/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 9

Jaargang 44, 8 november 2001


Ruis

Untitled Document

BIOTOOP

In deze tweewekelijkse serie wordt een blik geworpen op de interieuren van kamers van studenten en medewerkers van de TU/e. Deze keer een kijkje in het 'koffiehok' van de schoonmaakploeg op vloer -1 van het Hoofdgebouw.

Een paar kleurige papieren servetten op de tafel trachten nog wat huiselijkheid te scheppen in de koffieruimte van de schoonmakers in de kelder van het Hoofdgebouw. Ze zijn er elke werkdag te vinden om half acht en half tien 's morgens, om twaalf uur en om drie uur 's middags. Zelf zijn de gebruikers bij het benoemen van hun stekkie ondubbelzinnig duidelijk: "Noem het maar gerust een hok". Volgens het gezelschap, dat voornamelijk bestaat uit stevig doorrokende vrouwen, is de ruimte te klein, slecht geventileerd, in de zomer bloedheet, ligt er oud zeil op de vloer en ontbreekt de mogelijkheid om naar buiten te kijken. Als blikvangers zijn daarom posters van diverse vrouwelijke pin-ups opgehangen. Waarom geen goedgespierde jongelingen? "Kunnen we nergens vinden", klinkt het van de kant van de vrouwen. Maar als iemand op dit gebied iets heeft, is het zeker welkom.

Untitled Document

Universiteit of hogeschool?

Wie op de mailinglist van Studium Generale staat, weet het al een weekje: de Technische Universiteit Eindhoven gaat terug naar haar roots. De TU/e wordt weer een hogeschool, zoals ze in 1956 ook van start is gegaan. Tenminste, als we het elektronische bericht van Studium Generale over de eerste talkshow van Bert Meijer op 24 oktober jongstleden moeten geloven. SG kondigt daarin onder anderen een gast aan die zal spreken 'over de mogelijkheden op de technologische as Philips-TH/e'.
TH/e? Hè?! Ruiken wij hier een spannende primeur, gereserveerd voor een select gezelschap mailinglist-subscribers? Is het bestuur (in alle commotie over salarissen en het links en rechts opheffen van leerstoelen) misschien volstrekt vergeten medewerkers en studenten dit toch niet onbelangrijke nieuws te vertellen? Verlaten afstudeerders de campus straks weer met 'ing' voor hun naam in plaats van 'ir'? Daar willen wij wel eens het fijne van weten.
Voordat op grote schaal verontwaardiging en onrust kunnen ontstaan, weet Studium Generale de gemoederen echter te bedaren. "Wat? Staat er TH? Méén je dat nou?",
reageert een medewerkster van SG lachend. "Vreemd zeg. Ik geef het meteen even door." Een slip of the pen, constateert haar collega al gauw. Of liever gezegd: een simpele tikfout. De U en de H staan op het toetsenbord immers niet ver uit elkaar. "Voor de mailinglist maakt iemand voor ons korte berichtjes van de aankondigingen in ons programmablad Sgrift. Die worden in principe altijd nagekeken, maar dat is nu blijkbaar een beetje misgegaan", aldus de woordvoerster./.

Untitled Document

Bits
De Aibo is het laatste snufje onnodige techniek dat de Japanse razernij heeft voortgebracht. Een mechanisch huisdier dat meer van jou houdt dan andersom. Ik ben blij dat ze bestaan. Want waarom zouden we nog rondbaggeren met levende honden? Ze zijn alleen maar vervelend. Ze krabben de verf van de deuren, vreten je helemaal arm, doen hun behoefte op elke plaats waar het niet mag. Ze kwijlen, ze blaffen en verliezen zoveel haren dat de stofzuiger zich helemaal het schompes zuigt om het geheel een beetje bij te houden. Voor mij geen trouwe viervoeter meer. Tenzij hij werkt op batterijen en luistert naar de naam Aibo.
Het is helemaal hip. Ik kan genieten van het beestje, hoef het niet om de vijf minuten boven een plantsoen uit te wringen. Ik kan lekker op de bank voor de buis voetbal kijken en heb er geen kind aan. Zit ie door de slepende schaar van Jan Vennegoor of Hesselink te blaffen, zet ik hem uit. Springt ie tegen me op net voordat Ronald Waterreus een penalty langs de palen weet te tikken, dan zet ik hem in de keuken. En je hoort hem niet klagen. Ideaal.
Toch blijken die aan elkaar gekoppelde draadjes en circuitjes een raar soort eigen willetje te hebben. In al zijn beperkingen snapt het beest er niks van en echt veel lol heb ik er niet van. Maar geen nood. Ook daar is iets op gevonden. Heb je ook zo'n loopse Aibo die alle hondenregeltjes aan zijn laars lapt, moet je even naar http://aibohack.com. Daar hebben ze het lieve beestje voor je gestript, uit elkaar gehaald en geanalyseerd. En wat blijkt: er zijn genoeg maniertjes om je mechanische hondje voor eens en altijd af te richten. Martin Gaus eat your hart out!

 

Effe zeuren
/Fred Steutel

Weet u wat heel erg is? Blind zijn! Weet u wat nog veel erger is? Blind zijn en te voet van het station naar de TU/e moeten lopen!
Van het station loopt richting de TU/e een blindenpad, zo'n pad met richels in de looprichting, want u weet, blinden hebben heel gevoelige voeten. Maar blinden hebben ook heel gevoelige koppen en het is volstrekt onmogelijk om, met of zonder geleidehond, via het blindenpad ook maar honderd meter van het station verwijderd te raken met een ongeschonden aangezicht. Het pad wordt geregeld onderbroken door ongeribbeld dwarsplaveisel of het loopt dood op een hek, een blok beton of een diepe plas; verder zijn de 'blindentegels' hier en daar een decimeter verzakt. Gelukkig waagt geen enkele blinde zich aan deze barre tocht, zodat ons koningschap onbetwist is.
Het blindenpad loopt overigens niet verder dan de stoplichten over de Dorgelolaan. Van daar af is de tocht van NS naar TU/e ook voor ziende voetgangers vol gevaren. Overdag is het voor behendige jongeren wel te doen, maar 's avonds is het voor nog relatief behendige ouderen zoals ik levensbedreigend: op allerlei plekken staan of liggen rechte, scheve en omgevallen hekken of fladderen roodwit plastic linten bóven in plaats van òm diepe kuilen. Het plaveisel ontbreekt en de straatlantarens zijn óf wegens de graafwerkzaamheden buiten bedrijf, óf ze verlichten alleen het inwendige van het iepenloof. Verder wordt de argeloze voetganger voortdurend geconfronteerd met onverlichte studenten op de fiets; gelukkig wordt daar wat aan gedaan: blijkens Cursor 7 gaat de politie de fietsverlichting controleren; speciaal 's ochtends en 's avonds: slim!
Komt het ooit nog goed met de 'campus'?


Website Cursor