/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 6

Jaargang 44, 18 oktober 2001


Nieuws

Untitled Document

TU/e stijgt en daalt in lijsten
In oktober komt traditiegetrouw een aantal keuzegidsen voor het hoger onderwijs uit. De gidsen geven een beeld van het oordeel van studenten en deskundigen over de opleidingen in het hoger onderwijs. De TU/e is in veel gevallen in de hoogste regionen terug te vinden. Twente doet het over het geheel genomen goed tot beter, de TU Delft slechter in vergelijking met de TU/e.

In het hitlijstje van de universiteiten van de Keuzegids Hoger Onderwijs schuift de TU/e een plaats omhoog. De universiteit neemt nu een vierde plaats in op de ranglijst van dertien Nederlandse universiteiten.
De kern van de Keuzegids is een uitgebreid overzicht van HBO- en WO-studies met daaraan gekoppeld studentenoordelen. Met betrekking tot de opleidingen aan de TU/e is er een nieuwe enquête geweest bij Technische Informatica. De TU/e-opleiding neemt de tweede plaats in op een lijstje van tien opleidingen. Alleen de opleiding in Twente scoort hoger. In 1999 scoorde de TU/e-opleiding nog een vijfde plaats. Elektro-techniek zakt van de eerste (1999) naar de tweede plaats nu. De studie Technische Bedrijfskunde blijft sinds 1999 op dezelfde, derde, plaats staan.

Elsevier
Elsevier houdt elk jaar een onderzoek onder studenten en hoogleraren. De resultaten van beide onderzoeken worden gecombineerd waarna de beste opleidingen uit de bus rollen. Elsevier komt tot vier nummer-één-noteringen: de Katholieke Universiteit Brabant met fiscaal recht en economie, de TU/e met Werktuigbouwkunde, de Universiteit Leiden met geschiedenis en de Universiteit Utrecht met sociaal-ruimtelijke wetenschappen. Bij de beste nummers twee volgens studenten én hoogleraren komt de TU/e nog eens voor met de studie elektrotechniek. Elsevier laat ook de oordelen van hoogleraren en studenten apart zien. In de totaalscore bij het oordeel van de hoogleraren verliest de TU/e terrein ten opzichte van Delft en Twente. Stond de TU/e vorig jaar nog bovenaan in het rijtje van drie, nu wordt de derde plaats ingenomen. Bij nader inzien blijken een aantal opleidingen van Twente het dit jaar net wat beter te doen.
De studenten geven de studie Bouwkunde van de TU/e de eerste plaats, dus boven de opleiding in Delft. Het verschil is behoorlijk groot: de studie in Delft krijgt een 6,4 die van Eindhoven een 6,9.
Werktuigbouwkunde aan de TU/e is eveneens favoriet bij de studenten. Technische Bedrijfskunde aan de TU/e krijgt een 6,8, de Twentenaren meer: 6,9. De studie Elektrotechniek komt ten opzichte van Twente ook een puntje tekort: een 7,0 ten opzichte van een 7,1./.

Untitled Document

Uiteenlopende ambassadeursprijzen
Fundamenteel onderzoek, een stage in een ontwikkelingsland en heel toegepast aan de slag gaan bij een bedrijf. De drie TU/e-studenten die onlangs de ambassadeursprijzen wonnen, hebben allen een heel verschillende stage meegemaakt, maar hebben één ding gemeen: ze hebben de TU/e goed gepromoot in het buitenland.

Drie studenten ontvingen onlangs de ambassadeursprijzen van de TU/e. Tijdens hun stage in het buitenland hebben Mechiel Wilbrink (eerste prijs), Tatiana Martin (tweede prijs) en Hans Moonen (derde prijs) zich 'zeer verdienstelijk' gemaakt voor de TU/e en kregen daarom de prijzen uitgereikt tijdens de BIA Buitenlanddag. Mechiel Wilbrink (zevendejaars Technische Natuurkunde) bracht drie maanden door aan het gerenommeerde MIT-instituut in Boston. Hij deed daar fundamenteel onderzoek naar de mechanische eigenschappen van polymeren. Toen hij terugkwam in Nederland is hij als eerste auteur aan een publicatie begonnen hierover en zette hij zijn studie op een laag pitje. "Het was een heftige stage; op woensdagmiddag heb je je veertigurige werkweek er daar al op zitten. Ik ben gewoon meegegaan met de flow." Na de succesvolle stage van Wilbrink zijn de contacten met het MIT zó goed geworden dat meer TU/e- studenten naar het instituut mogen voor een uitwisseling. Van de 3000 gulden prijzengeld wil Wilbrink na zijn afstuderen een reis maken door India.

Ghana
Tatiana Martin, die de tweede prijs heeft gewonnen, wil met het geld op reis naar Zuid-Amerika. De zevendejaars studente Natuurkunde heeft haar stage gelopen in Ghana. Daar heeft ze samen met nog een studente gekeken hoe afval van de hout-
industrie in het land zo effectief mogelijk ingezet kan worden om energie mee op te wekken. "Tachtig procent van de energie in Ghana komt van houtverbranding. Uit literatuur-onderzoek is gebleken dat in de groeiende energievraag van het land kan worden voorzien als ook het afval efficiënt wordt gebruikt." Ook heeft ze gekeken welke houtsoorten snelgroeiend zijn, omdat die het meest geschikt zijn om ingezet te worden als 'duurzame energiebron' bij het juiste herbebossings- en kapmanagement. Martin vond het prettig om met een andere studente naar Ghana af te reizen. "Het is een land waar je niet zo makkelijk alleen naartoe kunt. Maar de mensen daar zijn heel vriendelijk. Het was een geweldige ervaring om in Ghana te leven."
Technisch Bedrijfskunde-student Hans Moonen zat van september 2000 tot februari 2001 bij het bedrijf Baan in Quebec, Canada. Baan maakt software voor de intelligente planning van productie en logistiek. Moonen maakte een concept waarin de klant precies weet wanneer hij het bestelde product kan ontvangen. "Het leuke is dat Baan mijn concept in ontwikkeling gaat nemen." Moonen gaat ook afstuderen bij Baan in Nederland en heeft inmiddels al meer studenten geholpen die bij het bedrijf aan de slag willen gaan. Moonen heeft veel van het land gezien. "Ik heb verschillende uitstapjes gemaakt, zoals stedentrips, walvissen kijken en een bezoekje aan de Niagara watervallen."/.

Untitled Document

Digitale stal

Ontwerp een digitale koeienstal waarin de toekomstige melkrobots zo goed en efficiënt mogelijk hun werk kunnen doen. Terwijl de boer vanuit een hoekje van het beeldscherm een oogje in het zeil houdt, stort een jonge bezoeker van de Publieksdag zich op deze toch niet geringe klus. Evenals ongeveer 5500 andere belangstellenden kwam hij op zondag 7 oktober naar het universiteitsterrein om een middagje te proeven van wetenschap en techniek.
Foto: Bart van Overbeeke
Untitled Document

Knipogend naar de finale
Tijdens de bedenkfase was geheimzinnigheid troef. Pas toen de deelnemers aan de ontwerpwedstrijd Createch hun vernuftige ideeën moesten omzetten in materie, werd samenwerken met de concurrentie bittere noodzaak. Want hoe knutsel je in hemelsnaam een ooggestuurde biertap in elkaar? Donderdagavond 11 oktober bestreden zestien constructies elkaar oog om oog.

Twee keer knipperen betekent 'meer druk'. Drie keer betekent 'minder druk' en bij vier keer blijft de waterspuit, stabiel. De studenten van groep veertien zijn trots op het complexe besturingssysteem dat hun spuit straks op de bierglazen moet richten. Volgens de wedstrijdregels mogen de deelnemers hun tap alleen met de ogen besturen. Dit gebeurt middels elektroden die met stickertjes vastzitten op het gezicht van de bestuurder. Zelf geprogrammeerde software vertaalt de gezichtsbewegingen in opdrachten aan het spuitsysteem.
Op een rond tafeltje in een acht meter lange waterbak staan vier glazen vazen die door moeten gaan voor bierpullen. Het water dat vanuit de glazen in plastic bakken vloeit, wordt gewogen. Vanaf de tweede ronde gaat de tafel draaien en wie de halve finale haalt, moet richten op glazen van kleiner formaat.
De eerste deelronde lijkt meer op een waterballet dan op een tapwedstrijd. De waterstralen scheren rakelings langs de bierglazen of duiken recht in op het gillende publiek. De deelnemers, opgesteld bij de hoeken van de waterbak, knijpen tevergeefs hun ogen samen en knikken spastisch met hun hoofden. Pas in de tweede deelronde worden de eerste vazen gevuld.

