spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kBCursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
TU/e-alumnus Ingenieur van het Jaar 2009
4 november 2009 - TU/e-alumnus ir. Gérard Vroomen (38), eigenaar en oprichter van het fietsenbedrijf Cervélo, is gisteravond door ingenieursvereniging KIVI NIRIA uitgeroepen tot Ingenieur van het Jaar. De jury had veel lof voor hoe hij technisch vernuft weet te combineren met een goed zakelijk instinct en een bovengemiddelde dosis doorzettings-vermogen en lef.

x9_s.jpg
Arthur van der Poel feliciteertGérard Vroomen (rechts). Foto: Dick de Jager

Lees meer »
TU/e-site in race voor titel Website van het Jaar
3 november 2009 - De website van de TU/e maakt kans op de titel ‘Website van het Jaar 2009’. De site behoort tot de zestien genomineerden in de categorie Onderwijs. x8_s.jpg
Lees meer »
NWO: "Open access over een jaar verplicht"
3 november 2009 - Wie een onderzoeksbeurs van NWO wil krijgen, moet beloven dat de resultaten publiek toegankelijk zullen zijn. Over ongeveer een jaar wil voorzitter Jos Engelen die voorwaarde gaan stellen. "Want er moet een omslag komen." x7_s.jpg
Lees meer »
Minder zin in studeren door rommelige opleiding
28 oktober 2009 - De motivatie van hbo-studenten zakt behoorlijk in tijdens hun opleiding. Universitaire studenten houden de moed er vaker in. Dat blijkt, net als vorig jaar overigens, uit tabellen van de Studentenmonitor 2008. x6_s.jpg
Illustratie: Paul Foreman.
Lees meer »
Informaticastudenten lanceren webdienst
28 oktober 2009 - Vierdejaarsstudenten Technische Informatica Roel van Duijnhoven en Wouter Twisk hebben deze week een webdienst gelanceerd. Met JouwWeb kunnen internetgebruikers gratis een eigen website maken. x5_s.jpg
Lees meer »
Simulaties verklaren reuzenbliksems hoog in de dampkring
26 oktober 2009 - Sprites, enorme elektrische ontladingen veertig tot negentig kilometer hoog in de atmosfeer, plaatsen de wetenschap al enige tijd voor allerlei vragen. Wanneer ontstaan ze? Hoe snel gaan ze? Waarom is vaak een 'halo' te zien voor deze reuzenbliksems? Onderzoekers Alejandro Luque en Ute Ebert hebben met computersimulaties antwoorden gevonden op deze vragen. x4_s.jpg
Sprites en andere ontladingsverschijnselen hoog in de dampkring, schematisch weergegeven. Illustratie: ESA
Lees meer »
Bobo’s op safari in Hoofdgebouw en Vertigo
26 oktober 2009 - Geen neushoorns, leeuwen of giraffen, maar wel de crème de la crème van Bouwkunde en Industrial Design tijdens de Design Safari afgelopen zaterdag. Een groep van ruim dertig vertegenwoordigers van de lokale en landelijke overheid, het bedrijfsleven en cultuurinstanties maakte een tocht langs de highlights van de Dutch Design Week. x3_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »

Industrial Design gaat samenwerken met Japan

23 oktober 2009 - De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) tekent maandag 26 oktober in Japan een samenwerkingsovereenkomst met de gerenommeerde Keio University. De faculteit Industrial Design (ID) wil kennis en mensen gaan uitwisselen met deze Japanse universiteit. De ondertekening valt samen met een bezoek van premier Balkenende en minister Plasterk aan Tokio.

x2_s.jpg
Lees meer »

