederlanders spelen geen gitaar vanaf ons vijfde jaar en hebben een duidelijk Nederlands accent". Maar ook onder de Spaanse groepen zijn er verschillen. "Sommige groepen staan een half uur voor ze op moeten al klaar, andere groepen moeten vijf minuten voor ze op moeten nog uit de kroeg gesleept worden."

Verleiding
De Eindhovense Tuna Ciudad de Luz en La Tuniña doen als organiserende groep zelf niet mee aan de wedstrijd. Zo blijft er meer tijd over om serenades te brengen, als onderdeel van de kunst der verleiding. Leenhouwers' ogen lichten op. "Je hebt altijd twee soorten reacties als je een serenade brengt. Ze vinden het leuk en doen spontaan mee, maar je hebt ook vreselijk verlegen meisjes. Dat laatste heb ik het liefst, dat is de uitdaging." Vrouwen hebben met heel andere verleidingstechnieken te maken. Voragen: "Komt er een Spanjaard op je af, die je diep in de ogen staart en dan vrij vertaald zegt 'Je ogen zijn groter dan je voeten'. Wat moet je daar mee?"

Bloedlink
Er doen dit jaar zes vrouwelijke groepen, de Tuna Feminina, mee. Dat is soms even leuk als moeilijk. Voragen: "Als we naar een festival in Spanje gaan, jubelt de helft van het publiek terwijl de andere helft met tomaten gooit. In 1994 werd een Tuniñagroep volledig onterecht tweede bij een certamen. De jury was trots op deze daad van positieve discriminatie, wij waren bloedlink. In Spanje hebben ze het daar nu nog over"./.

Untitled Document

En hoe is het in India ?
Studenten van de TU/e gaan steeds vaker voor een bepaalde tijd van hun studie naar het buitenland. Voor stage of voor het verrichten van onderzoek, omdat het verplicht is of omdat ze het leuk vinden. Cursorlezers kunnen voortaan iedere week over de schouders van een TU/e student in het buitenland meekijken.

Ik kom net terug van een bezoekje aan de bios, de nieuwe release 'Tomb Raider' draaide. Ik heb net gegeten en zometeen nog even douchen en dan lekker slapen in mijn kamertje. Mijn kamertje is niets meer dan een hok van vier bij vijf meter dat ik deel met een Informatica student. Daaraan vast zit een badkamertje met een Indiaas toilet (hurken dus!!) en een kraan met een emmer en een klein schepemmertje dat dienst doet als douche. Mijn avondeten wordt iedere dag bezorgd voor het luttele bedrag van
fl. 1.20 en bestaat uit vier chapati's (kleine, dunne pita's), een bakje rijst, een dhal (linzenprut) en een sub-z dat dan bestaat uit een curry met groenten of paneer (soort tofu), inderdaad vegetarisch. Het is van een kwaliteit waar een gemiddeld studentenhuis jaloers op is. Morgen, zaterdag, moet ik weer aan het werk aangezien de zesdaagse werkweek hier nog niet afgeschaft is.
Ik loop stage bij Casa, een architectenbureau dat zich richt op duurzame architectuur in India. Het is een klein bureautje met vijf vaste krachten en op dit moment drie stagiairs. De andere twee stagiairs komen uit India. De organisatie op het bureau is net zo'n chaos als het land zelf. Alles loopt door elkaar en het is geen uitzondering dat één persoon tegelijk aan vijf projecten werkt. Als je dingen duidelijk wil hebben, wat er bijvoorbeeld aan bepaalde tekeningen nog veranderd moet worden, kun je daar gerust een halve dag voor uittrekken. Daarnaast is de architectuur en het bouwen van een heel ander karakter dan in Nederland. Prefab is hier te duur want de arbeid is spotgoedkoop, wat wil je met een miljard mensen. De materialen zijn anders en het klimaat heeft enorm veel invloed op het soort bouwen. Kortom, het is een compleet vreemde omgeving die mij dus eens fijn de ogen opent!
Maandag ga ik naar Chandigarh, een stad naar ontwerp van Le Corbusier. Een Europese stad die op een Indiase manier wordt geleefd. Koeien op de straat, rochelende mannen, riksja wallahs, op de hoek van iedere straat de man die beweert 'je beste vriend' te zijn en dan een schaakbordje van 5 gulden voor 50 gulden aanbiedt en de Bengali Sweet House met sweets waarvan het glazuur van je tanden afspringt, dus al het goede van India. Misschien kan ik daar leren hoe te leven in de Indiase samenleving, want dat blijft de grootse uitdaging van deze stage.

Arjan Luiten
Vierdejaars student Bouwkunde

Untitled Document

Virus vergadering
De stichting Virus houdt woensdag 3 oktober een vergadering voor nieuwe medewerkers. Wie actief mee wil helpen aan het opzetten van het jaarlijkse culturele festival op de TU/e campus, kan om 20.00 uur binnenlopen in zaal 13 van het Auditorium.

Stepuitslag
Wie het snelste drie rondjes stepte op een
reuzestep tijdens de Intro, kon een avondje karten winnen. Unipartners en Integrand hadden deze actie opgezet. Afgelopen week was de prijsuitreiking: groep 2 van Technische Bedrijfskunde was de gelukkige: hun tijd was 49,94 seconden.

Space Odyssey
De FSE, de Federatie Studieverenigingen Eindhoven, houdt op woensdag 26 september een raketlanceerwedstrijd. Dit ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de TU/e. Vijftig teams strijden om twee prijzen: de prijs voor de raket die het langst in de lucht blijft en de creativiteitsprijs. Vanaf 11.00 uur worden de gemaakte raketten in het Auditorium tentoongesteld waarna ir. Harry Roumen de raketlanceerwedstrijd officieel opent. Om 14.30 uur wordt de eerste raket gelanceerd op sportveld Noord.

Studenten-manifestatie op internet
De onderwijsmanifestatie van Studentenunie Asva, ISO en de LSVb op vrijdag 5 oktober is ook te volgen via internet. Via de site www.asva.uva.nl/manifestatie kan live worden meegekeken tijdens fora en paneldiscussies over de invoering van het Bachelor/Masterstelsel. De manifestatie wordt gehouden in de Rode Hoed in Amsterdam. Wie zelf aanwezig wil zijn, kan zich inschrijven via www.asva.nl.

Enneagram
De Eindhovense Studentenkerk (ESK) houdt op 5 en 6 oktober een enneagrametmaal. De enneagramtraining is bedoeld om jezelf te leren kennen. De begeleiding wordt verzorgd door Martin van Moorsel en Elisabeth Fricker. Het enneagrametmaal vindt plaats in kasteel in Gemert van vrijdag 18.00 uur tot zaterdag 19.00 uur. Opgeven kan tot 1 oktober via het secretariaat van ESK: 2472627 of via mail: m.v.moorsel@tue.nl. Kosten voor studenten: dertig gulden.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor