/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 9

jaargang 42, 20 januari 2000


Cultuur

Untitled Document Control SPACE: speel ‘Quake’ met JODI

Wie de eerste website JODI.org aan- en doorklikte kreeg een scherm vol Mac-icoontjes te zien: hopen vuilnisbakken en tig mededelingen ‘Fatal Error!’. Na de eerste paniek bleek er echter niets aan de hand.

Het kunstenaarsechtpaar JODI, Joan Heemskerk en Dirk Paesmans, vond het leuk om de voorbijkomende surfers voor de gek te houden met loze plaatjes en idem waarschuwingen. Daarna is het alleen maar ‘erger’ geworden: hun figuren van getallen en letter(codes) werden steeds abstracter. Nu lijken ze zich op de spellen te hebben gestort. Op 24 januari zijn ze op de TUE en op 28 januari in de Witte Dame om hun versie van Quake, CTRL-SPACE genaamd, te presenteren.

Hun huidige website www.JODI.org heeft de vorm van een groot vertakt netwerk, waar je kunt kiezen uit onder andere Global Drome, Quark, Ozombie, Zataz, m9ndfuck, Crash, Hel 13 of Netbaby of tientallen andere sites. Alhoewel, het blijft onduidelijk of het links zijn of ontwerpen van JODI. Bij een aantal, bijvoorbeeld ‘m9ndfuck’, is hun handschrift duidelijk herkenbaar met eerder gebruikte codes als: ‘http://www.m9ndfukc.org/korporat fasc!zm.macht.ganz.gluckl!ch+fr3!’. Daarna kun je doorklikken naar teksten als ‘[j’en ai marre de la sym’trie]’, vrij vertaald ‘Ik heb genoeg van de symmetrie’.

Het aanklikken van Quark levert een brede lopende band op in het midden van het scherm. De letters Q,U,A,R,K staan in hokjes en hoe dichter de cursor de lopende band nadert, hoe kleiner hij wordt. Beweeg je de cursor naar links, dan loopt de band naar links en vice versa. Kom je op de letters terecht, dan verschijnen er kleine plaatjes om weer op door te klikken, waarna bijvoorbeeld een videofilmpje verschijnt. Bij een ander icoontje kun je een MP3 downloaden of je eigen cd maken. Tenminste, daar ga je dan maar van uit.

Humor

Fotografe Heemskerk en videokunstenaar Paesmans leerden elkaar kennen op de postdoctorale opleiding van de Maastrichtse kunstacademie Jan van Eyck, begin jaren ‘90. Ze werden niet alleen verliefd op de supercomputers die daar geïnstalleerd werden, maar ook op elkaar. Na de opleiding vertrokken ze naar San Fransisco, waar ze de universiteit bezochten en naar hartelust konden experimenteren. Aan talloze manifestaties en (interactieve) exposities voor nieuwe media en video deden ze mee. Ook onderhouden ze hun homepage en vorig jaar brachten ze hun cd-rom uit. Regelmatig krijgen ze een eervolle vermelding of een prijs, en niet de minste: de eerste prijs in de Webby Awards (San Francisco 1999), de eerste prijs in Montreal (1999) en op het multimedia Festival in Karlruhe (1998) en zo kan het nog wel even doorgaan.

Hoe divers hun verschijningsvormen ook zijn, vaste onderdelen zijn hun humor en het vermogen om de surfer op het verkeerde been te zetten. Bekend is het verhaal van een journalist die hun een mailtje stuurde voor een interview. Hij kreeg een vaag mailtje terug, klikte wat met de muis en daar kwam het webadres te voorschijn. Ontelbare keren, in totaal 37 geprinte pagina’s.

Een intranet-versie van CTRL-SPACE kan op maandag 24 januari op de TUE gespeeld worden tijdens een workshop met JODI in het Auditorium, van 16.00 tot 19.00 uur. De preview van de internetversie is te vinden op http://ctrl-space.jodi.org.

Op 28 januari om 20.00 uur geven Paesmans en Heemskerk een presentatie en een lezing in MU (op de eerste verdieping van de Witte Dame). Daar is ook de cd-rom versie van CTRL-SPACE te koop./.

Untitled Document De culturele top vijf van Laurens Snoeren

Derdejaars student Technische Bedrijfskunde

Ik moet toegeven dat ik helemaal niet zo cultureel onderlegd ben. Ik ben geen fervent bezoeker van musea of toneelvoorstellingen. Mijn voorkeur ligt meer bij films en dan met name het soort films waarbij je niet stil kunt zitten op je stoel. Datzelfde zoek ik in boeken: spanning, het gevoel dat je niet weet wat er zal gaan gebeuren.

Mijn laatst gelezen boek is Hannibal van Thomas Harris. Echt zo’n boek dat je niet neer kan leggen en direct moet uitlezen. Het verhaal is feitelijk een vervolg op ‘Silence of the Lambs’ en heeft nog steeds die geweldige psychopaat Hannibal Lecter in de hoofdrol. Dat is echt een markante persoonlijkheid. Hij is natuurlijk een gruwelijk personage, maar kan tegelijkertijd een vreemd soort sympathie bij je teweegbrengen. Dat is heel knap gedaan door Harris. Ook het plot klopt als een bus en de spanningsopbouw dwingt je het boek van begin tot einde in een adem uit te lezen.