TU/e scoort goed in Elsevier-onderzoek

22 oktober 2009 - Eindhoven en Delft delen dit jaar de eerste plaats als het gaat om de titel beste technische universiteit van Nederland. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Beste Studies 2009’ dat Elsevier zaterdag 24 oktober publiceert. In opdracht van het weekblad werden achtenveertig opleidingen onderzocht. De afgelopen vier jaar stond de TU/e alleen aan kop. x1_s.jpg
De bijlage van Elsevier ligt deze week in de boekhandel.
Lees meer »
Meijer: ‘Schaamte voor percentage vrouwelijke hoogleraren aan TU/e’
22 oktober 2009 - “We doen het als TU/e al jaren ontzettend slecht voor wat betreft het benoemen van meer vrouwelijke hoogleraren. Dat moet echt veranderen.” Prof.dr.ir. Bert Meijer liet dinsdag 20 oktober weten zich te schamen voor dit tekortschieten. Hij zei dit tijdens de paneldiscussie op de najaarsbijeenkomst van het vrouwennetwerk WISE.
Lees meer »
Bibberen op de wip en in het water
22 oktober 2009 - Met kippenvel op haar lijf, slechts gehuld in een bikini, klimt Liesbeth Campmans uit de Dommel bij het Studentensportcentrum. Zij is één van de eerstejaars Werktuigbouwkunde die gistermiddag, woensdag 21 oktober, meededen aan de constructiewedstrijd van studievereniging Simon Stevin. De wedstrijd is één van de eerste praktijkopdrachten van de toekomstige ingenieurs waarin zij kennismaken met ontwerpen, simuleren, berekenen en testen.
Foto’s: Rien Meulman
Lees meer »
Ook Japie weert externen bij borrel
22 oktober 2009 - Japie, de studievereniging van Scheikundige Technologie, weert vanaf donderdag 29 oktober niet-scheikundigen bij de donderdagmiddagborrel. Alleen studenten en medewerkers van de eigen faculteit mogen voortaan naar binnen in de FORT, de ontmoetingsruimte van de faculteit.
Lees meer »
Halve ton voor Speerpunt Bouw
22 oktober 2009 - Het College van Bestuur van de TU/e trekt komend jaar vijftigduizend euro uit voor 3TU Speerpunt Bouw. De universiteiten Twente en Delft leveren eenzelfde financiële bijdrage voor dit gezamenlijke project.
Lees meer »
Mannen in wit saneren W-hal
22 oktober 2009 - “We zijn eigenlijk veredelde poetsvrouwen”, grapt Marco van den Dungen, toezichthouder asbestsloop bij saneringsbedrijf Heezen. Zijn team van asbestruimers is vanaf deze week bezig om de W-hal en aangesloten loopbruggen te ontdoen van de kankerverwekkende stof.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Geen Cursor
Lees meer »
PV: ‘van organiseren naar faciliteren’
22 oktober 2009 - Het bestuur van de Personeelsvereniging (PV) van de TU/e wil in de toekomst activiteiten niet zozeer zelf organiseren, maar ze ondersteunen. Dat maakte men begin september bekend in een extra ledenvergadering. “We zullen ons moeten aanpassen; niet zelf organiseren, maar faciliteren. Anders stopt het een keer met de PV”, zegt ing. Toon Verhaar, de nieuwe bestuursvoorzitter.
Lees meer »
Minder Hinder Pas
Lees meer »
TU Delft financieel in zwaar weer
22 oktober 2009 - Het College van Bestuur van de TU Delft heeft deze maand de financiële stormbal gehesen. Volgens het CvB is er bij de faculteiten en diensten sprake van ‘ogenschijnlijk structurele overbesteding’. Elke vacaturevervulling moet per direct door het CvB goedgekeurd worden.
Lees meer »
Op pad voor Open Access
22 oktober 2009 - Uitgedost als wegwerkers met bijpassende steiger en borden trekt een groep medewerkers van het Informatie Expertise Centrum (IEC) deze week over de campus om aandacht te vragen voor Open Access (OA). OA is erop gericht dat wetenschappelijke onderzoeksresultaten via het internet gratis beschikbaar komen voor het publiek.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Amerikaans bedrijf investeert fors in studentenkamers
22 oktober 2009 - De Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle wil miljoenen steken in de ontwikkeling van vijf- tot zevenduizend studentenkamers in Nederland en België. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen staan op het verlanglijstje. Ook zou er onderhandeld worden over projecten in Eindhoven.
Lees meer »
Symposium nanotechnologie
22 oktober 2009 - Vooraanstaande nanotechnologen, onder wie fysicus en Spinozaprijswinnaar prof.dr. Theo Rasing (Radboud Universiteit Nijmegen), spreken zaterdag 24 oktober op het symposium ‘Voor schepper spelen op de vierkante nanometer?’ over de betekenis, dilemma’s en impact van nanotechnologie. Het symposium vindt plaats in het Auditorium van de TU/e.
Lees meer »
Fietsenmaker in race voor titel Ingenieur van het Jaar
22 oktober 2009 - Ir. Gérard Vroomen, in 1995 afgestudeerd aan de TU/e-faculteit Werktuigbouwkunde, is één van de drie genomineerden voor de titel ‘Ingenieur van het Jaar 2009’. De 38-jarige Vroomen is medeoprichter en -eigenaar van racefietsenfabrikant Cervélo, marktleider op het gebied van tijdrit- en triatlonfietsen en hoofdsponsor van het gelijknamige wielerteam.
Lees meer »
Harvard-prof spreekt aan de Dommel
Lees meer »
Logistiekprijs voor afstudeerder IE&IS
Lees meer »
Dubbele prijs voor Eindhovense ingenieur
Lees meer »
Cursor zoekt meedenkers
Lees meer »
Nederlander te lijmen voor wetenschap
22 oktober 2009 - Propaganda voor wetenschap werkt. Na twintig voorbeelden van nuttige of fascinerende wetenschap vindt 55 procent van de Nederlanders dat er meer geld voor wetenschap moet worden uitgetrokken.
Lees meer »