19 oktober 2011 -
Een internationaal evenement mocht dit jaar niet ontbreken, zo vond de lustrumcommissie van de TU/e. Allerlei nationaliteiten presenteren zich dan ook op 12 december in Plaza Vertigo tijdens het evenement ‘Connect with my Culture’. Medewerkers en studenten kunnen deelnemen aan een culturele markt, ‘wereldse’ gerechten eten en aansluitend feesten.
19 oktober 2011 -
Een groep Nederlandse wetenschappers wil niet langer gratis werken voor onderzoeksfinancier NWO en eist betaling voor reviews en commissiewerk. NWO weigert, maar de initiatiefnemers zetten door.
19 oktober 2011 -
De herstelwerkzaamheden aan OASE krijgen waardering van de universiteitsraad. De performance is op veel punten aanzienlijk verbeterd, al behoeft de snelheid nog extra aandacht. LaQuSo, het bedrijf dat bij Wiskunde en Informatica de kwaliteit van software onderzoekt, neemt binnenkort de inrichting van de software onder de loep en gaat stresstesten uitvoeren.
19 oktober 2011 -
De twee studentenfracties binnen de universiteitsraad, Groep-één en de Progressieve Fractie, noemen de korting van bijna een kwart miljoen euro op de bestuursbeurzen buiten proportie en weigeren ermee akkoord te gaan. Het College van Bestuur houdt vast aan het besluit en wil alleen spreken over een nieuwe inrichting van het beurzenstelsel.
19 oktober 2011 -
Dr.ir. Clemens Verhoosel krijgt van NWO een Veni-subsidie. De universitair docent bij Werktuigbouwkunde gaat met de subsidie van 225.000 euro een methode ontwikkelen om uit scans af te leiden of iemand een vergrote kans heeft op osteoporose.
TU/e-alumni winnen alle universitaire prijzen nationale studentenSTAALprijs
18 oktober 2011 -
Drie pas afgestudeerde TU/e-studenten Bouwkunde hebben eerste plaatsen behaald bij de nationale studentenSTAALprijs. De winnaars werden tijdens de 25e editie van de Nationale Staalbouwdag op 14 oktober bekend gemaakt. Peter van den Heuvel won zowel de architectuurprijs op universitair niveau als de inventiviteitprijs. Walther Plönes werd eerste in de categorie ‘universitair niveau, techniek’ en Jop Courage won de onderzoeksprijs op universitair niveau.
Het ontwerp voor Maastricht CS van Walther Plönes, een van de winnende ontwerpen van de studentenSTAALprijs.
18 oktober 2011 -
De Groningse natuurkundige Ronald van Elburg heeft wellicht het raadsel opgelost van de neutrino’s die sneller gingen dan het licht. Als hij gelijk heeft, zal tijdreizen nog even op zich laten wachten.
18 oktober 2011 -
Studenten moeten vanaf 3 november altijd in- en uitchecken met hun ov-chipkaart, ook als ze gratis mogen reizen. Alleen voor NS-treinen geldt nog een uitzondering.
Champions League onder de subsidies voor twee hoogleraren
18 oktober 2011 -
Zowel prof.ir. Ton Koonen als prof.dr.ir. Meint Smit (beiden Electrical Engineering, onderzoeksschool COBRA) heeft een Advanced Grant gekregen van de European Research Council (ERC). Deze subsidie -die bedoeld is voor senior onderzoekers in Europa- is goed voor bijna 2,5 miljoen euro per grant.
17 oktober 2011 -
De uitgaven aan hoger onderwijs blijven al jarenlang op hetzelfde peil, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Per student is er ongeveer net zoveel geld als in 1995.
Klimaatcampagne TU/e bespaart bijna 600 euro op één dag
14 oktober 2011 -
Met de klimaatcampagne 10:10 van de Dienst Huisvesting (DH) heeft de TU/e in één dag bijna 600 euro bespaard op energiekosten. Medewerkers en studenten werden aangemoedigd om op 10 oktober zuiniger aan te doen met hun energieverbruik. De oproep heeft gehoor gekregen, want er is die dag ruim 5000 kWh minder energie verbruikt dan op de peildag een week eerder, zo laat DH weten.
Een grote poster van The Energyman roept op tot zuiniger energieverbruik op de campus.
Wereldbank: Nieuwe universiteit blinkt sneller uit dan oude
14 oktober 2011 -
Landen die onderzoek en onderwijs van wereldniveau nastreven, kunnen maar beter een geheel nieuwe universiteit oprichten. Dat is vaak makkelijker dan het niveau van een oude universiteit te verhogen.
Gestrande promovendus Cabbolet haalt revanche in Brussel
13 oktober 2011 - Marcoen Cabbolet is op 23 september jongstleden gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij behaalde de doctorstitel ‘met grootste onderscheiding’ (summa cum laude). Begin 2008 werd zijn promotie aan de TU/e-faculteit Wiskunde & Informatica op het laatste moment afgeblazen nadat het controversiële karakter van zijn onderzoek duidelijk werd in een interview met Cursor.
