spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB
En hoe is het in...?
 

NL | EN
  laatste online nieuws
  Studenten voeren actie voor behoud borrelruimte
  11 januari 2012- Studieverenigingen Van der Waals (Technische Natuurkunde) en Thor (Electrical Engineering) houden morgen, donderdag 12 januari, een ‘protestborrel’ vanwege de dreigende verdwijning van hun borrelruimte. In de nieuwbouwplannen voor het gezamenlijk onderkomen is in hun ogen te weinig ruimte beschikbaar voor de studieverenigingen om er ook een volwaardige borrelruimte in onder te brengen. De studenten bieden tussen 17.00 en 18.00 uur handtekeningen aan het College van Bestuur aan.
  Lees meer »
  Open Universiteit gooit roer om
  11 januari 2012 - De Open Universiteit kiest een nieuwe koers, nu staatssecretaris Zijlstra de instelling voor afstandsonderwijs dreigt te sluiten als er niets verandert. “We waren er al mee bezig.”
  Lees meer »
  Lucid viert tweede lustrum
  10 januari 2012 - Lucid bestaat tien jaar. De studievereniging van Industrial Design viert dat uitgebreid met onder andere een tentoonstelling, een symposium en een verjaardagsfeest. x34_s.jpg
  Lees meer »
  Rechtszaak kunstenaars helpt studentenprotest
  10 januari 2012 - Rechtszaken van studenten tegen hoge collegegelden zijn kansrijker geworden, nu kunstenaars een vergelijkbaar kort geding tegen de staat hebben gewonnen. De regels mogen niet abrupt veranderd worden, vindt de rechter.
  Lees meer »
  Groots vuurwerk in ‘roerige tijden’
  10 januari 2012 - Op de fikse -financiële- uitdagingen van de komende jaren werd slechts kort vooruitgeblikt. TU/e-bestuursvoorzitter dr.ir. Arno Peels keek in zijn nieuwjaarsspeech, maandagmiddag 9 januari in het Hoofdgebouw, bovenal graag terug op het succesvolle lustrumjaar van de universiteit. Het oude en nieuwe jaar én het hoogste punt van het nieuwe Meta Forum werden daarna gevierd met een groots -en volgens sommigen ongepast- vuurwerkspektakel. x32_s.jpg
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Opwarmen voor Nieuwjaarsduik met stevig ontbijt
  9 januari 2012 - Wat doe je als je weet dat je het koud gaat krijgen? Je bereidt je erop voor en gaat, ook vooraf al, op zoek naar warmte. Dat was het devies van scheikundestudenten Nicky Oppers en Mirjam Dias, die vijfentwintig medestudenten wisten over te halen samen mee te doen aan de Nieuwjaarsduik. x31_s.jpg
  Lees meer »
  Studieschuld telt zwaarder mee bij aanvraag hypotheek
  9 januari 2012 - Mensen met een studieschuld komen steeds minder makkelijk aan een hypotheek. Onder invloed van de crisis zijn de banken strenger geworden. x30_s.jpg
  Lees meer »
  Intussen in de kerstvakantie…
  9 januari 2012 - Het hoger onderwijs sloot zijn deuren en politici gingen skiën. Maar de wereld van het hoger onderwijs kwam de afgelopen twee weken niet helemaal tot stilstand. Het belangrijkste nieuws op een rij.
  Lees meer »
  Verkiezing Studentenhuis van het Jaar weer van start
  4 januari 2012 - Tot de finale schopten Eindhovense studentenhuizen het wel eens, maar winnen deed '040' nog nooit. Een nieuwe kans ligt echter voor het grijpen met de verkiezing van het Studentenhuis van het Jaar 2012. Studenten die een huis, hal of verdieping delen en hun gezamenlijke stek de leukste van Nederland vinden, kunnen zich inschrijven. x28_s.jpg
  Lees meer »

  Cohesieversterkende projecten beloond

  24 december 2011 - De Keep an Eye Social Intelligent Design Award kende donderdag 22 december twee winnaars: Roos Flapper met het project 'Traces' en Marcel van Heist met het project 'Creating Rural Energy'. In totaal deden vijftien projecten mee aan de wedstrijd bij de faculteit Industrial Design, waaruit zes finalisten werden gekozen.
  Lees meer »