Strategie
Hoewel de basisprincipes van de zestien biertappen hetzelfde zijn, schuilt achter elke tap een andere strategie. Zo heeft Martijn Froeling van groep zestien een rotsvast vertrouwen in de eenvoud van het ontwerp. "Aan een constructie zonder poespas kan minder kapot gaan", beweert hij stellig. In de halve finale bevestigt zijn 'oerdegelijke' biertap deze bewering, totdat de spuit halsstarrig blijft mikken op het plafond van het Auditorium./.

Untitled Document

Werk Nobelprijswinnaars 'zeker geen kattenpis'
Twee hoogleraren van de TU/e genieten de laatste paar dagen volop mee van de Nobelprijs voor natuurkunde die deze maand is uitgereikt aan twee Amerikanen en een Duitser. Herman Beijerinck en Boudewijn Verhaar van de faculteit Technische Natuurkunde houden zich, evenals de laureaten, bezig met onderzoek naar het zogenoemde 'Bose-Einstein condensaat'.

Albert Einstein voorspelde het in 1924 al: als een gas wordt afgekoeld tot minder dan éénmiljoenste graad boven het absoluut nulpunt, zou een nieuwe vorm van materie ontstaan. Ruim zeventig jaar later kregen twee Amerikanen, Cornell en Wieman, het voor elkaar zo'n 'Bose-Einstein condensaat' te maken. Daarmee bereidden ze de weg voor verder onderzoek door natuurkundigen wereldwijd voor. "Onderschat hun werk niet", zegt Herman Beijerinck, "want dat is zeker geen kattenpis".
Deze maand werden de Amerikanen samen met de Duitser Ketterle beloond met de Nobelprijs. En dat bleek ook op de TU/e een feestje waard. Beijerinck en zijn collega Verhaar houden zich namelijk bezig met hetzelfde onderwerp als hun onderscheiden collega's. Terwijl de Amerikanen en de Duitser werkten met rubidium en natrium, richt het onderzoek van de twee TU/e-hoogleraren zich zowel op deze twee atomen als op metastabiel neon.
Het afgelopen decennium werkten Beijerinck en Verhaar regelmatig samen met de kersverse Nobelprijswinnaars. Met name de specialiteit van Verhaar, de interactie tussen atomen, heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het onderzoek van de laureaten. "Het zijn wetenschappelijke vriendjes van ons; we hebben de laatste jaren veel op hetzelfde onderzoeksinstituut in Colorado gezeten en veelvuldig over het onderwerp gediscussieerd", beschrijft Beijerinck.
Boudewijn Verhaar en hij voorspelden een paar jaar terug al dat hun buitenlandse collega's de Nobelprijs zouden krijgen. Mede daarom vroegen de twee hoogleraren de TU/e destijds Ketterle het eredoctoraat te verlenen. Het verzoek werd niet gehonoreerd. Natuurkunde was qua eredoctoraten net twee keer aan de beurt geweest; hoog tijd voor een andere faculteit, oordeelde het college van decanen. "Jammer", zegt Beijerinck. "Maar ik vind het stiekem wel leuk dat we destijds goed zaten met onze voorspelling."

Verplichtingen
Beijerinck zegt dat Verhaar en hij 'volop meegenieten' van de Nobelprijs voor Cornell, Wieman en Ketterle: "Collega's komen ons er doorlopend mee feliciteren". Maar de echte eer is voor de buitenlandse laureaten, voegt hij er snel aan toe: "Zij zijn de onderzoekers van het eerste uur die hebben doorgezet op momenten dat collega's dachten 'dat wordt nooit wat'. Zij verdienen de prijs". Bovendien, zo zegt hij: "Ik hoef niet zo nodig een Nobelprijs. Dat brengt allerlei verplichtingen met zich mee die het moeilijk maken gedegen onderzoek te blijven doen. Dat is niks voor mij"./.

Untitled Document

Snelle schakers
Niet even rustig nadenken over de volgende zet, niet ruim de tijd om met je secondant te overleggen, maar in een razend tempo de stukken over het bord laten vliegen. Zaterdag 13 oktober werd in het Auditorium het Nederlands rapidschaak-kampioenschap gehou-den. Zevenhonderd jeugd schakers in de leeftijd van acht tot en met negentien jaar streden om in totaal 26 nationale titels. Bij rapidschaken wordt een partij gespeeld met een tempo van twintig minuten per persoon. Per groep worden negen ronden gespeeld. De organisatie van het toernooi ligt bij de Stichting Bevordering Schaken Brabant (SBSB) onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB).

Foto: Eva Habets

Untitled Document

"Het is niet eenvoudig een soort Paul Witteman te zijn"
'In de Blauwe Zaal' is een nieuw discussieprogramma van Studium Generale. Professor Bert Meijer ontvangt woensdag 24 oktober zijn eerste gasten waarmee hij discussieert over uiteenlopende onderwerpen.

"Het concept voor het programma is min of meer afgekeken van talkshows op televisie en radio, zoals Buitenhof en Barend en Van Dorp", vertelt gastheer Bert Meijer. "Ik tracht met mijn gasten op een kritische wijze te discussiëren over het reilen en zeilen van de universiteiten in het algemeen en van de TU/e in het bijzonder."
Bert Meijer is professor aan de faculteiten Scheikundige Technologie en Biomedische Technologie en bestuursvoorzitter van Studium Generale. "Tegenwoordig excelleert Studium Generale met name aan de culturele kant wat ik zeer waardeer en probeer te stimuleren. Maar ik voel een drang tot opstandigheid, zeker ook omdat door de Modernisering Universi-taire Bestuursorganisatie (Mub) diverse democratische raden aan zeggenschap hebben verloren."
De presentatie van het discussieprogramma is voor de professor een droom die uitkomt. "Ik heb een voortdurende wens om iets nieuws te proberen. Na tien jaar onderzoek, onderwijs en popularisering van de wetenschap vond ik het tijd voor iets nieuws erbij. Verder wilde ik wel eens zien hoe het presenteren van een talkshow mij af zou gaan."

Gasten
Voor de eerste aflevering van 'In de Blauwe Zaal' heeft Meijer vijf gasten uitgenodigd. Met professor Martin Schuurmans, directeur van het Philips Centrum voor Fabricage Technieken (CFT) praat hij over de mogelijkheden op de technologische as Philips-TU/e. Studenten Jelle de Jong van de Progressieve Fractie en Dimitri Gilissen van Groep-één proberen Bert Meijer en het publiek er van te overtuigen dat de huidige studenten terecht niet demonstreren of actie voeren. Professor Jan Westra van de faculteit Bouwkunde gaat het gesprek met Bert Meijer aan over de rol van die faculteit. Een kwart van alle studenten aan de TU/e studeert Bouwkunde en dat maakt het tot de belangrijkste faculteit, maar is dat ook daadwerkelijk zo? Een vast onderdeel van 'In de Blauwe Zaal' is de gesproken column. Deze keer houdt professor Hans Amman van de faculteit Technologie Management een pleidooi voor de nieuwe rol die technische universiteiten zullen spelen in het landelijke onderzoek- en onderwijsprofiel.
Op dit moment is het de bedoeling dat 'In de Blauwe Zaal' ieder trimester op het programma van SG staat. Bert Meijer vindt het nog te vroeg om over nieuwe afleveringen van 'In de Blauwe Zaal' te spreken. "Als ik het de 24ste helemaal verpruts, moet ik er nog eens goed over nadenken. Aan de gasten kan het in ieder geval niet liggen, die zijn stuk voor stuk interessant, maar het is niet eenvoudig een soort Paul Witteman te zijn."/.

Aanvang: 11.45 uur.

