spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Cursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
Bestuur wil niet reageren op 'Untergang' Bouwkunde
9 februari 2010 - Het bestuur van Bouwkunde wil niet reageren op het YouTube-filmpje van twee studenten die in een persiflage op ‘Der Untergang’ -een film over de laatste dagen van Hitler- de problemen aan hun faculteit aan de kaak stellen. Volgens directeur bedrijfsvoering dr. Paul Scholte is het bestuur “in goede samenspraak met studenten en docenten” bezig met een ontwikkelingsplan voor de faculteit, waarover hij nog niet wil uitweiden.
Lees meer »

Bouwkunde bedenkt boogstal voor varkens

5 februari 2010 - In Midden-Limburg wordt binnenkort de eerste boogstal voor varkens in gebruik genomen. De leerstoel Productontwikkeling van de faculteit Bouwkunde was nauw betrokken bij dit nieuwe onderkomen. x5_s.jpg
De Boogstal in Sint Odiliënberg
Lees meer »

Rood geeft College van Bestuur een flink pak geld

5 februari 2010 - Om het College van Bestuur symbolisch een financiële injectie te geven, heeft Rood vrijdag  446 handtekeningen aangeboden met ieder een vijftig euro biljet op de achterkant geprint. De handtekeningen zijn gezet door TU/e studenten die het eens zijn met de eisen van de jongerenafdeling van de SP. Die betreffen het bibliotheekbudget, het talenonderwijs, de bezuinigingsnota van minister Plasterk en de vacaturestop bij Bouwkunde. x4_s.jpg
Jouke de Boer, student Bouwkunde, reikt nepgeld uit aan TU/e-secretaris Harry Roumen.
Lees meer »
Rector Van Duijn: “Minister Plasterk wíl het niet snappen”
4 februari 2010 - Minister Plasterk ziet geen reden om de honderd miljoen euro voor de Veni-, Vidi- en Vici-beurzen anders te verdelen. Wel erkent hij dat vooral de drie TU’s minder terugverdienen aan de overheveling van het onderzoeksgeld naar NWO. Volgens TU/e-rector prof.dr.ir. Hans van Duijn wíl Plasterk het probleem om politieke redenen niet snappen. De verkapte suggestie van de minister dat het onderzoek aan drie TU's wellicht van mindere kwaliteit is, noemt hij ronduit ‘schandelijk’. x3_s.jpg
Prof.dr.ir. Hans van Duijn.
Lees meer »

Studenten Bouwkunde over 'Der Untergang' van hun faculteit

4 februari 2010 - Kritiek is op velerlei manieren te spuien, maar je kunt hem ook verpakken in een filmpje. Naar aanleiding van de problemen bij de faculteit Bouwkunde hebben tweel studenten dit proberen aan te kaarten door een persiflage te maken op een scène uit de film Der Untergang. Helemaal origineel is het niet, maar het duo krijgt met zijn vrij vertaalde ondertiteling zeker de lachers op zijn hand.

x2_s.jpg
De acteur Bruno Ganz in de film Der Untergang spreekt klare taal over 'zijn' faculteit Bouwkunde in Eindhoven.
Lees meer »

'Optische chips factor tien goedkoper door EuroPIC'