  Politie treft stoffelijk overschot vermiste student aan

  22 december 2011 - De politie heeft donderdagmiddag in het water aan de Markkade in Breda het stoffelijk overschot aangetroffen van de 26-jarige Youri Bicker uit Breda. De masterstudent van de faculteit Biomedische Technologie (BMT) in Eindhoven was sinds 19 december vermist na een bezoek aan een feest in het centrum van Breda. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval. De nabestaanden zijn in kennis gesteld.
  Lees meer »

  VU-docent: “Wij moesten ons tentamen makkelijker maken”

  22 december 2011 - De opleiding politicologie van de Vrije Universiteit zou docenten hebben gevraagd een hertentamen makkelijker te maken om meer studenten te laten slagen. Dat zei een docent van de VU woensdagavond tijdens een uitzwending van BNR-Nieuwsradio.
  Lees meer »

  Overheidsgeld om Brabantse kennis te verzilveren

  22 december 2011 - De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) krijgt vijf miljoen euro van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Het bedrag is bedoeld om onderwijs en onderzoek meer toe te snijden op maatschappelijk en commercieel interessante toepassingen. De TU/e gaat het project samen met Fontys Hogescholen, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en bedrijven binnen Brainport Development NV uitvoeren.
  Lees meer »

  Hoogleraren TU/e tegen tweede kerncentrale Borssele

  21 december 2011 - Zes hoogleraren van de TU/e hebben zich in NRC Handelsblad uitgesproken tegen de komst van een tweede kerncentrale in Borssele. Samen met zo’n zeventig andere Nederlandse hoogleraren ondertekenden ze een opiniestuk waarin ze een nieuwe centrale afdoen als ‘onnodig, onbetaalbaar, onrendabel en niet duurzaam’. x22_s.jpg
  De huidige kerncentrale in Borssele
  Lees meer »

  Magere oogst TU/e bij verdeling Valorisation Grants

  21 december 2011 - Technologiestichting STW maakte vandaag bekend aan welke ondernemende onderzoekers men een Valorisation Grant heeft toegekend. De TU/e, die bij voorgaande rondes zeer succesvol was bij het binnenhalen van financiële middelen uit deze subsidiepot, scoort ditmaal matig. Slechts twee Grants van het type fase-1, goed voor elk 25.000 euro, gaan richting TU/e.
  Lees meer »

  Vaste prijs studieboek toch afgeschaft

  21 december 2011 - Wetenschappelijke boeken vallen binnenkort niet meer onder de vaste boekenprijs. Daardoor zullen ze misschien goedkoper worden, want boekhandels en uitgevers kunnen korting bieden.

  In Nederland geldt een ‘vaste boekenprijs’: een roman is bij grote boekhandelketens geen cent goedkoper dan bij het boekwinkeltje om de hoek. Zo wil de overheid voorkomen dat de ketens de kleine boekhandels wegconcurreren en het aanbod in de boekhandels verschraalt.

  x20_s.jpg
  Lees meer »