Untitled Document

Camera's in slaap-kamers TUimelaar
Zes slaapkamers van De TUimelaar worden sinds een paar dagen bewaakt met videocamera's. De leidsters van het kinderdagverblijf op het universiteitsterrein kunnen de slapende kinderen vanuit de groepsruimten voortaan continu in de gaten houden. Het bewakingssysteem is vorige week geïnstalleerd in overleg met de GGD.

De babyfoons die eerder al in de slaapkamers hingen, aangevuld met een regelmatig bezoekje aan de kamers door de leidsters, waren niet meer voldoende, concludeerden medewerkers van de GGD enkele maanden terug tijdens een bezoek aan de De TUimelaar. In overleg werd besloten de bestaande controles aan te vullen met videobewaking. Voor de zomervakantie werd de eerste camera al geplaatst, bij wijze van proef.
Inmiddels houden in totaal zeven videocamera's de baby's en peuters in de slaapkamers doorlopend in de gaten. In een wat grotere kamer hangen twee camera's. Hoewel de videobewaking voor de medewerkers van De TUimelaar aanvankelijk 'niet echt had gehoeven', zijn ze inmiddels dik tevreden over het systeem. "Via de beeldschermen in de groepsruimten kunnen we nu altijd zien én horen wat er in de slaapkamers gebeurt", zegt Joyce Janssen, adjunct-directeur van het kinderdagverblijf. Niet dat de persoonlijke controles van de leidsters daarmee verleden tijd zijn, benadrukt ze: "We gaan nog steeds regelmatig zelf kijken en dat moet ook zeker zo blijven".
De TUimelaar biedt opvang aan kinderen van tien weken tot vier jaar. In de meeste slaapkamers staan twee bedjes, in de grotere kamer zeven. Elke kamer is verbonden met één van de groepsruimten van het kinderdagverblijf./.

 

Costa!
1 op Tien draait donderdag 18 oktober om 20.00 uur de film Costa! in zaal 12 van het Auditorium. De toegang is gratis.

ESK activiteit
Elke mens wordt in een gegeven context geboren. Zijn levensverhaal wordt niet enkel bepaald door wie hij is en wat voor keuzes hij maakt, maar evenzeer door datgene wat een mens van zijn ouders en de voorafgaande generaties heeft meegekregen. De Eindhovense Studenten Kerk heeft over dit onderwerp samen met het Studentenpastoraat Maastricht twee work-shops opgezet. De eerste bijeenkomst is op zater-dag 20 oktober in ESKafé in De Bunker en begint om 10.00 uur. Deelname kost 25 gulden.

Kwartjesmarkt bij Demos
Studentenvereniging Demos houdt zondag 21 oktober van 11.00 tot 17.00 uur een kwartjesmarkt bij De Bunker. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de Nierstichting.Op de rommelmarkt gaat alles weg voor een kwartje of een veelvoud daarvan.

Zwemloop
Studenten atletiekvereniging Squadra Veloce houdt maandag 22 oktober een zwemloop. Om 20.00 uur wordt gestart in het zwembad van het Studenten Sport Centrum. Er wordt eerst vijfhonderd meter gezwommen en daarna vijf kilometer gelopen op het TU/e-terrein. Iedereen kan meedoen. Inschrijven kan via de site www.squadra.f2s.com, maar kan ook maandag ter plekke bij het sportcentrum.

Onderwijs te koop
Hoeveel invloed mag het bedrijfsleven hebben op het onderwijs? Het Onderwijscafé dat dins-dag 23 oktober gehouden wordt, besteedt hier aan-dacht aan. De discussiebijeenkomst is georganiseerd door Studium Generale met de ESVB, PF, Groep-één en de FSE. Onder leiding van B-student Miels van Schaik discussiëren Paul Lapperre (opleidingsdirecteur TeMa), Theo Boshuisen (hoogleraar W en directeur TNO industrie) en Fons van Roij (Wiskunde-student en lid PF) over bovengenoemd thema. De bijeenkomst vindt plaats in de TUreluur (twaalfde verdieping HG) van 16.00 tot 17.15 uur.