Marcoen Cabbolet in december 2007. Archieffoto | Bart van Overbeeke
13 oktober 2011 -
TU/e-alumnus dr. Frank Koppens (35) heeft vanmiddag in Voorburg de Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor het vakgebied Natuurkunde ontvangen. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Koppens verdient de prijs voor de beschrijving van zijn baanbrekende onderzoek, dat het mogelijk maakt grip te krijgen op het tollen (de spin) van één enkel elektron in een nanostructuur.
Wetenschapper Christiaan Huygens, afgebeeld op een biljet van vijfentwintig gulden.
13 oktober 2011 - Een Centre of Excellence en een Innovation Lab op het gebied van de organische chemie zijn vandaag, donderdag 13 oktober, officieel geopend aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De TU/e en de RU bundelen hiermee hun krachten op dit gebied. Het initiatief is mede tot stand gekomen door de Regiegroep Chemie, die hiermee de innovatieve slagkracht van de Nederlandse chemie wil vergroten.
13 oktober 2011 -
Om kennis nog beter beschikbaar te maken voor de markt en het bedrijfsleven, tekenden Technologiestichting STW en de drie technische universiteiten deze week een samenwerkingsovereenkomst valorisatie. Woensdag 12 oktober werd daarvoor de laatste handtekening geplaatst.
Pas bij de borrel wordt het Openluchtdebat interessant
13 oktober -
Op initiatief van studenten heeft woensdagavond 12 oktober het tweede Openluchtdebat plaatsgevonden onder twee lekkende tenten op het Karel Vermeerenplantsoen. Bestuurders en studenten van de TU/e en Fontys en twee plaatselijke politici bespraken het gezamenlijke deel van de Intro 2012 en de kennismaking met Eindhoven in het algemeen. Het bleef wat tam, maar bij de borrel werden de goede gesprekken gevoerd.
13 oktober -
Onderzoeksfinancier NWO heeft per 1 mei de voorwaarden veranderd waaronder wetenschappers geld kunnen krijgen. Al hun data moeten voortaan voor anderen beschikbaar zijn.
Eén gezamenlijke introdag voor alle Eindhovense studenten
12 oktober 2011 - Nieuwe studenten in Eindhoven krijgen komend collegejaar een gezamenlijke introductiedag. Die wordt vooral besteed aan het beter leren kennen van de stad. Dat hebben de TU/e, Fontys Hogescholen en de Design Academy woensdag 12 oktober bekendgemaakt. Hoe de Eindhovense Studentendag er uit gaat zien, is niet bekend. De onderwijsinstellingen bespreken de invulling ervan met de studenten. Zoals vanavond tijdens een Openluchtdebat.
12 oktober 2011 - Het inspraakorgaan voor de diensten, de Dienstraad (DR), is aan de TU/e niet in brede kring bekend en dat bemoeilijkt de werving van nieuwe leden. Om daar verandering in te brengen heeft de DR werkbezoeken georganiseerd. In juni bezocht men als proef de Dienst Huisvesting, op dinsdag 11 oktober was de Dienst Personeel & Organisatie (DPO) aan de beurt.
12 oktober 2011 -
Universiteiten en hogescholen moeten beter uitleggen waarom ze zo vaak in het Engels lesgeven. Er zou een maatschappelijk debat moeten komen over Engels in het hoger onderwijs, vindt de Onderwijsraad.
12 oktober 2011 - De Tweede Kamer wil dat studenten minimaal twaalf uur per week les krijgen. Staatssecretaris Zijlstra moet daarover afspraken maken met hogescholen en universiteiten.
11 oktober 2011 -
Ze wonnen in eerste instantie hun rechtszaak tegen de Hogeschool van Amsterdam, maar de twee vrijgesproken studenten hebben volgens de examencommissie wel degelijk gefraudeerd. Het nieuwe oordeel is zorgvuldiger onderbouwd.
Scriptie op bestelling: voorlopig geen rol voor OM
12 oktober 2011 -
Pas als studenten op grote schaal ghostwriters gaan inhuren om hun scriptie te schrijven, zal het openbaar ministerie in actie komen, verwacht staatssecretaris Zijlstra. Voorlopig kunnen instellingen fraudegevallen zelf wel aan.
Kiezen tussen brein-app, antibiotica-practicum of DNA-les
11 oktober 2011 -
Er zijn nog drie teams in de race voor de Academische Jaarprijs. Naast de juryprijs van honderdduizend euro, kunnen ze een reportage in wetenschapsprogramma Labyrint winnen. Wie wil, kan meestemmen.
10 oktober 2011 -
Zaterdag 8 oktober is prof.dr. Kees Overbeeke overleden aan een hartstilstand. De 59-jarige hoogleraar bij Industrial Design stierf terwijl hij aan het werk was op zijn laptop. Dit droevige nieuws maakte het bestuur van Industrial Design vandaag bekend.
