/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 9

jaargang 42, 20 januari 2000


Voorpagina

Untitled Document Restauratie vliegtuig Panamarenko

Het tere vliegtuig ‘Umbilly I’ dat de Belgische kunstenaar Panamarenko in 1976 ontwierp voor de faculteit Werktuigbouwkunde van de TUE was in de loop der jaren zo beschadigd geraakt, dat het aan een grondige restauratie toe was. De beschadigingen varieerden van vervuiling, afgebroken stukken van de vleugel tot een door uitdroging afgebroken rubberen bandje. De lange zijvleugels hadden losgelaten van de metalen stang en waren steeds meer verticaal gaan hangen in plaats van horizontaal. De erkende restaurator Lydia Beerkens is ruim een maand bezig met het precieze werk. Het vliegtuig gaat na restauratie eerst naar een overzichtstentoonstelling van Panamarenko in Londen, daarna reist hij door naar Basel. Foto: Bram Saeys

Untitled Document Facelift voor TUE-terrein

Het aangezicht van het TUE-terrein gaat de komende jaren fors veranderen, dat blijkt uit het voorlopige Programma Van Eisen (PVE) voor de herinrichting van De Wielen dat deze week openbaar gemaakt werd.

De Wielen, de openbare ruimte binnen de ‘kernuniversiteit’ wordt een zo goed als autovrije ruimte waar groen en water de belangrijkste elementen zijn. Vastgoed hoopt het project voor 2004 af te ronden en roept iedereen op om via Internet ideeën en suggesties ten aanzien van de inrichting van De Wielen aan te reiken.

In het kader van het Masterplan Huisvesting is het TUE-terrein verdeeld in drie delen: het Dommelgebied, het bosgebied en de kernuniversiteit. De kernuniversiteit omvat het gedeelte rondom de huidige straat De Wielen. Vrijwel alle TUE-faculteiten worden op termijn rondom De Wielen gehuisvest. De universiteit stelt de nodige eisen aan dit terrein. Niet alleen moet de universiteit een compact geheel worden waar het prettig toeven is voor medewerkers en studenten. Het universiteitsterrein moet ook interessant worden voor al die Eindhovenaren die de campus nu nog links laten liggen.

Daartoe moet er heel wat gebeuren, erkent Karin Overdijk, hoofd Vastgoed. “We willen het terrein niet alleen geschikt maken voor de gebruikers. We willen ook wat uitstralen.” Daartoe worden geen halve maatregelen genomen. Ten eerste wordt de kernuniversiteit autoluw, of liever nog, autovrij. De in- en uitrit naar de Kennedylaan, de uitrit aan de kant van het station, wordt afgesloten voor auto’s. De brug over de Dommel moet plaats-maken voor een nieuwe brug die alleen voor voetgangers en fietsers toegankelijk is. Het terrein blijft via drie wegen toegankelijk met de auto. Er komt een nieuwe ontsluiting naar de Dorgelolaan. Deze wordt aangelegd tussen het in aanbouw zijnde TNO-gebouw en het Cyclotron.

De meeste automobilisten zullen in de toekomst wat verder moeten lopen. Parkeren bij de gebouwen is straks niet meer mogelijk. Ten noorden van De Zaale wordt een aantal parkeervelden ingericht. Via nieuwe loopbruggen, die vanaf de parkeerplaatsen toegankelijk zijn, zijn de gebouwen te bereiken.

Betere verlichting

De campus krijgt een open karakter. Dat uit zich bijvoorbeeld in de beplanting en inrichting van de ruimte. Maar het terrein moet ook geschikter worden voor evenementen. Er wordt aan-dacht besteed aan betere verlichting zodat mensen zich ‘s avonds én in het weekend veilig voelen op het TUE-terrein. Verder krijgt de beeldencollectie van de universiteit een prominente plaats op het terrein. Het is zelfs niet uitgesloten dat er speciale paden voor skaters aangelegd worden. “In maart willen we het programma van eisen definitief vaststellen”, zegt PR-medewerkster Simone Mutsaers. “Tot 25 februari kunnen studenten, medewerkers, mensen uit de stad Eindhoven én andere betrokkenen, hun mening geven over het concept dat er nu ligt. Die meningen, opmerkingen en suggesties zullen we, waar mogelijk, meenemen in het definitieve PVE”, aldus Mutsaers. Wanneer het definitieve PVE vastgesteld is, wordt er een landschapsarchitect uitgekozen. Vanaf 2001 wordt de metamorfose in een aantal fasen uitgevoerd. Wat het allemaal gaat kosten is nog onduidelijk. /.

Het voorlopige Plan Van Aanpak is te vinden op de site van Vastgoed. Wie suggesties wil doen kan ook op deze site terecht. Surf naar www.tue.nl/

vastgoed/pvedewielen.htm

Untitled Document Cultuur en ‘Confrontatie’

Een muziekuitvoering in een Virtual Reality-decor, een project rond kunst en technologie, de internationalisering van Virus. Het is een greep uit ‘Confrontatie’ zoals de cultuurnota van het CvB heet. Binnenkort wordt de nota openbaar. Het is het CvB ernst, zo blijkt uit de financiering: jaarlijks een extra budget van 400.000 gulden, naast het reguliere budget van Studium Generale.

Het CvB wil voor de studenten niet alleen goed onderwijs en goed onderzoek, maar ook een goede academische vorming, met als doel het doorbreken van het eendimensionale karakter van TUE-studenten ten gunste van een brede en veelzijdige ontwikkeling. TUE-ingenieurs moeten vanuit hun technische achtergrond ook een brug kunnen slaan tussen verschillende beschouwingswijzen.Cultuur relateert het CvB niet alleen aan de kunst, maar ook aan openbare debatten, die studenten en medewerkers confronteren met de raakvlakken van techniek en maatschappij. Dat is de achtergrond van het overleg dat het CvB vorig jaar met de Eindhovense culturele instellingen begonnen is. Een aantal ideeën daaruit wordt in de komende drie jaar gerealiseerd als aanvulling op het bestaande culturele aanbod.

Op de TUE zelf komt het aanbod van SG, de kunstcommissie, de culturele studentenverenigingen en een aantal facultaire initiatieven. Ondanks het goede niveau vindt het CvB dat de participatie van studenten en medewerkers te beperkt is en de activiteiten te versnipperd. Daarom wil het nieuwe initiatieven, die spraakmakend, confronterend en vernieuwend zijn. Het inpassen van cultuurvakken in het curriculum wordt niet overwogen, omdat onderwijs en onderzoek de kernactiviteiten moeten zijn./.














Website