/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 9

jaargang 42, 20 januari 2000


Ruis

Untitled Document Irritant video’s kijken

Het begint met ”God allemachtig, dit schiet echt niet op!”, halverwege werd het “Nou ram ik die pc ècht in mekaar” en de afloop hoeft niemand te weten. Video’s kijken via Internet kan best heel leuk zijn. Bij sommige sites gaat het traag, bij sommige nòg trager en kun je rustig even een

boodschap gaan doen. Maar: er zìjn grenzen.





Zo’n 3100k moet binnengehaald worden. Onderaan Netscape staat zo’n heerlijk irritant tellertje zodat je mee kan kijken hoe lang het downloaden duurt. Na twee minuten is er al 5 procent binnen bij 3,2 kbytes per seconde. Gaat goed dus. Het tweede deel van het tellertje geeft aan hoe lang je moet wachten voor alles binnen is: 1.07 min. remaining. Na vijftien minuten is er ‘al’ 12 procent binnen bij 543 bytes per sec en 1.07 sec remaining. Na twintig minuten is er al 17 procent downgeload, remaining time .... jawel: 1.07 sec. Weer opgestart, er kan een foutje zijn opgetreden. Nu gaat het gelukkig sneller. Tenminste, de eerste vijf procent. Daarna: dezelfde ellende, zo niet erger. Na een uur ratelen is veertig procent binnen.

En wat zie je intussen? Een wazig filmpje met vwo-studenten. Beweert de voorafgaande tekst. Er gebeurt iets met liniaal, papier, mensen, een close up van een schouder, een krukje, een achterwerk op een krukje, een rug èn een achterwerk op een krukje. Gelukkig, twee vrouwen redelijk goed in beeld. Wat ze doen is niet duidelijk, lelijk is de ene in elk geval niet en dat is gunstig, want ze is minstens tien minuten in beeld. Terwijl de pc bij Cursor toch een flinke Pentium heeft. De resolutie van de beelden is allerbelabberdst, als er meer mensen op staan lijkt het op een slechte krantenfoto uit de jaren ’20, waar personen nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.

Bent u nog benieuwd waar dit allemaal over gaat? Het is één van twaalf video’s over het project ingenieurswerk, in dit geval ‘Wonen met de zon’ over energievriendelijk bouwen. Die projecten zijn speciaal opgezet voor 5 en 6 vwo’ers die eerder een voorlichtingsdag van de TUE bezochten. Voor het geval dat: de video’s staan op http://www.tue.nl/studie-info. Ik ben na een uur gestopt. En mijn pc is nog heel, wat minder voor mijn collega’s geldt.

Untitled Document Bits

Stel : je sterft. Hup, vier planken, ‘rust in blabla’ en de grond in. Het klinkt hard maar zo is het natuurlijk wel. Het enige voordeel is dat je er zelf niets van merkt. Kan het jou wat schelen wat er met je gebeurt als je deze aardse wereld verlaat. Niet? En tóch zijn er altijd van die exentriekelingen die vinden dat als ze dan toch moeten gaan, ze liefst in stijl gaan. En onder het motto: ‘voor elk wat wils’, bestaat er op het net de site: www.webcaskets.com

Buiten bloemen en auto’s kun je er ook je eigen kist kiezen. En dan spreek ik hier niet over de keuze tussen bruin of zwart. Nee, je kunt écht kiezen. Ben jij bij-voorbeeld iemand die nog steeds op zondag de G.I.Joe’s bovenhaalt en er zich uren mee kan zoet houden? Of kick je er nog steeds op als je vriend/in je commandeert? Waarom zou je je dan niet laten begraven in een kist met legermotief ? De keuze in militaire kisten is enorm. Gewoon traditioneel legermotief, het Navy-embleem, luchtmacht, marinie…je zegt het maar. Webcaskets garandeert dat de authenticiteit van de kist even groot is als die van de uniformen. Natuurlijk draagt niet iedereen in bed een legerslipje en ook die mensen komen uitgebreid aan hun trekken bij webcaskets. Ook voor diepgelovigen zijn er kisten; met engelmotief en het heilig kruis. Diegenen die in hun leven nog nooit de skyline van New York hebben gezien, zullen deze ook (naar mijn weten) in het hiernamaals niet aanschouwen. Wat ze wel kunnen doen is die skyline op hun kist laten zetten. Verder kun je ook nationalistisch de pierenwereld tegemoet gaan, door bijvoorbeeld de Ierse vlag op je kist te zetten. Wat het allemaal voor nut heeft, zullen velen zich wel afvragen. Een dergelijke kist kost je 2950 dollar en leg die dode maar een tijdje in de vriezer want het duurt vijf tot zes weken voordat de kist ter plaatse is. Misschien kun je je kist nu alvast uitkiezen en bestellen en zet ‘em zolang maar in de schuur. Want dood gaan we toch…be prepared.

Untitled Document /A.C.G. Vianen

Afkortingen zijn er genoeg te vinden. Zeker als je een paar jaar op deze universiteit rondloopt. Om de eindeloze lijst nog maar langer te laten worden, stel ik hierbij voor de term: B.A.S. Dit staat voor Bewust Afgestudeerde Student. Vele studenten beginnen elk jaar vol goede moed aan een nieuwe studie. Een aantal daarvan studeert na verloop van jaren ook nog af. De vraag die dan open blijft staan is of de student bewust met z’n studie is omgegaan. Vaak is het de vakken doorlopen, zo nu en dan een scriptie schrijven en voor je het weet kan je beginnen met afstuderen. Een maal daaraan begonnen is de kans dat de ir.-titel je ontloopt bijna nihil geworden. Aan deze titel kan men echter niet zien of de student bewust is omgegaan met z’n studie en daar ook de consequenties aan heeft verbonden. Dit kan nu ondervangen worden door het predikaat B.A.S.

Niet alleen studenten die hun ir.-titel hebben behaald kunnen in aanmerking komen voor dit predikaat maar juist ook die studenten die besloten hebben te stoppen met hun studie. Zij zijn immers vaak uiterst bewust omgesprongen met hun vakgebied. Ze hebben gekeken of de studie die zijn volgden wel of niet bij hun paste. Tevens hebben zij vaak lange discussies gevoerd over het al of niet staken van hun studie. En ondanks eventuele financiële kwesties kiezen deze studenten ervoor om een punt te zetten achter hun studie.

Er is dus zonder omhalen te concluderen dat het hier om een bewuste keuze gaat.

Het mag daarom duidelijk zijn dat de Technische Universiteit Eindhoven niet meer om het predikaat B.A.S. heen kan. Het moet dan ook zo snel mogelijk worden ingevoerd en wel met terugwerkende kracht.














Website