Een erg goede film van de laatste tijd is ongetwijfeld ‘The Matrix’ met Keanu Reeves en Lawrence Fishburn in de hoofdrollen. De eerste paar minuten stond ik echt paf van de special effects die er gebruikt worden. Dat, gecombineerd met de ijzersterke acteerprestaties van Reeves en Fishburn plus een ijzersterk plot waarbij je af en toe echt niet weet wat te verwachten maken dit tot een van mijn favoriete films van de laatste tijd.

Verder hou ik heel erg van uitgaan. En dan met name in discotheken waar de hele avond house-muziek wordt gedraaid, daar kan ik echt de hele avond op dansen. Een van mijn favoriete discotheken is The Illusion in België. Daar wordt hele lekkere house-muziek gedraaid, die ook niet te populair is. Natuurlijk moest ik de gelijknamige cd hebben toen die uitkwam. Het is een beetje de stevigere clubtrance.

Een hele gave film, maar van iets langer geleden is ‘The Usual Suspects’ met Kevin Spacey en Steven Baldwin in de hoofdrollen. Dat is ook weer zo’n film waarbij je niet weet wat je kan verwachten en je continu in spanning zit. Net als je denkt dat je weet waar het verhaal naar toe gaat, draait het hele plot zich weer 360 graden. Vooral het einde is geweldig.

Tot slot wil ik nog wel even vermelden dat ik, als rasechte Kaatsheuvelnaar een grote fan ben van de Efteling. Ik had als kind al een jaarabonnement en heb dat nog steeds. Als ik maar even de tijd kan vinden, ga ik er naar toe. Niet zozeer voor de attracties alswel voor alle jeugdherinneringen./.

Untitled Document /Nobelprijzen

Prof.dr. Vliegenthart is hoogleraar bio-organische chemie aan de Universiteit in Utrecht. Hij is tevens lid van de Zweedse Academie van Wetenschappen en hij draagt mede de Nobelprijswinnaars voor. Hij vertelt woensdag 26 januari om 11.45 uur bij Studium Generale over de selectie, de functie van de prijs en de gevolgen voor de winnaars.

/My name is Joe

In de film ‘My name is Joe’ probeert ex-alcoholist en ex-drugskoerier Joe zijn leventje op orde te krijgen. Hij is elftalbegeleider van een werklozenvoetbalteam, klust wat zwart bij en krijgt een relatie met een sociaal werkster. Tot zover allemaal leuk en hilarisch verteld. Het wordt serieuzer als een van zijn spelers en zijn vrouw in een oude, criminele gewoonte dreigen te vervallen. Studium Generale, 27 januari, 20.00 uur, Blauwe Zaal.

/2Wikked en Chantal Acda

De groep 2Wikked, die live zijn muziek remixt, treedt op met special guest Chantal Acda. De Eindhovense singer-songwriter, die ook een didgeridoo gebruikt, zong onder meer mee op ‘I paint pictures’ van Zita Swoon. Het gezamenlijke optreden is op 27 januari, 22.00 uur, Voorhof Auditorium.

/Film, drum ‘n bass en cocktails

Agent Utah gaat undercover in de film ‘Point Blank’ (met Keanu Reeves) bij een stel surfers. De FBI vermoedt dat daar The Presidents te vinden zijn: bankovervallers die zich vermommen als Carter of Nixon. Utah vindt het surferswereldje echter wel leuk. Café Onderdruk, dinsdag 25 januari, 20.30 uur. Op zondag vertoont Onderdruk de feelgoodmovie ‘She’s all that’, over een lelijk eendje en een schoonheidswedstrijd. Raad eens wat er gebeurt. Tussendoor, op maandag is er een Hawaiian cocktailparty, uiteraard met Tom Cruise in ‘Cocktail’. De drum ‘n base avond op woensdag 26 januari wordt verzorgd door huisdj Michelle.

/Arthur Adams

Gitarist Adams tourde met tal van beroemdheden (Diana Ross, Nana Simone, Chuck Berry, James Brown) en zijn band is het huisorkest van B.B. Kings club in Hollywood. Op 20 januari is om 21.00 uur in het Muziekcentrum een concert van Arthur Adams & Band. De tientjespas is geldig.

/Virtuele

nachtmerrie

‘Big Boy’ is een video, muziek, tekst en een spelprogramma rond het brein van een tienjarige meisje. Theatermaakster Carina Molier baseerde de productie op leven en werk van de Mexicaanse kunstenares Maria Rodriguez en ze switcht in de voorstelling heen en weer tussen realiteit en Rodriguez’ fantasie van pistolen, plastic zakken en verlaten huizen. Plaza Futura, 20 januari, 20.30 uur.














Website