Lezing Van Bronswijk
Prof.dr. Annelies van Bronswijk bijt donderdag 25 oktober het spits af voor de nieuwe lezingenreeks 'ondernemen en technologie'. De titel van haar verhaal luidt 'gebruiksgericht produceren als kans'. Van Bronswijk spreekt vanaf 17.00 uur in de Van Trierzaal in Traverse. Aanmelden kan via tel. 2278.

Lunchlezing
Het Vredescentrum van de TU/e houdt donderdag 25 oktober een lunchlezing in zaal 5 van het Auditorium. Deze begint om 12.45 uur en wordt gegeven door drs. Wilco de Jonge. Hij spreekt over Macedonië en minderheden in Europa. De Jonge was naaste medewerker van mr. Max van der Stoel, hoge commissaris voor de minderheden van de VN.

How E can you be
De stichting Studytour Industria houdt donderdag 25 oktober het symposium 'How E can you be'. Dit ter afsluiting van een internationaal onderzoeksproject dat zestien studenten Technische Bedrijfskunde gedurende vier maanden in Argentinië uitgevoerd hebben. Onderwerp van het symposium is E-business. Tijdens het symposium presenteren de studenten hun onderzoeksresultaten en worden er lezingen en workshops gehouden. Het symposium vindt plaats in het Auditorium en begint om 9.30 uur. De afsluitende borrel is vanaf 18.00 uur. Kosten voor studenten: vijftien gulden. Meer info: www.tue.nl/industria/
studytour.

Lezing trans-humanisme
Professor.dr. Jos de Mul houdt maandag 29 oktober een lezing over transhumanisme aan de TU/e. Dit doet hij van 20.00 tot 21.30 uur in de Senaatzaal in het Auditorium. De Mul is hoogleraar wijsgerige
antropologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij praat onder meer over evolutie, humanisme en informatietechnologie.

Oud-student directeur Kenniswijk
Henk Koning, oud-TU/e-student Elektrotechniek, is de nieuwe directeur van Kenniswijk, waar de TU/e formeel deelnemende partij in is. Koning krijgt de dagelijkse leiding over Kenniswijk bv.

Vacatures
PHD SMARTCAM, Faculteit Elektrotechniek, ingangsdatum: 01/10/2001, sluitingsdatum: 01/01/2002, duur: tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden, salaris: 4511, http://www.ele.tue.nl/
vacatures/, http://www.ics.ele.tue.nl/
es/

POST DOC V37429, Faculteit Scheikundige Technologie, ingangsdatum: 02/10/2001, sluitingsdatum: 01/12/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 24 maanden, salaris: 7128 (schaal: 10), http://www.chem.tue.nl/
vacatures/V37429.htm

POST DOC V37458, Faculteit Scheikundige Technologie, ingangsdatum: 02/10/2001, sluitingsdatum: 01/12/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 24 maanden, salaris: 7128 (schaal: 10), www.chem.tue.nl/vacatu-res/V37458.htm

POST DOC V37459, Faculteit Scheikundige Technologie, ingangsdatum: 02/10/2001, sluitingsdatum: 01/12/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 24 maanden, salaris: 7128 (schaal: 10), www.chem.tue.nl/vacatu-res/V37459.htm

INFORMATICUS DIGITALE BIBLIOTHEEK V86002, Bibliotheek en Documentatie, ingangsdatum: 09/10/2001, sluitingsdatum: 09/11/2001, duur: vast dienstverband voor 40 uur per week, salaris: 8313 (schaal: 11), www.tue.nl/bib
MEDEWERKER I.Z. / HUISMEESTER V37461, Faculteit Scheikundige Technologie, ingangsdatum: 10/10/2001, sluitingsdatum: 10/11/2001, duur: vast dienstverband voor 40 uur per week, salaris: 4598 (schaal: 6), www.chem.tue.nl/vacatu-res/V37461_.htm

SECRETARIEEL ADMINISTRATIEF MEDEWERKSTER, Studenten Service Centrum, ingangsdatum: 10/10/2001, sluitingsdatum: 10/11/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 32 uur per week voor 12 maanden, salaris: 4388 (schaal: 5), http://www.tue.nl/stu/














Website Cursor