4 februari 2010 - Optische chips zijn broodnodig om de alsmaar groeiende datastromen te verwerken. Het project EuroPIC, onder leiding van het Eindhovense onderzoeksinstituut COBRA, gaat komende drie jaar de ontwikkeling en productie van optische chips standaardiseren, om de kosten ervan drastisch te verlagen. De EU geeft 3,75 miljoen euro subsidie aan EuroPIC. Afgelopen maand kwam de samenwerkingsovereenkomst tussen de zeventien betrokken partijen tot stand. x1_s.jpg
Een zeer snelle en compacte optische flip-flop, die als schakelaar en als geheugenelement gebruikt kan worden. Foto: archief Cursor
Lees meer »
Topsubsidies voor TU/e-onderzoek naar nieuwe botmaterialen en nanotechnologie
4 februari 2010 - TU/e-onderzoekers Nico Sommerdijk en Erwin Kessels en krijgen een Vici-subsidie van NWO. Sommerdijk gaat met de subsidie -anderhalf miljoen euro over vijf jaar- onderzoek doen naar de mechanismen van botgroei. Kessels wil nanotechnologie productierijp gaan maken. NWO maakte dinsdag 2 februari de lijst met 31 Vici-winaars bekend.
Lees meer »
Wired Pig wint
4 februari 2010 - ‘Wired Pig’ van TU/e-medewerkster Diana Heijnerman is de winnaar van de kerstpakketwedstrijd van de universiteit. De medewerkster van de faculteit Electrical Engineering bewerkte het aardewerken varken uit haar kerstpakket met draden en overgoot het vervolgens met een soort doorschijnende kunsthars. Erg creatief en origineel, zo oordeelden de kunstkenners van de jury, die haar beloonden met een dagkaart voor vier personen voor de Efteling.
Lees meer »
Kinjin deelt wensen uit
4 februari 2010 - “De traditionele Japanse nieuwjaarswens is eigenlijk meer een horoscoop. En als je een wens pakt die je niet bevalt, kun je hem afzweren door hem aan een dennenboom vast te knopen. Dan neemt de boom je ongeluk over en heb je er geen last meer van”, zo legt Ruben van Limpt, voorzitter van de Japanse studentenvereniging Kinjin, uit. En uitleggen over vreemde Japanse gebruiken doet hij graag. Sterker nog; dat is het doel van Kinjin. Deze week, bij aanvang van het nieuwe semester, delen bestuursleden op de loopbrug tussen Hoofdgebouw en Auditorium honderden wensen uit.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Spaceboxen mogen blijven onder strikte condities
4 februari 2010 - De gemeente Eindhoven is bereid akkoord te gaan met het laten staan van 86 spaceboxen op het TU/e-terrein, waarvan op 1 maart de ontheffingsvergunning afloopt. Aan deze toestemming zijn wel zeer strikte condities verbonden, aldus collegelid mr. Jo van Ham.
Lees meer »
Laptop gestolen
Lees meer »
Geld en laptops gestolen
Lees meer »
Van Damme Beurs voor BMT-alumna
4 februari 2010 - Ir. Jannie Wijnen, alumna van de faculteit Biomedische Technologie, heeft donderdag 28 januari de eerste Marina van Damme Beurs gewonnen. Ze ontving een cheque van negenduizend euro. Er hadden zich 63 vrouwen ingeschreven voor de beurs, bedoeld om jonge vrouwelijke ingenieurs aan te moedigen in hun loopbaan.
Jannie Wijnen (rechts) en Marina van Damme. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
TUimelaar wil banden met TU/e aanhalen
4 februari 2010 - Kinderdagverblijf de TUimelaar wil de banden met de TU/e gaan aanhalen. “Die relatie is verwaterd, terwijl we zoveel meerwaarde voor elkaar hebben”, vindt Toon Christiaens, sinds een jaar directeur van de TUimelaar. Het kinderdagverblijf wil daarom onder meer vaker ‘gelegenheidsopvang’ bieden voor kinderen van bezoekers aan bepaalde evenementen op de campus.
Lees meer »
Herbert Zondag hoogleraar Heat Storage Technology
4 februari 2010 - Dr. Herbert Zondag is door de TU/e benoemd tot deeltijdhoogleraar Heat Storage Technology. Zondag is onderzoeker bij de unit Efficiency & Infrastructure (E&I) van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).
Lees meer »
Invloed BSA nog moeilijk te peilen
4 februari 2010 - De invloed die de invoering van het bindend studieadvies (BSA) op eerstejaarsstudenten aan de TU/e heeft, is nog moeilijk aan te geven. Volgens prof.dr. Ton van Leeuwen, voorzitter van de Centrale Commissie Kwaliteitszorg Onderwijs (CCKO), lijkt het erop dat studenten eerder gemotiveerd zijn om over te stappen. Vijf faculteiten signaleren een serieuzere werkhouding.
Lees meer »
Drie miljoen voor ‘high potential’ onderzoek
4 februari 2010 - Medische beeldvorming, kernfusie en de eigenschappen van polymeren zijn de drie onderzoeksthema’s die elk één miljoen euro van de TU/e krijgen in het kader van de zogeheten High Potential Research Programs.
Lees meer »
Van Ham tevreden over voortgang strategiediscussie
4 februari 2010 - Brainstormbijeenkomsten binnen de faculteiten en drie rondetafelgesprekken met externe belanghebbenden over de toekomst van de TU/e hebben de afgelopen maanden veel informatie en inzichten opgeleverd. CvB-lid mr. Jo van Ham is tevreden over de voortgang van de strategiediscussie. Eind deze maand bespreekt het College van Bestuur de resultaten.
Lees meer »
Waterige Bètadag in Eindhoven
4 februari 2010 - Ruim honderdtachtig vwo-leerlingen uit Limburg en Noord-Brabant bezochten vrijdag 29 januari de Bètadag in Eindhoven. Studieverenigingen van zeven faculteiten waren betrokken bij de organisatie. Met korte colleges, demonstraties, proefjes en experimenten binnen het thema ‘water’ probeerden ze de toekomstige studenten te laten zien wat een bètastudie biedt. De scholieren mochten ’s middags in het Hoofdgebouw stoeien en knoeien met proefopstellingen die betrekking hadden op water.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Geheimen van de bouwfysica
4 februari 2010 - Zo’n tweehonderdvijftig eerstejaars Bouwkunde worden deze week ingewijd in de geheimen van de bouwfysica en installatietechnologie. Met de themaweek hoopt de faculteit de bouwfysica extra onder de aandacht te brengen bij eerstejaars. Volgens ir. Elphi Nelissen, fellow bij Bouwkunde, is er een groot tekort aan specialisten op dit gebied, maar kiezen maar weinig studenten voor deze richting, “terwijl je er ontzettend leuk mee aan de slag kunt”.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Nieuwe ontmoetingsruimte in Bunker moet integratie bevorderen
Lees meer »