  Poolse architect wint ontwerpwedstrijd voor Potentiaal

  21 december 2011 - Tijdens de internationale architectuurwedstrijd Europan 2011, die vorige week plaatsvond in Vertigo, kwam het ontwerp van de Poolse architect Daniel Zarhy (1980) voor studentenhuisvesting in Potentiaal als winnaar uit de bus. Volgens de jury een ontwerp waarbij alles op de juiste plaats lijkt te vallen. Potentiaal was één van de zes Nederlandse locaties waar jonge architecten ontwerpen voor konden aanleveren. x19_s.jpg
  Daniel Zarhy
  Lees meer »
  Met één jaar hbo naar universiteit: vaak gaat het goed
  20 december 2011 - Universiteiten hoeven straks geen studenten met een hbo-propedeuse meer toe te laten tot de bacheloropleiding. Toch doen zulke studenten het minder slecht dan gedacht.
  Lees meer »
  Banen genoeg voor academici
  20 december 2011 - De werkgelegenheid voor jonge academici blijft de komende jaren goed. De economische vooruitzichten zijn weliswaar niet best, maar er ontstaan genoeg banen doordat oudere werknemers met pensioen gaan. Ook voor afstudeerders uit de categorie ‘VWO-techniek’ zijn de perspectieven goed en er worden zelfs ‘grote knelpunten’ verwacht in de personeelsvoorziening.
  Lees meer »
  ‘Bij bossaball kan iedereen zijn sport kwijt’
  20 december 2011 - Bossaball is dit jaar de publiekstrekker bij de Van Lint Sportweek, die gisteren -maandag 19 december- van start is gegaan. Het is de eerste keer dat bossaball, een combinatie van volleybal, voetbal en atletiek, op het programma staat. x16_s.jpg
  Deelnemers aan de Van Lint Sportweek spelen bossabol. Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Academicus minder duur
  19 december 2011 - Voor het eerst in jaren zijn afgestudeerde master-studenten ‘goedkoper’ geworden, meldt het CBS. Gerekend vanaf de basisschool kost hun opleiding geen 154 duizend euro meer, maar 153 duizend. Gecorrigeerd voor inflatie is er al jaren een dalende trend zichtbaar. x15_s.jpg
  Lees meer »
  Voorlopig hoog tarief voor tweede master
  19 december 2011 - Universiteiten mogen voorlopig een hoog tarief rekenen voor studenten die een tweede masteropleiding willen volgen. De rechtszaak die tegen hen is aangespannen, is nog niet afgelopen.
  Lees meer »
  Telegraaf beschuldigt HvA van diplomafraude
  19 december 2011 - Meer dan tienduizend studenten van de Hogeschool van Amsterdam zouden onterecht een diploma hebben gekregen, schreef dagblad De Telegraaf dit weekend op de voorpagina.
  Lees meer »
  Holstsymposium 2011: hartversterkend onderzoek 
  17 december 2011 - Afgelopen vrijdag vond op de High Tech Campus de 35e editie van het Holstsymposium en de Holstlezing plaats met als centraal thema “het hart”. Verschillende excellente wetenschappers uit binnen- en buitenland belichtten het hart vanuit “regeneration & repair” perspectief, in het kader van het groeiend aantal hart- en vaatziekten. Hoogtepunt van de dag was de afsluitende Holstlezing door Donald E. Ingber. De Amerikaanse onderzoeker is voornamelijk bekend om zijn onderzoek naar “tensegrity”- de manier waarop cellen bijeen worden gehouden door mechanische trek- en drukkrachten. Cursor sprak met hem over  organen-op-een-chip, kweekvlees en de Needle Tower.  x12_s.jpg
  Foto's | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Geen studenten in commissie prestatieafspraken
  16 december 2011 - Er komt geen student of docent in de speciale commissie die het ministerie van Onderwijs gaat adviseren over de prestatieafspraken met afzonderlijke hogescholen en universiteiten.
  Lees meer »
  “Een hoogleraar heeft ons gekocht”
  16 december 2011 - Studievereniging Lucid (Industrial Design) heeft gisteren, donderdag 15 december, met de hulp van CHEOPS (Bouwkunde), GEWIS (Wiskunde & informatica) en de commissie Wervingsdagen een veiling gehouden. De studenten haalden 1050 euro op voor 3FM’s actie Serious Request. Er werden naast attributen ook dates met bestuursleden van Lucid en CHEOPS geveild. x10_s.jpg
  Lees meer »
  Onderzoeksdata delen met je vijand?
  16 december 2011 - Het is niet altijd verstandig om wetenschappelijke data te delen, zegt emeritus hoogleraar voedingsleer Martijn Katan. “Sommige belanghebbenden zijn te kwader trouw en willen je data alleen zien om ze onderuit te halen.”