10 oktober 2011 -
Op woensdagavond 12 oktober zullen studenten, bestuurders en politici zich buigen over de vraag hoe de introductiedagen van 2012 voor TU/e en Fontys worden ingevuld. Staand onder tenten in het Karel Vermeerenplantsoen wordt besproken of een gezamenlijke intro mogelijk en wenselijk is.
Dispuut Aleph viert vijftigjarig bestaan:
Karrentocht naar oudste studentenhuis van Eindhoven
10 oktober 2011 -
Op een kar, getrokken door paarden, vanaf het onderkomen van Eindhovens Studenten Corps dwars door de stad naar huis gebracht worden. Dat is de eer die bewoners van het Alephhuis ten deel valt wanneer ze zijn afgestudeerd. Soms kwam het niet van zo’n karrentocht en om dat goed te maken, was er zaterdag 8 oktober vanwege het vijftigjarig bestaan een inhaalronde. En een groot feest.
Een koets en vier karren op weg naar het Alephhuis.
Foto | Rien Meulman
ISO voorziet twintig procent minder masterstudenten
10 oktober 2011 -
Als staatssecretaris Zijlstra de basisbeurs in de masterfase afschaft en het ov-reisrecht beperkt, zegt twintig procent van de studenten niet meer aan een masteropleiding te beginnen. Het Interstedelijk Studenten Overleg vroeg het eigen studentenpanel naar de effecten van de maatregelen die Zijlstra heeft aangekondigd.
10 oktober 2011 -
Verkoop ik mijn onderzoek goed genoeg? Over die vraag hoeven wetenschappers zich niet langer het hoofd te breken: de Relevantiewijzer van het Rathenau Instituut geeft het antwoord.
10 oktober 2011 -
Voor diegenen die meer over hun onderzoek kwijt willen dan een paar kantjes platte tekst, organiseert het Informatie Expertise Centrum (IEC) op 26 oktober een minisymposium over ‘enhanced publication’ (verrijkte publicaties). Het symposium vindt plaats in het kader van de wereldwijde Open Access Week 2011, die loopt van 24 oktober tot 4 november.
7 oktober 2011 -
Dr.ir. Linda van den Bedem heeft donderdag 6 oktober de titel Simon Stevin Gezel gewonnen. Ze won de prijs voor haar operatierobot Sofie. Technologiestichting STW reikt deze prijs jaarlijks uit aan een veelbelovende jonge onderzoeker die het jaar ervoor is gepromoveerd. Het is de derde keer op rij dat deze prijs naar een TU/e-onderzoeker gaat.
Linda van den Bedem met bloemen en de geldprijs van 5000 euro.
6 oktober 2011 -
Het Europees Parlement organiseerde woensdag 5 oktober in het autolab van Werktuigbouwkunde de bijeenkomst ‘De slimme auto in 2020’. Carlo Brantsen, hoofdredacteur van Carros Magazine en presentator van het radioprogramma Autoshow, prees elektrische auto’s het graf in. Europarlementariër Bas Eickhout pleitte voor het aan elkaar koppelen van uitdagingen op dit gebied. Daarnaast presenteerden twee studententeams hun variatie op het thema van de dag.
6 oktober 2011 -
Voor studenten met een eigen bedrijf worden de regels van de bijverdiengrens aangepast. In hun jaar van afstuderen mogen ze winst maken zoveel ze willen, zonder dat zij hun basisbeurs en ov-kaart moeten terug betalen.
6 oktober 2011 -
De TU/e leverde woensdag 5 oktober de tweeduizendste technologisch ontwerper af. Firat Vural (29), afgestudeerd technologisch ontwerper van de postmasteropleiding Software Technology, ontving zijn oorkonde en bloemen uit handen van rector Hans van Duijn.
Firat Vural en rector Hans van Duijn.
Foto | Bart van Overbeeke
6 oktober 2011 -
Bijna alle Nederlandse universiteiten staan dit jaar in de wereldwijde top 200 van het Britse tijdschrift Times Higher Education, waarvan vier in de top 100. De TU/e is een plaats gezakt ten opzichte van vorig jaar en staat op plaats 115. Harvard University is na acht jaar van de troon gestoten.
5 oktober 2011 - Ruud Vrenken, afstudeerder bij Electrical Engineering, hielp het Belgische bedrijf Punch Powertrain met het stottervrij maken van de niet-lineaire aansturing van de powertrain die het Belgische bedrijf had ontwikkeld voor hun elektrische auto.
5 oktober 2011 -
Dries Roelvink doet zijn zonnebank uit, het World Forum in Den Haag de ventilatie. Volgens 10:10 zijn er nog massa’s andere mogelijkheden om op maandag 10 oktober de eerste Nationale Elektriciteitsmeter omlaag te brengen. De Energy Man daagt TU/e’ers uit om mee te doen.
5 oktober 2011 -
Voor zijn ontdekking van quasikristallen krijgt de zeventigjarige Israëlische wetenschapper Daniel Shechtman de Nobelprijs voor de scheikunde. Hij liet patronen van moleculen zien die voor onmogelijk werden gehouden.