  Lees meer »
  Inspectie geeft weinig details over contacturen
  16 december 2011 - Opleidingen in het hoger onderwijs bieden over het algemeen meer contacturen dan vier jaar geleden, meldt de Onderwijsinspectie. Maar details geeft de Inspectie niet: opleidingen die weinig lesgeven, blijven buiten schot.
  Lees meer »
  Kunst aan de muur in het Automotive Lab
  15 december 2011 - In het Automotive Lab van de faculteit Werktuigbouwkunde vond vandaag, 15 december, officieel de herinstallatie plaats van de kunstwand die voortkwam uit het kunstproject TAGGED. Hierbij gingen in juni zes kunstenaars artistiek aan de slag met twee bouwwanden in W-hoog en met een serie zeefdrukken. Een van de wanden hangt nu voor een jaar in het Automotive Lab. De zeefdrukken zijn elders in het gebouw te zien.   x7_s.jpg
  Foto | Bart van Overbeeke
  Lees meer »
  Zijlstra komt masterstudenten tegemoet
  15 december - Per 1 september 2012 wil staatssecretaris Zijlstra de basisbeurs voor masterstudenten afschaffen. Maar voor studenten die al zijn begonnen aan een twee- of driejarige masteropleiding komt er misschien een overgangsregeling.
  Lees meer »
  Robots zingen kerstliedjes in de hal van Gemini
  15 december - De kerstkaarten en het bijbehorende filmpje van de TU/e zijn in de maak. In de hal van Gemini-zuid, waar Werktuigbouwkunde zetelt, staan wel heel vreemde Kerstmannen. Studenten hebben robots van Tech United (het TU/e RoboCup-team) opgedost met kerstmutsen en slingers. Ook klinkt er een metalig “Ho-ho-ho, merry Christmas everybody!”. x5_s.jpg
  vlnr: AMIGO, TURTLE, Humanoid en nog een TURTLE.
  Lees meer »
  Studenten helpen DUO met voorlichten
  15 december 2011 - De Dienst Uitvoering Onderwijs DUO gaat student-redacteuren werven die de teksten op de website begrijpelijker moeten maken voor studenten.
  Lees meer »
  Spykerprijs voor afstudeerwerk over autovering
  15 december 2011 - Ir. Tom van der Sande heeft de Spykerprijs 2011 gewonnen voor zijn onderzoek naar elektromagnetische veersystemen waarop hij in april afstudeerde bij Automotive Technologie, in de groep Dynamics and Control. Hij kreeg de prijs, bestaande uit 500 euro en een oorkonde gisteravond in het Automotive Science Lab van de TU/e. x3_s.jpg
  Tom van der Sande ontvangt zijn prijs.
  Lees meer »
  ICT Goods wordt overgeplaatst naar Dienst Interne Zaken
  15 december 2011 - ICT Goods (voorheen ICT-magazine) wordt per 1 januari 2012 overgeplaatst van Dienst ICT naar Dienst Interne Zaken (DIZ). De baliefunctie van ICT Goods wordt samengevoegd met de Winkel Collegedictaten van de afdeling Logistics DIZ in het Hoofdgebouw. x2_s.jpg
  Lees meer »
  Vuurwerk voor Nieuwjaar en hoogste punt Meta Forum
  15 december 2011 - Met onder meer een vuurwerkshow vanaf het nieuwe Meta Forum luidt de TU/e op maandag 9 januari het nieuwe jaar in. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst, in en buiten bij het Hoofdgebouw, wordt tevens het lustrumjaar afgesloten en getoast op het hoogste punt van de verbouwde vroegere W-hal. x1_s.jpg
  Lees meer »
  Oudere berichten »
  Niet allemaal een topsalaris
  14 december 2011 - Het is niet de bedoeling dat alle onderwijsbestuurders straks het maximumsalaris gaan verdienen als de wet normering topinkomens eenmaal in werking treedt. Hogescholen en universiteiten moeten de norm nader uitwerken.
  Lees meer »
  Scheikundige Technologie gaat ingrijpend reorganiseren
  14 december 2011 - Het College van Bestuur wil dat de faculteit Scheikundige Technologie binnen twee jaar haar financiën weer op orde heeft. De faculteit koerst af op tekorten en om die te ondervangen, staat er een ingrijpende reorganisatie gepland. Vorige week vrijdag werden de medewerkers hierover ingelicht door het faculteitsbestuur. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. x35_s.jpg
  Lees meer »
  Bedrijfsleven sponsort bèta- en techniekstudies
  14 december 2011 - Grote bedrijven stellen 8,3 miljoen euro beschikbaar om studiekiezers te enthousiasmeren voor bètastudies. Dat is nodig om de economische groei in Europa aan te jagen, stellen ze. x34_s.jpg
  Lees meer »